Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 134
  • 760
  •   1
Отговори
# 135
Ъпдейт от мен: няма да работим заедно с пича с кроасана, животът продължава, поне съм пробвала, както се казва.
На Бела бих казала, не го гледай като изпит едва ли не, а като разговор между двама души, които решават могат ли да работят заедно или не. Както те те преценяват, така и ти тях.

# 136
Писа ми ейчар в ЛинкдИн за нова позиция. Не съм в процес на активно търсене, но си казвам, защо не, дай да видя за какво става дума. Интересно звучи, хубави пари. Чувам се с ейчар-а, приятна и мила дама, която ми предлага да разоварям и с мениджъра.
Говорим по месинджър, включва се, нямаше добър ден, как сте, нямаше благодаря за отделеното време, нищо. Само попита правилно ли ми произнася името (чужденец е) и започна по същество с въпросите, като единствено уточни, че ще си дояде закуската - един кроасан, защото интервюто беше рано сутринта.
Та, дояде си го.
Доста съм объркана, защото фирмата е голяма, с отлична репутация, но отношението не ми допадна. За мен две-три изречения да накараш кандидата да се отпусне и да кажеш една човешка дума са задължителни в началото, а това със закуската дори не го коментирам. В момента се чудя да прекратя ли процеса или се засягам прекалено.
В кръга на шегата 😀 ти защо не отвори една биричка, докато той мляска кроасана? Така де, била си напрегната, заради интервюто и за успокоение.

# 137
Може би прозрачната течност в чашата да не беше вода Wink

# 138
  • София
Дея, мислила съм, но аз също не искам развитие в аутсорсинга, а моята позиция в момента е далеч от това, ликвидна е и на друг тип пазар, затова много внимавам накъде мърдам, дори малко по- нагоре да е.
За момента има консистентност в образование и опит. Не искам един ден да се окажа обикаляла като калинка тук- там. Това са си лично мои усещания и може би предразсъдъци. Може би за повечето хора не да приложими и това е напълно окей, просто си коментираме. Simple Smile

# 139
  • София
Здравейте, имам малък проблем -много ме стряскат интервютата за работа. Как потушавате стреса преди интервю? И ако се паднат неочаквани въпроси, за които си нямате и идея как да отговорите, импровизирате ли или си премълчавате? Т.е. как се борите със стреса преди самото интервю?

Бела, а защо те стряскат? Гледаш на интервюто като на изпит, а то не е такова. То е просто запознанство на двете страни, които просто си уеднаквяват очакванията. Както теб може да не харесат, така и ти можеш да разбереш, че не харесваш тях и не искаш да си част от тази компания или екип.

Много обичам да задавам неочаквани въпроси Simple Smile. И то не е, за да стресирам кандидатите, а защото искам да видя няколко неща: как реагира човек под стрес и как би могъл да се измъкне от неловка ситуация. Освен това, неочакваните въпроси показват и други черти от характера - дали говорим за пресметлива натура, тарикат или за спонтанен човек, който мисли и реагира според ситуацията.

Моят съвет: ако не знаеш нещо - ами кажи си, човек не може да знае всичко. Освен това, масово фирмите не търсят енциклопедии, а се опитват да оценят къде кандидатът би им свършил най-добра работа. На неудобните въпроси не гледай като на нещо, с което искат да те прецакат или да ти намалят заплатата, а се опитай да запазиш самообладание и задай уточняващи въпроси, за да имаш време да помислиш. А и така ще си изясниш.

За стрес преди самото интервю - ами направи си кафе, вода, пусни си хубава музика. На интервю отиваш, не на заколение. А и интервюиращият като те види, че си притеснена, самият той/тя се опитват да те отпуснат и да покажеш най-доброто от себе си. Процесът по назначаване не е лек, много времеемък е и като цяло всички изпитващи искат да дадат шанс на хората да се представят добре и да се попълни бройката. Усмивка, и смело. Вярвай в себе си и ще се справиш Simple Smile

# 140
Хареса ми как не искаш да ги стресираш, но искаш да видиш как реагират под стрес.😁

# 141
  • София
Точно това реагиране под стрес е доста стресиращо, понякога непреодолимо.

# 142
  • Сф
Да, ама ако ще е част от работата, по- добре още на интервюто да се пресеят неправилните хора, от колкото да наемеш неподходящи кандидати

# 143
  • София
Често не се улучват правилните кандидати от интервюто. Затова има 6 месеца изпитателен срок.

# 144
  • София
Хареса ми как не искаш да ги стресираш, но искаш да видиш как реагират под стрес.😁

Ооо, не си мисли кой знае какво, а въпрос от типа: я си представи че печелиш от тотото 10 милиона евро. Кое е първото, което ще си купиш?

Не можете да си представите колко неща излизат от един ей такъв въпрос.
Истината е, че работата ни е доста стресираща и човек трябва да може да запази самообладание. Особено когато го занимават с глупости.

# 145
Ако от отговора на такъв въпрос (дано не) разчитате за обучени кадри, а не на такива свързани с работата, не знам...... после - защо няма знаещи и можещи служители?!?!

Един познат нарочно отговаря на подобни въпроси на най-странния начин. Мрази такива глупости.... В една агенция го изкарали с профил на сериен убиец......хахаххаха

# 146
Slanchezara, занимава ли ти се да разкажеш повече за примера, който си дала? Какви отговори си получавала и как си ги интерпретирала?

# 147
аматьорската психология съсипа имиджа на професията отдавна.

# 148
Аз лично бия голям червен картон на въпроси от типа на кое цвете си, какво животно би била и прочие алабализми.

# 149
Ще се радвам да ми задават такива въпроси за да знам да не си губя времето повече. Но явно съм голяма късметлийка (или пък не?) и никога не са ме питали такива нелепици.

Общи условия

Активация на акаунт