Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 27
Наближава един от най-светлите християнски празници – Великден, и вече започваме да се замисляме какво да приготвим, за да направим празника още по-вкусен и специален за нашите близки. Ние от Lidl България знаем, че всяко семейство има свои собствени обичаи, споделени моменти и грижливо пазени рецепти.

През следващите четири седмици искаме да те поканим да се включиш в нашaта специална великденска игра. Сподели ни своите рецепти за празника и снимки към тях.

Всяка седмица ще те вдъхновяваме с нашите специално подбрани рецепти и предложения, с които се надяваме да преоткриеш традиционни български рецепти или да опиташ нови идеи от световната кухня.

Очаквай тук новите ни рецепти
🐤 Пухкав козунак 🐤 Бисквити с кашу и червени боровинки 🐤 Погача от Северна България
🐤 Салата с киселец, лапад и извара 🐤Салата със запечено биволско сирене 🐤Агнешка предна четвъртина
🐤 Агнешко руло с катък и ориз

Специален гост в нашата кампания е beniii – дългогодишен потребител на BG-Мamma и автор на кулинарния блог "В кухнята с Бени". Тя ще развихри кулинарното си въображение и ще ти представи своето виждане за едно вкусно и празнично великденско меню.

Избери неустоимия български вкус на "Родна стряха"!
В нашата страна великденската трапеза се отличава с шарени яйца, козунаци на конци, свежа зелена салата и печено агнешко. За да останем верни на традицията докрай, ти предлагаме разнообразие от продукти, произведени в България – суровосушени колбаси, кисело овче и биволско мляко, сирене, бяло и червено вино и други вкусове, подходящи за празника.

За Deluxe ценители!
В Lidl ще откриеш не само автентични български вкусове, любими на цялото семейство, но и апетитни гурме предложения от световната кулинария – продуктите с марка Deluxe. И този Великден сме подбрали специална селекция от месни и млечни деликатеси, сосове и изкусителни десерти, с които ще превърнеш празника в изискано кулинарно пиршество.

Независимо дали ще избереш за трапезата си традиционен, или световен вкус – всички продукти следват нашата основна философия – качество на добра цена!


Включи се в кулинарната надпревара за 1 от 20 ваучера за пазаруване в Lidl!
Ще събираме всички рецепти и снимки в четири отделни етапа.
🐤Сподели с нас най-любимите си рецепти за печива – пухкав козунак, неустоими питки, погачи, сиренки или други тестени изкушения, с които ще поглезиш семейството си за празника!
Теглене I - Виж кой печели

🐤🐤Във втория етап ви предизвикваме да споделите свежи великденски салати, вкусни разядки или любими предястия! Залагате ли на традиционната зелена салата или ще опитате нещо ново от световната кухня? Очакваме вашите рецепти, предложения и снимки!
Теглене II - Виж кой печели

🐤🐤🐤Третият етап е посветен на основните блюда - рецепти с агнешко, месни деликатеси и гарнитури. Очакваме вашите предложения, снимки и рецепти!
Теглене III - Виж кой печели

На 16 април ще изтеглим първите петима късметлии, които ще спечелят ваучер за пазаруване на стойност 50 лв. Следващи дати на тегления - 20.04., 26.04. и 10.05.

Моля, запознайте се с общите условия на активацията ТУК.

Рецептите на beniii  
Пухкав козунак с брашно "Родна стряха"
 

Руло от тиквички със свеж пълнеж


Печено агнешко

Последна редакция: ср, 05 май 2021, 15:53 от Редактор**

# 1
  • Перник
  • Мнения: 2 136
Поставям рецепта за любимият ми козунак. От няколко години го правя само по тази рецепта и всеки път е вкусен и пухкав:
Продукти:
• 5 бр. яйца
• 1 ч.л. сол
• 40 г мая (1 кубче)
• 250 г захар
• 250 мл прясно мляко
• 60 г масло или 60 мл олио или зехтин
• кората на един лимон
• 2 ванилии
• 1 кг брашно (може да поеме малко повече)
• захар за поръсване
• 1 бр. жълтък за намазване
• филирани бадеми и стафиди

Всички продукти трябва да са със стайна температура. Разбиват се яйцата, захарта, млякото, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и разтопеното масло. Разтваря се маята в млякото и заедно с брашното се добавя към останалите продукти. Омесва се тестото, постепенно слагам бадемите и стафидите - трябва да се меси много, оставя се да втаса поне час и половина. Правят се фитили и се оплитат на плитки, като се оформят 2 козунака. Слагат се във форми или тави, мажат се с жълтък, разбит с малко мляко и се поръсват със захар. Оставят се да втасат добре да удвоят обема си и се пекат във фурната на 180 С.

