Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 144
  • 760
  •   1
Отговори
# 150
За мен като мениджър и наемащ този конкретно въпрос наистина буди интерес, защото виждам потенциал да каже много за мотиваторите, мечтите, компромисите на един човек, та затова и питам за подробности от някой, който го ползва. Може и на лично - знам кой скандал сме на път да възкресим.

# 151
Няма нужда от скандали, всеки си казва мнението.

Това е един лесен път да изпуснете добър кадър заради въпроси, които нямат никакво значение.
Каква е ползата за фирмата и конкретно позицията, ако кандидатът каже, че ще си купи кола, къща, завод, хеликоптер?!? Какво значение има, след като всички сме наясно, че човек работи за заплата. Ако ми паднат 10 млн. лв., със сигурност няма да работя за фирмата и ще си купя какво ли не..... Вие не бихте ли?!? Ще го кажете ли в пряк текст на интервюиращ - едва ли!

# 152
Да, но има хора, които работят само за заплата и аз такива не искам в екипа си. С един направих компромис точно заради добрата подготовка и впечатляващо CV - сега си бера плодовете и, слава богу, скоро няма да е моя грижа. Никога обаче няма да повторя.
Не ме интересува какво ще си купи. Ще ме заинтересува, ако каже, че ще се пенсионира или че ще си направи собствен бизнес.
Дали ще е решаващ този въпрос, ще зависи още от хиляди други неща.

# 153
  • София
А защо да не си направи собствен бизнес? Трябва во веки да има майндсет на работник и служител? Хората със собствен бизнес някога са били нечий служител, докато научат неща за бизнеса. Защо не? Те дават усилия и работа през това време. Не бива никога да скъсат каиша?
На мен пък би ми бил неприятен мениджър, който гледа на служителите си като хора, които работят за него, а не като хора, можещи да се развиват.

# 154
ами точно така ще се разбере дали кандидатът има мечти и желание за развитие или просто ще отчита работното време
то в една работа е хубаво да влагаш креативност и ентусиазъм , не правиш подбор с такива въпроси за шивачки

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 14:53 от Herzen

# 155
И за шивачки ли има интервю?Интересно тях какво ги питат?

# 156
Много ясно, че всеки работи основно за заплата и за други придобивки, лично касаещи го като кола, лаптоп, свободно време, близост до работата и т.н. Защо смятате, че вашата фирма е нещо по-различно от всички останали, които предлагат подобни условия.
Аз лично си харесвам работата и фирмата, но се замислям да я сменя, понеже виждам, че няма развитие и заплатите не са пипвани от доста време. По същия начин фирмата би ме освободила, ако няма полза от работата ми. Няма да се поколебае шефът или да се вълнува как ще се оправям след това.

За да имате за работници способни хора, то трябва да ги привлечете, а не да си правите сметката дали някой няма да напусне за по-добри условия. Вместо да се обяснявате после как сте "дали хляба" на някой, пък той напуснал или си направил бизнес, по-добре работете в посока да не се стига до там - когато човек е доволен, той ще работи и по-добре.

Малко мениджъри имат това мислене. Повечето смятат, че човек трябва да им се кланя, понеже са го взели на работа,  а не правят сметка, че точно хората изкарват парите на фирмата. Всъщност всеки един има принос, от директора до чистачката, но е много грозно, когато някои мениджъри се самозабравят.

Малко хора работят за слава - обикновено това са току що завършили студенти, които искат да натрупат стаж и умения с мисълта да се махнат за повече пари или научни работници, които имат страст в науката и изследванията.

И ако някой ми обяснява, че не трябва да работя за заплата, ще го попитам за какво точно да работя?!? Да не би той да работи за без пари? За слава?!? Трябва да имам ентусиазъм....?!? М, дааа, високата заплата ще ме ентусиазира чудесно! Когато трудът ми не е оценен, много ясно, че ще търся друго място, където да бъде....

# 157
Ами тъпи са такива въпроси, защото не знаете човек къде го стяга чепикът, образно казано. Ще си платя кредита, или ще си купя по-голям апартамент, или ще отида в Италия, или ще изпратя детето в частно училище (например) могат да ви дадат представа за даден аспект в живота на човек, ако щете за болка, стремеж, мечта, но не могат да ви дадат цялата картина за този човек, още по-малко доколко е способен и дали работи само за заплата. Лично мнение!

# 158
Както казах, ако тръгне да изрежда покупки, няма да ми пука.
Ако обаче не иска да работи, мерси.
В един екип имам хора, които работят на еднакви заплати. Тези, които работят за заплатата си + защото работата им харесва и ги кефи да се развиват в нея, са по-добри в нея. Примерът, който работи само за пари, никога не даде повече от минимума нужен да си вземе заплатата. Но пък по претенции би всички. И на тръгване сега имам кефа да се боря да не остави съвсем "след мен и потоп". При все, че дори не сменя фирмата изцяло.

# 159
  • София
Очаквано, изля се хейт, но няма особено значение. Simple Smile

О, получавала съм отговори, че ще си направят бизнес. И съм вземала такива хора в екипа си. Това са амбициозни хора, искрено им желая да спечелят милионите и да си направят бизнес.
Получавала съм и отговори, че ще спрат да работят и ще се отдадат на живот.  И такива хора имам в екипа си.
Има хора всякакви, и с една голяма част просто не искам да работя.

