Какви са личните ви нагласи за раждането на повече от две деца?

• 43 634
  • 1 447
  •   1
Отговори
# 1 080
Melusine, хубаво е, че се настройваш отсега, че с второто нещата може да не са по същия начин. И моето първо е много лесно за гледане и не знам защо бях решила, че и с второто ще е така. А то се оказа по-трудно във всяко едно отношение и на моменти нереалистичните ми очаквания ме караха да се чувствам зле. Каката беше кротко бебе, след отбиването веднага започна да спи по цяла нощ, зъби не са я мъчили, колики почти никакви, памперсът свалихме от раз на ранна възраст, много предпазлива и разбрана. Малкият е коренна противоположност на нея, всеки период го изстрадваме заедно - то не бяха колики, то не бяха зъби, то не е бебешки пубертет и какво ли още не. Добре, че е много сладък и му прощавам неудобствата, които ми създава. Grinning

# 1 081
Аз нямах особени планове, за сега това, което съм искала се случва, къде по леко, къде не чак толкова. В момента планувам да потърсим бавачка, ако попадна на подходяща жена бих го гледала максимално в къщи с нейна помощ и да не го пращам на ясла. Дано и това да успея да сбъдна. И аз като snowwhite искам половин ден  на разположение, но за цялата работна седмица.

# 1 082
Супер е това за половин ден, някъде писах преди, но приятелки в Германия са ми казвали, че доста жени го правят, защото дори целодневната ясла е до 15.30 ч. и просто избор няма много, ако искаш и да работиш. В България като че ли липсва такава гъвкавост още, в доста отношения.

# 1 083
В същото време, ако се каже, че някое жена си е пуснала едногодишното на ясла или е взела гледачка и се почва: ""Хвърлила ги е в институция! Дала го на чужда жена!" и други бисери Simple Smile Като чета какви изнервени майки има, ами яслата и гледачката не са лоши варианти.
Майките изнервени с едно бебе, а възпитателките в яслите са много неизнервени с 20...
А гледачките вече ги обсъдихме, че пенсионерка от блока, която да гледа детето е далече от гувернантка, която възпитава, води по културни мероприятия, гледа ката майка и развива детските индивидуални апособности.

А в чужбина, явно извън Франция и Германия, не само, че няма места, а за да се гледат от една възпитателка 3 бебета, си струва колкото месечният наем/ипотека (4 цифрена сума).

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 15:56 от Анонимен

# 1 084
И аз нямах особени планове, бях се поуморила от работата и в началото много се зарадвах на идеята две години майчинство. От съображенията за болестите гледах буболечката само вкъщи.
Накрая обаче и аз, и тя бяхме пред нервна криза. И на двете ни се отрази чудесно работата и забавачката.
Просто бяхме готови ментално за нов период от живота.
Най-зле се отрази на баща ѝ - неговото бебе порасна, започна да не иска да се гушка и не беше по цял ден вкъщи, то пък дойде короната и почти ме нави за второ. Ама почти😁

Допис: И в Германия няма места в градините по големите градове и за градините с профил я на Валдорф, я на Монтесори е бутане с лакти и мазни усмивки още от бременността. Местата за ясли съвсем са кът, затова и бизнеса с гледачки е в бум. Единственото, което можеш да направиш е да съдиш градината и на това имаш право, ако детето е над три години.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 15:42 от Threemafan

# 1 085
Момичета-малко инфо эа работното време. Эависи много къде си и коя е яслата. От град до град, че и от квартал до квартал си има раэлика. В нашата ясла на 5 мин от жилището ни предлагат от 7.30 до 17.30 часа. Яслата до обяд е до 13.30, като може да иэбереш с обяд или беэ обяд. Има и други програми. Една жена се грижи эа (мисля) макс 3 деца, определено не эа цяла група. Нашата ясла е по-скъпа от теэи в околността, макар че е държавна. Не энам дали се дължи на местоположението(кокетно, страхотно туристическо градче, съответно и повечето неща в него са скъпи), на обстановката  вътре (много е модерно) или друго, просто е така, но може и да ти поемат раэходите (държавата), ако не можеш да си я поэволиш, а имаш нужда.

Харесва ми много, че има таэи въэможност. Теоритично и ако можеш да си го поэволиш може да си оставяш детето и по цял ден  на ясла и да не ходиш на работа до 3тата година, но эа мен е беэсмислено, нали эатова ще съм в майчинство. Эа да го гледам аэ с малки иэключения. :Д

Друго, което улеснява после тръгването на работа е, че в Германия има все по-раэпространено flexible работно време. Т.е. може да эапочнеш и в 6.00, да свършиш в 14.00 примерно. Мъжът ми има такъв договор, аэ също от части и най-вече эаради корона се ,,подобри" тоя аспект. Ако поне единият родител е флексибъл, може спокойно да води и/или вэима детето.
И последен фактор-живеете ли в голям град или в малко градче и колко време трябва до работа и т.н. Така че това обобщение, че эаради работното време на яслата не може да се работи нормално, е много много хлабаво. Эависи от много неща и локални особености. Но като цяло съм съгласна, че в България предлагат по-често гледане дори до 18-19 ч, което не съм срещала никога в Германия досега.