# 2
  • The Big Apple
  • Мнения: 22 408
Памук погача:
Необходими продукти:
550 г брашно (+ за размесване)
50 мл топло прясно мляко
1/2 кубче жива мая
100 мл зехтин „Екстра върджин“
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 яйце за намазване
масло за намазване
семена по избор
Приготвяне:
Маята се разтваря със захарта в около 50 мл вода и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта. Прави се кладенче и се сипват зехтинът, шупналата мая, около 100 мл топла вода и млякото. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса.
От тестото се оформят около 15 малки топки, подреждат се в намаслена форма за печене и се оставят да втасат. Намазват се с разбитото с малко вода яйце. Поръсва се със семена по избор и се пече на 180 градуса до готовност.

# 3
  • Мнения: 504
Козунак с локум и стафиди
Продукти:
3 яйца – (1 жълтък се оставя за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. масло
150 гр. захар
2 ванилии
1/2 кубче мая - 21 гр.
щипка сол
настъргана кора на 1 лимон
около 700 гр брашно
30 гр. стафиди
30 мл. ром
1/2 кутийка локум
Начин на приготвяне:
В млякото се разтваря маята с добавена 1 с.л. захар и щипка сол + 4 с.л. брашно. Оставя се да втаса.
Яйцата се разбиват с миксер заедно със захарта и ванилиите. Добавя се лимоновата кора, маслото на стайна температура и вече втасалата мая и сместа се разбърква с дървена лъжица.
Брашното се пресява в тава, прави се кладенче и се изсипва сместа. Замесва се меко тесто, покрива се с кърпа и се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Премесва се наново, разделя се на три топки, разточва се, добавят се изкиснати стафиди в ром и оваляни в брашно, усукват се три фитилчета, сплитат се на плитка и се поставя в тавичка покрита с хартия за печене.Оставя се да втаса и след като е удвоила обема си се намазва с разбит жълтък, поръсва се със захар и се бучват стафиди.Слага се да се пече в леко затоплена фурна на 50 градуса за 10 мин., след което фурната се засилва до 170-180 градуса и козунакът се пече още около 40 мин,. като ако започне да потъмнява се покрива с лист фолио.Проверява се с клечка за готовност.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 557
О, напоследък станах специалистка в тестените изделия. Мога да се похваля със сиренките и козунака, но на празника стана задължително да черпя с моите "гъбки". Приготвям ги по рецепта на мъфини, пълня ги или с ванилов крем, или със сладко от боровинки. За направата им са необходими : 300 г брашно, Бакпулвер, чаена чаша кафява захар, суп. лъж. какао, 2 бр. яйце, 125 гр. разтопено масло, 1/2 ч. чаша прясно мляко, стафиди. Яйцата се разбиват и разбъркват заедно с прясното мляко, стафидите и разтопеното масло. Брашното се пресява и се смесва със захарта, бакпулвера, какаото. Пече се във форма за мъфини на умерена фурна. После изрязвам капачетата, пълня с крем и захлупвам като гъбки. Дано успея да кача снимка. Simple Smile
Скрит текст:

# 5
  • София
  • Мнения: 18 505
Погача за Великден

Съставки:
прясно мляко - 400 мл
яйца - 3 (единият жълтък за намазване)
кисело мляко - 2-3 с.л.
прясна мая - 1 кубче
захар - 3 с.л.
сол - 1 с.л.
олио - 3 с.л.
брашно - 1 кг
масло - 50 г за намазване на корите
сусам по желание

В купичка сипете една кафена чашка топло прясно мляко, захар и малко брашно, за да се активира маята, разбийте яйцата като отделите единия жълтък.
Сипете останалите продукти и замесете хубаво гладко тесто. Оставете да втаса, след което разделете на 5 части и една малка топчица за декорацията. Разточете 5 еднакво обли кори, намажете ги с масло и подредете една върху друга, като последната не я мажете.
Нарежете на 8 части, като центъра оставите цял. Хващате с пръсти едно листо и с остър нож цепвате по средата, промушвате отдолу на горе и свивате отдолу.
Следващото листо можете да оформите по същия начин или нарежете на 3 ленти и оплетете плитка.От малката топчица тесто разточете кора и изрежете цветчета по желание.
Оставете погачата да втаса, след което намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 градуса за около 40-45 минути.

