Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

 • 26 440
 • 641
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 349

Здравейте!

Заповядайте в новата тема. Спорна 2021 за наематели и наемодатели!

Старата ни тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1291637

Последна редакция: нд, 28 мар 2021, 13:02 от PapaPanda

# 1
 • Мнения: 2 137
кога ще тръгнат наемите нагоре?

# 2
 • Мнения: 1 559
кога ще тръгнат наемите нагоре?

При първа възможност Wink.

PapaPanda, благодаря за новата тема.

# 3
 • Мнения: 1 042
Не вярвам да тръгнат нагоре скоро. Докато има безработица, ниски лихви и страх от инфлация или желания за масово рентиерство цените ще се натискат надолу. Елементарна пазарна логика на търсене и предлагане.

# 4
 • Мнения: 2 137
кога ще тръгнат наемите нагоре?

При първа възможност Wink.

PapaPanda, благодаря за новата тема.
Тази година, догодина, след 5 години?

# 5
 • Мнения: 1 042
На мен ми е интересно колко време ще трябва на наемодателите да осъзнаят реалността и да смъкнат цените. Преди 9 месеца се смееха взички на хората които се възмущаваха на високите цени, сега мисля че идва реда на тези хора да се смеят на всички “инвеститори” които са купили 2020 с цел отдаване под наем.  Резултата е че банките контролират паричния поток и инвестиционните намерения на хората, а хората им вършат черната работа с избиране, ремонтиране и обзавеждане. Като дръпне чертата човек, ще е хвърлил много енергия и време за нищо, а банката и държавата ще са си събрали такси и данъци и ще са завъртели парични движения които да стимулират икономилата. Така се стимулира икономика когато всичко е затворено.

# 6
 • Мнения: 1 349
Защо да смъкват цените? Аз причина за това не виждам. Като от 100%, останат заети 40% от жилищата отдавани под наем, може и да се смъкнат, с 50лв. Теб 50лв устройват ли те? Щото много хора - не. Ако 50лв са проблема, то въобще нямаш работа да живееш под наем и беж при мама.

# 7
 • Мнения: 1 042
По твоята логика, не трябва и цените на апртсментите да се вдигат, а? Не си ги измислям аз правилата, а говоря за основен икономически принцип, с който на запад всеки е запознат, но явно в една посткомунистическа страна след 30 години все още има незапознати.

# 8
 • Мнения: 1 462
Много се съмнявам, че на запад всеки е запознат с икономическия принцип, който и да е той...

Цените на наемите временно са надолу, защото отразяват спада на икономиката в момента. Без значение от доходите, човек трябва да живее някъде, та в момента, в който си върнем живота, всичко ще се нормализира включително и отдаването на имоти.

Пазарът на недвижимите имоти се движи по друга логика, та трябва да кажа, че тези, които купиха с инвестиционна цел определено удариха кьоравото, защото цените на имотите бележат ръст. По-добре да си вложиш парите в нещо, чиято цена се покачва, отколкото да висят без лихва в банката. Тези, които от 5 години чакат да паднат цените на апартаментите, че да си купят, ще трябва да почакат още..

# 9
 • София
 • Мнения: 19 105
Благодаря за темата.

Къде ги видяхте ниските наеми? Освен някъде в крайните квартали?

За покупка пък да не говорим - цени от 1000-1200 евро на квадрат за панел....

# 10
 • Мнения: 1 349
Или не е вярно, че преди 2 години, който е купувал не е мислил, че наемите ще растат вечно?

Не знам. Никой не ми е споделял какво е мислил, като е купувал. На теб колко хора ти споделиха, какво точно купиха, къде, за колко... сподели ти с нас, да изкоментираме!

Иначе, наемите ще растат вечно - дали ще паднат сега 100лв и 2022 ще скочат със 150 или ще останат на същото ниво и тази, и следващата година, няма никаква разлика. Инвестицията в имот е дългосрочен план, от който най-много ще спечелят 2ро-3то поколение наследници.

Малко като биткойна - като скочи на 50к викат ДА ПОЧЕРПИШ, като падна на 40 - МНОГО СИ ГЛУПАВ ИЗТЪРВА МОМЕНТА, пък аз не се вълнувам какво е към настоящия момент, щото ми е инвестиция в бъдещето - нито ме вълнува дали днес е 2, нито дали е 200к.

# 11
 • Мнения: 1 042
Кой знае накъде ще ги заведе ватъра внуци и правнуци.

А на запад се интересуват и знаят за така нареченото RV ratio, защото много от тях живеят под наем. И пак да попитам, нали твърдите че заплатите се вдигат, лихвите са ниски, защо някой ще плаща 600лв за 2ст или 900 за 3ст, след като вноската му е 650 или 950 ако купи дори и при рекордно видоки цени? Нали тези които купят за дом отпадат от пазара на наеми, а тези които купят с цел инвестиция увеличават предлагането защото трябва да го отдадат на някой?

# 12
 • Мнения: 1 349
На запад не се купува, защото на старини ще каже държавата - имаш имот, продавай и живей добре с парите. Отделно таксите са високи, не е като в Бг - 10лв и я ги дадеш, я не.
А ако нямаш имот и си живял цял живот добре, държавата ще ти плаща наема, хихихи. Купуват тези, които могат да купят повечко, за да си струва.

Внуци и правнуци имат пълното право да правят каквото искат със завещаното им. Може да го подарят из темата тук, на който иска. Или да го продадат с така жадуваното 80% намаление от пазарната цена. Дреме ми, нали нема ме има. Те да му мислят.

По втората тема - не всички, които купуват, отпадат от пазара с наеми. Имам познат в София, който живее със жена си и детето си под наем в голямо жилище, а техните няколко малки ги отдават под наем. Решили са си, че така им е удобно, не че нямат парички да си купят 3стайно.

# 13
 • Мнения: 2 137
Кои такси са по-малки??

Не говориш за данъка предполагам, той е смешно нисък за сега у нас, но ще му дойде реда и на него.

# 14
 • Мнения: 1 042
Не знам, аз се опитвам да обосновавам коментарите си и се опитвам да преценя какво ще се случва в бъдеще, за да си направя сметката. Противно на очакванията, когато говоря за спад, съм търсил логика  и съм проучвал. Няма как да  предвидя точен момент, но все пак икономическите цикли си имат закони, които централните банки просто нарушават, и това отлага неизбежното. Дори и в случай на хиперинфлация отново ще има много притиснати хора, които ще бъдат принудени да продадат. Така че аз съм си направил моята сметка и съм казвал и преди - ако купувам за дом, ще купя сега, за под наем не бих купил, ако съм рентиер, щях да продам сега на макс и бих хеджирал в злато докато дойде обрат на пазара и пак бих влязал ако ми се занимава.

Общи условия

Активация на акаунт