Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 69 082
  • 739
  •   1
Отговори
# 600
И аз не правя никога хипогликемии, когато не ям брашно и захар. От разумно малко количество ориз и картофи, не повече от 1 път седмично или по-рядко, също не ми става зле. А и аз правех кризи редовно, припадала съм също.
Тая ябълка преди тренировката не виждам за какво е, не бих я яла. Не тренирам, ходя обаче по много километри с кучето по горите и най-добре се чувствам, когато съм на бронирано кафе и вода само. След това храненето ми е едно обилно, след 5-6 часа още едно пак съдържателно, а не похапване.
Прекалените тренировки имат обратен ефект, заради кортизола.

# 601
Най-добре да игнорира съветите на доктора, който й казва да яде нетлъсти меса и без яйца и да следва тези в първата страница.
Най-важното е да махне въглехидратите. Мазнините трябва да са й достатъчно, да не гладува хронично. Това, че има запаси, не значи че може да ги достигне докато е на въглехидратен метаболизъм. Ще й трябва време да "превключи" на горене на мазнини. През това време да хапва повече сол, за да избегне максимално т.нар. "кето грип". Забравя манджите на жената, за която готви. Да си готви за нея отделно. Режимната храна е лесна и бърза, не иска кой знае каква врътня. Но наистина да почете или ти чети и говорете. Има какво да се научи, за да станат нещата възможно най-гладко.

Да, кортизолът се повишава при стрес, за това е добре да се набляга на силови, не на кардио в страни от ежедневното движение покрай куче, ходене до работа и т.н.

# 602
Момичета, не знам за какъв стрес говорите при спорта.
Две тренировки седмично със свободни тежести и 10 минути кардио след тях са абсолютно оптимален вариант за спорт и препоръчителен от лекарите. Подпомагат горенето на мазнините и тренират сърцето. 
Също така тренирам с персонален треньор, който ми познава много добре кондицията преди ИР и сега.
Правя и две тренировки йога на седмица, от които дори не се изпотявам. Разходките са ми до залите и обратно - 4 пъти в седмицата по 2-3км - смятам, че са предостатъчни.

Ендото ми е дала инструкции, ако искам въглехидрати - до 1 плод на ден, до 1 филийка черен хляб, 1 лъжица ориз или 1 картоф. От четирите храни оставих само плодовете, защото установих, че се запичам брутално за дни, ако не ям никакъв плод. Въпреки многото вода, бронирано кафе до обяд, зеленолистните салати, месото, яйцата, добрите мазнини и сметнатите микронутриенти на всяко хранене. Така че на мен тази ябълка ми е важна за перисталтиката.

Сладоледът го споделих като контролиран експеримент.
Та така, опитвам се да подхождам индивидуално към себе си с четене и помощта на лекар и треньор Simple Smile
Засега съм в добри ръце.

# 603
  • София
Здравейте, следях ви в предишни теми, после нещо изтървах темата
Започнах общо взето НВВМ хранене, но засега резултати - йок, въпреки, че започнах да пропускам обяда, може би не е добре.  
Не съм изобщо фен на сладкото и спокойно минавам без него, обаче млечните трудно изключвам.
Ето едни хлебчета, които доста ми харесват и ми оправят перисталтиката идеално, за да не ме хване запек. Сайтът на позволява копиране, затова давам линк. Има и други такива рецепти.
https://mywholesome.life/kokosovi-pitki/

Имам чувството, че кортизолът ми е висок, без да съм подложена на някакъв особен стрес, не се ядосвам. След 0 ч. вечер започва избиване на пот по челото, а също и през нощта се будя от такива вълни. Не са от менопаузата, тогава ги усещах другояче и и вече я минах. Да не би надбъбречната жлеза да е изкукала и да секретира както й дойде?

# 604
Gadina_Malka, стрес е всичко което изважда тялото от равновесие. Има полезен и вреден стрес. Вредния е хроничния, а полезния е експлозивния. Експлозивният стрес закалява тялото, докато хроничния го изтощава. Това общо казано. Сега дали твоите тренировки за теб са достатъчно, много или малко е съвсем отделна тема, обаче явно, имаш още за оптимизация. За това става въпрос, а не че ти трием сол на главата.

Cuckoo, аз също имам изпотяване понякога нощем, след консумация на джънк. Последно имах такова след тортата от преди няколко дни. Честно казано, нямам идея на какво може да се дължат, но ги свързвам със залитане в храненето. Преди режимът бяха започнали да се появяват често. Сега ми се случват изключително рядко, но не хващам някаква пряка зависимост. За момента не ги отдавам на някаква връзка с предмено, по-скоро може да са свързани с хипогликемии.

# 605
При недостиг на витамин Д има изпотяване на челото.

# 606
  • София
При недостиг на витамин Д има изпотяване на челото.
Благодаря, не го знаех. Предвид, че имам колит (някога имах и гастрит, но не ме безпокои), може би не усвоявам добре витамини?
Определено е избиване на пот по челото, до степен пръстите ми да са мокри, не влажни.
 А по принцип не се потя обилно, особено по лицето. На ММ много лесно се поти лицето, при минимално усилие.

