Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 146
  • 760
  •   1
Отговори
# 165
  • Бургас
О, получавала съм отговори, че ще си направят бизнес. И съм вземала такива хора в екипа си. Това са амбициозни хора, искрено им желая да спечелят милионите и да си направят бизнес.
Получавала съм и отговори, че ще спрат да работят и ще се отдадат на живот.  И такива хора имам в екипа си.
Има хора всякакви, и с една голяма част просто не искам да работя.

Ако кажат, че:
- ще си купят апартамент
- ще си купят кола
- ще обиколят света
- ще дарят част за благотворителност

Това какво ще ви говори за тях? Любопитно ми е да видя как ги "разшифровате' тези желания.

Само да вметна, че не винаги това, че ще си направят свой бизнес означава, че са амбициозни хора. Може да означава, че са мързеливи и не искат да се подчиняват на авторитети, да са саможиви и искат някой друг да работи за тях. За много хора собствен бизнес означава точно това. Satisfied

# 166
Да, Soul Free, разбрахме го, но, както съветвате тук, реших да не изпускам такъв кадър, заради предразсъдъци.
Е, поне доказахме теорията на "безполезните" HR-ки.

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 17:05 от evenfall

# 167
Да, Soul Free, разбрахме го, но, както съветвате тук, реших да не изпускам такъв кадър, заради предразсъдъци.
Е, поне доказахме теорията на безполезните HR-ки.

Която е....? Че нещо ми се губи.....

Ти го усети на интервюто какъв е (че ще работи само за пари), но въпреки това го назначи?

Питахте ли го за животни, кое дърво е и подобни?....не разбрах.....

# 168
Аз съвсем се обърках
Някаква меринджей, която симпатизира на въпроси като "Какво животно си", доказва с това безполезността на ЧР-ите?!

Явно генерално съм изпуснала повествованието или иронията по пътя 😶

# 169
изпуснала си, обратното казва ивънфол, чети безполезните с кавички
и не вкара тя дърветата и животните

# 170
Аз пък ще си купя един сладолед/шоколад с 10 млн. и докато го ям ще си направя план какво да правя с парите.
Е, какъв работник съм с такъв отговор?

# 171
  • София
Макар че не виждам особен смисъл да обяснявам, все пак. Последен опит.

Това не е единственият въпрос на интервюто. Той е по-скоро от последните.
Интервюто си има своите специфични въпроси, касаещи работата, позицията, нивото на кандидата (младши, старши и т.н.). А и да не говорим, че интервю за общ работник в скад, административен персонал (с или без ръководни функции), счетоводител, инженер и т.н. протича по различен начин и се търсят различни качества.
Разбрах, че голяма част от вас смятат, че всички работодатели трябва стриктно да се нагодят по кандидата, да не изследват нищо, което не е изгодно за кандидата и нямат в никакъв случай правото да го провокират или вадят от зоната му на комфорт.

В случая този въпрос е именно това - вадене от зоната на комфорт и следене за реакцията. По нея ... базирано на житейски опит, бих могла да предположа доста неща, както и да преценя доколко чози човек като личност и визия за живота би се вписал в културата на организацията, в екипа, като начин на мислене, като желание да постигне или не нещо, какво мисли, ако сподели и за какво мечтае. За ваша изненада, хората споделят. Освен мен на интервюто присъства и човек, който е завършил психология и би могъл да разтълкува, аз не бих си позволила професионално, но мога, поне за себе си, да си извадя изводи. Тук мога да си отговоря на въпроса - искам ли да работя с такъв човек, смятам ли, че мога да го развия, мога ли да му дам това, което иска да постигне.

Начинът и мисленето ми показват и друго - за теми, по които не е подготвен, може ли бързо да вземе решение. За нашата компания е важно да може да се реагира в непредвидени ситуации, защото такива има по няколко... на ден.  Специфика е, но пък засега работи. Противно на очакванията ви, масово кандидатите по-скоро се забавляват с въпроса и си тръгват от интервюто с усмивка.

# 172
Дерзай тогава.

# 173
''по-скоро се забавляват с въпроса"
Ами да, то няма кой знае какъв културен подход към тези въпроси. Да станат и да излязат; да ви ударят шамар; да ви отговорят това, което очаквате (то не е токова трудно човек да провери животното лъв за какъв характер говори..). Човек, който има малко трудов опит и е съобразителен знае какво да отговори, за да се хареса на интервюирищите. И освен това все още работодателят е този, който има силата. Затова и кандидатът ще се забавлява и са малко тези, които си казват истинското мнението за тези въпроси.

# 174
Ако ми зададат въпрос какво ще направя с един милион от тотото, със сигурност ще се шокирам и най-вероятно няма да мога да реагирам веднага с отговор. Това какво говори за мен? Че не мога да се справям в стресови ситуации?
Струва ми се несериозно, наистина.