@evenfall: Писах ти лично съобщение.

# 160
Вероятно зависи и за позицията. За някои е хубаво човека да е амбициозен, да държи на провокации и стрес, да умее да дрънка на всякакви теми и т.н.. За други обаче е много по-важно например да е дискретен, неконфликтен и т.н.
Универсална рецепта няма в работата с хора. Това не са вещи с някакви показатели.

# 161
  • София

В един екип имам хора, които работят на еднакви заплати. Тези, които работят за заплатата си + защото работата им харесва и ги кефи да се развиват в нея, са по-добри в нея. Примерът, който работи само за пари, никога не даде повече от минимума нужен да си вземе заплатата.

Малко включване по въпроса. Защо работят на еднакви заплати, а не са стимулирани едните.
Мога да кажа от моя гледна точка, може пък да Ви е полезно. Аз ще се превърна във втория вид служител, докато намеря друга позиция. Вече не ме устройва потупване по рамото. При нас останаха много от паразитиращите, а вече няколко стойностни човека напуснаха.
Оказа се, че на мен са предложили максималното за увеличение на заплатата, аз отказах офертата по други причини, сега вече всички са наясно, че мога доста по- добри условия да си набавя и мога да си заложа главата, че нищо няма да се промени. Или ще е изнасилено. И в идните месеци някой ще си каже тая преди вършееше, сега явно е бърнаутнала, че иска да си взима заплатата само за работата, която върши. Не я е срам.

Явно случаят не е същият, но много от мениджърите не осъзнават какво се случва е екипа или не им пука, докато нещата не се разсмърдят. И е нормално - всеки да започне да работи само и единствено за заплатата си и по задълженията, които са му вписани. Ако искате хората да работят с хъс, да поемат повече отговорности и т.н., следва да има насрещно възнаграждение под някаква форма.

# 162
Очаквано, изля се хейт, но няма особено значение. Simple Smile

О, получавала съм отговори, че ще си направят бизнес. И съм вземала такива хора в екипа си. Това са амбициозни хора, искрено им желая да спечелят милионите и да си направят бизнес.
Получавала съм и отговори, че ще спрат да работят и ще се отдадат на живот.  И такива хора имам в екипа си.
Има хора всякакви, и с една голяма част просто не искам да работя.

Както казах, не е хейт, а мнение. Защо всичко различно се приема като хейт? (чудна думичка)

И като вземате хора с различни отговори на този въпрос, защо изобщо им го задавате? Кого не бихте взели, т.е. с какъв отговор? И как точно този отговор Ви подсказа, че човекът не е позходящ за позицията?

The Catcher in the Rye, много добре го каза!

.
В един екип имам хора, които работят на еднакви заплати. Тези, които работят за заплатата си + защото работата им харесва и ги кефи да се развиват в нея, са по-добри в нея. Примерът, който работи само за пари, никога не даде повече от минимума нужен да си вземе заплатата.

А с какво стимулирахте тези, които искат да работят? Премии, придобивки, които да са в повече от на тези, които само за пари работят? Или изискваме от тях да се стараят, ама за мерси.....

Последна редакция: пт, 23 апр 2021, 15:31 от Soul Free

# 163
А с какво стимулирахте тези, които искат да работят? Премии, придобивки, които да са в повече от на тези, които само за пари работят? Или изискваме от тях да се стараят, ама за мерси.....
Трябва да навляза в твърде много подробности, така че приеми на доверие.
Фирмата предлага предостатъчно грижа и привилегии, за да може всички да са хепи. Аз не съм собственик, казвам го като служител. За мерси, никой не работи.
Има бонуси, има обучения, има потенциал за повишения за всеки, който иска. Това освен дългия списък социални придобивки.
За въпросното money driven лице бяха направени достатъчно компромиси, за да е мотивирано от самото начало. Изравни заплатата на останалите, точно заради професионалните си качества, с които се очакваше да дръпне пред всички. Имаше и див късмет да работи по най-добрите проекти. Проявявахме разбиране за какво ли не. Това трябваше да е най-мотивирания служител. Тц.
Останалите не ги мислете, вече и със съответните заплати са стимулирани.
Но не, благодаря, хайде да не се баламосваме, че само опит и умения трябва да се гледат. Ако не си обичаш професията, няма пари, които да те мотивират. Или ще ги приемаш за даденост, или, ако ти кажат "сега няма увеличение, защото не ти е ок представянето" , ще влезе в сила "толкова ми плащат, за толкова ще работя". Няма средно положение.
В предните си постове и дискусии разсъждавах на теория. Много ми е криво, че се оказах права.

# 164
Понеже писа, че са на еднакви заплати, така че се остана с впечатление, че всички работят различно, но за еднакво възнагражнение, което е много демотивиращо. Щом сте ги стимулирали достатъчно (обичащите работата), няма какво да се кахърите. И все пак стигнахме до същия извод - Всеки работи за пари/придобивки.

А този money driven как не го разбрахте на интервюто? Не го ли питахте за животни и печалба от лотарията? (Не се заяждам, интересно ми е.....)

Ако не си обичаш професията, няма пари, които да те мотивират.

Обратното важи в пълна сила - Колкото и да си обичаш работата, не е ли заплатена, мотивацията ти ще спадне рязко!

Общи условия

Активация на акаунт