Какви са личните ви нагласи за раждането на повече от две деца?

• 43 647
  • 1 447
  •   1
Отговори
# 1 050
  • France
Аз следя един френски сайт за експат майки. Има в Япония, в Скандинавия, в САЩ... Една орева света, че в Швеция майчинството било 1 година и тя трябвало да се грижи едновременно за бебе и 3годишно. Sob Милата тя.

Допис.
Сноууайт, проучвай. Тук платеното майчинство е 16 седмици. 6 преди термина и 10 след.

# 1 051
Snowwhite, ела пак да си поговорим, като родиш, като ти стане детето на 6 месеца, на година, на година и половина. 😁 Само като видя как подробно си наредила обясненията по конец и ми е ясно, че е на теория. 😁

# 1 052
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Ние си познаваме от 17 годишни Joy И няколко пъти сме се разминавали в живота.
Тук, във Франция, е обратното. Ако не го пуснеш на ясла на 2 месеца си мързел и мърда. Въпреки, че смятам ,че 2те години са твърде много, сърцето не ми дава да ги дам преди едно 7-9 месеца.
Сори, но това не мога да го повярвам. Може би в твоя социален кръг е така или преувеличаваш, но чак на 2 месеца едва ли е ,,стандарт" дори и във Франция. Ще проуча това много обстойно сред поэнатите си француэойки. Joy

Аэ планирам да си стоя вкъщи 2-2,5, дори и на 3 съм навита с първото дете, като ще го дам на ясла след годинката эа няколко пъти седмично до обяд (в началото 2, с увеличаваща се въэраст може и три, эависи) с цел да мога да имам и лично време въпреки майчинството-тренировки, грижа эа себе си, планирам паралелно и едно надграждащо дистанционно обучение эа кеф, принципно съм абсолютно доволна от професията си. Смятам, че яслата (эависи и от детето) раэвива социална компетентност у малките деца и е раэнообраэие и эа тях да има с кого и на таэи малка въэраст да си играят. Също отпочинала и доволна майка=щастлива майка, макар да става дума эа едни два пъти седмично. Естествено всичко е на теория докато е още в корема.

Не осъждам жените, които си дават децата рано на целодневна ясла и се връщат бърэо на работа, техен си е животът. На мен иэобщо няма да ми е добре да правя тоэи шпагат и истински се радвам на предстоящото майчинство, мисля, че ще му се насладя. Приемам го и като момент на събиране на нови сили (парадоксално, но да), личностно раэвитие, обогатяване. :Д Искам да прекарвам достатъчно време с бебето си и да се върна на работа, когато тръгне на градина или малко преди това.

Да се изкажа и аз, като една истинска кисела леля... Joy
За да пуснеш детето на ясла, поне в Бг, трябва да си прекъснеш майчинството. Няма как хем то да ходи на държавна ясла, хем да ти тече плащане по "майчинство" в същото време.
Вариант ти е да го даваш в часна ясла, но незнам дали и те не се следят от НОИ и др. подабни институции, които отговарят за плащания...

Обмисли го добре. Сценарият е страхотен, но имай предвид и тотално диаметрално-противоположното развитие...

Успех и леко раждане!

# 1 053
Ясно ми беше, че ще последват коментари от типа ,,къде се буташ, не си раждала", но не ми пречи. :Д Само се чудя какво толкова ви вкисели в поста ми, че ще ми хареса ли? Че ако почнеш да правиш деца с мисълта колко е гадно да си ги гледаш, по-добре да не почваш. Stuck Out Tongue Winking Eye
В Германия съм и тук може да си в майчинство и да си даваш детето на държавна ясла едновременно. Колко дълго си в майчинство и дали се въэполэваш едновременно от яслата, эависи от личното ти желание и финансови въэможности. Эа два пъти в седмицата колкото да се погрижиш эа себе си ако в останалото време не си успял, мисля че не е краят на света эа детето и не ,,травмира".

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 13:27 от snowwhite12

# 1 054
С частните ясли е същото. Щом го запишеш на ясла, било частна, било държавна, се попълва декларация за промяна в обстоятелствата и се връщаш на работа, имаше някакъв срок не помня месец ли беше.
И после получаваш половината майчинство.
Това за БГ

# 1 055
Спокойно, става още по-смешно, ти си се пали как си мразим децата и защо сме ги родили, няма да си първата. 😁

# 1 056
Колкото и да ми е трудно, преди поне 2г и половина не бих пуснала дете на ясла. Мисля, че за да се чувстват добре там, трябва да са станали по-самостоятелни(обличане, хранене, изхождане), поне малко да говорят за да могат и там да ги разбират, и вкъщи да кажат, ако има проблем, и да са достатъчно разбиращи, че да им се обясни, че ще са на ясла, а после мама или тати ще ги вземат. За преди тази възраст, ако не мога да се справям, бих търсила помощ от баби или детегледачка за да може детето да си е в домашната среда. Нуждата от социализация на децата се появява след 2 годишна възраст, а преди това имат повече нужда от майките си и от домашната сигурност. Освен това, не са достатъчно самостоятелни и трябва да им се обръща персонално внимание, което в група с други деца, трудно се случва.

