Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 45 884
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
А винаги ли е от съществено значение къде работи в момента кандидата? И абсолютно задължително да се знае?
По принцип има известно значение. Ако в началото на интервюто няма, самият факт, че кандидатът отказва категорично да назове къде работи в момента, (в моите очи) го прави от съществено значение, да. Защото е странно и то не чаровно странно. Ако имам двама кандидати за една позиция (с еднакъв опит и умения) и единият отказва да каже къде работи, без да даде основателна причина, ще избера другия. Няма да действам по холивудски, да рискувам със странния кандидат и да се надявам по холивудски той да се окаже уникален.
Вероятността да имам двама кандидата, е голяма. Потрвбителката спомена, че става дума за търговска фирма. Хора с 20г опит в търговията с лопата да ги ринеш, изобщо няма да се занимавам с нея. Ако е в сфера, в която професионалистите са малко, както друга потребителка спомена, те се познават и няма смисъл да крие къде работи, възможно е вече да знам, също да съм наясно колко получава и защо си търси друга работа.

Още нещо - тя каза, че има 20 години опит по специалността и крие работодателя си от последната една година. Значи работи там само от една година, не иска да посочи кои са и причината да не казва, е "лична информация". Червените лампички са толкова много, то стана дискотека бе!
Не казвам, че е невъзможно да си намери работа, просто за мен, ако има още един друг подходящ кандидат, ще избера него.

# 616
Това е нормално
Но пък кандидата си носи риска от такова развитие:)

# 617
Аз пиша собственото си мнение, не алманах за интервюта за работа. В 99% от сериозните фирми, където хората желаят да работят и кандидати има, директно не биха се занимавали с такива конфиденциални случаи. Щото, нали, едно е да пишеш - идвам от Гугъл, друго е - идвам от интернет компания.

Тук има достатъчно наемащи като мениджъри или специалисти по човешки ресурси, да споделят те какво точно сиви би ги накарало да наемат кандидат, който не им казва къде работи и ще го сподели, ама след назначение Simple Smile 
С уговорката, че работя във висококвалифициран и конкурентен сектор, където откъде идваш е много, много важно.

# 618
Ние правим 20% по-високи финансови оферти за работа на кандидати от определен списък с фирми - не са само от 1 сектор, списъкът е сборен, имената са определящи, не индустрията.
Освен това дотолкова ги предпочитаме, че ако има достатъчно кандидати от тези фирми, останалите дори не стигат до интервю. За онези, които не са посочили, проверявам в LinkedIn. Ако няма профил, по-скоро въобще не ни е в таргета. Ако има и там не пише - също game over.

# 619
Сигурно и ти пресилваш и си превишаваш правата Simple Smile Simple Smile

Хубаво е да има такива риалити чекс, че някои момичета го приеха като арогантност и превишаване на правата. Аз го наричам несподеляне на важна и определяща за теб като кандидат информация. Не е арогантност, дами - пазар е.

# 620
  • София
И двете страни са прави за мен. HR-ите - за София и големи градове, Green - за ситуация извън София. Напълно я разбирам, защото имам близки в областен и общински град. Там фирмите-конкуренти се познават и няма нищо общо като манталитет и пазар на труда със София. Просто сравнявате несравними неща. Много по-професионално е да си посочиш фирмата, но рискът от някой да вдигне телефона и да разпита шефа ти за теб, защото обикновено става въпрос за средни и не особено големи фирми, е голям. В малките провинциални градове работата не те чака на всеки ъгъл. И риск в някои ситуации има - хем кандидатстваш за добро, за развитие, хем може да стане от два стола на земята. Преди доста години работех в една неправителствена туристическа организация и там всички в бранша се познаваха. Не знам как служителите им са си сменяли работата, изглежда ми също трудна задача, ако искат само да сменят фирмата, но не и бранша.
Там нещата май повече се случват с контакти, както се казва, и препоръки от бивши колеги, от този род, не толкова с обяви.

# 621
  • София
Обяснявам - много често последното работно място и проектите там са от ключово значение за решението дали да наемеш някого. В моята сфера е така, сигурно и в други.
Имаш нов „проект“? Демек си архитект?! Респект!
Любимата ми дума заедно с "корпорация".

Не знам потребителката какво работи, но се изхвърляте с големите приказки.

# 622
По принцип е полезно това, което пишете. Да се ориентират кандидатите. Но като "реалити чек" не е лошо да се знае, че една фирма, сектор, град, не изчерпва целия пазар.
Има теория как да се случват нещата в идеалния случай, има практики на конкретна фирма, има лоши и добри практики от действителността. Тук често се стига до крайности в обсъждането на даден случай, напълно ненужно.

# 623
Обяснявам - много често последното работно място и проектите там са от ключово значение за решението дали да наемеш някого. В моята сфера е така, сигурно и в други.
Имаш нов „проект“? Демек си архитект?! Респект!
Любимата ми дума заедно с "корпорация".

Не знам потребителката какво работи, но се изхвърляте с големите приказки.

Какво значение има дали според вас нещо е изхвърляне, ако това е реалността в даден сектор? Пазарът няма да се промени спрямо вашите очаквания, само вие можете да си изберете дали да се състезавате еди къде си, или не е за вас.

По проекти не работят само архитектите, ако и на мен Хазарта да ми е симпатичен. Все пак е хубаво да не бъркаме поп музиката с пазара на труда. Личните ни афинитети към една или друга дума вярвам, че касаят само нас.

