За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 425
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
  • Мнения: 24 724
На мен ми изглежда добре, то кажи-речи повечето рецепти за пици са това. Само че лично аз я харесвам повече ако втасва от предната вечер в хладилника, вместо на топло място. Става с по-различна структура след изпичане. В такъв случай може и с по-малко мая, даже наполовина да е пак ще стане, говоря за рецептата с четвърт продукти от основната. В пицариите също работят с тесто от предния ден, доколкото знам.
 С толкова мая бих я направила само ако бързам и искам да втаса много бързо и да пека веднага, но после ми стои като хляб, а не както ми харесва пицата.

# 676
  • Мнения: 5 628
Невежа съм в тази област, ама тесто може ли да втаса на студено?

# 677
  • Мнения: 3 416
Невежа съм в тази област, ама тесто може ли да втаса на студено?
Зависи след колко време ти трябва тестото.
Ако бързам - не слагам повече брашно . Просто меся с хладка - топличка вода и втасва бързо.
Инак замесено и в хладилника втасва - но за по- дълго време .

# 678
  • Мнения: 920
Доколкото разбирам natka има предвид, че иска пицата да е хрупкава, да не е като тутманик тестото.

Пицариите работят с различни технологии за приготвяне на тесто. Не е задължително условие тестото да престоява в хладилник, но е практика по други съображения, просто за съхранение. В повечето случаи се работи с прясно омесено тесто. Плюсът е за него.

# 679
  • Мнения: 3 416
Доколкото разбирам natka има предвид, че иска пицата да е хрупкава, да не е като тутманик тестото.

Пицариите работят с различни технологии за приготвяне на тесто. Не е задължително условие тестото да престоява в хладилник, но е практика по други съображения, просто за съхранение. В повечето случаи се работи с прясно омесено тесто. Плюсът е за него.
В пицариите се пече в друг тип фурни и т.н.
Да си купи плоча за пица например.
С тънък блат става хрупкава .
Инак аз от зимата си правя пици само с гръцки питки и са си хрупкави . Хич не се занимавам да меся .

# 680
  • Мнения: 5 628
Еее Санче не ме ли позна от лидълската тема, аз съм човека с плочите и лидълска и кауфландска, дъска за пица, сега лопата ще купувам.

# 681
  • Мнения: 24 724
Споменах пицариите, понеже повечето хора като питат за рецепта за пица, искат да стане "като от пицарията". Не че има как да е съвсем същото в домашна фурна де, но тестото с по-малко мая и дълго втасване в хладилник пак се доближава повече като резултат, според мен. Иначе тая рецепта от снимката си е стандартна, почти навсякъде това ще намериш като рецепта за пица, варира с по малко зехтинът в нея, ако има изобщо и това е.
dani-ela-80, щом и плоча за пица си си взела, ще се доближиш и още повече, макар че фурна вкъщи няма как да вдигне температурата на истинска пица за пещ.
Не знам и аз как да го обясня, не че става като тутманик чак, но по-различна структура има бавно и бързо втасало тесто като се изпече. Когато правя пица, правя основата тънка и само отстрани има по-дебел борд оставен. Ей тая част по края става различно, тя тънката всякак ще е добре опечена. Въпрос на вкус си е при всеки, затова и започнах поста с това че аз така предпочитам. Сестра ми примерно прави пици с универсалното хладилно тесто и у тях ги харесват най-много с него, докато за мен това не е тесто за пица както има в него яйце, мляко и какво ли не.

# 682
  • In transit
  • Мнения: 14 296
Невежа съм в тази област, ама тесто може ли да втаса на студено?

Дани, ето ти една хубава рецепта за класическо италианско тесто с дълго втасване
 И рецепта за Неаполитанска пица стъпка по стъпка

Хубавите италиански теста за пица са с много минимални количества мая и дълго втасване. Така тестото става по-леко и лесно за храносмилане.

Тук имам и други теста за пица

# 683
  • Мнения: 5 628
Невежа съм в тази област, ама тесто може ли да втаса на студено?

Дани, ето ти една хубава рецепта за класическо италианско тесто с дълго втасване
 И рецепта за Неаполитанска пица стъпка по стъпка

Хубавите италиански теста за пица са с много минимални количества мая и дълго втасване. Така тестото става по-леко и лесно за храносмилане.

Тук имам и други теста за пица

Мики, благодаря ти, много полезно инфо Yum

# 684
  • Мнения: 343
Момичета, един въпрос относно месо.

Преди малко купих нарязан свински врат, предварително опакован в кутия. Като отворих кутията, на места има лилави участъци. По-голямата част от месото си е розово, но има лилави петна. Не мирише лошо. Не е лепкаво или различно на допир от розовата част.
Годно ли е според вас или да го хвърлям?

# 685
  • Sofia
  • Мнения: 22 622
... Хубавите италиански теста за пица са с много минимални количества мая и дълго втасване. Така тестото става по-леко и лесно за храносмилане.  ...
Точно, заради ферментацията! И по-вкусно е, колкото повече престоява/ферментира. Simple Smile

Дани, ето го моето бързо/ обикновено тесто - https://morrennaa.blogspot.com/2019/12/blog-post_17.html Приятно ми е, че бавното ми тесто е в тефтера ти!  


MilkyWay91, ползвай си го , щом не мирише.

# 686
  • Мнения: 5 628
Морена, това количество за една пица ли е от 34см, горе-долу

# 687
  • Мнения: 3 416
Еее Санче не ме ли позна от лидълската тема, аз съм човека с плочите и лидълска и кауфландска, дъска за пица, сега лопата ще купувам.
Аз съм шемет .
Като купиш лопата  сподели.

# 688
  • Мнения: 5 628
И съм записала незнайно от къде някаква тънкост: Тесто + чесън на прах пиците се получават с шупли.

# 689
  • Мнения: 3 416
Значи аз като вече признат мързел даже на плочата загрявам готови гръцки питки / развалени не развалени  ще ги ям - не са лоши /
Тесто като замеся - правя на парчета като за пица и замразявам и после вадя само едно и готово.
Може да замразите и като блат на хартия за печене . Но аз нямам такова място във фризерната част.

Общи условия

Активация на акаунт