Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • София
  • Мнения: 1 118
Козунак купуваме.
Затова ще споделя рецепта за кекс със сладко Simple Smile
сладко - 1/2 буркан, каквото е останало в хладилника
яйца - 2 броя
захар - 1 ч.ч.
олио - 1/2 ч.ч.
вода - 1 ч.ч.
брашно - 2 ч.ч.
сода - 1 ч.л.орехи - 1/2 ч.ч. смлени
Разбиват се яйцата със захарта. Добавя се олиото, брашното и содата. Сладкото разбъркано с водата се добавя накрая.
Пече се на 180 градуса.

# 46
  • Мнения: 8 886
Любимата месеница:
400 мл прясно мляко
 2 супени лъжици захар
2 чаени лъжици сол
36 грама жива мая или 1 пакетче суха
0 грама меко краве масло
640 грама брашно това го месиш на тесто
Втасва
след това разделяш на две топки;разточваш
намазваш обилно с разтопено масло
натрошаваш сирене, навиваш на руло
режеш на парчета около 5-6 см, обръщаш като пънчета и нареждаш в намаслената тава
втасва към 30 минути; мажеш с яйце и печеш в предварително загрята на 180 фурна

# 47
  • плевен
  • Мнения: 324
Козунак с конци и месене в хлебопекарна

яйца - 3 бр. (един белтък отделяме за намазване)
захар - 150 грама кристална
прясно мляко - 200 мл
олио - 80 мл
мая - 20 грама прясна
брашно - 550 - 600 грама тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане
ванилия - 2 бр.
лимонова кора - от 1 лимони
стафиди
Всички продукти  се слагат в хлебопекарна и се пуска програма за месене - 15 мин. Оставя се 30 мин. да втаса.
Второ месене - 15 мин. Второ втасване - 30 мин.
След това идва ред на оформянето. Аз разделям на две топки.
Всяка топка разделям на четири дълги фитили.  Сплитам  фитила на плитка.
Поставям във форми за печене и оставям във фурната на 50 гр за 15-20 мин за трето втасване.
Намазвам с белтък отгоре и поръсвам захар.
Пека на 160 гр. за около час, но все пак проверявам с клечка.

# 48
  • Мнения: 1 460
Аз използвам стандартна рецепта за козунак без яйца:
  1 кг брашно
  200 гр захар
  150 гр масло
  1 бр. мая за хляб, прясна
   300 мл прясно мляко
   Настъргана кора от лимон, портокал и лайм

От това количество правя 2 малки козунака:
- 1 традиционен с богата плънка от сушени плодове, накиснати във вишнев ликьор, шоколад и меден локум;
- 1 с плънка от Дулсе де Лече и течен шоколад.[/img]

# 49
  • Мнения: 92
Рецепта за моя козунак, който приготвям всяка година за Великден:
6 яйца
150гр.краве масло
300гр.захар
1ч.ч. прясно мляко
1кг.брашно
40 гр.мая ,жива
лим.сок/изцеден лимон/,
2ванилии,ром,
1/2ч.л. сол
Замесва се тесто.Втасва на топло.Козунакът се сплита и пак втасва. Пече се на 180 градуса.Рецептата е за една доза.

# 50
  • Мнения: 679
Кодрит кадир
За крем карамела:
4 яйца
100гр.захар
600мл. прясно мляко
1супена лъжица нишесте
ванилия

За кексовото тесто:
2 яйца
50гр.захар
75мл. олио
125 гр. брашно
125мл. прясно мляко
1 чаена лъжица какао може и без
бакпулвер

Във форма за кекс карамелизираме 5 супени лъжици захар. Изливаме сместа за крем карамел и отгоре сместа за кекса. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса, на водна баня за 45 минути. Изпеченият сладкиш престоява една нощ във формата и после се обръща върху поднос.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 17:03 от анемония

# 51
  • Мнения: 137
Аз предпочитам по-бързите рецепти и затова козунак все още не съм направила Simple Smile Ето един лесен и здравословен сладкиш от мен:
1 яйце
1 ябълка
25 гр. кисело мляко
щипка бакпулвер
щипка ванилия
канела
захар или някакъв заместител

Ябълката се бели и нарязва на кубчета и се отделя жълтъкът от белтъка. Към жълтъка се прибавят всички съставки и след това се добавя разбитият на сняг жълтък.
Пече се 30 мин. при 180 градуса.

# 52
  • Пловдив
  • Мнения: 3 589
Опитвала съм да правя козунак много пъти - непременно ще изпробвам някоя от рецептите, предложени преди мен Simple Smile

Едно от най-често правените печива за моите деца са т.нар. Мързеливки Simple Smile
Стават много бързо и са предпочитана закуска от тях
Продуктите са
Около 600 гр. брашно
2-3 с.л. олио или разтопено масло
1 ч.ч. натрошено сирене
половин кофичка кисело мляко
1 равна кафена лъжичка сода

Всичко се разбърква, оформя се на топчици и се подреждат в намазнена тавичка. Пекат се до златист цвят.

# 53
  • Мнения: 1 630
Рецепта за питка:

Необходими продукти:

250 мл кисело мляко
100мл топла вода
1/2 кубче мая
1ч.л. захар
2 яйца
1 ч.л. сол
малко олио
500 гр. брашно, като се добавя при необходимост

Първо маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта.
Прибавя се постепенно малко брашно докато се получи гъста каша. Посипва се с брашно и се оставя да втаса на топло.

