Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15
  • Мнения: 199
Доста добре ми се получават питките Grin
Моята рецепта за питка е 
300мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 с.л. брашно
1 кубче мая
Разбъркват се и се оставя на топло да шупне
3 яйца и един белтък
1 с.л. сол
половин кофичка кисело мляко със малко сода
половин чашка олио
може 1-2 с.л. газирана напитка
всичко се разбърква и след това се добавя постепенно брашното, около 1 кг (малко повече)
Оставя се да втаса. След това оформям като питка слънце - Разделям тестото на 3 топки, всяка разточвам и мажа с разтопено масло (125гр. стигат за намазване), слагат се една върху друга, нарязва се на триъгълници и се правят кроасанчета.
Питката се намазва с останалото масло с малко олио и 1 жълтък. Пече се до готовност

# 16
  • Мнения: 396
Меденки с фонданова хартия и
 великденски яйца две са направени с декупаж

Рецепта за меденки
брашно- 2 1/2 чаена чаша
яйца- 1 брой
краве масло-1/2 чаена чаша
мед-2/3 чаена чаша
хлебна сода-1/2 чаена лъжица
джинджифил-1 чаена лъжица
канела-1/2 чаена лъжица
бакпулвер-1 чаена лъжица

# 17
  • София
  • Мнения: 6 526
Погача на кифлички

100 г Вечна закваска за тесто
 100 г брашно
 100 мл вода
За доомесване:
 100 мл вода
 500 г брашно тип 00 (за хлебни изделия)
 4 с.л. олио
 1 с.л. захар
1 ч.л. сол
 2 с.л. кисело мляко
1 бр. белтък
За намазване:
 1 бр. жълтък
 1 с.л. прясно мляко
За поръсване:
 сусам
ленено семе
 едра морска сол

Закваската се изважда от хладилника вечерта. Захранва се с брашното и водата, разбърква се добре, покрива се и се оставя на топло да удвои обема си. На сутринта се смесва с всички останали продукти и се омесва тесто. Оставя се да почине за 1 час захлупено, за да не засъхва, след което се омесва отново. Оформя се топка. Слага се върху набрашнена повърхност и се разточва кръг, който се разрязва на 16 триъгълника, всеки от които се навива на руло, за да се получат кифлички. Намазнява се тава с диаметър 30 см. 8 от кифличките се подреждат по края на тавата. 4 от останалите се слагат в средата под формата на кръст, а останалите 4 се слагат в останалата част от тавата (да стане като слънце). Тавата се покрива и се оставя на топло за няколко часа, докато тестото удвои обема си. Тогава фурната се загрява на 180 градуса и на дъното се слага купичка с вода.
Жълтъкът за намазване се смесва с млякото. С тях се намазва питката и се поръсва със семената. Пече се 35-40 минути.

# 18
  • Мнения: 396
Козунак
1кг брашно
1кубче мая
300мл прясно мляко
6 яйца
300гр. Захар
150мл олио/мас/масло
Ванилия
Най-важното е всичко да бъде със стайна температура, в малко прясно мляко слагаме маята и 1л брашно и 1л захар,чакаме да шупне маята. Пресяваме си брашното ,разбиваме яйцата със захарта,и започваме да добавяме към бряшното-маята,прясното мляко,мазнината, ванилията. Месим тесто и го удряме 100пъти чакаме да втаса и оформяме Simple Smile


# 19
  • Мнения: 8 840
Козунак със замесване в хлебопекарна

125мл прясно мляко, хладко
3 броя големи яйца, разбъркани
150 гр. захар
100 гр. краве масло, размекнато
щипка сол
1 с.л. ром или есенция
1 ч.л. екстракт ванилия или 2 ванилии
настъргана кора от половин лимон и половин портокал
560 гр брашно
12 гр. суха мая

В хладкото мляко сложете маята да се активира, разтворете захарта и тогава ги изсипете в хлебопекарната. Сложете първо течните съставки, най-накрая брашното. Включете на програма за тесто.
Готовото тесто разделете на две половинки. От всяка половинка направете лентички, във всяка лентичка сложете плънка и я навийте. От трите масурчета оплетете плитка.
Сплетения козунак се слага във фурната за 30 минути на 50 градуса.
Извадете, намажете с белтък, поръсете със захар и върнете във фурната на 160-170 градуса. Печете 30 минути (ориентировъчно)

Фурната е предварително загрята.
Идеи за плънка - локум, стафиди, орехи, шоколад, мармалад ... и т.н

# 20
  • Мнения: 21 061
Включвам се със СПОЛУЧЛИВО И ВКУСНО ТЕСТО ЗА ВСИЧКО
за тестото:
600-650 гр. брашно
60 гр. захар (за солени печива и питки – 1 с.л.)
1.5 ч.л. сол
200 гр. кефир (айрян)
50 гр. пресно мляко
25 гр. жива мая при месене на ръка (1 с.л. с връх суха или 12,5 гр жива в машина за хляб)
75 гр. маргарин ( краве масло или мас)
2 яйца

