Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 241
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
Цитат
Когато се консумира, независимо под каква форма, псилиум хуск може много добре да абсорбира водата и да се превърне в гъсто, вискозно съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва. Тази негова устойчивост му позволява да помогне за регулирането на високите нива на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и за управление на теглото .......

# 616
Това го четох, но пак няма механизъм по който се случва.
Захарта започва да се смила и усвоява още в устата, докато дъвчем - доста преди да стигне до тънките черва където този хуск се превръща в гел. Ако не ядеш захар, просто не виждам смисъла от хуск който да пречи на усвояването й. Още повече че щом пречи на захарите, сигурно пречи и на нещо друго.

# 617
Нали кръвната захар се вдига и не само чрез храна? При стрес- също.  Може в такива случаи да помага.....знам ли.

# 618
При стрес се вдига кортизолът, който пък стимулира освобождаване на глюкоза от черния дроб - т.нар. fight or flight mode (бий се или бягай). Ама това си е по кръвен път, стомахът/храносмилателната система няма участие.
Не знам, с две думи искам да кажа, не разчитайте на хуск прекалено. Най-добре е с възможно най-малко "помощни вещества".

# 619
Здравейте,

Какви храни са забранени и кои са препоръчителни при ИР? Къде мога да прочета подробно? Нали въглехидратите са забранени, но бобови, леща, грах май са разрешени? Краве масло и зехтин? Четох, четох и се обърках...

# 620
Цитат
Когато се консумира, независимо под каква форма, псилиум хуск може много добре да абсорбира водата и да се превърне в гъсто, вискозно съединение, което устоява на храносмилането в тънките черва. Тази негова устойчивост му позволява да помогне за регулирането на високите нива на холестерола, триглицеридите и кръвната захар, както и за управление на теглото .......
Имам 1 или 2ма познати които точно с някаква програма с хуск свалиха някакво тегло, не че го задържаха де. Ама то нормално да падне калорийния прием, като си напълни човек стомаха с въпросния гел дето става като се погълне хуск и вода. То просто няма как да ядеш достатъчно нормална храна така, няма място и за нея.
Сега, регулиране на кръвната захар кой как точно го разбира... относително е. Като се забави усвояването на храната понеже има и тая баластра с нея, действително по-бавно се качва КЗ, понеже не навлиза в кръвта наведнъж. На диабетици предписват и лекарства с подобно действие. Не им казват да спрат да ядат това и онова, а да пият това хапче че да не им се вдигне захарта рязко. При висок холестерол и триглицериди масово пък съветват да се избягват яйца, масло, свинско и прочие... и да се приема пектин, който също става на желе с вода - със същото сгъстяват всички купешки конфитюри и сладка. Интересното е че и на тях не им казват да спрат хляб да ядат че да се подобрят. Не ме питайте защо, това са общите съвети.
Сигурно има и някакви ползи от хуска, все пак живовлякът е билка и е полезен за някакви неща. Ама от това дето го рекламират че "регулира" сто неща, не знам колко е вярно. Според мен не бива да се промотира като панацея, защото има хора които ще сметнат че това е достатъчно и не е нужно да вземат други мерки...

# 621
Здравейте,

Какви храни са забранени и кои са препоръчителни при ИР? Къде мога да прочета подробно? Нали въглехидратите са забранени, но бобови, леща, грах май са разрешени? Краве масло и зехтин? Четох, четох и се обърках...

В първия пост има един тон информация.
Не, боб, леща, грах не са за ИР.

# 622
Да, кортизолът се повишава при стрес, за това е добре да се набляга на силови, не на кардио в страни от ежедневното движение покрай куче, ходене до работа и т.н.
А какво ще кажеш за плуване 2 пъти седмично, по около час, и също 2 пъти седмично тичане (да кажем 40-50 минути, около 5 км с почивките)?

# 623
  • София
Голяма дискусия настана за този хуск. Вижте сега, за тези, които спазват диета със занижен прием на въглехидрати,  каквото се препоръчва при ИР, то прием на естествени фибри е добро решение. Както знаем, фибрите се намират основно във въглехидратни храни като зърнените, плодовете и зеленчуците. Споделих го, тъй катото дамата, чиито пост коментирах, казва, че има проблем с ходенето до WC. Това е, няма нещо кой знае какво, фибри като фибри.. При печивата, които правя и които са съобразени с ИР, както казах, добавя много добра консистенция и балансира всички мазнини в рецептите-яйца, кисело мляко, бадемово брашно, които слагам. Освен това добавям по 1 лъжица хуск, който набъбва, вместо да сложа 1 тон бадемово.. Разбира се, не е казано да се консумира всеки ден и цял живот, който както си го усеща.
Тук има малко информация за начинът, по който фибрите спомагат: https://www.zdravei.org/psyllium-husk/

