Януарчета 2021 🐥тема 2 🐰

• 30 734
  • 801
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Не съм писала отдавна. Синът ми на 14 април ще направи 3 месеца. От вчера насам отказва да се храни. Като вчера беше една идея по-добре. Имахме някакъв успех. Но днес е пълна трагедия. Пред 15 минути смених памперс на 3 часа, в който е пишкано само веднъж вероятно, съвсем малко е посиняла лентата. Опитвах права, опитах в просъница да го храня. Не, не и не. Засуква за малко и почва да се дърпа или пък държи зърното в устата и само оглежда наоколо без да суче. Не знам дали от сутринта досега е изпил и 100 мл..., а постоянно примлясква и си лапа юмруците... Нямам никаква идея как да го нахраня. Ама никаква! Той не желае шише. Мъча го, но не ще и не ще. Дави се и е готов да повърне, още щом го сложа в устата му. Току-що се сетих за спринцовка, поръчах на мъжа ми да купи след работа. Страх ме е, че ще се дехидратира и направо ще се опитвам да му изливам мляко в устата, въпреки че ме е страх от задавяне... Иначе е жизнен и активен. Занимава се с активната гимнастика, смее се. Изнервен е, но като че ли само на моменти, не постоянно. Снощи беше доста изнервен по време на нощните хранения. След тях плачеше, когато исках да го оставя в леглото и трябваше да го държа около 10-15 минути, докато заспи хубаво, за да го оставя, а досега след нощните хранения винаги си заспива и не сме имали проблем. А интересното е, че днес е акал 3 пъти, и то не оскъдно, даже напротив. Само на кърма е. Отказът не е от липсата на такава в никакъв случай, даже като пусне зърното рязко и после не мога да спра млякото да тече. Но се притеснявам, че ще намалее. Не само защото не суче, а и защото аз съм преуморена и стресирана заради нежеланието му да яде. Преди 15 дни бяхме на ваксина, два-три дни след нея беше супер злояд също, а и няколко дни преди нея. Засега е качил около 800 грама. Взех си бебешка везна, но не знам дали е много точна.
Забелязвам, че се опитва да хваща играчките на активната гимнастика. На моменти ми изглеждат като неволеви движения на ръцете, но на моменти имам чувството, че се стреми да го направи умишлено, гука и им се радва. Опитва се също така да се обърне от гръб по корем сам, засега без успех. Но не го и насилвам, оставям го да се опитва самичък. Очевидно е, че усвоява нови умения и вероятно отново е в период на онези прословути кризи на растежа, но тогава знам, че обикновено бебетата хапват повече. Дори и сега суче на сън. Постоянно движи устнички. Опитах се след всяка следобедна дрямка веднага да го сложа на гърда, за да е сънен, но без успех. Другото интересно е, че си търси гърдата на моменти и се изнервя, като го разкача, а като му я дам отново само стиска зърното гневно и направо се връщам в изходна позиция със зърната. Болезнени са и ми парят чак от болка, станали са като малинки на цвят и вид. Опитах да сложа протектор, но се дави и не ще да засуче. 🥲 Някой с опит при подобно поведение да дава съвети, защото се чувствам безсилна. Гледам го самичка по цял ден, както съм споменавала, да ми е жив и здрав, но той е по-нервно и активно дете, иска постоянно да сме в движение, да гледа, да е прав. Изнервя се на едно място, бързо му доскучава всичко. И вече от липсата на сън съм станала много емоционална и се чувствам и физически, и психически изцедена, изхабена, направо грохнала на моменти... 🥲

# 151
Катерина, при нас имаше такъв проблем когато на бебка и се появи млечницата. Аз също имах по зърната. Така, както описваш,че ти парят и са розови, погледни дали нямаш едни петънца като полипи, а на бебето огледай устните от вътре и езика. При нас всичко мина с две намазвания Дектарин. Стискам палци да се оправите.