За намазване:
жълтък + 2 с.л. прясно мляко

В леко затопленото пресно мляко се разтваря маята.
Маслото (маргарин, мас) се разтопява.
Смесват се захарта, кефира/айряна, яйцата, солта, добавят се млякото с маята и мазнината.
В получената смес постепенно се сипва пресятото брашно, замесва се  гладко, еластично, не твърдо тесто, докато престане да лепи по ръцете.
Тестото се оставя да втаса на топло, надига се почти три пъти.
Втасалото тесто се слага на набрашнена повърхност и се оформя по желание на кифлички сладки и солени, пити, тутманици. Готовите изделия се слагат в намаслена тава и се оставят да втасат още 20-30 мин. Намазват се с жълтъка с прясното мляко и се пекат в предварително загрята до 180 градуса фурна около 20 минути.

И моят най-често използван опростен вариант: В купа смесвам всички продукти без брашното, разбърквам добре, сипвам в сместа брашното и замесвам средно меко тесто. Оформям печивото и оставям да втаса. За пити, тутманик и солени кифлички слагам 1 с.л захар. Оставям единия жълтък от яйцата за намазване отгоре. Много пухкаво, въздушно и вкусно е изпеченото изделие. Сполучлива рецепта за тесто.

Скрит текст:


















# 21
  • Мнения: 396
Рецептата е
0,500 прясно мляко
1кубче мая
3яйца(2 жълтъка запазвам за намазване)
1кг брашно
1с.л сол
1с.л захар

# 22
  • Мнения: 738
За козунака разчитам на купешкия, защото не ми се получава, но ще им направя тази баничка:ю
Гюл бюрек или на български Роза баница
Продукти:
500 г кори за баница
3 яйца
300 мл прясно мляко
80 мл олио
200 г сирене
150-200 г кашкавал
10 г бакпулвер
сусам
краве масло
Приготовлението му:
В купа се разбъркват яйцата, олиото, млякото. Добавя се бакпулвера.
Сиренето се натрошава, а кашкавала се настъргва на едро ренде.
Вземат се едновременно две кори. Намазват се с млечно-яйчената смес с помощта на четка.
Откъм дългата страна на корите се поставя част от сиренето и кашкавала.
Кората се навива на руло и след това рулото на охлювче.
Охлювчетата се поставят в тава  плътно едно до друго.
Когато всички охлювчета са подредени в тавата, се заливат с останалата яйчно-млечна смес.
Бюрекът се поръсва със сусам и върху всяко охлювче се поставя кубче краве масло.

Баницата се пече на 180 градуса 30-35 минути или до зачервяване.

Хубави празници!!

# 23
  • Стара Загора
  • Мнения: 2 520
Козунак
Рецептата е от съседка, но и във форума съм я срещала
3 яйца
150гр захар
125гр разтопено масло
125 мл прясно мляко
2-3л. Ром
2-3 ванилия на прах
500гр брашно
1 пакетче суха мая
Скрит текст:

# 24
  • Мнения: 430
Великденска погача
Прясно мляко- стайна температура- 1 и 1/4ч.ч
Яйце – 1бр. + 1 белтък(жълтъка за намазване отгоре)
олио - 1с.л.
сол - 1ч.л
брашно – 4ч.ч
мая - 1с.л(15мл)
захар- 1 с.л
Начин на приготвяне:

Всички съставки се слагат в хлебопекарната, точно в този ред.( отдолу са течните отгоре сухите).

Включва се на програма месене. След което тестото се разделя на две и се разточва.

Едната разточена половина се намазва с разтопено масло и се слага върху нея втората.

Реже се като за кифлички и се навива като кифлички. Слага се в тава, която е застлана с хартия и се оставя да втаса.

Маже се с жълтък и се пече на 180 градуса за около един час.

# 25
  • Мнения: 297
Необходими продукти за 2 козунака:
4 яйца, 20 г мая, 200 г захар, 150 г прясно мляко, 2 ванилии, 1 ч. лъж. сол, 600 г брашно, 120 г масло, 60 г олио, 10 мл сок от лимон, 100 г лешници, 100 г стафиди, 1 бурканче мармалад (по избор).
Приготвяне:
Маята се разтваря в прясно мляко, добавя се 1 каф. лъж. захар и малко брашно. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Разбиват се 3 яйца със захарта, добавя се останалото мляко, солта, сока от лимон, ванилията, накрая и шупналата мая и отново се разбърква.В тава се оформя кладенче с 500 г брашно и яйчената смес. Меси се, докато се оформи тесто. Разтапя се маслото с олиото и се прибавят към тестото, като непрекъснато се меси, докато не започнат да се появяват въздушни мехури. Покритото с кърпа тесто се оставя за 1 час да втаса.След това започва т. нар „биене“ – удря се 200 пъти в плота и пак се оставя за втасва за час. След като тестото е удвоило размера си, се разделя на по 3 топки за козунак. Разточват се –  три от тях се поръсват се с ядки и стафиди, а другите три се намазват с мармалад. Загръщат се в плитка. Така оформените 2 козунака се поставят в по-широка омазнена тава. Пекат се в предварително загрята на 50 градуса фурна. След 15 мин. вадим и намазваме с жълтъка на останалото яйце и връщаме за още 40 мин.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 15:00 от Saloma

