Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 003
  • 727
  •   1
Отговори
# 210
И аз миналата година не успях, чрез ФБ групи. Хейт имаше включително и от брокери.

# 211
Здравейте. Според вас дали и с колко може да се смъкне наема на това студио?  Племенника ми идва да работи в София и много му хареса този имот, но му е малко над бюджета. При този труден за наемите пазар дали е възможно да се пребори за по-добра цена? https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2b16194562894756 … k=6nc9ei&f1=1

# 212
Здравейте. Според вас дали и с колко може да се смъкне наема на това студио?  Племенника ми идва да работи в София и много му хареса този имот, но му е малко над бюджета. При този труден за наемите пазар дали е възможно да се пребори за по-добра цена? https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=2b16194562894756 … k=6nc9ei&f1=1
Имайки предвид, че е напълно обзаведен с бяла и черна техника и всичко е ново, бих казала, че наемът от 580лв му е даже нисък. Или обявта е фалшива, или наемодателят е много притиснат финансово.

# 213
  • София
Фалшива обява е това. Този лукс до Александър Невски за 300 евро?! Това, ако реално би съществувало, за 500 ще се глътне като топъл хляб.

# 214

Цената за подобно жилище е съвсем нормална и бързо би си намерило наемател.
Има и друга уловка: аз лично не бих избрала наемател, опитал се да коментира цената, ако имам такъв, който я е приел без коментари.

# 215
И аз мисля, че обявата не е истинска. Цената е абсурдно ниска за местоположението и вложените в апартамента средства.

# 216
И аз смятам, че наемът е нисък за локация, ремонт и обзавеждане.
Може би наемът е нисък (намален) именно заради корона-кризата. Но това скоро ще приключи и наемът неминуемо ще се увеличи. Ако кандидат-наемател няма възможност да плаща дори сегашния наем, аз бих предпочела да изчакам такъв, за когото този наем не е проблем.

# 217
На мен също ми се струва фалшива обява. Може да се провери с едно обаждане - ако се стартира с "Този го отдадохме преди малко, но имаме друг.....", ясна работата!

# 218
1ст 40кв преди няколко години вървяха по 50-55к евро + ремонта да е 10-12к евро макс. 65к се избиват грубо за 18 години с 300евро наем. При текущия пазар такава възвращаемост е невероятна. Направете си малко сметката преди да ахкате и охкате по "лукса".

Тезата, че наемите ще се вдигнат не издържа на логиката. Всеки ден говорим как всеки втори купува апартаменти, инвестира или спасява спестявания при тези цени. Тези апартаменти няма ли да излязат на пазара според вас? В момента съм контактнал няколко фирми за интериорен дизайн и всички ми казват, че имат много работа и не смогвали. Хората се подготвят с ремонти и отдаване под наем. Та не знам, дори и да изключа фактора ковид, криза и да предположа че нещата ще се възстановяват и хората ще се завърнат в София, все пак предлагането се увеличава. Или за имотите основен икономически принцип на търсене и предлагане не важи?

# 219
Не ахкаме и охкаме, казваме си мнението.
Защо тук постоянно се прави сметка на хората колко пари са дали за имота и за колко време и с какъв наем ще го "избият"? Ако иска човекът, ще го даде и на 500 евро, негова си работа....
Казваме си мнението, че в момента едва ли има подобен имот на централно място да тази сума. Пък, който има интерес, ще си прецени...

# 220
Не съм отишъл да държа сметка на наемодателя, защо го дава и за колко го е купил. Просто анализирам пазара и казвам, че такива условия при силно конкурентен пазар са невероятни. Това е в контраст на вашите коментари, че обявата била нереална. Човека нека си го дава за колкото реши. Може и да извади късмет, но като цяло наемния пазар не го виждам да се вдига.

# 221
1ст 40кв преди няколко години вървяха по 50-55к евро + ремонта да е 10-12к евро макс. 65к се избиват грубо за 18 години с 300евро наем. При текущия пазар такава възвращаемост е невероятна. Направете си малко сметката преди да ахкате и охкате по "лукса".

Невериятно добра, или невероятно лоша е такава възвръщаемост за 18 г?

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 12:54 от Иван Вазов

# 222
Затова, като се обади младежът, ще разбере дали е истинска обявата. На мен лично ми се струва добре този наем, ако е реална обява, за местопожението и състоянието, дори леко нисък ми се вижда. Реално около 650 лв. в момента.

# 223
ремонта да е 10-12к евро макс.

Ох, пак правим сметка за себестойност Open Mouth
Себестойността няма връзка с пазарния наем/пазарната продажна цена.

Само плочките за около 60 квадрата (целия под плюс баня и кухненски гръб) ги смятам по 145 лв. на квадрат - 100 лв. за плочките плюс 45 за поставянето (труда на майстора), тотал почти 9000 лв. Без нищо друго - замазки, лепило, санитария, без кухня, без уреди, без обзавеждане.

Понеже следя за италианските плочки, ето линк към мраморни широкоформатни на Мараци - на прИмоция са 98 лв. на квадрат.
https://studiosense.bg/product/12056/granitogres-marazzi-allmarble-60x120.html

# 224
Не правя сметка за себестойност а за инвестиция и избиване. 18 години избиване в момента е приказка. Стандарта отива 28-30 години, ако е с кредит.

Общи условия

Активация на акаунт