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 09:43 от memonster100

# 624
  • София
Откакто ям НВ хлебчета с малко хуск и кокосово брашно, перисталтиката ми е чудесна, а преди това с наличния колит имах редуващи се крайности.
Иначе "прочистването" ми е любим термин...все едно става дума за някаква машина - изчистваш и тръгва като нова Grin

Повечето масови търговци се стремят към лековерните хора, така че ако не е хускът, ще е нещо друго чудодейно. Особено за жените,  които нямат условия/шанс да тренират или да ядат здравословно.

Последна редакция: ср, 12 май 2021, 10:35 от Cuckoo

# 625
Аз поотпуснах фронта покрай празниците и си позволих торта, козунаци, бонбони, пълен ужас. Но мисля, че приключих с това и стягам редиците. Вчера правих изследване, ЛЛ ме изпрати, но аз реших да си платя и инсулина да видя как е, както и захарта. Над норма е, но колко е добре да бъде - около средата или е важно да е в границите. Захарта тръгна от 8.7, намалих я на 7.1, после 6.3, сега е 5.4. От два месеца пия диабекан, а от две седмици и инозитол, не знам дали и те са помогнали.

# 626
За тези, които искат да прочетат малко по-сериозна литература за фибрите, препоръчвам книгата на Konstatnin Monastyrsky - 'Fiber Menace'. Доста по-различна информация от блогове, писани от хора без никаква връзка с науката и без никакви референции.

Ето и две видеа от  Dr Paul Mason по темата:
Myths about fibre - how fibre causes constipation and bloating.
Treat constipation and bloating (irritable bowel) on keto or low … FODMAPs and fibre

Dara888, гликирания е приличен, но по инсулина има още да работиш. В момента ти е важна тенденцията. Щом имаш подобрение, дерзай.

Cuckoо, така е, няма чудодейна съставка, която ще реши проблеми, предизвикани от лошо хранене с години. На пъво място е корекция в храненето, другото са патерици, с които може, но изобщо не са задължителни, а понякога може да ни връщат и стъпка назад, за това трябва да се чете, по-възможност от сериозни източници и всеки да прави изводите за себе си.

Ако при някой хуск или пектин или там каквито хранителни добавки приема помагат, да си ги яде, но това не значи, че е някаква панацея или даже, че в дългосрочен план е добре за здравето.
Не знам за вас, но аз подлагам на съмнение всяка информация идваща от мас медиите вече. Нагледах се и се наслушах на измислици и лъжи, представяни за факти.

# 627
Ако изям само една ябълка и нищо друго, сигурно и аз ще приритам... много по-добре бих се чувствала ако тая ябълка си я спестя и не изям нищо или само пия вода. Иначе ела да видиш на живо дефиницията за "hangry" Grinning 
"Вечерята" ти е пълен глад и мизерия, ти тоя ден колко изобщо си яла? Нито нахранена, нито на фаст че да не търси тялото ти храна. Да не ровя назад сега но ако правилно си спомням ти беше и на медикаменти?

По принцип нямам никакъв проблем с яденето - храня се обилно два пъти на ден НВД и през останалото време нямам нужда от храна. Вечерята ми след тренировка е толкова лека, защото нямам никакъв апетит и ям само, за да мога да изпия глюкофажа. Мисля, че назад споделих, че откакто стомахът ми се е свил и пия глюкофаж, почти не съм гладна и вечер ям почти насила, ако съм спортувала. А пустата ябълка е заради ужасния запек, който имах като спрях плодовете в последните 15 дни, та чак до свещички стигнах въпреки всички останали естествени разхлабители - мисля, че разказах. Та, така. Blush

# 628
Миоки, да, написах, че ми е над горна граница. Объркала съм и съм писала стойности за захарта на гликирания, но то се вижда кое колко е, няма да редактирам. Надявам се и инсулинът да влезе в норма, но както казваш, трябва да дерзая, а с козунаци няма как да стане. Добре, че празниците - лични и официални, свършиха, та пак продължавам с бодра крачка към хубава фигура и добри резултати.

# 629
На мен не ми стана ясно защо приемът на фибри не е на почит в темата. Навсякъде се пише колко са полезни.

Общи условия

Активация на акаунт