Дистанционно обучение за учениците-Teмa 17 /Април 2021/

• 46 017
  • 1 249
  •   1
Отговори
# 1 230
В 4 клас НЕ е задължително.

# 1 231
Вече няколко души писахме само предходните десетина поста точно за да ти отговорят - НВО не е задължително. Ако не се яви ученикът, няма никакви последици от това в четвърти клас, освен ако не кандидатства МГ от пети и тази оценка няма да му е нужна за това.

# 1 232
  • European Union
Не е само за МГ. Има училища, които си правят вътрешна класация за желаните паралелки според резултатите от НВО. Досега не съм се замисляла дали е регламентирано някъде, но съм сигурна, че го правят.

Дъщеря ми има състезание в един от дните за НВО (4 клас). И от сега ме убеждава, че щяла да отиде на състезанието след изпита. Не ми вярва, че нищо няма да ѝ се случи, ако не отиде на НВО-то.

# 1 233
За да го правят, трябва да има регламент за това. За МГ има.
Дайте такова едно училище, да го разгледаме как приема ученици от пети клас, и ще го обсъдим дали е нужно НВО за него или не. За да не говорим общо.
Ако оценката на това дете не е нужна за кандидатстване, НВО също не е нужно.
А задължително то за никого не е. И без него се получава документ за завършен начален етап на основно образование.
...
НВО и ДЗИ са само в присъствена форма. И не следва да се допуска оклонение от правилото, защото така полагането им се обезсмисля изцяло.

# 1 234
  • София
Не е официално взимането на оценката от НВО за оформяне на паралелки 5 клас. И не е особено коректно....
Същото важи за 11.
Говоря за образуване на паралелки в същото училище.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 14:24 от Rockstar

# 1 235
За 11-ти има по-различна процедура и смисъл като кандидатстване за втори етап на средното образование и при желание за смяна на паралелка, училище, профили, например. То е нещо различно, от продължаване на обучението от 4-ти в 5-ти клас. При последното оценката от НВО се взима предвид при наличие на образуване на бал за кандидатстване, както е в МГ, което вечедадохме за пример. В някои спортни училища и такива по изкуствата - вероятно и там, но за сега не ги виждам. В тях изпитите и балообразуването са съвсем различни. В други училища могат да вземат при кандидатстване само НВО по БЕЛ или само НВО по математика. Но все за кандидатстване говорим, а не за продължаване на основното образование. Който се интересува от кандидатстване в пети клас това следва вече да го знае.
Но НВО отново остава незадължително, т.к. кандидастването за тези училища не е задължително. И, съответно, ученикът си завършва просто без НВО, взима си документа и си продължава в пети клас.
Апропо - същото е и с прословутото НВО в седми - вече на общо основание си се кандидатства с точки. Сега много ясно, че балът ще е нисък и изборът от училища и паралелки - не особено голям, но все таки - има и там възможност да се продължи и без този зор за тези, на които не им се разправя.

Последна редакция: пн, 26 апр 2021, 13:49 от Judy

# 1 236
Няма как да ги има датите за НВО на 4 и 10 клас при неучебните дни, защото те се провеждат в учебни за останалите ученици дни, за разлика от ДЗИ и НВО в 7 клас.
Gargamela, на 10 клас НВО си е с това на 7 клас, т.е. в неучебни дни.

# 1 237
  • Майничка
Мдамм, който не си чете написаното.🤢
Преформулирах изречението, но съм преместила само едната част.

# 1 238
  • София
В няколко училища съм чувала, че си правят разпределение на класовете на база НВО след четвърти клас. Например в 105-то.

# 1 239
Пак си остава избор на самото училище. Което не прави НВО задължително. А само нужно при кандидатстване. И то не абсолютно нужно.  Като в седми клас е - ако искаш да имаш голям избор - готвиш се и се явяваш за по-висок бал. Ако не държиш - не се готвиш, не ходиш /или пък ходиш, без да се готвиш особено/ и продължаваш да учиш където има места. Ученик без училище не е останал още у нас. Особено в пети клас, където кандидатстването не е принцип, а изключение.

# 1 240
  • София
Джуди, аз говоря за преместване в същото училище.

# 1 241
Няма отклонение с вече обсъденото.

... ако искаш да имаш голям избор - готвиш се и се явяваш за по-висок бал. Ако не държиш - не се готвиш, не ходиш /или пък ходиш, без да се готвиш особено/ и продължаваш да учиш където има места. Ученик без училище не е останал още у нас. Особено в пети клас, където кандидатстването не е принцип, а изключение.

Това не прави НВО задължително. Ученикът ще си продължи в пети клас и без него.

# 1 242
  • София
Ясно, че не е задължително. Просто в някои случаи излиза, че е наложително Joy

# 1 243
Това си е съвсем различно нещо - имал някой цели да си гони - гони си ги. Негова си работа.
Питането беше дали е задължително.
Цитат
А задължително ли е?
Ми не е. Laughing
Единственото задължително по закон и конституция нещо е училище до 16 години.

# 1 244
Не е само за МГ. Има училища, които си правят вътрешна класация за желаните паралелки според резултатите от НВО. Досега не съм се замисляла дали е регламентирано някъде, но съм сигурна, че го правят.

Дъщеря ми има състезание в един от дните за НВО (4 клас). И от сега ме убеждава, че щяла да отиде на състезанието след изпита. Не ми вярва, че нищо няма да ѝ се случи, ако не отиде на НВО-то.

Точно така е. 10 соу в София. Според резултатите от НВО разделиха 5 паралелки 4 клас в 3 паралелки 5 клас - с математика ( учениците с най- високи оценки от НВО), природни науки и български и руски език за учениците с най- ниски резултати от НВО.
При мой въпрос, защо направиха така, отговорът беше, че така им било наредено.

Общи условия

Активация на акаунт