Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 352
  • 760
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, помагам на познат в търсенето на работа. В момента му предлагат трудов договор на 6-месечен изпитателен срок, като клаузата за изпитване е в полза на двете страни - работодател и работник. Това нали означава, че може да си пусне едномесечно предизвестие за напускане и в рамките на тези 6 месеца изпитателен срок?
браво, значи има и фирми, уважаващи и работника като равностоен.
Означава, че в рамките на 6 м и двете страни могат да прекратят без никакво предизвестие договора.
Работникът може да реши, че тази работа не е за него.
Работодателят също може да реши, че това не е неговият работник

# 541
Пепина, благодаря Simple Smile

# 542
На колко дни платен отпуск имате право на мястото, където работите?
Аз имам 21 дни, като на всеки 5 години в компанията се полага по 1 допълнителна…много са щедри 😂
Голяма фирма, в областта на търговията. Много е демотивиращо, че колегите ни в Германия са с 30 дни…Впрочем точно така беше и на предишната ми работа, пак голяма международна компания, с офис за изнесени услуги в София. В Германия имаха колективен трудов договор с 30 дни платен отпуск.
Минимумът в целия ЕС е 20 дни, някой държави въвеждат и по-висок. Общо взето в България нещата още са трагични откъм платен отпуск.

# 543
Аз съм с 20 дни. Никакъв бонус за години във фирмата или за извънреден труд. Понякога, ако си по-нахален, може да ползваш компенсация, ако си работил на празник или в почивен ден.

# 544
  • София
Да, сравнено с Германия имаме по - малко, ама сравнено с USA имаме доста.

# 545
  • Mediterraneo
А данъците, сравнени с немските, как са?

# 546
  • София
Това не им се иска на хората да го сравняват, защото не им е изгодно. Само че аз съм поживяла там, плащала съм този размер данъци и съм наясно защо тази държава има този стандарт, служителите имат тези придобивки и пенсионерите имат тези пенсии. В България това никога няма да стане, защото хората желаят неистово да бъдат в сивата икономика. Нито стандарт ще имаме, нито отпуски по 30 дни, нито немски пенсии. Просто няма откъде.

# 547
  • Бургас
А заплатите, сравнени с немските?
С най-голямо удоволствие бих плащала немски данъци ако вземах немска заплата Simple Smile

# 548
С най-голямо удоволствие бих плащала немски данъци ако вземах немска заплата Simple Smile
И накрая вероятно покупателната ти способност щеше да е същата.
Много ми е странно това сравнение на заплати. Заплатата е едно. Но какво и колко можеш да си купиш с нея - съвсем друго.

# 549
А данъците, сравнени с немските, как са?
Тарталета, айде да не почваме мантрата, че в България сме с най-ниски данъци защото просто НЕ е вярно! Simple Smile Аз лично получавам на края на месеца 75% от брутната си заплата и да, осигуровките са данъци. Особено в нашата непрозрачна и несправедлива социална система. И тези 25% не са всичко, защото това е само моята част - и работодателят плаща сигурно още 15% от поне.
В Германия има прогресивен ДОД, с минимална необлагаема сума за всяка заплата, редица облекчения за семейства като Ehegattensplitting и т.н.
А фактът, че в България може да имаме най-ниска данъчна ставка, но много широка база на изчисление, на повечето хора хич не им хрумва Wink
А, за малко да забравя косвените данъци!

# 550
Показателно е, че хората отиват от България да работят в Германия , а не обратното.

# 551
В България също имаше прогресивен данък. И когато стана плосък, нетният доход масово се повиши.
А не е вярно, че базата за изчисление е толкова широка. България е една от малкото държави с максимален осигурителен доход.
И не, осигуровките не са данъци. Удръжки са, като данъците, но не са данъци. Осигуровките имат застрахователен характер. Плащаш, а при реализиране на риска - получаваш. Което, особено по отношение на майчинството е доста изгодно. Реално никой не внася толкова през живота си във фонд Общо заболяване и майчинство, колкото получава от едно майчинство. Това не е изобщо така в повечето страни.

# 552
….Което, особено по отношение на майчинството е доста изгодно. Реално никой не внася толкова през живота си във фонд Общо заболяване и майчинство, колкото получава от едно майчинство. Това не е изобщо така в повечето страни.
Ако смяташ само за себе си имаш 3 деца може и да е вярно. Ами мъжът ти? Ами всичките хора, които плащат, но нямат деца и никога няма да имат? Simple Smile
Аз лично за 4г работа съм ползвала 3 дни болничен. Всеки път когато ми се налага да ползвам здравни услуги ползвам допълнителното здравно от работодателя или плащам на частно - почти всички хора около мен са така!! Да, здравните осигуровки за мен са данък. От такова естество са, макар и на теория да е както ти пишеш.

# 553
  • Бургас
И накрая вероятно покупателната ти способност щеше да е същата.
Много ми е странно това сравнение на заплати. Заплатата е едно. Но какво и колко можеш да си купиш с нея - съвсем друго.

Мои роднини живеят в Германия. След всички данъци и удръжки, и след плащането на наема на апартамента, покупателната им способност е по-голяма от моята. Аз не плащам наем и по-добре, защото с моята заплата не бих и могла.

# 554
….Което, особено по отношение на майчинството е доста изгодно. Реално никой не внася толкова през живота си във фонд Общо заболяване и майчинство, колкото получава от едно майчинство. Това не е изобщо така в повечето страни.
Ако смяташ само за себе си имаш 3 деца може и да е вярно. Ами мъжът ти? Ами всичките хора, които плащат, но нямат деца и никога няма да имат? Simple Smile
Аз лично за 4г работа съм ползвала 3 дни болничен. Всеки път когато ми се налага да ползвам здравни услуги ползвам допълнителното здравно от работодателя или плащам на частно - почти всички хора около мен са така!! Да, здравните осигуровки за мен са данък. От такова естество са, макар и на теория да е както ти пишеш.
До момента, в който се разболееш сериозно. Радвай се, че нуждите от лекар са такива, които можеш да покриеш с един-два платени прегледа годишно и 3 дни болничен за 4 години. Няма да е винаги така.

Общи условия

Активация на акаунт