# 175
Подобни опити за анализ могат да изградят доста неточна представа за кандидатите, тъй като интерпретацията се прави през личните предразсъдъци на интервюиращия. В това няма нищо психологическо. Даден отговор може да има няколко (дори противоположни) интерпретации и не е обективен измерител на качествата на кандидата, мотивацията му и на умението му за работа под стрес.

Например, ако кадидат отговори, че с 1млн. ще обиколи света, някой може да го сметне за мечтател, вятърничав, непрагматичен, прахосник. Друг ще го определи като любопитен, широкоскроен, мотивиран да изследва нови неща, безстрашен. Или пък е просто човек, който не е пътувал много, не си е позволявал почивки и иска да компенсира.

Кое от всички тези неща е вярното? Каква е мотивацията му за работа? И може ли да работи под стрес?

# 176
Здравейте мили хора Simple Smile
Много се радвам , че попаднах на тази дискусия , изчетох последните две теми ( в момента нямам сили за повече , но ще продължа Simple Smile ) .
Работя от известно време в чужбина в така наречения БПО сектор като Senior accountant , имам и предишен 8 годишен счетоводен опит в България в местна компания . Открих , че животът в чужбина не е за мен и е време да се върна у дома . В момента съм се насочила отново към БПО сектора , предимно заради по-високите заплати и възможността за дистанционна работа , тъй като не съм от София . Виждам , че има няколко компании , които активно търсят персонал и предлагат дистанционни позиции - Coca Cola , Cargill , Cargotec , KBC  ( които всъщност за позиционирани във Варна ) .
Може ли някой да сподели от личен опит , къде атмосферата е най-добра - колеги , възможност за развитие , възможност за изява на лично мнение , взаимоотношения и обратна връзка с мениджмънта . Другото ми колебание е в какъв диапазон вървят стартовите заплати , когато се стигне до въпроса "какви са вашите очаквания" , не искам да се надценявам , но и не искам да бъда прекалено скромна .
Ще съм благодарна и за всякакъв вид други насоки Simple Smile

# 177
Мисля, че първоначално въпросът бе зададен съм сума от рода на 10 млн- е, извинявайте, ама ако някой след такава сума паднала от нищото, има намерение да продължи да работи от 8 до 5 на трудов договор, значи или е тотално неадекватен или неискрен. За мен подобен въпрос е напълно безсмислен, защото такава сума е достатъчно голяма , за да не се налага да правиш някакъв особено значим избор и да се чудиш аджеба какво точно ще направиш - и ще си купиш каквото искаш, и ше си попътуваш, и ще инвестираш в някой друг бизнес, даже има и за покриване на риск. 
Принципно не съм против идеята да се провери реакцията на кандидата с нетипичен въпрос, за който няма вече готов отговор, но такива въпроси трябва и да са добре обмислени.

# 178
  • here and now
Къде ги тез 10 млн?
В България няма такава лотария, доколкото ми е известно а и шанса да наследиш толкова също е повече от нищожен.

Ако отговоря, че няма такава "опасност", защото не участвам в подобни игри, как бихте ме анализирали(оценили)?

Между другото ще пусна едно тото, все от форума се сещам за него Wink

# 179
  • София
Здравейте мили хора Simple Smile
Много се радвам , че попаднах на тази дискусия , изчетох последните две теми ( в момента нямам сили за повече , но ще продължа Simple Smile ) .
Работя от известно време в чужбина в така наречения БПО сектор като Senior accountant , имам и предишен 8 годишен счетоводен опит в България в местна компания . Открих , че животът в чужбина не е за мен и е време да се върна у дома . В момента съм се насочила отново към БПО сектора , предимно заради по-високите заплати и възможността за дистанционна работа , тъй като не съм от София . Виждам , че има няколко компании , които активно търсят персонал и предлагат дистанционни позиции - Coca Cola , Cargill , Cargotec , KBC  ( които всъщност за позиционирани във Варна ) .
Може ли някой да сподели от личен опит , къде атмосферата е най-добра - колеги , възможност за развитие , възможност за изява на лично мнение , взаимоотношения и обратна връзка с мениджмънта . Другото ми колебание е в какъв диапазон вървят стартовите заплати , когато се стигне до въпроса "какви са вашите очаквания" , не искам да се надценявам , но и не искам да бъда прекалено скромна .
Ще съм благодарна и за всякакъв вид други насоки Simple Smile

Здравей, добре дошла! Само за Варна ли гледаш? Друг език освен английски? Иначе Каргил + Кока кола са ок, бих казала диапазон 2000-3000 лв бруто.

Общи условия

Активация на акаунт