Деца от всички страни, добре сте дошли- 11!

• 33 705
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
  • MI
Ние това лято/есен обиколихме малко,  два пъти летя отиване и връщане малката и веднъж отиване и връщане дълъг път (над 10 часа) с кола. И аз в началото много се притеснявах, но се оказа че много ѝ хареса... Е, прави по някоя истерия, но нали уж 2те години точно с това били известни. Прекрасно ѝ се отрази, на мен още повече. Много уморително, но вече не издържахме и двамата с ММ. И в музеи ходи, когато не спи беше чудо, но по-добре от без хич Иначе в количката стои само като се умори, иначе абсурд. Добре че още сравнително бързо се уморява.Joy Та според мен не отлагайте като имате възможност, Бюти, по-добре е от нищо.

# 631
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Аз като сравнявам А. с Дзвер на тази възраст, тя се тръшка по-малко. Предполагам обаче, че ще навакса през пубертета 🤣
Иначе е доста твърдоглава, знае какво иска и бързо включва физическо насилие, за да го получи 🙈
Сега в яслата я научиха вместо да се бие да казва “стоп” и сега тренира при баща си 😆

При нас вали пак!!!

# 632
  • на брега на морето
Перла, не съм те забравила! Hug И на мен образователната система в Норвегия ми бе болна тема, и не само на мен, впрочем. Познавам и други, които се махнаха от Норвегия една- две години след като децата им тръгнаха на училище, основно от държави от бившия СССР като Литва, и т.н., както и рускини. Единствено сякаш на поляците не им пречи, въпреки че и тези, с които съм говорила твърдят, че в Полша "се учи повече". Един пример- математиката. Често домашното по математика е на компютър. От принципа- ако отговориш грешно, то ти казва, че е грешно и така децата цъкат, цъкат, докато не даде " вярно" без въобще да решават задачите. Питала съм Кирил, каза ми, че в класа му ( в 3- ти клас) имало деца, които не знаят таблицата за умножение и това не се възприема като нещо кой знае какво. В Норвегия никой не повтаря, знаят, не знаят- продължават. На работа съм виждала норвежци как за елементарна сметка вадят елката и смятат с нея. Аз им давах български математики да си решават задачи. В общи линии не учат, ако символичното учене може да се нарече учене, и с всяка изминала година изостават все повече от това, което се учи по другите държави. Това са мои наблюдения и не само. Отдавна четох книгата "Norske Tabuer" на Sanna Saromma. Tя е писала и за образованието в Норвегия и т.н. за " посредствеността". Не зная дали някой си е правил труда да я превежда... Аз споделям мнението на авторката по много от темите в книгата. За университетите им също не искам да говоря. Това е най-общо, ако искаш по- подробно ( или някой друг)-  може и на лични. Hug
При нас застудя- 14 градуса и духа студен вятър. Всички извадиха зимните якета и се екипираха. Grinning А миналата неделя бяхме на плаж по бански, и даже се къпахме в морето. Тогава беше 24 градуса, тихо и слънчево. Така че да не си помисли някой, че се жалвам. Grinning Hug

# 633
  • USA
Така бързо ми лети времето,че не успявам да стигна и до тук.
Моето средно човече стана на 8г преди седмица,но преди рожения му ден имахме партита,БГ училище,Хелоуин и така като ги бяхме подкарали 5 дни яли,пили и се веселили Simple Smile Минимална подготовка,огромна забава. Половината деца ние ги возихме с мм,че някой родители не можеха да ги доведат в ден през седмицата,а всички уикенди в клуба бяха заети до Коледа.😅 На деня бяхме семейно на ресторант и ги взехме по-рано от училище за да ходим на картинг в зала. Картинка се оказа в ремонт точно тази седмица и отидохме на друг ,който пък за да караш сам в колата трябва да си поне висок колкото големия и се отказахме. За щастие в съседство имаше боулинг и лазерен таг( не знам как се превежда точно на бг) влиза се в една зала с жилетки и се гоним в лабиринт и се стреля с лазер който личи само на жилетка.После на ресторант ,а на 2ри празнувахме с деца в клуб с трамплини. Освен тортата за в къщи ,нищо друго не съм правила.😅 
В клуба по обясними причини не се носи торта ,а духат къп кейкс, че да не плюят на всички парчета. Избрахме да празнуваме пез седмицата,че имахме въпросия ден електронно обучени,което си е на този ден по програма още от преди ковид. Било е ден за избори,а после са го оставили като ден за тренинг на учителите.
Мелина,по математика и тук не са много напред,но пък по английски ми се завива свят с тези сесета в трети клас. Малкия тази седмица ще има тестове за да видим дали ще се класира за догодина да е в клас с високи способности също. Той много се е амбицирал,а брат му му дава чудесен пример.
Бибит,браво за разходката! Хубаво е човек да смени,въпреки времето. Да ти е жив и здрав съпружието!
Бюти, и за мен беше адски уморително всяко пътешествие с дребоси където и да е,но пък винаги бях готова да сменя обстановката.На мм не му се ходеше много защото където и да тръгнехме,все трябваше да търсим детски атракции и си прекарвахме времето по площадки.С изключение на средния никой не харесваше количката. Голямото и малкото ги отгледах в раницата,а като станаха твърде тежки за мен,минаха на врата на баща им. В момента са ми в най-хубавите години.Между 5 и 10 и е удоволствие да ходим където и да е. Вече не ми се налага да правя много приготовления,разбрани са и им е интересно и в музеи. Въобще тръгвам на всякъде без да му мислим много.
При нас започна ваксинирането на деца 5-12г. Моите момчета директно ми заяавиха,че искат да се ваксинират.След това ни казаха,че маските стават по желание. Има записвания и вероятно ще се чака доста.Нямам търпение да ги изгоря и повече даа не ги видя.
Хубава седмца на всички!

