Дистанционно обучение за учениците-Teмa 17 /Април 2021/

• 46 159
  • 1 249
  •   1
Отговори
# 1 065
  • София
Напълно съгласна с Андрея, имам три деца с ДСД и знам колко полезна им беше интензивната подготовка баш в края на 11-ти и първите месеци на 12 клас до изпита. Сегашните зрелостници точно в този период бяха онлайн. Wink И резултатите са налице.

# 1 066
Цитат
Един некомпететнтен лекар може да навреди повече на човешки живот, отколкото некомпетентен счетоводител или продавачка, нали?
Некомпетентен инженер може да напълни цяла болница, некомпетентен икономист да изтрие милиони, а некомпетентен учител да произведе гореспоменатите.

# 1 067
  • София
Съотношението компетентни/некомпетентни в другите професии да не би да е различно?

Един некомпететнтен лекар може да навреди повече на човешки живот, отколкото некомпетентен счетоводител или продавачка, нали?

За продавачката е така, за счетоводителя - зависи. Но кадърните са по-малко от некадърните във всяка една професия и навсякъде по света. Това казвам.

# 1 068
  • София
Няма значение каква професия практикува некомпетентният. Той по подразбиране може да сътвори всякакви проблеми.

# 1 069
  • Бургас
Не знам, някъде по веригата явно нещо не се получава, защото в нашия регион положението е отчайващо. Наистина.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 12:57 от Irene Adler

# 1 070
Не знам как ще се отрази ДО на студентите по медицина, но явно и присъственото не им се отразява добре. Последната година обикалях по доктори заради баща ми, на каква некомпетентност се нагледах, не е истина.
Аз може би живея в някаква тотална забруда, но най-добрият град за живеене в България е непоправима и пълна щета по отношение здравеопазването от времето на предишния режим. През 86-та ми се случи да се сблъскам с медицината там, защото тогава един вирус правеше леш с децата. Тогава проби липсата на ваксинация срещу паротит и изтеглих къса клечка да се разболея, а се оказах в Бургас по това време. Усложних се до вирусен менингит и тамошните експерти много държаха да ме върнат към родното място на 400 км. След като все пак ме приеха в инфекциозното отделение, в стаята бяхме общо 4 деца с едно и също усложнение от един и същи вирус. Същите медици, които тогава биеха кошмарно болезнените мускулни инжекции на всеки три часа без да подготвят дори със събуждане и сега сигурно си практикуват, както си могат. И именно затова не ПО е проблемът, а това отношение. Затова и траурната статистика ни е такава, каквато е. Тя ще остане такава и след овладяването на вируса и приспособяването ни да живеем с него. Честито.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 14:19 от рони

# 1 071
  • Пловдив
Аз говоря за въпрос на приоритети. Ако ми е най-важно да ме приемат медицина, там ще вложа всичките усилия и ще направя компромис с останалото. Медицина не се кандидатства с матура. Аз имам поглед върху децата на приятелките ми. Тях познавам. Всичките ги приеха каквото поискаха. За компрометираната система на оценяване, не ми се подхваща пак......Наясно съм с немската диплома. Да, така е както го описваш. Споделям какво казаха самите деца. Много по-лесно са се справили. Сега, ако те нещо шмекеруват. Stuck Out Tongue Winking Eye

За съжаление това повече няма да бъде опция за ЕГ в Пловдив. Дано грешно да съм разбрала. И най-странното е, че синът на моята приятелка беше по-добре оценен от немците......Bowtie

# 1 072
  • София
Няма значение каква професия практикува некомпетентният. Той по подразбиране може да сътвори всякакви проблеми.

Принципно е така, но пак има разлика, при това съществена, между пораженията, които може да нанесе лекар и упоменатата продавачка - двамата некомпетентни. След намесата на първия може и да са необратими нещата...

# 1 073
  • Бургас
Но кадърните са по-малко от некадърните във всяка една професия и навсякъде по света. Това казвам.

Бог да ни е на помощ тогава, ако това се отнася и за лекарите.

