Какви са личните ви нагласи за раждането на повече от две деца?

• 43 545
  • 1 447
  •   1
Отговори
# 1 290
Който търси анонимност не разказва в бг-мама за себе си, не публикува снимки, а най-сигурният начин е да не се пише.
Това е така и наистина над половин година предимно четях и не пишех. Това е начина.

Невена, точно така е. Нещо е удобно за определен период от време и след това се сменя.

# 1 291
То може на теб да ти е удобно от пиедестала на анонимността да захапваш за изказвания отпреди години и да проявяваш лично отношение непровокирана с нищо, ама и хората са си също толкова в правото си да се връщат във форумното ти минало, след като търсиш подобни интеракции. Чети си, пиши си неангажиращо, ама явно сърце юнашко не трае да си похвали и да захапе. Опцията да си правиш 20 акаунта във времето не е за твое удобство и безнаказаност. Ако съм на мястото на модераторите въобще няма да обръщам внимание на такива мрънкания за вендети.

# 1 292
Де да зависеше от личната нагласа. Аз искам 4, но мъжът ми не искаше и едно в началото. Ако не бях  забременяла случайно, сега нямаше да очакваме … трето бебе. Ще видим дали ще мога да разчитам на случайността още веднъж. Децата са най-голямото богатство в тоя живот.

# 1 293
Успях да прочета новите мнения само до 82 стр. 😄😄
Съгласна съм отново с Ана-Мария, че сериоэните специалности не поэволяват бране на ягоди и други студентски работи, поне ако студентът е истински студент и учи по цял ден. Право, медицина и подобни стабилни специалности са full time job. Да не говорим, че дори да те приемат право или медицина в България в сериоэен университет иэисква подготовка с частни уроци или школа и е много трудно да се справиш сам, эа мен не би било въэможно. Преди да эамина да уча в Германия, исках да си оставя и въэможността эа СУ отворена и ходех година и половина на уроци по два предмета. Всичко това струва пари. Както и допълнителни курсове по еэици в училище, учебници и др.

Аэ не вэимам на сериоэно студенти, които не ходят на лекции и са в университета само эа сесия. Эатова и бих се ограничила с 1-2 деца, ако не мога да им дам най-доброто като старт.

Тук в Германия поне има помощи эа студенти и ако родителите ти не могат да те осигурят като студент, получаваш в момента около 800 евро месечно, но си е все пак с условия, стресиращо е и е 50% кредит.

От друга страна не е нужно всеки да е добре обраэован. Раэбирам и мотивацията эад голямото, по-бедно семейство. И това носи достатъчно щастие. Но аргументът, че и сами децата ще постигнат всичко, е много грешен. Малцина са теэи, които ще се справят и пак ще има доста эакърпени дупки и в тяхната студентска история.

# 1 294
  • София
Много ясно помня, даже съм си записала в дневника, когато майка ми ми каза, че няма пари да ми плати 4 тата година. Това беше тотално променящо живота ми събитие. Мисля да не допускам такава случка при децата ми.

# 1 295
Колко голямо е голямото семейство и защо в главите ви то винаги е бедно? В какво се изразява бедността?

# 1 296
  • София
Защо пък да е бедно? Сетих се, че познавам 4 семейства, които имат 2+1 след втория брак и са си много добре.

# 1 297
Така де, и аз имам приятели с 4 деца, които имат една обща спалня и обща стая за игра и учене, ама ходят и четирите в частно училище и градина. Бедни ли са ?

# 1 298
Голямото бедно семейство полэвах като обобщаващ иэраэ.Эа всяко семейство си эависи от личните финансови въэможности коя големина е ,,прекалено" голяма, эа да даде добър финансов старт на всяко дете, виэирам добър учебен старт, не да му се осигурява и жилище эа неговите деца. В дискусията эа колко стаи са миэерия и дали всяко дете има нужда от собствена стая не се включвам, эащото е относително. Аэ лично ще осигуря на всяко дете собствена стая, эащото мога да си го поэволя. Не е толкова решаващо обаче колкото това дали може да се плати добро обраэование.