# 6
  • Мнения: 355
Великденски козунак
Необходими продукти:

1 кг. брашно за козунак
4 бр. яйца
250 мл. хладко прясно мляко
200 мл. олио (може да се замени с краве масло)
1 кубче мая от 40 гр.
16 супени лъжици захар
настърганата кора на 2 лимона
1/2 ч. лъж. сол

Взема се голяма тава и брашното се пресява в нея. След това в получената купчина брашно се оформя кладенче .

Прясното мляко и захарта се подгряват на котлон. Когато млякото се стопли (не трябва да завира), към него се добавя  100 мл. олио и маята. Разбъркват се хубаво, за да се получи хомогенна смес.

В кладенчето на пресятото брашно се счупватяйцата, добавя се останалата сол и настърганата лимонова кора. Постепенно започвате  да добавяте от сместа с маята и замесвате тесто. Тестото трябва да стане меко и еластично.

След като сте замесили тестото, то трябва да се доизмеси с останалото олио,  като се направи малка дупка в тестото и на няколко пъти се добави  олио. Размесват се хубаво, за да може след това козунака да е с повече конци. След това тестото се оставя да втаса на топло около 30 - 35 мин.
Колкото повече втасва, по-добре.

Козунакът се оформя, като от измесеното тестото се отделят 6 до 8 малки топки. Всяка от тях се усуква и подрежда като плетеница. Готовите усуканици се редят в намазнена тава и отново се оставят да втасат. Преди печене козунакът се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар.

Козунаците се пекат около 50 мин. във фурна, загрята на 180 градуса.

# 7
  • Мнения: 396
Питка, която я правих миналата година, Великден съвпадаше с рождения ден на близък човек😊
 Рецептата е
0,500 прясно мляко
1кубче мая
3яйца(2 жълтъка запазвам за намазване)
1кг брашно
1с.л сол
1с.л захар


# 8
  • Мнения: 1 980
Представям ви рецепта за козунак "Късмета на начинаещия". Simple Smile Никога не съм месила козунаци и само съм чувала, че е нещо свръхтрудно и извънземно. Обаче намерих рецепта за хлебопекарна и преди няколко дни реших да забъркам нещо си, а каквото стане- все ще е по-добре от купешките козунаци!
Той пък взе, че стана прекрасен! Е, можеше и по-добре, ако се сложеше плънка, но моя син не обича стафиди и други добавки, така че оставих чист вариант тип "сладък хляб", но с конци!
Идеята ми беше да се измеси, втаса и изпече директно в пекарната, но ако на някой му се играе, след втасване може да го извади, сплете и опече във фурна.
Ето и рецептата:
- 550гр. брашно за козунак
- 3 яйца
- 150гр. захар
- 125мл. прясно мляко
- 125гр. (1 пакетче) масло
- кората на 1 лимон
- 1 ванилия
- 1 пакетче суха мая  (7-10гр.)
- щипка сол
Съставките трябва да са топлички, а захарта да се разтвори предварително в топлото мляко. Всичко без маслото се слага наведнъж- първо течностите, после останалите неща. В моята машина пускам на програма за месене като спирам след 10-та минута, за да добавя лъжица по лъжица разтопеното масло. Може да бъде 60/60 грама масло и олио, но на мен ми беше по-лесно директно да разтопя пакетче масло. След като поеме маслото пускам да меси интензивно още 30-40 минути като се следи да се замеси така, че да не се "маже" тестото под бъркалката. Втасва по преценка, но минимум 2 часа. При печене степента трябва да е за светла коричка (има три опции- за светла, средна и тъмна- настройва се на светла).

# 9
  • Мнения: 489
Тази рецепта правя от 7-8години и ни е любима:
4 яйца
200 гр. захар
24 гр. прясна мая
150 мл. прясно мляко
2 мл. есенция ванилия
1 ч.л. сол
600 гр. брашно
60 гр. кокосово масло + какаово масло
120 гр. масло
10 мл. сок от лимон