Не знам дали са хипогликемии, защото започнаха когато ядех без ограничения, а и КЗ не ми е ниска.
Не мога да реша при кой от 3 ендокр. да отида - близка на снаха ми в поликлиника, във ВМА или при една, за която имам добри отзиви от 2 страни - Гериловска (работи или е работила в 1 градска)

# 607
Това, че захарта ти не е ниска, не значи, че нямаш моменти, в които рязко да ти пада и да изпитваш хипо, точно обратното. Високата КЗ, често означава не добре регулирана такава, което пък означава вероятни пикове и спадове.  Не казвам, че е непременно това причината, но е едно от възможните обяснения.
Обикновено, хипотата са при хора с безразборно хранене, базирано главно на въглехидрати. Може да се дължат и на други причини, но доста по-рядко.

# 608
Ако се чувстваш добре със захар 3,9 - не си нетипично гладна, не си отпаднала повече от нормалното за физическото натоварване, на което си се била подложила, може и да е ок за теб.
Всъщност не се чувствам ОК при захар под 4 и затова спрях да се опитвам да ям напълно безвъглехидратно - вие ми се свят, лежи ми се и се чувствам като пред припадък. Най-добре ми е около 4,6 - 4,9. Иначе тази ниска кръвна захар снощи е съвсем обяснима за мен - бях яла само по обяд, 1 ябълка преди тренировката и 1 час здраво трениране с тежести, накрая кардио, а след това 2 км. пеша до вкъщи. Няма как да е по-висока в този интервал от време. След това вечерята ми беше повече от лека - тараторът и този сладолед не правят  повече от 200 калории и 10гр. въглехидрат, което ми се струва в някакво разумни граници.
Ако изям само една ябълка и нищо друго, сигурно и аз ще приритам... много по-добре бих се чувствала ако тая ябълка си я спестя и не изям нищо или само пия вода. Иначе ела да видиш на живо дефиницията за "hangry" Grinning 
"Вечерята" ти е пълен глад и мизерия, ти тоя ден колко изобщо си яла? Нито нахранена, нито на фаст че да не търси тялото ти храна. Да не ровя назад сега но ако правилно си спомням ти беше и на медикаменти?

Дълго време ми отне да свикна че изобщо не е лошо нещо да се наяде човек. Нали всички жени дето искат да свалят тегло са научени че яденето е едва ли не грях... и съответно все се стремят по-малко да ядат, да "залъжат" я с ябълка, я с малко салата там, глупости. Близо 3 години съм на ВМ-НВ хранене - къде по-строго, къде малко по-либерално. И от четене, и от опит установих че положенията при които ми е добре са две - 1)Нахранвам се така че поне половин ден да не се сетя за храна и 2)Хич не се занимавам да ям ако няма как да постигна първото. Допусна ли изключение, си знам че е компромис и няма как да се чувствам както когато се храня правилно. По-малко енергия, по-често огладняване, по-слаба концентрация, поизнервям се такава една, абе не е за предпочитане. Правя го понякога, разбира се, но си знам че по принцип не е ОК.

Миоки, на теб ли ти беше любимец тоя младеж? https://youtu.be/EuL7t_B7jc8
Много добре ги е изредил нещата, бива май в следващата тема да се добави в началния пост и това видео.
Скрит текст:
На английски е обаче, не знам за колко от потребителите би било проблем, а не смея да обещая че ще седна да напиша кадърен превод на нашенски, с правилните термини и прочие. Иска си време, а аз често почивам само един ден в седмицата...
Заслужава си няколкото минути да се изгледа де. И за триглицеридите много интересно ги споменава - как като захарта не може да влезе в клетките и да се използва за енергия, тялото я превръща в мазнини за да я складира - т.е. триглицериди. И за тях решението е НВ хранене с полезни мазнини, а не конска храна и избягване на яйца...

# 609
Да, любимец ми е, защото обяснява простичко и разбираемо, като за обикновени хора и информацията е точна, кратка и ясна.
Във видеото казва, че това са симптоми, които навеждат мисълта към наличие на синдром на инсулиновата резистентност. Не е задължително да имаме всички изброени симптоми. Може да имаме само някои. Възможно е, някои от тях да се дължат на други причини. Тези от списъка са на база големи групи от хора с ИР и асоциираните със синдрома симптоми.