# 634
  • Немция
Калалили, представям си теб как си натрупала голяма клада с маски и ги гориш, и танцуваш ритуален танц на радостта. Joy

Честит рожден ден на Андрей! Да е здрав и много щастлив! Birthday
Вашето празнуване ми напомни на рождените дни на момчетата в детски клубове преди короната - малко приготовления, игра до дупка и за мен - почивка. Grinning

Мен маските не ме товарят толкова, колкото липсата на нормално ежедневие вече поредна година. Затова и се радвам, че в нашия регион няма много заразени в момента и тази седмица ще се проведе Свети Мартин с шествието с фенерите.
Малкият Бибитко е 4 клас тази година и му предстои смяна на училището другата година. В тази връзка през ноември и декември ни чакат инфовечери в 3 училища, после 3 дни на отворените врати- всичко това при определени мерки, но аз се радвам, че въобще се провеждат.
Калалили, Лекси кога ще сменя училище според американската система?

Мелина, голямо разочарование от норвежката учебна система усещам в думите ти.
За Майорка даваха репортаж от северната й част, където бе побеляло от градушка, все едно сняг бе валяло. Flushed

Последна редакция: вт, 09 ное 2021, 00:39 от Бибит

# 635
  • на брега на морето
Кала, Честит Рожден Ден на Андрей! Hug Да расте здрав и щастлив! Yellow Heart Звучи като да са си изкарали страхотно децата!
Бибит, Hug супер, че ще се проведе шествието.
А за Норв, както писах и преди- не се махнахме само заради образоват. система, но и това си е стабилен фактор...
Не съм го гледала това с градушката, ние рядко гледаме новини. Ние не сме в северната част, по-скоро в южната, но и тук беше застудяло изведнъж. Днес вече е по- добре.Grinning

# 636
  • USA
Мелина,Бибит блаодаря за поздравленията! Тук отдавна всичко си работи нормално и без маски,а маските ми пречат на мен много защото я нося 6 часа на ден както и децата ми.Не носим маски само на вън и на обяд.Ми не е 30 мин. в магазина ,а са часове.Сварява ми се лицето,не мога да дишам,а съм купила от най-тънките и филтри не слагам. От еднократните се изривам и също не са ми оферта.Ми мразя ги. Ще ги горим в огнището само да ги махнем веднъж.
Иначе големия е в 4 клас сега и той също ще има тестове за следващото училище което започва от 5 кл. при нас,но не е навсякъде така.В следващото му училище ще е само 5 и 6 кл. После 7 и 8 в мидъл скул и 9-12 гимназия. Най-често училищата тук са разделени на от К-5 после от 6-8 и накрая 9-12. Аз смятам,че нашия вариант е по-добре ,че 5 и 6кл не са съвсем забъркани с пуберите ,но ще си покаже.
При нас също случаите са малко и скоро не са писали за нови случаи в училище,но пък аз съм близък контакт на колежка с която седях 2 часа на една лекция преди седмица на учителския тренинг. И двете сме ваксинирани,но я го хвана от сина и. Тя мислеше,че е чревен вирус неговото. Ще си покаже ,колко са ефективни маските ни.

# 637
Здравейте момичета,
Имам си разни болежки и не съм влизала тук. Днес обаче съм на линия. И цялата седмица както изглежда. Правиха щадящи тестове в училище и ей сега дойде резултат за дъщеря ни, положителен. У дома никой не киха, не кашля. Детето ври от енергия. И сега се чудя дали утре да не й направя един антигенен? Сега ще трябва да си променя датите при кинезитерапевта....

# 638
  • Наблизо
Здравейте и от мен!
Аз си бих онзи ден буустер и още не мога да се съвзема.Плюв имах аудиенция от свекървата.Интересен уикенд беше.Хич не ми се ходи на работа Sad
Ох карду много почна да настъпва вируса,тук отвориха коледния базар и маските са доста пожелателен аксесоар,а Германия ври и кипи от Ковид..Бях се поуспокоила с ваксината,но сега с всичко наоколо ми е много страшно.Нямам и право на теле работа все още и трябва да ходя в офиса.