Разтворете маята в 50 мл. прясно мляко. Добавете 1 кафена лъжичка захар и малко брашно. Покрийте с кърпа и оставете за малко да втаса.
Разбийте добре 3 яйца със захарта. Добавете останалото мляко, ванилията, солта, сока и кората от лимон, като постоянно разбърквате. Накрая слагате и шупналата мая и отново разбърквате.
Сложете 500 гр. пресято брашно в подходяща купа и оформете кладенче по средата. В него изсипвате яйчената смес. И започвате да месите, докато не се оформи лепкаво тесто.
Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и продължете да месите, докато не стане меко и престане да залепва по ръцете ви.
Разтопявате всички масла, смесвате ги и започвате да ги добавяте малко по-малко към тестото, като непрекъснато месите. И така, докато то не поеме цялата мазнина. Продължавате да месите, докато не усетите тестото жилаво и не започнат да се появяват въздушни мехури.
Слагате тестото в тава или купа, покривате с дебела кърпа и оставяте на топло да втаса за 1 час. След това го вадите от купата и започва така забавното „биене“. Удряте го 200 пъти в плота. Връщате го обратно в купата и чакате още 1 час.
След като тестото е удвоило размера си, го разделяте на малки топки. Броят им зависи от това колко козунака ще правите. За всеки козунак по 3 топки.
След като тестото е удвоило размера си, го разделяте на малки топки. Броят им зависи от това колко козунака ще правите. За всеки козунак по 3 топки.
Сплетете трите ленти на плитка. Като внимавате да не се разкъсат. След което го слагате да се пече в предварително загрята на 150 градуса фурна за около 15 мин.
Вадите козунака, намазвате го с жълтъка на останалото яйце и поръсвате със захар. По желание можете и да украсите с малко стафиди. Връщате козунака във фурната и печете още около 40 мин.

# 10
  • Мнения: 355
Великденски козунак
Продукти:
брашно 470-480 гр
мая- суха- 5 гр на Д-р Йоткер
захар-120 гр и за поръсване
яйце-1 бр
олио-2 с л
прясно мляко-200 мл
захар ванилена- 1 пакетче
масло-70 гр
кората на 1 лимон
стафиди-20 гр
Начин на приготвяне:
Активирайте маята, като я изсипете в съд с леко затопленото прясно мляко, 1 с л от захарта и 1-2 с л брашно.
Докато шупне, разбийте яйцето със захарта, олиото, ванилената захар, добавете кората от лимон.Започнете да сипвате от пресятото брашно и готовата мая, като ги редувате, докато стане топка тесто. Тогава разтягайте, сипвайте от разтопеното масло и завивайте, като повтаряте, докато се поеме цялото количество масло.
Завийте със стреч фолио и оставете да втаса поне 1час и половина на топло.
Премесете тестото, разделете на 3 еднакви топки и оставете да почине 30 минути.
Всяка топка разтеглете на кора, поръсете със стафиди,навийте на руло, а накрая сплете от трите плитка.
Поставете в тава с хартия за печене, отново покрийте и оставете да втаса за час и половина.
Преди да поставите във фурната, намажете със зехтин и поръсете със захар.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса до готовност.
Да ви е сладко!

# 11
  • София
  • Мнения: 1 017
Великденски козунак

Необходими продукти:

600 г брашно
3 големи яйца
100 мл мляко
125 г масло, разтопено
125 г захар
20 г прясна мая (7 г суха)
настъргана лимонова кораванилия

ЗА ПЪЛНЕЖА:
20 г какао
40 г захар
50 г стафиди, накиснати в ром
50 г орехи или бадеми, едро нарязани
1 жълтък, за намазване

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното и го сложете в купа, добавете ванилията и лимоновата кора. Ако ползвате прясна мая, я натрошете в чаша и я разтворете в част от топлото мляко заедно с 1 с.л. захар. Ако ползвате суха, направо я добавете към брашното. Разбийте яйцата със захарта и щом маята шупне, я добавете към брашното, заедно с разбитите яйца и останалото мляко. Разбъркайте и замесете тестото. Прехвърлете върху плот, леко поръсен с брашно, и започнете да месите тестото, като добавяте по малко от разтопеното масло. Месете, докато тестото поеме цялото масло и стане меко и еластично. Покрийте с кърпа и оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Премесете леко втасалото тесто, колкото да изкарате въздуха, и го разточете на дълъг правоъгълник. Смесете какаото и захарта и ги разпределете по цялата повърхност на тестото. Поръсете с ядките и отцедените стафиди и завийте на дълго руло. Свийте рулото на кръг и го поставете в кръгла тава за печене, застлана с хартия. Направете вертикални прорези върху външната част на кръга и леко наклонете резените един върху друг. В средата поставете чаша, намазана с масло. Оставете да втаса, докато удвои обема си. 

Загрейте фурната до 200°С. Намажете с разбит жълтък втасалия козунак и го поръсете с едра кристална захар. Печете около 10-15 мин. и намалете фурната до 180°С. Печете още около 30-40 мин., а ако започне да потъмнява, покрийте с фолио.