Много ясно, че не всяко голямо семейство е бедно, но в дискусията по-горе се полэваше точно тоэи пример. Дами, четете в контекст, иначе ще се дискутира всяка дума на всеки пост и после човек не може да я доиэчете. Става губене на време. Joy

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 10:19 от snowwhite12

# 1 299
Дами, говорете конкретно и по същество, а не общи приказки и стереотипи, и чудесно ще се разбираме.

# 1 300
  • София
Добре, че не се забременява спрямо ЦКР.

# 1 301
  • France
За едни бедността е да няма нищо в хладилника, за други да не могат да отидат на ски в Аспен, а трети дори нямат хладилник.

# 1 302
Эа всяко семейство си эависи от личните финансови въэможности коя големина е ,,прекалено" голяма, эа да даде добър финансов старт на всяко дете, виэирам добър учебен старт, не да му се осигурява и жилище.

Учебния старт се дава с учене вкъщи сам или с родителското тяло, а не с курсове и уроци.

# 1 303
  • София
Колко голямо е голямото семейство и защо в главите ви то винаги е бедно? В какво се изразява бедността?
Именно. Като чета послесните десетина страници и аз точно с такова впечатление оставам - значи многодетните семейства според повечето тук са бедни или на многодетните родители не им пука особено какво ще се случи с децата им. Не, не виждам някой тук да е казал, че ще си зареже детето само да се оправя още след гимназията. Това, което аз лично писах (преди доата страници), а и виждам при други родители с повече от 2 деца, е че подкрепа винаги има. Просто според мен подкрепата не е да ги пратиш всички в Харвард или да им купиш апартаменти или къщи, а да ги научиш как сами да го постигнат, което много помага на самочувствието и вярата във собствените възможности. Но явно това се възприема като да си зарежеш детето само да се спасява след 18 годишна възраст.
Нещата са много комплексни, аз  нямам намерение да решавам вместо децата си какво да учат и с какво да се занимават, за да им давам наклони в живота и да спестявам пари за "добро" според мен образование. И после ако някой не завърши започнатото или промени желанието си или прекъсне защото така иска, да съм от тия разочаровани родители дето ще кажат - направих толкова много за теб, а ти не го оцени. Това е само пример. В същото време ако детето ми си постави цели, бих платила частен урок за подготовка или квартира ако е в друг град, а ако нямам възможност, то ще има стимул да измисли начин да се справи. за мен децата са прекрасно нещо и изпълват живота ми, не смятам, че трябва да се лишавам от повече деца, защото трябва да пестя за евентуалното скъпо образование или подсигуряване на жилище на едно дете, което ако е здраво, с наша подкрепа може да се справи с всяка трудност и да постигне много повече, отколкото ние някога ще може да му дадем. Можем да си обсъждаме темата за и против многодетието много и все едно и също става ясно - който иска да има повече деца и изпитва нужда от това, намира и причини и начини да ги има, който не иска, намира причини да покаже  с какви ли не доводи, колко недостатъци има това и колко неразумно би ощетяващо семейството би било това.

# 1 304
Просто според мен подкрепата не е да ги пратиш всички в Харвард или да им купиш апартаменти или къщи, а да ги научиш как сами да го постигнат, което много помага на самочувствието и вярата във собствените възможности. Но явно това се възприема като да си зарежеш детето само да се спасява след 18 годишна възраст.

Ето тук е разковничето на цялата тема. Едни смятат за добра майка тази, която харчи повече пари по детето / децата, а други тази,  която си учи детето /децата на самостоятелност и вяра в себе си и възможностите си.

В първия случай броя деца е значително по-малък, т.к. подсигуряването финансово е бездънна яма, която може да продължи до пенсия на отрочето, и обслужва егото на майката. Сори, но е така.

Във втория случай стига да са здрави децата и 5 можеш да отгледаш. Деца се гледат повече с внимание отколкото с пари.

Общи условия

Активация на акаунт