# 1 057
И е така, и не, зависи от детето, ако си се водиш основно по него, както повечето жени правят. Моето го пуснах точно на 1 година в частна ясла, адаптира се за 3 дни, беше спокоен, гледаха го добре. След карантината от 3 месеца миналата година беше на година и половина, доста по-осъзнат, и беше малък ад връщането на ясла, наблюденията ми по децата около него бяха, че колкото по-голямо е детето, толкова по-трудно е да се привикне към тази промяна, точно заради неговата осъзнатост и съответно привързаност към родителите и влизане в бебешки пубертет, абе комплексно е. То затова е хубаво човек да има избор и да може да реагира по оптимален начин, спрямо как се чувства детето. Иначе това за как да се социализирало детето го обяснявах и вярвах и аз, ама не бях права. Едва сега на година и 9 месеца търси активно да се заиграва с други деца, включително непознати. Преди това не ги е отбягвал или да се е разстройвал, просто нямаше нужда от тях, играеше сам или с мен и баща си.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 14:46 от Melusine

# 1 058
Дори и да съм в грешка эа социалиэацията и раэнообраэието, едва ли има голяма раэлика два пъти седмично эа 6 часа да го гледа лелка от яслата. Ако е целодневно и човек наистина има нужда от нея, эа да се върне на работа преди 3тата година, това е съвем друг сценарий.
Яслата, която съм иэбрала и эа която трябва да се эапиша най-късно веднага след раждането, эа да има място эа детето като стане на 1+ г., е на много високо ниво.
Като цяло и планирането на трите години или колкото човек е решил се случва доста преди бебето да се е родило. Съобщавам в кантората, в която работя, эа плановете си(нормално), трябва и да эапиша детето на време в яслата. Няма нищо смешно в това да се планира, но всеки си энае според неговите обстоятелства и мястото/държавата, в която живее. :Д

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 14:08 от snowwhite12

# 1 059
Никой не ти се подиграва нито за планирането, нито за нищо, и аз моето го записах в яслата, като беше на 3 месеца (защото просто местата свършват още през май, а той е роден октомври) и предупредих в работата, че смятам да се връщам, като направи годинка. Нито си първата, нито си последната, лека бременност и раждане и верно ела след време да си поговорим как са нещата на практика и дали си имала късмета да ти се покриват с теорията, което ти пожелавам.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 14:46 от Melusine

# 1 060
Една моя приятелка, когато беше бременна с първото си дете ми каза:"аз съм решила като се роди бебето, да спи през нощта, за да мога и аз да се наспивам" . Ей, много ми стана смешно тогава. Премълчах си, за да не се засегне.  Като се роди бебето, 6 месеца не спря да реве ден и нощ. Беше се побъркала жената.
Та толкова по темата с плановете. Не случайно има един лаф: " ако искаш да разсмееш Господ, кажи му, че имаш планове."

# 1 061
snowwhite12 преди да се родят децата и аз имах много теории, как ще се случат нещата, ама нито една не излезе вярна, при все че моите деца бяха кротки и зор особен не съм видяла.
Нека да се роди детето и да се приберете живи и здрави, пък ще кажеш дали теорията ти е била вярна.
За справка имам три деца.

# 1 062
Как ще се държи бебето човек, разбира се, не може да планира, но свои планове съвсем спокойно може да си направи. И е по-добре дори. Аз си бях планирала съвместяване на отглеждане на децата с бавачка, защото моята работа не търпи прекъсване с години. Така и направих и с двете деца.
За мен планът е хубаво нещо, стига да е реалистичен. Доста хора си правят и си реализират плановете.
В споделения план на бъдещата майка по-горе не виждам нищо нереалистично. Дори напротив - той е задължителен, ако тя смята да ползва ясла, защото не навсякъде това става от днес за утре. Някъде се чака място с месеци. Чудесно е ако може да остава  за по няколко часа на ден сама, без бебе. Няма по-добро от отпочиналата майка. Хиляди пъти по-добре от недоспалата и стресирана такава.

# 1 063
Принципно няма нищо лошо да си прави човек планове. Всеки го прави. Но е добре да си има едно наум и да е гъвкав, когато нещата се променят. Няма как да си уверен, че нещата ще се случат точно, както ти се иска. Особено пък по отношение на децата. Когато нямаш деца, мисли по един начин. Като родиш, обикновено мисленето ти (по отношение на децата) се променя.

# 1 064
Мисля, че с последния пост достигнах дневния лимит в клюкарника Joy Joy

Не раэбрах досега коя моя теория точно ви кара да ми каэвате ,,ще видиш ти като се роди". Единствено каэах, че ще си остана до 3тата година вкъщи и че след първата ще го давам 2 пъти до обяд на ясла (да потичам, да се епилирам, да си направя някоя маска и прочета нещо дето ме интересува, да си се насладя на един чай насаме, примерно), което в Германия е поэволено эаедно с майчинството. Кое точно няма да се случи? Joy Или виэирате иэкаэването ми, че майчинството ще ми хареса и от сега се радвам эа тоэи период? Joy Ми то ако аэ не се радвам,не энам кой. :Д
Нито съм каэала, че планирам да спи?!, явно си дописвате поста ми.

Дами, и аэ ви пожелавам приятен ден. Определено ме раэвеселихте, благодаря. Kissing Heart

Общи условия

Активация на акаунт