Отговори
# 60
  • Мнения: 1 915
Любим козунак
Продукти:
4 яйца
220гр.захар
200гр.кисело мляко
Кората на 2 лимона
4с.л.олио
200мл.лимонада
2 п.суха мая
1кг.брашно
120гр. свинска мас
1 яйце за намазване и плънка по желание: локум, стафиди, шоколад
В съда добавям продуктите,  като след всеки разбъквам  добре. Последно е брашното смесено със сухата мая. Меся до гладко хубаво тесто.
Оставям да втаса, след това оформям фитили, в които слагам плънката, оформям и оставям пак да втаса.
Намазва се  с леко разбито яйце и печем на 150гр.с вентилатор.

# 61
  • Мнения: 3 020
В правенето на козунак не съм добра, притеснявам се да пробвам и затова разчитам на бабите, да са ни живи и здрави. В оползотворяването му съм по-добра и ако случайно остане някакъв, който никой вече не иска да яде, го превръщам в карамелен сладкиш с козунак - снимки тук: http://www.krasimi.com/2017/05/karamel-sladkish-kozunak.html

Необходими продукти:

козунак или кроасани 4-5 броя или стар хляб
5-6 яйца
1 литър мляко
1 1/2 ч.ч. захар
ванилия или някаква есенция за ароматизиране

Приготвяне:

Половин чаша захар се разтапя на котлона докато се карамелизира. Наглеждайте я, защото бързо загаря. Изсипва се на дъното на тавичка и докато е още лепкава и топла отгоре се нареждат парчетата козунак (накъсани кроасани, парченца хляб), за да може да ги държи да не изплуват само на повърхността на сладкиша. Докато карамела се охлади се разбъркват яйцата с 1 ч.ч. захар и към тях се добавя млякото и ванилията (есенция). Излива се сместа в тавичката. По желание може да се добавят парченца шоколад например както направих аз последния път.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 18:55 от alex99

# 62
  • Мнения: 1 757

Празнична питка
ПРОДУКТИ
3 яйца
1 кофичка айран
40 г мая или 1 суха мая
1 каф. лъж. сол
3 с. л.олио или краве масло
около 1 кг брашно
ПРИГОТВЯНЕ
Замесва се тесто от горепосочените продукти . Оставя се да втаса.  След това се разделяна 4 части. От всяка част се разточва тънък лист във формата на кръг, с дебелина 1-2 мл. Намазва се с разтопено краве масло или олио.Поръсва се със сирене.
Всички така приготвени 4 листа се налагат един върху друг. Полученият кръг се разрязва на 16 части, всяка от които се навива на фунийка.
Фунийките се нареждат  в обилно намазана с олио тава.След като отново втаса се намазва с жълтък и се поръсва със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса.

# 63
  • Мнения: 667
Споделям моята рецепта: 👇🏻

Уникално вкусен козунак
Тестото направих в пекарната. В тавичката сложих 3 яйца(предварително разбити в купа), 170гр захар, 125мл топло прясно мляко, 2бр ванилия.
Сложих 500гр пресято брашно и 1 пакетче суха мая.
Пуснах на програмата за местене. Постепенно добавих меко масло - 125гр(90гр масло + 35грама олио)
Като свърши местенето, оставих още час и малко в пекарната.
Извадих го върху намазнения плот и го разделих на 2 равни части.
Направих козунака от едната част, разделена на по три фитила, като във всеки сложих парченца локум, стафиди (киснати предварително в малко уиски) и орехи.
Сложих го във фурната на 50 градуса за 20 минути и после изпекох във фурната на 180гр, като след като се зачерви, го покрих с хартия за печене.
Другата половина от тестото разделих за 12 мъфини.
Направих ги с домашно сладко от боровинки ❤
Докато се печеше козунака втасваха мъфините, покрити с кърпа.
Преди да сложа във фурната козунака и мъфините, намазах с прясно мляко и поръсих със захар 🙂
Проверявам с клечка за зъби дали са готови, когато ги заподозря, че са 🙂

# 64
  • Мнения: 76

Вкусен и лесен козунак😍
Продукти:
1 кг брашно
6 яйца
300 гр захар
250 гр прясно мляко
200 гр масло
кора и сок от 1/2 лимон
20 гр мая
щипка сол
стафиди и бадеми пожелание
Приготвяне:
Маята се разкисва в малко прясно мляко с щипка сол и захар, разбърква се с малко брашно и се оставя на топло да втаса. Брашното се пресява и се прави на венец . Яйцата се разбиват и се прибавят към брашното. Прибавя се и половината от разтопеното масло. Постепенно се прибавят млякото със захарта, втасалата мая, малко сол, кората и сока от лимона.