Яйцето се разбива и заедно с киселото мляко и олиото се добавя, а солта се смесва с пресятото брашно. Брашното се прибавя по малко и така се замесва средно твърдо тесто.
Оформя се кръгла питка, която се слага в намазнена тава, която се слага на топло място, за да втаса оформената питка. После се намазва с жълтък и се слага да се пече в предварително загрята фурна, на 180 градуса до зачервяване.

# 54
  • Мнения: 543
Любимите ни бързи содени питки:
1 ч.ч. сирене
1 ч.ч. кисело мляко
2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер или сода
 
Забърква се и с помощта на лъжица се оформят малки питки.
Върху всяка се слага малка бучка масло и се пече.

# 55
  • Мнения: 7 936
Козунак

  6 яйца
  1 кг брашно
  1 ч.ч. +1/2 пр. мляко
  250 гр захар
  150 гр. олио
  100 гр. мас
  1 бр. мая за хляб
   настъргана кора от лимон и портокал
   стафиди и сушени плодове
От маята, една супена лъжица захар, заедно с 1/2 ч.ч. и няколко лъжици брашно правим гъста каша. Оставя се да шупне сместа на топло. Яйцата се разбиват, а останалото мляко се затопля и в негово прибавяме захарта, за да се разтопи захарта, брашното се пресява. От всички изброени дотук съставки замесваме меко тесто, към което след като се оформи на хубава нелепнеща топка започваме да добавяме постепенно и мазнината и да месим до пълното ѝ поемане. След това оставяме тестото на топло за да втаса. След като тестото утрои обема си, може да се пристъпи към оформянето на козунака - първо размесваме тестото и изкарваме въздуха от него, след това добавяме и стафидите и плодовете. Разделяме и оформяме на фитили с помощта на малко мазнина, сплитаме на плитка и оставяме оформените козунаци да втасат за около 1 час. След това намазваме с жълтък и поръсваме с захар, печем на 180 градуса за около 40-50 минути.

# 56
  • Мнения: 9 323
Всяка година залагам на традиционен козунак. Правя понякога и козунаци със заквасена сметана, с кисело мляко, или по-нетипични пълнежи, но най-вкусен за мен си остава традиционният козунак.
Тези дни правих два броя. Изядохме за отрицателно време 🙂

От количеството тесто приготвям 3 големи козунака

4 яйца
250 г захар
300 мл прясно мляко
70 г меко масло
70 мл олио
3-4 ванилии на прах
кората на 1 лимон
около 1 кг пресято брашно
40 г прясна мая (натрошава се най-отгоре върху брашното)

За пълнеж: стафиди и локум, ябълков мармалад и стафиди.
За намазване - 1 разбит белтък; захар за поръсване, филирани бадеми по желание.

Продуктите сложих в описания ред в хлебопекарната, като брашното е 700 г, а останалото прибавях на части, докато меси пекарната и с помощта на дървена лъжица обирах от стените, докато се образува голяма хубава топка. (Пекарната ми е с една бъркалка, малка е и по-трудно се върти количеството тесто). Пускам на програма тесто да меси 20 мин и след като изтекат спирам пекарната и пускам отново програмата (този път цялата 1 час и 30 мин).
Ако и вашата хлебопекарна е малка, може да разделите продуктите на 2 части и да омесите отделно 2 теста.
Готовото тесто разделих на 3 части. Едната част на 2  и изпекох 2 малки козунака и 2 големи в тавички покрити с хартия за печене. Козунаците са с пълнеж от стафиди и локум, ябълков мармалад и стафиди. След като ги сплетох ги оставих да втасат, намазах ги с разбит белтък, поръсих със захар и пекох между 30-40 мин на 180 градуса, на средна скара, при загрята фурна с долно нагряване и включен вентилатор.

# 57
  • Русе
  • Мнения: 582
Козуначени кифлички на Джемма
https://www.bg-mamma.com/?topicrefid=18;topic=176696.msg3541287#msg3541287
2 яйца
60 гр. Масло
60 гр. Захар
100мл прясно мляко,
една щипка сол,
350 гр. брашно,
едно пакетче суха мая,
могат да се добавят и стафиди или лимонови корички

# 58
  • Ямбол
  • Мнения: 1 988
Мързелив тутманик:

Продуктите са за двойна доза:

800 гр. брашно
6 яйца
1 кофичка кисело мляко
500-600 гр. краве сирене
2 ч.л. сода бикарбонат
15 с.л. олио
1 к.л. сол

Яйцата се разбиват със солта. Към тях се добавят киселото мляко със содата и олиото.
Пресятото брашно започва да се прибавя постепенно към сместа, като се бърка непрекъснато.
Добавяме сиренето към края, когато към сместа сме сложили почти цялото количество брашно, за да не се разтроши при бъркането.
Сместа трябва да е гъста и лепкава.
Изсипваме я в тава, която е намазана предварително с олио и поръсена с брашно. Може да се ползва и хартия за печене, или най-добре- незалепваща тава.
Пече се 30-40 мин. на 180 градуса, в предварително загрята фурна.

# 59
  • София
  • Мнения: 1 237
Класически козунак

3 яйца размер L  + 1  белтък ( жълтъка + 1 ч.л. олио - за намазване)
150 мл. прясно мляко
60 гр. топено масло
30 мл. олио
140 гр. захар
20 гр. прясна мая Юва
620 гр. брашно
1 капсула течна ванилия
настъргана портокалова кора

Общи условия

Активация на акаунт