# 639
  • Немция
Карду, при нас при положителен тест в училище задължително трябва да се потвърди с пср-тест. Има често и фалшиви положителни.
Пример от наша роднина в България - внучето й бе с положителен тест в училище. Правят бърз антигенен, той се оказва отрицателен. След дни го пускат на училище, там излиза пак положителен. Следва пср-тест: отново отрицателен. Бяха луднали.

Освен това положително дете не значи непременно, че ще има симптоми.
Дано наистина е отрицателно и само фалшива тревога!

Бюти, не се тревожи много, вече си и с 3 доза.

Ние сме добре, караме я що-годе нормално според ситуацията.
Аман от този вирус, да видим що за празници ще караме.
При нас числата все още не са много високи, но вървят нагоре.
И от двете училища на децата има съобщения за положителни случаи, не са в техните класове. Не са много, но покрай тях карантинират и учители и се надявам да не окапят много, за да може да върви училището присъствено.

Малкият Бибитко утре не е на училище, учителите имат обучение и той е мега доволен, че ще спи до по-късно.

# 640
Карду, какъв щадящ тест са правили на твоето момиче? Доколкото знам, във Франция училищните тестове са пср със слюнка, но може вече да се ползват и антигенни. Ако е пср-тест, даже и да е щадящ, е по-точен от антигенните тестове. Така че трудно ще минете без карантина Sad. Дано да продължите да сте така без симптоми.

Специалист съм по тестове, защото и малката е с положителен от сряда насам Sad. В четвъртък пср-тестовете ни на другите трима бяха отрицателни, но на сина имаше открит вирус след почти 40 итерации. Тестът от събота беше напълно отрицателен. И двете деца кашлят ужасно, което ме притеснява, но иначе са във форма.

# 641
Карду, какъв щадящ тест са правили на твоето момиче? Доколкото знам, във Франция училищните тестове са пср със слюнка, но може вече да се ползват и антигенни. Ако е пср-тест, даже и да е щадящ, е по-точен от антигенните тестове. Така че трудно ще минете без карантина Sad. Дано да продължите да сте така без симптоми.

Специалист съм по тестове, защото и малката е с положителен от сряда насам Sad. В четвъртък пср-тестовете ни на другите трима бяха отрицателни, но на сина имаше открит вирус след почти 40 итерации. Тестът от събота беше напълно отрицателен. И двете деца кашлят ужасно, което ме притеснява, но иначе са във форма.
Ох, ами ти си значи моят човек. Давай инфо. Правиха им тестове със слюнка. Не знам точно какви се водят. Във всички класове има позитивни. Училището е затворено за седмица. Написали са ни на 03.12 да правим тест ( не пише какъв ). Ако е отрицателен, отива на училище и го носи на учителката. Ако е позитивен, обаждане се да предупредим. Ще си стоим у дома. Баща й е в дълга командировка. Всички сме добре, дори не сме кихали.

# 642
Карду, странно е да ви карат да правите тест на 3 декември, ако е положителен този от вчера (предполагам, че вчера са тествали децата в училище). Да не би да пише, че дъщеря ти е контактна на положителен? Защото при положителен тест, карантината е 10 дена, ако последните два са били без симптоми, и няма нужда тест накрая. Освен това при положителен тест с вас трябва да се свържат за проследяване на контактите и да ви обяснят всичко за карантината.

# 643
Не знам, авил. Тест правиха в петък сутрин. Резултат дойде днес привечер- просто ни изпратиха резултат от лабораторията. Четох в групата на училището, че тест трябва да правим на 3.12. Ще видим утре. Важното е, че няма кашлица или друг симптом никой от нас.

# 644
Аз и преди съм казвала и пак ще повторя, ние бяхме болни с ММ и тестовете ни бяха отрицателни (ПСР-и), пуснахме антитела след две седмици - положителни, шофьорът ни по същия начин, така че не вярвам на ПСР тестове, ловят един на 3-4 човека, останалите минават между капките.

Ние си подготвяме заминаването. В последния момент реших да сменя училището, след като вече бяхме внески почти 8000 евро регистрационна такса в предишното No Mouth Но слава богу се съгласиха да ни ги върнат. Та сега ще си ходят в билингвално - половината предмети ще са на английски, другата половина - на италиански.

Също за щастие Италия ще ни признае Спутник и ще трябва да си бием само една доза Модерна или Пфайзър, ама то си е и време вече за бустър, така че съм доволна.

Голямата ми е от 10 дена вкъщи, заради болно дете в класа, а малката вече седмица е болна и не мога нищо да свърша Sob

Общи условия

Активация на акаунт