Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 3 764
  • 108
  •   5
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 941
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.

Аз я правя, като нарежа половин пакет фини кори и ги запичам - стават нещо като юфка. След това в тавата карамелизирам около 1 чаша захар, отгоре насипвам запечените кори и заливам с литър мляко, разбъркан с 4-5 яйца и 1 чаша захар. Пека на 180 за 40 минути. Изваждам я топла и обръщам, иначе карамелът залепва за тавата. Ако е останал повече карамел и е твърд, заливам с много малко вода, кипвам да се разтвори и изливам върху баницата. Така звучи малко особена, но е много вкусна.
Редактирам се, забравих да напиша, че преди да се пече, отгоре се слагат парченца масло - около 100 гр.

Последна редакция: нд, 04 апр 2021, 18:58 от Poni69

# 16
  • Мнения: 3 308
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.

# 17
  • Мнения: 20 650
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.

FrauDanna, погледни тая тема, две странички са, обсъждахме сладки баници, може някоя рецепта да ти свърши работа, въпреки че не схванах точно за каква сладка баница става въпрос. Simple Smile

# 18
  • Мнения: 102
Как мога да направя ориз със зеленчуци, подобен на китайският, но без бамбуци и подобни?
Преди доста години и купища съсипан ориз, една съседка китайка ме светна, че тайната е в rise cooker-a. Купих си такава тенджера и след това е въпрос на малко фантазия - леко задушени зеленчуци(грах, зеле, моркови) + 1-2 яйца да станат на парцали и се смесват с ориза. Дори без най-популярните китайски подправки(тя ми беше дала вейдзин и забравих още какво), оризът си ставаше като истински китайски. Готвех си най-обикновен сорт ориз и всеки път се получаваше отличен резултат. Между другото тази тенджера беше пълна мистика за мен - сипваш ориз и го покриваш с 1 пръст вода(това на око горе-долу и се правеше и за малко, и за голямо количество ориз) и всеки път оризът беше перфектен, сварен по китайски, леко твърд без да е суров и всяко зрънце се отделяше.

# 19
  • Мнения: 4 729
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.

Ако обичате комбинация сладко-солено в плънката за обикновена баница слагаш чаша захар. Нататък по обичания начин.

Или разбиваш 3-4 яйца натрошаваш сирене. От тази смес слагаш на корите, завиваш на руло и подреждаш в тавата. След като се изпекат и охладят заливаш с горещ захарен сироп, вода-захар 1:1.

# 20
  • Русе
  • Мнения: 3 179
Скрит текст:
Моля за рецепта за заек на фурна. Като че ли предпочитам цял, с картофи.
Може и с ориз.
Какви подправки?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post.html


Скрит текст:
Благодаря, но нямам прясно мляко, нямам грис или нишесте, то това ми е проблема.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/05/blog-post_10.html

# 21
  • Sofia
  • Мнения: 15 374
Търся идеи за сладка баница.
Сладки банички от мен -  https://morrennaa.blogspot.com/2014/03/blog-post_14.html

Как мога да направя ориз със зеленчуци, подобен на китайският, но без бамбуци и подобни?
Преди доста години и купища съсипан ориз, една съседка китайка ме светна, че тайната е в rise cooker-a. Купих си такава тенджера
За "подобен" на китайския ориз чак специална тенджера...
А за китайски ориз са важни подправките и сосовете, пък оризът и без такава тенджера го имаме.

# 22
  • Мнения: 102

За "подобен" на китайския ориз чак специална тенджера...
А за китайски ориз са важни подправките и сосовете, пък оризът и без такава тенджера го имаме.
За нас и структурата на ориза е важна, а във въпросната тенджера става страхотен  всеки път и без значение какъв е оризът. Тя между другото и за готвене на разни неща на пара може да се използва. А за хората, които имат проблеми с готвенето на ориза, си е голямо улеснение - няма да им стане кашкав или недосварен.