Тестото се замесва, докато поеме всичкото брашно и след това се измесва като се прибавя и останалото масло. Измесването продължава докато тестото стане гладко и започне да пуска мехурчета.
Измесеното тесто се завива и се оставя на топло да втаса. Когато се надигне добре, то е готово за поставяне в предварително намазани с масло форми. При поставянето във формата може да се плете на плитка. В него се поставят и стафидите, като се пръскат навсякъде. Оставя се пак да втаса. След като втаса козуначеното тесто се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар, може да се набоде с бадеми по желание.
Пече се в умерена фурна до зарозовяване.

# 65
  • Мнения: 140
Царевични питки на тиган със сиренце Simple Smile
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ
брашно - 200 г; царевично брашно - 100 г ;яйца - 2 бр.;сол - 1/4 ч.л.
сирене - 100 г настърган кашкавал - 100 г настъргана куркума - 1 щипка масло - 2 с.л.
Нямат много голяма визия ,но са Вкусни.

# 66
  • Мнения: 1 133
Бабини великденски сладки
Необходими продукти
3 яйца
4 – 5 ч.ч. брашно (колкото поеме)
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1/4 ч.ч.разтопена свинска мас
1 пакетче амонячна сода
1/2 ч.л. хлябна сода
1 ванилия
кората на 1 лимон
За намазване на курабийките
1 яйце и захар за поръсване
Начин на приготвяне:           Разбийте яйцата и захарта с помощта на миксер.  Към тази смес прибавете разтопената мас, киселото мляко, в което е прибавена содата, амонячната сода, настърганата лимонова кора и ванилията. Разбъркайте до хомогенна смес.
Пресейте брашното през сито и го изсипете в подходящ съд. Направете кладенче в средата на брашното и изсипете течните съставки.  Покрийте готовото тесто с кухненско фолио и го оставете да си почине за 30-40 мин. Включете фурната да загрява на 170-180 градуса. Разделете тестото на няколко части и ги оформете на топки. Разточете всяка топка на лист с дебелина около 6-7 мм, в зависимост от желаната дебелина. Нарежете с форсмички.
Подредете курабийките на разстояние една от друга в предварително намаслена тава. Разбийте яйцето и намажете готовите курабийки. Поръсете ги със захар. Пекат се 10 - 15 Мин.
Охлаждат се и се слагат в кутия с капак.

# 67
  • Мнения: 1 480
Великденски козунак
Необходими продукти:

1 кг. брашно за козунак
4 бр. яйца
250 мл. хладко прясно мляко
200 мл. олио (може да се замени с краве масло)
1 кубче мая от 40 гр.
16 супени лъжици захар
настърганата кора на 2 лимона
1/2 ч. лъж. сол

Взема се голяма тава и брашното се пресява в нея. След това в получената купчина брашно се оформя кладенче .

Прясното мляко и захарта се подгряват на котлон. Когато млякото се стопли (не трябва да завира), към него се добавя  100 мл. олио и маята. Разбъркват се хубаво, за да се получи хомогенна смес.

В кладенчето на пресятото брашно се счупватяйцата, добавя се останалата сол и настърганата лимонова кора. Постепенно започвате  да добавяте от сместа с маята и замесвате тесто. Тестото трябва да стане меко и еластично.

След като сте замесили тестото, то трябва да се доизмеси с останалото олио,  като се направи малка дупка в тестото и на няколко пъти се добави  олио. Размесват се хубаво, за да може след това козунака да е с повече конци. След това тестото се оставя да втаса на топло около 30 - 35 мин.
Колкото повече втасва, по-добре.

Козунакът се оформя, като от измесеното тестото се отделят 6 до 8 малки топки. Всяка от тях се усуква и подрежда като плетеница. Готовите усуканици се редят в намазнена тава и отново се оставят да втасат. Преди печене козунакът се намазва с разбит жълтък и се поръсва с кристална захар.

Козунаците се пекат около 50 мин. във фурна, загрята на 180 градуса.

# 68
  • Мнения: 44
Солен кекс

Половин кофичка кисело мляко ,1ч.л сода, 2яйца, сирене, 2чаени чаши и половина брашно, половин ч.ч олио, 1чл сол ако не е много солено сиренето,мак и сусам.Всичко се обърква и се изсипва във намазана с олио и поръсена с брашно кексова форма, разпределя се равномерно с помощта на лъжица и се пече, около 30мин. на 220градуса.