Симптомите които изрежда са:

- обща летаргия и умора
- глад (повишен апетит/често огладняване/озверяване от глад)
- липса/невъзможност за концентрация
- общо напълняване без промяна в навиците
- натрупване на на мазнини, концентрирани в коремната област - тяло с форма тип ябълка
- слабост и доспиване/умора след хранене
- сутрешен апетит за сладко
- апепит за сладко след хранене
- апетит за сладко, незадоволяващ се от консумация на сладко
- следобедна умора
- умора след събуждане сутрин
- невъзможност за отслабване въпреки интервенции като спорт, намаляване на количествата храна/диети
- трудности при заспиване вечер
- болки в ставите
- безпокойство и депресии без видима/директна причина
- увеличение на андрогените при жените- повишено окосмяване на нетипични места - брада, мустаци... мъжки тип оплешивяване по главата
- при мъжете се изразява с по-силно изразени женски атрибути като гърди (man boobs), проблеми с ерекцията
- проблемно забременяване
- СПКЯ
- високо кръвно налягане
- липса на баланс в холестеролния профил - главно висок LDL комбиниран с нисък HDL
- високи триглицериди
- други хормони извън баланс (различни от инсулин и полови)

# 610
  • София
Не, че някой е правил проучване де или поне на мен не ми е известно да съществува такова.

Аз продължавам с експериментите с глюкомера.
Скрит текст:
Вчера следобед изядох едно малко парче купешки сладкиш и захарта ми скочи до 8,7 един час след яденето. Определено не ми хареса ефекта. Още един час след това беше спаднала до 7,3. Интересното е, че между втория и третия час се появи голяма разлика, в сравнение с час 1 и 2. От 7,3 падна рязко до 4,7. С други думи, процесите си продължават и след втория час. Вероятно ми се е качил инсулина, за да свали толкова рязко захарта.

Не знам дали има връзка и каква точно, но нощес спах сравнително лошо и днес стартирах деня с по-висока захар от предните дни. От тогава, меря през два часа като през това време съм само на мазни кафета. Два часа след първото мерене, се беше качила и от тогава играе леко нагоре-надолу.
08:30   5.1
10:30   5.4
12:30   4.3
14:30   4.9
16:30   4.6

Още не съм яла днес, ще си хапна режимно малко по-късно и няма да помириша сладкиш в близките поне няколко месеца. Този беше в името на експеримента Nerd

Аз през почивните дни правих същото. Премерих си кръвната захар над 10-15 пъти, за да установя кое как ми влияе. Пръстите ми са направо на дупки. Flushed

Резултатите, ако меря правилно, са много интересни.
Меря сутрин на гладно и при хранене на първия и на втория час.
Отново си фаствах до ранен следобед и имах по едно леко следобедно хранене и обилна вечеря.
При НВД хранения като яйца, салати, месо и подобни всичко си вървеше отлично. Установих, че при обилна вечеря с месо и салати и 1 чаша червено вино кръвната ми захар си е идеална на сутринта. 
Ябълка, без нищо друго за баланс през деня - след 1 и 2 чака кръвната ми захар не беше над 5,7

За сметка на това балансирана по Зоната закуска с яйце, сметана, домат и само 1 филия черен хляб ми докара 9,9 захар. Направо щях да падна. Първата вечер имах въглехидратна вечеря от запечени макарони и месо и кашкавал и 1 чаша вино (не питайте защо) - 6,9 кръвна захар на сутринта на гладно.

След това въглехидрати и всякакви козунаци и подобни даже и не помислих да ям, освен едно парченце колкото кибритена кутийка за проба, след като изпекох козунака и го извадих от печката.

За съжаление, установих че без плодове се запичам ужасно. Въпреки мазнините, които си добавям на храненията. Имате ли идея как да се справя с това?

От няколко седмици преди всяко хранене приемам хуск, разтворен в чаша вода, заедно с лъжичка цейлонска канела (може и без). Това са чисти фибри и по-мои наблюдения, няма по-прочистващо нещо от хуска. Освен това, регулира синтеза на глюкозата и мазнините и е препоръчителен при ИР. Ползвам го и в печива за придобиване на добра консистенция. Като цяло съм очарована от ползите на този иначе безвкусен продукт.

# 611
Не знам какво "прочистване" се търси, но постоянно и продължително приемане на много фибри не е добре. Пречат да се усвояват пълноценно храните, особено минералите в тях. Ако под прочистване се има предвид редовно 00, там не виждам каква е тая радост... ами яде се несмилаема храна - изхвърля се повече отпадък, нищо изненадващо. Поне на мен колкото пъти са се опитали да ми пробутат хуск, това са доводите че "прочиствал". Чат-пат си купувам продукти от магазин за био храни и покрай тях си опитват и хуска да ми хвалят как едва ли не задължително да се приема.
Дългосрочно не ми звучи добре ако се приема така при всяко хранене, доста вероятно да се появят дефицити.

# 612
Инсулин и КЗ се свалят махане на неща от диетата, не с добавяне. Не разбирам какви са полезностите на хукса, честно. Ако може да обясните механизма, по който регулира ситнеза на глюкозата и мазнините, моля?

# 613
На опаковката пише, че нормализира кръвната захар.

# 614
Интересува ме как го прави, а не какво пише на опаковката. Там може да напишат каквато искат реклама и да му припишат всякакви чудеса. А като знам на какво ниво са повечето от изследванията, които уж са правили, направо жертва на рекламата може да стане човек. Не вярвайте на всичко което пише на опаковката. На някои, може и да помага за 00, ама да нормализира КЗ сам по себе си и без други интервенции е 99,99% неистина. Ако го прави все пак, за сметка на какво? Както каза natka да не е за сметка на усвояването на минерали?

Общи условия

Активация на акаунт