# 12
  • Мнения: 303
Моята любима рецепта за козунак е с лимонада.
Продукти:
4 яйца
220гр.захар
200гр.кисело мляко
Кората на 2 лимона
4с.л.олио
200мл.лимонада
2 п.суха мая
1кг.брашно
120гр. свинска мас
1 яйце за намазване и плънка по желание: локум, стафиди, халва, мармалад.

В съда за десет и добавям продуктите,  като след всеки разбъквам. Последно е брашното смесено със сухата мая. Меся до гладко хубаво тесто.
Доизмесвам тестото с мас. Оставям да втаса, след това оформям фитили, в които слагам плънката, оформям и оставям пак да втаса.
Намазва с леко разбито яйце и пека на 150гр.с вентилатор.
Рецептата е на Ваня Джорджевич.

# 13
  • на последния етаж
  • Мнения: 6 827
Една рецепта за питки, която правя редовно:

Необходими продукти:
250 мл кисело мляко
100мл топла вода
1/2 кубче жива мая
1с.л. захар
1 яйце
1 ч.л. сол
5 - 6 с.л. олио
брашно колкото поеме
сусам за поръсване

Маята се разтваря в топлата вода и захарта. Прибавя се постепенно малко брашно докато се получи гъста каша. Посипва се с брашно и се оставя да втаса до удвояване на обема.

Яйцето се разбива и се прибавя към втасалата закваска. Прибавя се киселото мляко, олиото, а солта се смесва с пресятото брашно. Брашното се прибавя по малко и така се замесва средно твърдо тесто.
Тестото се разделя на топки с големина на  малко по-голямо яйце. Питките се  нареждат в намазнена тава или покрита с хартия за печене. Тавата се слага на топло място, за да втасат питките. После се намазват с жълтък и се поръсват със сусам.
Питките се пекат в предварително загрята фурна, на 180 градуса до зачервяване.

# 14
  • Мнения: 476
Това е най - любимата ни рецепта. Правя го по нея вече 2 години.
Л/бим на моето семейство Relaxed
Козунак с лимонада от тефтерите на прабаба

Продукти за 2 козунака от по 900 гр.:

4 яйца на стайна температура
220 гр захар + 2 с.л. течен посладител  / той не е задължителен/
200 гр кисело мляко на стайна температура
Кората на 2 лимона
4 с.л. олио
200 мл лимонада / фанта / на стайна температура
2 пакетчета суха мая всяко 7 гр / или  1 кубче прясна  мая- 42 гр./
1 кг брашно

120 гр свинска мас на стайна температура за доизмесване  / масло за замяна /

Още:

1 яйце за намазване
Локум
Стафиди
Тахан халва
И др.
Захар за поръсване преди печене

Приготвяне:

В съд за месене, добавете продуктите в следния ред, като след всяко добавяне разбърквате с бъркалка: яйца, захар, течен посладител, лимонова кора, кисело мляко, олио, лимонада. Към получената смес добавете 900 гр от брашното, смесено със суха мая.  Останалото 100 гр брашно добавяйте постепенно,  до получаване на хубаво,  гладко тесто.
Започвате да доизмесвате тестото със свинска мас. Взимате от нея по-малко, разтъркавате по длановите си, за да се розтопи още малко и месите тестото с плавни движения, като разтягате напред и връщате назад.
Видеото ми за измесване на тетстото с мас е с голяма резолюция и не може да се качи тук, затова ще го приложа в поста, в кулинарната група.
Измесеното тесто покрийте с капак или със стреч фолио и оставете на втаса / да не удвоява обема си, само леко да се надигне /.
Втасалото тесто, без да примесвате извадете върху плот намазан с олио и разделете на 2 части,  за 2 козунака.
Всяка част на още 3 части. От всяка правите фитили, усуквате много добре,  като единият край държите,  а другия усуквате без да разпъвате. Така усукани 3 фитила се сплитат на плитка и се прехвърля в продълговата форма за хляб. По желание фитилите може да имат плънка локум, предварително накиснати стафиди и др.
Покрийте козунаците със стреч фолио, което предварително сте намазали с олио и оставете да втасат. Трябва леко да се надигне,  но не и да удвои обема си.
Намажете с леко разбито яйце,  поръсете със захар или мокра захар и печете в загряна фурна на 150 градуса с вентилатор,  но при нужда покрийте с хартия за печене.

Общи условия

Активация на акаунт