За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 38 108
  • 743
  •   3
Отговори
# 315
Колко време се варят пъдпъдъчи яйца за да са с твърд жълтък?
Макс. 4 мин. ако след това ги потапяш в студена вода. Ако ги оставяш сами да изстинат без потапяне в студена вода, 3 мин. варене са достатъчни.

# 316
     Идвам на поправителен... Снощи забърках съставките в робота. Ползвам рецептата на Морена за козунак за начинаещи. Сложих тестото в тавичка и оставих цяла нощ на терасата. Сутринта с цялото ми нетърпение видях, че изобщо не е увеличило обема си тестото... Ползвах суха мая, пакетче от 7 гр., а по рецепта трябва да е 8 гр. Може би това е причината... Тестото е лепкаво, сега му  добавих малко олио и брашно и опитах да омеся, остана лепкаво. Не държа да го оформям, но как да го поправя, за да набухне и да се изпече нормално?

# 317
  • Sofia
Бюти, а къде си, щото например в София, на балкона избщо не е удачно времето тия дни - топло е и втасва бързо.
Като го измеси и сложи да втасва на топка ли беше или пак така течно?
7 грама мая са си добре, ако не прекалиш с допълнително количество брашно, а при теб явно не е такъв случая.
Сега май ти остава да го оформяш като тесто/козунак без месене... ползвай доста брашно на плота за целта.

# 318
Морена, нощните температури бяха 12-13-14 градуса. Не знам дали са добре за втасване. Тестото си е такова течно от както го сложих в тавичката. С маята дали не обърках нещата - разтворих я в топла вода, като добавих малко захар. След 15  минути беше шупнала отгоре, но отдолу си остана течност. А не трябва ли да стане като кашичка?

# 319
не съм Морена, но тази Т* не е добра за втасване. Маята обикновено така става, когато се прибави и брашно, тогава става на кашичка. Сигурно вече си направила нещо тестото/каквото и да е, но това е прекалено меко, като смес за кекс го виждам.  Не е до 1г мая. Провери рецептата и какво си сложила, а може и яйцата да са ти били доста големи. Поне да знаеш.

# 320
  • Sofia
Точно, високи са тези Т. До към 10 градуса става и то за по-малко часове. Моето втасва в хладилника на 7 градуса и за 7 часа и беше идеално втасало.
Бюти, за да ти е толкова течно преди втасването, нещо си объркала при смесването  и отмерването на съставките, ти трябва да се сетиш какво.
Голямата ми щерка по същата рецепта прави, ето измесеното тесто преди втасването.

Скрит текст:

# 321
  • под тепетата
Пеп-4о, намазах бутчето с адската смес, но картофите заедно ли да ги пека или да ги сложа по-късно?
Няма да са в пликове, а в обща тава с фолио. Утре ще е това.

# 322
Христос Восскресе!

Въпросът ми е, великденските яйца ми се получиха с тъмен жълтък  и в средата имат един бял център  около 2-3 милиметра. Уж ги варих достатъчно.
Може ли да са недосварени?Confounded
Какво да правя?

# 323
  • София
Христос Восскресе!

Въпросът ми е, великденските яйца ми се получиха с тъмен жълтък  и в средата имат един бял център  около 2-3 милиметра. Уж ги варих достатъчно.
Може ли да са недосварени?Confounded
Какво да правя?
Воистина Воскресе!
Ако си ги варила 10 минути трябва да си напълно спокойна. Моите малко ги позабравих та отидоха на 12-13 минути и интересното е, че от 30 яйца нямам нито едно счупено, това не беше ми се случвало до сега.

# 324
  • Велико Търново
Христос Воскресе!
Козунака не е на конци, не бухна и не издържах да не го опитам, но става!
Благодаря ви за надъхващата тема!!!

# 325
Здравейте,  ще правя козунак. В рецептата е с 50гр прясна мая. На колко гр суха отговаря това?

# 326
  • Sofia
Здравейте,  ще правя козунак. В рецептата е с 50гр прясна мая. На колко гр суха отговаря това?
Съотношението на жива : суха мая  е 3 : 1.

# 327
Много благодаря!

# 328
Тъй като агнешкото ми бутче се оказа пресолено /използвах някакъв "уж" микс за агнешко/, сега искам да направя сос към него. Той и самият сос е солен. Чуденката ми е какво да използвам - ще го сгъстя с царевично нишесте, но дали да бъде заквасена кисела сметана/кисело мляко + лимонов сок и жълтъци дали течна готварска сметана/прясно мляко.... Не искам винен или доматен сос, но искам нещо, което да отнеме соления вкус.

Гарнитурата ми ще бъде малки пресни картофчета, печени в плик. Освен масло и подправки прибавяше ли се някаква течност - вода, бира.... Искам ги по-препечени, а не толкова "соте".

# 329
  • София
Здравейте,  ще правя козунак. В рецептата е с 50гр прясна мая. На колко гр суха отговаря това?
50 г свежа мая е огромно количество, моля те, сподели колко ти е брашното, защото на 1 кг брашно се слага 40 грама, суха - 11 грама, това 50 г мая....?!???? ако правилно съм те разбрала.......

Общи условия

Активация на акаунт