Happy, в малък град или сфера още по-безсмислено да криеш, защото всички се познават и новините бързо се разнасят.

Последна редакция: пн, 19 юли 2021, 07:26 от TeoYo

# 624
Ох!
В този случай за мен е логично да попитам защо и какво крие и просто да предпочета някой от другите десет кандидата, който е със същото сиви и няма проблем да каже къде е работил.
Щом не иска да казва, има какво да крие. Не обвинявам потребителката, че случаят е същия (не искам да се разбира грешно), но ми напомни на познат (шеф на магазин), на когото му се обади шеф на магазин от конкурентна верига да попита за отзив за служител (както казах - в една сфера хората се знаят). И моят познат отговорил - ми кво да ти кажа, в момента се чудим дали да го освободим с предизвестие или да го уволним дисциплинарно (бяха го хванали да краде в сериозни размери от магазина). Еми този кандидат определено е имал какво да крие.
Поребителката може за себе си да има основателни причини да не иска да споделя работодателя си в сивито и на интервю, но за мен това е червена лампичка.

Брей, това направо невероятно звучи. Шеф (каквото и да значи в случая) на клон от верига магазини да се обади на друг да разпитва за служител. Че и много ларж шефът - кражба/длъжностно присвояване в "сериозни размери" (каквото и да значи), ама се чуди дали да го уволнят дисциплинарно дори, не го съдят... В една нормална ситуация би имало данни в трудовата книжка, присъда, свидетелство за съдимост, което би му попречило да работи подобна работа, а не шефът да чака с надежда да го разпитват за служителя, че да сподели услужливо, че крадял в "сериозни" размери.

# 625
Ние правим 20% по-високи финансови оферти за работа на кандидати от определен списък с фирми - не са само от 1 сектор, списъкът е сборен, имената са определящи, не индустрията.
Освен това дотолкова ги предпочитаме, че ако има достатъчно кандидати от тези фирми, останалите дори не стигат до интервю…
Можеш ли да споделиш защо се прилага тази тактика - защото от този списък обикновено са най-добре подготвените кандидати за профила, които търсите? Или защото в тези фирми заплатите са по-високи и трябва да платите повече, за да привлечете човек от там?
Честно казано тази практика ми се струва несправедлива. Ако има двама кандидати, с еднакви умения и опит, но единия е от “списъка”, би получил с 20% повече, което хич не е малка разлика. (Приемаме, че не са кандидатствали едновременно)

# 626
Кукумицинка - шеф - управител на магазин имам предвид. А вече при започване на работа не се изисква свидетелство за съдимост, защото нямат право заради ГДПР. Просто в тази ситуация се оказа, че двамата управители случайно се познават и единият е звъннал на другия да попита. Защо не са го съдили, не знам, не съм разпитвала за подробности.

# 627
Ами, не ми се вярва, че има управители, които са толкова над нещата, че да не предприемат мерки за откраднато в големи размери. Няма нищо за чудене как да се постъпи в такива случаи и общо-взето си е доказуемо и проверимо подобно деяние. Виж, споменаването в неформален устен разговор на разни "факти" е трудно доказуемо, особено ако засегната страна си няма и идея, че трябва да доказва нещо, но пък може да наклони везните в точния момент. Ама с чиста трудова книжка, право на борса и чисто свидетелство аз сериозно бих се усъмнила, че е извършено подобно нещо и някак ми навява мисли за някакви подбуди подобно хвърляне на кал, ако се окаже в последствие, че няма нищо документирано и предприети действия.

# 628
  • София
Колко буквално...

Не знам как да го кажа по- меко, но толкова си личи кой къде работи, че няма накъде. Едни дежурни фразички за замазване на очите, едни недоизпипани твърдения за търсене и предлагане, като роботи без реална мисъл и фантазия.

# 629
  • София
И моите 50 цента по темата с обявяването/не обявяването на работодател.
Разбира се, дамата си е в правото да не иска да сподели, в някои фирми даже има  клауза в договора да не се работи за конкурентна фирма еди си колко години след това и т.н.

Не би трябвало да е кой знае какъв проблем, ако не се напише. Но ако и откаже да го сподели по време на интервюто, за мен би било сигнал, че вероятно дамата има какво да крие. А може и да няма, но отстрани за мен изглежда така. Ако точно ми отговаря на профила, бих поканила дамата на интервю, но със сигурност ще е подложена на по-сериозно обследване, отколкото ако всичко е написано. И не, защото си умирам да разбера, а защото не мога да си позволя да рискувам до такава степен - по данните става дума за професионалист с 20 г опит, т.е потенциален старши/експерт, т.е. ключова фигура. Ако си нямаме доверие - как ще я караме занапред?
Не разглеждам варианта, в който ние сме се свързали с дамата, защото при това положение ще сме що годе наясно  къде работи, с какво се занимава и т.н.

Колкото до казуса с 20% по-висока заплата - това може да се обясни много просто: ако хората от тези фирми много точно отговарят на профила, времето за обучение е намалено до минимум, защото няма нужда, то със сигурност фирмата има интерес да привлича точно тези кадри. Те ще са продуктивни много по-рано. Това по никакъв начин не означава, че се дискримиират останалите, а че просто тези пасват по-добре и са предпочитани. А ако се оказва, че фирмата ги търси - нормално е да бъдат изкушени с една идея по-висока заплата.

Общи условия

Активация на акаунт