# 152
Катерина, дръж се, и това ще мине! Ужасно неприятно е, целият стрес и изнервената ситуация. Моят юнак вече няколко пъти изпада в такива фази. Обикновено за ден-два минава. И аз всеки път ужасно се стряскам. Вероятно е скок в растежа. При нас минава сякаш с магическа пръчка и изведнъж започва да яде буквално на всеки час. Единият път имам чувството, че сука цяла нощ. На сутринта се събуди нов човек - спокоен и с апетит.

Огледай му устата за бели плаки наистина за млечница. Те са плътни, леко сивкави и като ги драснеш с нокът не се махат. Така можеш да ги различиш от остатъци от мляко. Често има от вътрешната страна на бузите, от вътрешната страна на горната и долнаустна. Езикът не го гледай, той подвежда много, заради млякото.

На мен ми звучи като скок в растежа. Друго, което аз бих опитала е, да намаля струята на гърдата. Може би му е дискомфортно и иска да суче за успокоение, а от написаното от теб, оставам с впечатление, че явно имаш доста кърма. Изцеди на ръка или с помпа малко “началния тласък” и тогава му подай гърда. Опитвала ли си на сън да го нахраниш? Съвсем леко да го разбудиш и така да дадеш. Не когато вече е буден, а ти да инициираш в спящо състояние.

Пей, люлей, слагай в слинг/раница, стискай зъби и си повтаряй, че ще мине. ❤

Редактирам се: Исках да кажа, че моят младеж е абсолютно същият. Трябва всяка минута занимание, трябва винаги да вижда наоколо, не може просто да лежи и да си зяпа. Няма такива моменти при него. Много е активен. Явно изживяват по сходен начин нещата човечетата.

Последна редакция: пт, 09 апр 2021, 19:50 от Wednesday28

# 153
Мами, има ли нещо по специфично при ползването на Kool Patch? Давате ли панадол превантивно при ваксиниране. Едни приятели дават, но нашата лекарка категорично отрича, само ако има същинска нужда го препоръчва.

# 154
Панадол давам ако има над 37.5 при ваксина и то евентуално вечер за да е спокойна. Куул пач лепвам на мястото на убоденото.

За яденето и моята мъничка е така от снощи. Яде с триста зора, мъка... Бутам.. Давам.. Плюе.. Пак давам, а е на Ам. Преди пак се е случвало за ден два

# 155
Blue`Sky, ние го давахме само когато вдигаше по-висока температура.

# 156
Жулиета, не знам какво да пиша, за да не те подведа. В смисъл, аз съм доста бъзлива, винаги в главата ми е “ами ако” и от там едни филми... Моята беба хърка на моменти, даже не е точно хъркане, а по-скоро сякаш носа ѝ е пълен със секрети, като запушен. Пръскам физиологичен разтвор - хъркането става още по зле, чува се ясно, че носа става още по-пълен, но реално секрети няма. Най-много да изтегля с аспиратора самият физ. разтвор. Тя почва да плаче много силно и след минута, две, всичко явно тя го гълта след многото хлипане и учестено дишане заради плачът. Иначе самото ѝ дишане, слава Богу, е добре когато спи. Лекарката е на мнение, че това хъркане е върнато мляко и се “задръства” в носа отзад. Тя доста често ми връща след храна, не е на фонтан, но си ни улива по раменете доволно като я гушкаме.
Иначе и аз съм чувала, че много често носният секрет излиза стафилококи, ауреус ли беше, който уж не изисква лечение.
Но аз пак си я наблюдавам, и заради тъпата пандемия още не съм я повела беба по изследвания.
При вас нещата ми се струва са малко по-изразени, особено щом и дишането ѝ се чува такова. Не смея да давам акъл, но пък аз лично бих пуснала основните изследвания на кръв и секрет от носа. Лекар преглеждал ли е малката при вас?