# 1 086
В България няма опция в яслата да си оставяш детето само за два-три дни седмично или почасово. Освен това броят на децата е голям, а персоналът е малко. За мен лично яслата е най-краен вариант, ако родителите не могат да си позволят друга опция- майка, баба или детегледачка. Първото дете го дадох на ясла на 1.8м, защото нямаш никаква друга възможност. Никаква полза не видях, а само проблеми. С второто имах възможност да си остана в къщи до 3г и на ясла не е ходил. Тръгна направо на детска градина и не е имал проблеми с адаптация и социализация.

п.с. А в Германия колко време е майчинството (платено, неплатено)?

# 1 087
https://detskitegradini.com/24-chasova-detska-gradina/

Скандинавците са го измислили 🙂

Платено е една година, но можеш да разделиш парите от тази една година да ги получаваш за две.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 16:08 от Threemafan

# 1 088
Лелее 24 часа... може би има общо с еманципацията там. :Д

Майчинството е до 3тата година на детето, т.е. до деня преди детето да навърши 3. Като има въэможност да го правиш на ,,хапки", примерно първо 2 години майчинство и после до 7 (или 8, не съм сигурна) годинка да си наваксаш още една година примерно. Може да се поделят и между майката и бащата дори теэи 3г, но аэ съм си традиционалист в това отношение.

Платено е 14 месеца, 67% от средния нето доход эа последните 12 месеца, макс до 1800 евро месечно. Има вариант и да получаваш 28 месеца, но половината на гореописаното.

Също така има и други ,,екстри" по отношение на пари, эдравна эастраховка и т.н.

Правото на място в ясла е между другото право на детето, не на родителите. С това се обосновава и че е неэависимо от майчинството. Кандидатства се эа място често дори преди детето да се е родило или като се роди, эащото често се чака много. Аэ се обадих да питам още с поэитовния тест кога да се эапиша, каэаха ми 8-9 месец или като се роди, че се чака година. :Д

# 1 089
Скандинавците не са открили топлата вода. Едно време, още преди 40+ години в България имаше седмична градина. Водиш детето в понеделник сутрин и си го взимаш в петък вечер.

# 1 090
Има потребителки, които помнят времена, в които и в България е имало целодневни ясли/градини, разказвали са в темите. Това за правото на детето е доста интересно като логика, правото на майчинство не го ли придобиваш именно заради детето, странно ми е да осмисля това делене, но колкото държави, толкова и примери.

# 1 091
Тази практика със седмичните ясли и градини си е направо като сиропиталищна грижа. Горките дечица!
Не бих я давала за пример.

Ако наистина е трудно на семейството да гледа и обгрижва децата си, както трябва и предимно в домашна среда, то наистина е по-добре да си преценят силите като останат с едно дете. Нищо лошо няма в това да искаш по-лесен живот и да имаш план да дадеш всичко необходимо на детето си, но силите ти да стигат да го направиш качествено само за едно дете.

# 1 092
  • sofia
Майка ми е била на седмична ДГ. Аз ясно си спомням, че и в ДГ, в която ходех имаше "нощна" група...това в първата половина на 80-те

# 1 093
  • Пловдив
Именно, няма значение чие ще счетем от чисто теоретична гледна точка (практическо значение няма), че е правото на ясла - у нас поне се приема, че отпуск се предвижда, защото има нужда някой да гледа детето. А щом то е на ясла, значи има кой да го гледа през деня и основанието за отпуск липсва. Wink

Цитат
Нищо лошо няма в това да искаш по-лесен живот и да имаш план да дадеш всичко необходимо на детето си, но силите ти да стигат да го направиш качествено само за едно дете.
Аха, само не ми е много ясно защо ние ще определяме как "трябва" и колко качествено е чуждото отглеждане. Утре някой може да оцени нашето като некачествено. Ето, например, моите деца имат само една обща стая, а според критериите на част от потребителките качественото отглеждане включва самостоятелна стая за всяко дете. Също така дъщеря ми наесен ще учи в кварталното училище и без да ми пука коя учителка ще и преподава, а не в най-доброто за града училище, което дори не знам кое е - за някои е важно още от първи клас да се избере добро училище, не непременно по местоживеене, и добра учителка.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 16:42 от Магдена

# 1 094
  • София
Майка ми е била на седмична ДГ. Аз ясно си спомням, че и в ДГ, в която ходех имаше "нощна" група...това в първата половина на 80-те

Майка ми е работела в такава градина точно в този период, началото на 80-те. Казваше, че  никога няма да забрави как "седмичните" деца висели по оградата и гледали как родителите взимат "дневните"... И после цяла вечер питат кога ще вземат и тях, броят дните, броят "спанетата" (били малки да се ориентират по дни и майка ми им обяснявала времето със спането, включвайки и следобедното - "още три пъти като спиш и се събудиш, ще дойдат да те вземат"). Да ти се скъса сърцето.

Общи условия

Активация на акаунт