За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 37 512
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
  • Sofia
  • Мнения: 22 625
Докато сте на вълна крем карамел, в керамични купички може ли да се направи карамел? Купих си хубави керамични и изхвърлих старите метални и се чудя дали не се прецаках?!
Абсолютно.

# 151
  • Мнения: 1 948
Момичета,за шоколадов ганаш може ли да се използва шок.ковертюр/този на Лидл например/?

# 152
  • Мнения: 10 740
Момичета,за шоколадов ганаш може ли да се използва шок.ковертюр/този на Лидл например/?

да. точно лидълският е добър.

# 153
  • Мнения: 17 116
Докато сте на вълна крем карамел, в керамични купички може ли да се направи карамел?
Може, напоследък са модерни Hands Plus1

# 154
  • Страната на приказките
  • Мнения: 372
Преди доста години имаше по ТВ готварско предаване на една испанка - с дълга руса коса, нещо като Хенриета, Хуанита или... Много бих искала да го намеря, ако някой се сеща, да даде жокер. Благодаря.

# 155
  • Мнения: 5 670
Помните ли крема, с който бяха пълни фунийките, които продаваха, когато дойдеше цирк в града? Толкова приятни детски спомени ми навява, освен че беше и мнооого вкусен /за мен/, но не съм го "срещала" в днешно време като вкус. Дали някой от вас знае рецептата му?

# 156
  • Мнения: 15 066
Ето два линка. Продуктите са едни и същи, но бих ги направила по втория начин, с горещия сироп, който се добавя към белтъците.

https://plezir-krem-kato-ot-panair/

https://www.jenatadnes.com/hrana-za-tialoto-i-dushata/panairi-na … eltatsi-na-snyag/

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 11:29 от Dara888

# 157
  • Русе
  • Мнения: 6 229
Скрит текст:
Помните ли крема, с който бяха пълни фунийките, които продаваха, когато дойдеше цирк в града? Толкова приятни детски спомени ми навява, освен че беше и мнооого вкусен /за мен/, но не съм го "срещала" в днешно време като вкус. Дали някой от вас знае рецептата му?

Продукти: 2 белтъка, ½ бурканче гликоза, 1 кафена чашка захар, 1 супена лъжица оцет, 2-3 капки бергамотова есенция.
При постоянно бъркане гликозата, оцета и захарта се загряват до разтапяне на последната. Белтъците се разбиват на гъст сняг и когато захарната смес започне да ври, тя се излива на тънка струя в снега, като бъркането продължава. Прибавя се и есенцията. След като е добре изстинал, с този крем могат да се пълнят сладкиши от маслено тесто с форми на фунийки.

# 158
  • Мнения: 5 670
Скрит текст:
Ето два линка. Продуктите са едни и същи, но бих ги направила по втория начин, с горещия сироп, който се добавя към белтъците.

https://-spam308-/plezir-krem-kato-ot-panair/

https://www.jenatadnes.com/hrana-za-tialoto-i-dushata/panairi-na … eltatsi-na-snyag/

Благодаря, Дара Flowers Hibiscus Първият линк не се отваря, сега ще прочета рецептата във втория.

Скрит текст:
Скрит текст:
Помните ли крема, с който бяха пълни фунийките, които продаваха, когато дойдеше цирк в града? Толкова приятни детски спомени ми навява, освен че беше и мнооого вкусен /за мен/, но не съм го "срещала" в днешно време като вкус. Дали някой от вас знае рецептата му?

Продукти: 2 белтъка, ½ бурканче гликоза, 1 кафена чашка захар, 1 супена лъжица оцет, 2-3 капки бергамотова есенция.
При постоянно бъркане гликозата, оцета и захарта се загряват до разтапяне на последната. Белтъците се разбиват на гъст сняг и когато захарната смес започне да ври, тя се излива на тънка струя в снега, като бъркането продължава. Прибавя се и есенцията. След като е добре изстинал, с този крем могат да се пълнят сладкиши от маслено тесто с форми на фунийки.

Благодаря, i_peych! От продуктите къде да намеря бергамотова есенция? Продава ли се масово по магазините?
И проблемът ми е в разбиването на белтъци поради липса на миксер. Но заради този крем вече ще си купя миксер  Heart Eyes

# 159
  • Мнения: 15 066
Отчита го като спам и на мен не ми се отвори. Копирах текста.

Скрит текст:
За тези, които искат да направят плезир като от панаир, ето какви продукти ще са ви необходими:
100 гр. белтъци (това са белтъците от 3 средно големи яйца. Може да има 2-3 гр. нагоре или надолу, които не са фатални), 200 гр. кристална захар, 1 прахче ванилия, вафлени корнети за сладолед, хранителен оцветител в желан от вас цвят.

Още: сладкарски пош и накрайник “цвете”.

