Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 226
  • 739
  •   1
Отговори
# 630
inqpro, аз дадох моите референции. Много инфо има в тях, особено в книгата, доста подробно е описано какво-що, но не мога да я преразкажа. 
Навсякъде пише и как трябва да се ядат пълнозърнести, как високият холестерол запушва кръвоностните съдове и т.н митове и легенди...

Dara888, посоката е важна, а за сега изглежда правилна. Ще влезе в норма инсулинът, ако си постоянна. Регресии от време на време не са фатални, но не трябва да се допуска и отплесване, защото нещата се връщат в изходна позиция много бързо.

# 631
При недостиг на витамин Д има изпотяване на челото.
Благодаря, не го знаех. Предвид, че имам колит (някога имах и гастрит, но не ме безпокои), може би не усвоявам добре витамини?
Определено е избиване на пот по челото, до степен пръстите ми да са мокри, не влажни.
 А по принцип не се потя обилно, особено по лицето. На ММ много лесно се поти лицето, при минимално усилие.

Не знам дали са хипогликемии, защото започнаха когато ядех без ограничения, а и КЗ не ми е ниска.
Не мога да реша при кой от 3 ендокр. да отида - близка на снаха ми в поликлиника, във ВМА или при една, за която имам добри отзиви от 2 страни - Гериловска (работи или е работила в 1 градска)

Аз ходя при доктор Гериловска, много съм доволна.

# 632
  • София
На мен не ми стана ясно защо приемът на фибри не е на почит в темата. Навсякъде се пише колко са полезни.
"Навсякъде"-то в повечето случаи е абсолютна плява и преписване отнякъде, както и сляпото му повтаряне от масите. Един що-годе разумен човек трябва да има едно наум точно с масовите истини.
По тази причина донякъде оправдавам лекарите, които скачат като ощипани, когато кажеш, че си прочел нещо в и-нет.

# 633
За фибрите приемам, че са нужни в някакво количество, за да се хранят полезните чревни бактерии с тях. Protect the liver, feed the gut. И толкова. Но това са някакви минимални, здравословни количества, а не тонове плява, с която храносмилателната система се задръства с антинутриенти, подува и изхвърля полезни вещества. Кучето ми яде трева, като я боли корем. Явно храни чревните си бактерии, за да служат за пробиотик.

# 634
По тази причина донякъде оправдавам лекарите, които скачат като ощипани, когато кажеш, че си прочел нещо в и-нет.

Ако можеше да видиш физиономията на моя личен, когато му казах: "в бг мама четох, че е добре да изследвам и...". Сигурно му идеше да ми тресне една и да замълча вовеки. Joy

# 635
  • Бургас
Моята лекарка много свободен режим ми препоръча-ако искаш ориз, но една супена лъжица.Ако искаш картофи-на обяд и печени, една шепа. Шоколад- черен и то след много въздържание, мисли си за него два -три дни, купи си 70% Линд и го прибери някъде. И когато го сънуваш на другия ден изяш три блокчета.
До сега от 27 април само печени картофи си направих на обяд,но не бяха една шепа....Шоколад дори не ми се е приискал.До тук само с хапчета и много ходене съм свалила 2 кг. Уговорката ни е след 6 м да са 10.

# 636
На мен 70 % Линд вече ми е сладък, купувам 85 % или ако намеря 99 %. Тоя втория е малко все едно ядеш какао с лъжицата от буркана 😆 ама на мен много ми харесва.

# 637
Това с по една лъжица е голяма глупост. Каква ще е разликата в покачването на КЗ след лъжица ориз и една порция? Не особено голяма. Дали захарта ще ти скочи до 9 или 12, все е много и все е щети. Ако ще се яде нещо такова, яж го веднъж на няколко месеца и се наяж доволно. Много по-добре, отколкото по малко и редовно.
По този начин не само, че ще си спести човек хроничното възпаление, ами ще се оттърве от зависимости, за които дори не е подозирал. Хроничното възпаление/стрес са вредни, това и бебетата го знаят вече. Ако не са полезни, поне няма да нанесат такива щети колкото хроничното атакуване на организма.

# 638
И на моята позната, за която писах преди време, й казали, че може ориз, но на обяд. Каква е логиката, защо на обяд няма да ти вдигне захарта, а вечерта - да. Тя моята позната се отказа, заяви, че инсулинът и захарта са й "малко над горна граница" и си е здрава. Плюс това започнала вечер да притреперва и да й става лошо, т.е. да прави хипогликемии, значи захарта й е даже ниска, а те й я изкарват висока. Опитах се да й обясни, че четох някъде, че като не може да ти свали захарта, жлезата произвежда ново количество инсулин и рязко ти сваля захарта. Ама кой да ме чуе...