# 1 074
  • Пловдив
За десети път сигурно ще го напиша - профилиращи основно.
Браво на приятелките. 4 броя - добра статистика се води, супер.

Да, 4 от 4. За толкова имам поглед от първо лице, единствено число. Но и останалите деца също са продължили и доколкото разбра доста от тях са си постигнали поставените цели след завършване. Това след като родителите са коментирали кой, накъде след края на учебната година. Но това е все пак ЕГ. То оставаше и там да бом-бок....и съвсем ще я вапцаме в Пловдив.

# 1 075
Една продавачка на закуски беше натровила половин училище с неправилно съхранение на продукти...
Неграмотният си е бомба със закъснител навсякъде.

# 1 076
  • София
Именно. Продавачката може да обясни грешно използването на някой електроуред ии да нареди така рафта, че да се събори върху някой клиент.

# 1 077
dazel, напълно съм съгласна, само че ситуацията и децата, които описваш, са били част от миналогодишния випуск, където нещата се различаваха доста. Едно е да учиш от вкъщи 3 месеца, съвсем друго - година и половина (с малки прекъсвания). Миналата година, колкото и страшно да ни се струваше всичко, някак си успяхме да се окопитим и да се справим със ситуацията, но имахме изградените основи преди това. Съответно справянето с проблема беше значително по-лесно, отколкото ще е сега. Това, че съм завършила миналата година, не означава, че нямам поглед и върху настоящите зрелостници, защото голяма част от приятелите ми завършват сега и знам как седят нещата от първоизточниците.

Не става въпрос за "шмекеруване" - точно при немската диплома няма как да се прави на тарикат някой, защото изпитът се провежда в две части, разделени на различни и много на брой компоненти, които се оценяват отделно. Самият изпит не се прави / съставя на българска почва, което свежда изтичането на информация до нулева възможност. Така че децата на приятелките ти щом са се справили отлично с изпита, значи отлична им е била и подготовката, за което се радвам. Изпитът е труден, няма нищо общо с предходното ниво (В1), което се взима в края на 9-ти / 10-ти клас и щом са успели да се справят, значи са положили нужните усилия, които не са никак малко.

Знам, че за медицинските (магистърски) специалности не се кандидатства с матури, но в училищата в дванадесети клас (по старата програма) се избираха ЗИП-ове или така наречените профилиращи предмети, които се реализираха само в рамките на последната година на обучение. Съответно желаещите да кандидатстват медицински специалности избираха ЗИП-ове биология и химия, където се правеха опити, решаваха се задачи, даваха се контролни. Сега съм убедена, че пак се прави всичко възможно, за да се компенсира липсата на жива комуникация, но не съм убедена, че е достатъчно. Да, може би ние, от позицията на вече завършили хора, бихме се справили, но това е, защото до някаква степен сме улегнали и имаме изградени навици. Но да се очаква това нещо от деца в юношеска възраст, не мисля, че би било адекватно. Разбира се, че има и щастливи изключения, за които се радвам, но масовият случай не е този. Искрено ще се надявам седмокласниците и зрелостниците да се представят отлично тази година, дано да влязат в гимназиите и във ВУЗ-овете, в които желаят, заслужават го децата след толкова изпитания по отношение на образованието.

# 1 078
  • Пловдив
Да, ясно написах миналата година. Както и няколко пъти писах какво се очаква тази година. Провалът на всички нива е предизвестен. За съжаление, ще го отнесат децата. Нито прекалено лесна матура ще е добре, нито обичайната матура ще е добре за тях. Миналата година тези 3 месеца ДО бяха голям бонус.

# 1 079
  • София
Наистина имам чувството, че повечето тук си пишат, без да имат представа за какво точно пишат. Хора с малки деца коментират гимназиално образование, което днес е много различно. Коренно различна е дори системата, по която се обучават в момента 11 и 12 клас.
Истински съчувствам на 11-класниците, избрали СТЕМ профили и нямащи възможност да се възползват и научат това, което са си мислели,  че ще научат.
Надявам се, догодина, когато моето дете ще е в 11 клас, да е присъствено в училище.

Общи условия

Активация на акаунт