# 26
  • Сливен
  • Мнения: 2 085
Любимите кифлички, с пълнеж по желание. След като се омеси тестото, то престоява, после се правят кифличките, като отвътре пълнежа е по желание. Отгоре мажем с жълтък и поръсваме със захар, втасват пак за около 30мин.Печем на 170градуса с вентилатор, до желаният вид. Брашно-колкото поеме, до меко тесто.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 17:02 от сикрет

# 27
  • Хаджи Димитър
  • Мнения: 449
Великденски козуначени гевречета
130 г. масло
130 г. прясно мляко
3 яйца+1 жълтък, за намазване
1 суха мая
1/2 щипка сол
150 г. захар
кората на 1 лимон
1 ванилия
600 г. брашно
Правим кладенче от брашното, солта, лимоновите корички, слагаме яйцата, ванилията, прясното мляко и захарта, накрая слагаме маята.
Започваме да месим, като добавяме постепенно, разтопеното масло. Трябва да получим, меко тесто, което да не лепне по ръцете.
Оставяме на топло да втаса около 1 час.

В хлебопекарната, слагаме първо млякото, яйцата, солта, лим.корички, ванилията, накрая се слага брашното и маята. По време на месенето добавяме по малко, от разтопеното масло.
Аз използвам програмата за месене /тя е 1,30 ч/,Вадя втасалото тесто и оформям гевреци ,поръсват се с захарна украса ,пак се оставят да втасат за малко и печем до готовност .

# 28
  • Мнения: 2 418
Шоколадова бабка (2 броя):

Продукти:
530 г. брашно + още за разточване
100 г. захар
1 пакет суха мая
настъргана кора на 1/2 портокал
3 големи яйца
1/2 чаша топло мляко
1/2 ч.л. сол
150 г. масло на стайна температура
Пълнеж:
130 г. шоколадов кувертюр
120 г. масло
50 г. пудра захар
30 г. какао
1 ванилия

Начин на приготвяне:
Смесват се в купа брашното, захарта, маята и портокаловата кора. Добавят се яйцата и топлото мляко. Меси се тесто и при нужда се добавя още малко течност. Най - добре се действа с кухненски робот (който има). Добавят се солта и маслото (на етапи) и още 10 минути се меси (бърка в робот). Готовото тесто се поставя в намазнена купа, покрива се със стреч и се оставя да втаса.
За пълнежа се използва нарязания на парченца кувертюр и маслото, разтопени на водна баня. Към тях се добавя пудрата захар, какаото и ванилията. Получената смес за мазане св оставя да изстине.
Половината от тестото се разточва с брашно под формата на правоъгълник, с размер 25 на 30 см. Намазва се с половината пълнеж, без краищата - те се мокрят леко с вода. Навива се на руло по дължина и се прибира в хладилник да стегне за около 15 минути. Процедурата с разточването, намазването и увиването се повтаря и с другата половина тесто и пълнеж. Рулото се реже през средата по дължина почти до края. Целта е да се получат два фитила, свързани в единия край под формата на буквата V. Усукват се на плитка, която се пренася в намазнена правоъгълна форма за печене. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса на стайна температура за 1 час или горница. Втасалите бабки се пекат в предварително загрята фурна на 190 градуса около 30 минути. Проверяват се с дървен шиш дали са готови. При нужда се покриват отгоре с алуминиево фолио, за да не изгорят. Готовите бабки се вадят и оставят да изстинат.
Скрит текст:
Тази бабка е с малко по - здравословен пълнеж шоколад + сусамов тахан, но не открих друга снимка.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 15:16 от Silveti

# 29
  • Мнения: 1 374
Аз ще представя на Вашето внимание, моите лесни Козуначени кифли:
Продукти: 3 яйца, 1,5ч.ч.захар,1,5ч.ч.пр.мляко, 1/2п.прясна мая, 150мл олио( аз правя наполвина с масло),2-3 ванилии, малко лим.коричка и брашно , на око, докато се получи меко и нелепнещо тесто.За пълнеж: локум, шоколад, орехи, стафиди....кой с каквото предпочита.
Замесвам тестото.Оставям да втаса1- 1,5ч. Размесвам отново, разточвам и оформям кифлите.Отново втасване около 40мин. докато удвоят/утроят обема си.Мажа с жълтък, поръсвам със захар и пека на 180° за 20мин.
Задължително охлаждам върху решетка!
Весели и вкусни празници!

Общи условия

Активация на акаунт