# 157
Здравейте моето момиче е почти на 3месеца. Приспивам я на ръце с дондуркане по друг начин не иска да заспи , когато я оставя в леглото по гръб или на момента или след 5минути се събужда изплашена вдига ръце все едно иска да те прегърне и започва да плаче. Спи спокойно само по коремче, наддига се върти глава наляво, на дясно .На някоя от вас бебчетата спят ли по корем какво мислите..опасно ли е как мога да я науча да свикне да спинка по гръбче

# 158
Дагея, гледали са я уж. Чакам следващия преглед.
Роси, за мен лично би било много страшно бебето да спи по корем.  Как се научило да спи така?
Аз също Панадол бих дала при температура над 38°. Превантивно в никакъв случай. Нали организмът сам трябва да вдигне сили и да се пребори?

# 159
Роси, струва ми се опасно по корем и то доста. Определено опитай да смениш позата. Казват че за едно ново умение за сън трябват 10 дни. Свържи се с консултант по детски сън.
Аз и 10мин не бих го оставила да спи по корем Close

# 160
Здравейте Simple Smile
Ние също имаме проблем с храненето, не иска и не иска , едвам на сила я карам да изпие 70-80 мл . Реве ,напъва се ,ужас. На АМ е. Дали е растеж или в момента е с ковид не знам .
Относно спането, тя също иска повечето по корем и аз я оставям така и си е много спокойна цяла нощ . Моят син е на две години още не спи по гръб, явно и дъщеря ми ще е така.

# 161
Дагея, гледали са я уж. Чакам следващия преглед.
Роси, за мен лично би било много страшно бебето да спи по корем.  Как се научило да спи така?
Аз също Панадол бих дала при температура над 38°. Превантивно в никакъв случай. Нали организмът сам трябва да вдигне сили и да се пребори?

Когато и тръгнаха коликите само така се успокояваше и свикна по този начин.. Може би от един месец спи само по този начин.Опитвам се да я науча да спи по гръб плаче 1,2часа изморява се заспива за 5минути и пак се стряска и събужда и всичко пак на ново долато не я оставя по корем...[/img]

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 10:02 от Rossi132

# 162
Роси, явно това й е асоциацията за заспиване. Аз хич не съм привърженик детето да заспива с плач.
Доколкото съм запозната в добре да й смениш асоциацията. За около 10 дни я гушкай и приканвай да спи на ръце или на фона на бял шум. Оставяш я, тя се събужда, плаче, пак правиш новата асоциация и така постепенно трябва да се научи да спи с новия начин, а не по корем. Много е трудно, аз още го уча моя да заспива с една асоциация, но не става. Всеки път заспива различно - на ръце, с песнички, в гнездото, в леглото.... Писах на консултант по детски сън, но ще опитам още малко сама.
Гледай семинара в страницата 1 Наум, има много полезни нвща

# 163
При голямата ми дъщеря за първи път като заспа по корем и цяла нощ стоях будна да я гледам да не се задуши.От тогава почти постоянно спи по корем, вече е почти на 4.
 Бебенцата като започнат да се обръщат сами ще започнат да предпочитат съня по корем. В това няма нищо страшно, страха е за нас, защото за нас е ново да ги виждаме по този начин. И да го обръщаш бебето, щом може само да се завърти-пак ще се обърне да спи по корем. Това ни чака занапред-нови неща, навици.

# 164
Заспиването по корем и изобщо позата за сън са често силни асоцоации,които консултантитеизползват при по-големите бебета. До колкото аз  знам не е безопасно да се оставят да спат по корем до 6 месец(има риск от задушаване),после и като се обръщат вече сами не е проблем. Разбира се всеки сам преценява според детето,но и аз мисля като Ян,че може би смяна на асоциация ще помогне,както и повиване. Вдигането на ръцете е най-вероятно рефлекса на Моро,който я кара да се буди, а докато е по-корем ръцете са прибрани. Разбира се повиване само на ръцете и докато не е почнала да се обръща.

Общи условия

Активация на акаунт