# 639
Да, кортизолът се повишава при стрес, за това е добре да се набляга на силови, не на кардио в страни от ежедневното движение покрай куче, ходене до работа и т.н.
А какво ще кажеш за плуване 2 пъти седмично, по около час, и също 2 пъти седмично тичане (да кажем 40-50 минути, около 5 км с почивките)?

Понеже постът ми малко се изгуби покрай дискусията за хуск и фибри, да попитам пак за мнение.

# 640
Ох, да извинявай. Плуването е хобав спорт, ангажира много мускулни групи наведнъж. Тичането също е добро, само че не крос, а спринт - почивка, спринт - почивка. Най-добре спринтът да е нанагорнище даже, ако има такова. Същото може и с колело.

# 641
Здравейте ,боря се с едни 3 кг от два месеца и  понеже открих ,че имам проблем с щитовидните реших да си пусна и глюкоза и инсолин.Според вас имам ли ИР.Възможно ли е Нома да е толкова ,а я смятам то малко.Благодаря.

Глюкоза       5.40     mmol/l    3.3-6.0   

TSH       3.214    uIU/ml    0.35-4.94   
HOMA       2.10           2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2   

Инсулин   5.40    uU/ml 3,0-25,0 uU/ml   
fT4   0.870       ng/dl    0.70-1.48   
fT3   3.080  pg/ml    1.880 - 3.180

# 642
Здравейте, дами. Днес си правих изследвания и много моля за вашето мнение. Скоро няма да мога да отида на ендокринолог и се чудя какви добавки да пия. Уточнявам, че изследването е правено след 13, 5 часа без храна. Кръвната захар никога досега не ми е била над горната граница, а клоняща към нея. Инсулинът ми е установен като проблемен преди 5-6 години. Имам периоди на диети и периоди на безразборно ядене. Този път съм свръхмного килограми. За холестерола пих три месеца "Профихол", до края на март май. Да пия ли нещо и за холестерола? За кръвната захар и инсулина искам да попитам Дара за точното наименование на нейните добавки и колко време и как ги е пила. Дара, а с холестерола ти какво стана? Намали ли го и ли ли нещо за него?
За яденето не знам какво да ям. Едно влияе на захарта, друго на холестерола! Риба не ям, месо не обичам особено. Яйца мога да ям постоянно и в огромни количества, и по Великденизядох бая. Не ми се ще да пия Метформин,пика съм, никаква полза нямаше. Но ако е наложително, ще трябва. И за вит. Д не знам какъв. Пих Вигантол няколко месеца по 3-4-5 капки дневно, но пак е много нисък.
Благодаря!

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 19:37 от Бадрулбудура+

# 643
Здравейте ,боря се с едни 3 кг от два месеца и  понеже открих ,че имам проблем с щитовидните реших да си пусна и глюкоза и инсолин.Според вас имам ли ИР.Възможно ли е Нома да е толкова ,а я смятам то малко.Благодаря.
Скрит текст:
Глюкоза       5.40     mmol/l    3.3-6.0   

TSH       3.214    uIU/ml    0.35-4.94   
HOMA       2.10           2-2.5 висока инсулинова чувствителност, добър гликемичен контрол; > 4.0 - понижена чувствителност към инсулин или инсулинова резистентност;> 8.0 - асоциира се с наличието на захарен диабет тип 2   

Инсулин   5.40    uU/ml 3,0-25,0 uU/ml   
fT4   0.870       ng/dl    0.70-1.48   
fT3   3.080  pg/ml    1.880 - 3.180
Според изследванията нямаш, но ако имаш симптоми, може би е добре да направиш натоварване. Може и да си в начален етап и да не се засича за момента по изследване.

Бадрулбудура+, няма изследвания пуснати, може би си забравила да ги прикачиш?

Аз за холестерол не бих пила нищо и не бих се притеснявала от стойностите му като цяло. Искаш висок HDL и ниски триглицериди, другото не е от значение.
Яйцата са единствената храна, за която аз бих казала, че е наистина "супер". Вит.Д се наваксва трудно, особено ако храненето ти не е на ниво. Щом ти е нисък въпреки приема на добавка, увеличи количеството и продължавай да пиеш. Хубаво е да се приема с мазнини, въпреки че Вигантол е маслен разтвор. За храни, прочети първа страница.

# 644
Миоки, прикачих ги. Наистина съм пропуснала, днес съм много притеснена заради изследванията. Напрегната съм. Погледни ги, моля те. Моля и другите момичета за съдействие.
Била съм доста пъти на нисковъглехидратен режим, но без мазно месо (не обичам), не стриктно, а с млечни и зеленчуци. Вдига ми се холестеролът обаче (общият). И друг път ми е бил толкова, ама сега след "Профихол" е толкова. Кардиолог ми го пише изписвал преди за подобна стойност.
По колко яйца мога да ям? Да не ми стане нещо пък на жлъчката. Не знам вече.

Общи условия

Активация на акаунт