# 23
  • Мнения: 71
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.
Аз правя сладка  сиропирана баница с готови кори, всеки път става страхотна и още на деня  моите лакомници я довършват.Пробвайте,сигурна съм че много ще Ви хареса.
Ето и рецептата:
1 пакет фини кори за баница ''Фамилия'', 3 яйца, 1 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша олио,  1 чаена чаша кисело мляко, 1 пак.бакпулвер или 1 каф. лъж. сода бикарбонат растворена в кис. мляко, 1-2 пак.ванилия.
  За сиропа: 3 чаени чаши вода и 2 чаени чаши захар + 1 пак.вания. Това се вари докато се разстопи хубаво захарта и леко се сгъсти,така,че капката  да се задържи  върху лъжичка като за баклава.
Начин на приготвяне: Взимат се 2 кори и леко се намазват с малко мазнина-олио.
За плънката: Яйцата се разбиват със захарта с миксер докато се разстопи захарта,прибавя се олиото,киселото мляко с разстворената в него  сода (или по желание бакпулвер) и 1 ванилия. От тази плънка се заливат както  са по две корите,които се навиват на руло и се поставят в намазнена тава.От сместа се отделя малко за поливане отгоре.Всяка навита кора се нарязва на парчета,заливат се с отделената смес и се пече в предварително загрята на 180 гр. фурна около 40 мин.След изваждане се оставя леко да се охлади,след което се залива с топлият сироп,отгоре се похлупва с по-голяма тава и се оставя хубаво да попие сиропа.Става перфектна и много вкусна.
Надявам се да Ви хареса!Да Ви е сладко!

# 24
  • София
  • Мнения: 10 040
Търся идеи за сладка баница. Имам продукти обаче само за обикновена баница.
Да ти пусна една - Пухкава сладко - солена баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/06/blog-post.html
а за сладка баница трябва да я залееш с прясно мяко , захар и яйца, а ако искаш пък баница с крем - Бугаца, или Галактобуреко  и за нея ще ти пусна рецепта, ама ти трябва семола.....
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2020/02/blog-post.html
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/thessalonikis.html
Бутер канелена баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_328.html
имам и баница с череши, ама пък сега няма череши, освен ако не си замразила
https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_673.html
имам и щрудел с грозде - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search/label/%D0%B1%D0%B0% … amp;by-date=false
Баница с ябълки и сушени боровинки - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_903.html
Млечна баница - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_920.html

Ала.Бала, благодаря! Това с гласуването вече е свършено, то беше задължително!!!

# 25
  • Мнения: 820
Здравейте! Как 'обработвате' коприва? Имам доста негативен опит с това... Предни пъти, колкото и да съм я варила, все ми пари. Не знам аз ли съм свръхчувствителна или не я правя правилно.

# 26
  • София-Младост
  • Мнения: 19 665
Здравейте! Как 'обработвате' коприва? Имам доста негативен опит с това... Предни пъти, колкото и да съм я варила, все ми пари. Не знам аз ли съм свръхчувствителна или не я правя правилно.
Само с варене...след сваряване пасирам и вече приготвям супа примерно. Или каша или нещо подобно.

# 27
  • Мнения: 1 069
Намислила съм да правя броколи за гарнитура към риба пъстърва. Замразени са, само на пара ли да ги направя или да добавя и някакъв сос?

# 28
  • Sofia
  • Мнения: 15 374
Намислила съм да правя броколи за гарнитура към риба пъстърва. Замразени са, само на пара ли да ги направя или да добавя и някакъв сос?
Аз бих направила сос за рибата отделно, броколите на пара.

# 29
  • Мнения: 6 808
В хладилника бях забравила една неразопакована опаковка бутер тесто от Лидъл, чийто срок е изтекъл преди 7-8 дни.
Дъщеря ми го е намерила е и опекла нещо. Дали е безопасно да се консумира?

Общи условия

Активация на акаунт