Приготвяне на крем плезир:
От години съм си улеснила приготвянето на това лакомство. Класическата рецепта е да се направи гъст захарен сироп, но когато съм обяснявала на приятелки начина на приготвяне те се отказват, защото се страхуват да работят с горещия сироп. В един момент просто започнах да загрявам белтъците със захарта и не бих казала, че има някаква съществена разлика. Затова отделете внимателно белтъците от 3 яйца в чиста и суха стъклена или метална  купа, добавете захарта и сложете съда на водна баня.

Купата трябва да е над водата, а водата не бива да ври силно. Бъркайте непрекъснато с лъжица докато захарта напълно се стопи. Отнема около 7-8 минути. За да сте сигурни, че захарта е напълно стопена пипнете сместа (тя не е гореща) и разтъркайте между палеца и показалеца.

Ако не усещате гранули, значи белтъците се готови да бъдат разбити. Махнете купата от съда с водата. В случай, че прехвърляте в друг съд за разбиване, подсушете дъното, за да не попадне вода при белтъците и да попречи за тяхното разбиване. Разбивайте белтъците докато се превърнат в плътна лъскава маса. Показател, че са готови е като правят твърди връхчета. Добавете ванилията и няколко капки хранителен оцветител. Разбъркайте, за да смесите боята и ванилията. Напълнете поша с накрайника и напълнете вафлените корнети. Вашият плезир е готов. Последния път направих плезира за едно детско парти, на което децата бяха очаровани от него, а майките много доволни от топлия сладолед.

# 160
  • Русе
  • Мнения: 6 229
Скрит текст:
Скрит текст:
Ето два линка. Продуктите са едни и същи, но бих ги направила по втория начин, с горещия сироп, който се добавя към белтъците.

https://-spam308-/plezir-krem-kato-ot-panair/

https://www.jenatadnes.com/hrana-za-tialoto-i-dushata/panairi-na … eltatsi-na-snyag/

Благодаря, Дара Flowers Hibiscus Първият линк не се отваря, сега ще прочета рецептата във втория.

Скрит текст:
Скрит текст:
Помните ли крема, с който бяха пълни фунийките, които продаваха, когато дойдеше цирк в града? Толкова приятни детски спомени ми навява, освен че беше и мнооого вкусен /за мен/, но не съм го "срещала" в днешно време като вкус. Дали някой от вас знае рецептата му?

Продукти: 2 белтъка, ½ бурканче гликоза, 1 кафена чашка захар, 1 супена лъжица оцет, 2-3 капки бергамотова есенция.
При постоянно бъркане гликозата, оцета и захарта се загряват до разтапяне на последната. Белтъците се разбиват на гъст сняг и когато захарната смес започне да ври, тя се излива на тънка струя в снега, като бъркането продължава. Прибавя се и есенцията. След като е добре изстинал, с този крем могат да се пълнят сладкиши от маслено тесто с форми на фунийки.

Благодаря, i_peych! От продуктите къде да намеря бергамотова есенция? Продава ли се масово по магазините?
И проблемът ми е в разбиването на белтъци поради липса на миксер. Но заради този крем вече ще си купя миксер  Heart Eyes

Честно казано, и аз не съм срещал много отдавна тази есенция. За последен път бях я купувал от един магазин в търговия на едро. Беше доста скъпа.

# 161
  • Мнения: 4 859
Здравейте ,може ли помощ и съвети за френски макарони .
Ето рецептата
http://thelittlechef.bg/recipes/desserts/french-macarons/ 
Ето и резултата ,преди и след печене



Моя приятелка ме помоли да питам  ,темата на рождения ден на момиченцето и е панди .
На вкус са били супер ,но както виждате не и на вид .
Като грешка отчита ,че ги е попрепекла ,но са се напукали преди това .
Дайте съвети ,моля ,по принцип всички десерти и торти и се получават ,мен не ме бива по сладкото и не знам къде може да е грешката .
Благодаря предварително Hug

# 162
  • Мнения: 12 300
Въобще не трябва да се напукват макароните. Тя не само ги е попрепекла, направо ги е бастисала. Трябва да се образува нещо като краче, ако са правилно направени. Аз бих предпочела да не ми стане крачето, отколкото да ги изгоря. Най-трудно за мен в макароните е да преценя колко да ги бъркам. Страх ме е да не ги втечня прекалено.
Когато съм на другият компютър ще пусна линкове - единият е на Ирина Купенска, другият е за един кулинарен блог - и на двете места е обяснено много подробно всичко за макароните. Като цяло са много капризно нещо - макар, че са много вкусни, рядко си го причинявам.

Последна редакция: ср, 14 апр 2021, 13:26 от Poni69

# 163
  • Мнения: 6 154
На мен сместа за макароните ми изглежда втечнена. Възможно ли е да не е разбила достатъчно белтъците или при смесването нещо да се е объркало?

Колкото до бергамотовата есенция - не ползвам есенции, но може да ползваш етерично масло от бергамот. Естествено, със сертификат за влагане в храни.

# 164
  • Мнения: 4 859
Благодаря Мира и Пони Blush
Пони ще чакам линкове като ти е удобно Hug
Засега ще и пратя вашите отговори ,дано си разпознае грешката .

Общи условия

Активация на акаунт