# 69
  • Мнения: 1 327
Ето и любимата ни рецепта за скадък и вкусен Великден:
Козуначени кифлички с халва:
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
прясно мляко - 500 мл
яйца - 6 бр.
захар - 1.5 ч.ч.
мазнина - 1 ч.ч. свинска мас, масло, олио(равни количества)
мая - 1 кубче
сол - 1/2 ч.л
брашно - 1.2 кг
лимонова захар - 1 пакетче
ванилия - 1 - 2 бр.
халва - 1 пакет (смес с какао).

  НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята трябва да активирате в половин купичка топло мляко с малко захар и брашно. Яйцата и захарта разбийте много добре, прибавете останалите продукти без мазнината.

Пресейте брашното и сипете яйчената смес и шупналата мая. Разбъркайте с лъжица докато можете, след което започнете да месите с ръце.

Мазнината започнете да вмъквате по лъжица докато месите, така докато се усвои цялото количество. Трябва да получите меко еластично тесто, което трябва да оставите на топло да втаса.

Оформянето на кифличките става по много начини, на мен този ми е любим, оформям еднакви топки от тестото, след което разточвам на триъгълник, слагам парче от халвата, острия връх цепвам на няколко места и навивам.

Слагам готовите кифлички в тави, застлани с хартия за печене, да втасват, след което ги мажа с разбито яйце с малко мляко или вода, поръсвам с захар и пека в загрята фурна на 170 градуса.

# 70
  • Мнения: 917


Празнична погача
1 кг брашно
1/2 пакетче мая
200 мл прясно мляко
3 яйца
100 гр масло

# 71
  • Елхово
  • Мнения: 1 396
Козунак
Необходими продукти- 3яйца, 125 гр захар, 150 мл прясно мляко, 40 гр размекната свинска мас,60 гр меко масло, 40гр олио,2 ванилии,1бр.лимонова есенция, 500гр брашно (пресято),5гр мая.Начин на приготвяне- Отделям единия белтък (за намазване отгоре) Яйцата ги разбивам с вилица и сипвам в контейнера ,разбивам захарта със затопленото мляко, сипвам в контейнера, добавям олио, масло,мас,ванилиите, есенцията, пресятото брашно и най-отгоре сипвам маята. Включвам на програма замесване и втасване (1ч 30 мин)След това направих 4 фитила и изплетох на плитка,сложих във форма с падащо дъно заслана  с хартия за печене,след като втаса намазах с белтък и поръсих със захар. Пекох на 200градуса в предварително загрята фурна до суха клечка и златист цвят.

# 72
  • Мнения: 998
Любимата ми рецепта за тутманик, който винаги става разкошен:

Едно кубче мая се разтваря в 600 мл топло прясно мляко с малко захар и сол. След това се замесва меко тесто с брашно колкото поеме. Оставя се да втаса и се разточват две тънки кори. Намазват се с разтопено масло и се поръсва сирене. Завиват се в желана форма и се поставят в тава за второ втасване. Преди печене тутманикът се намазва с разбит с малко олио жълтък. Пече се на умерена температура до готовност.

# 73
  • Мнения: 709
Пита "Слънце"

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
• около 1-1.2 кг брашно
• 14 г суха мая или 40 г прясна
• 1 ч.л. захар
• 1 ч.л. сол
• 300 мл прясно мляко
• 250 мл топла вода
• 3 бр. яйца
• 200 г сирене
• 150 г масло
• 1 с.л. олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се пресява, в него се поставят сухата мая, солта и захарта и се разбърква добре (ако маята е прясна се размива с малко топла вода, посипва се с малко захар и брашно, разбърква се и се оставя да втаса на топло докато шупне, след това се изсипва при брашното). Прави се кладенче и в него се изсипват две от разбитите яйца и белтъка на третото, млякото, водата и олиото. Меси се докато стане меко тесто, което да не лепне по ръцете. Поставя се в поръсена с брашно купа и се оставя да втаса на топло докато удвои обема си. След това тестото се премесва с малко брашно и се разделя на три топки. Кръгла тава се намазва и се поръсва с брашно. Всяка топка се разточва на кръг с големината на тавата. Поставя се първата кора в тавата, намазва се обилно с мазнина (масло, олио, маргарин или свинска мас), по желание може да се наръси натрошено сирене. Поставя се втората кора и отново се намазва с мазнина и се поръсва със сирене. Накрая се поставя третата кора. В средата на тавата се поставя чаша с по-голям отвор и се притиска до дъното. Останалото около чашата тесто се реже на триъгълници, всеки един се взима с обилно намазнени ръце, навива се на кифличка от острия към дебелия край и се връща обратно в тавата със затворения ръб надолу. Когато са наредени всички кифлички се маха чашата.
Тавата с питката се оставя да втаса още веднъж на топло. След като увеличи обема си се маже с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък на третото яйце и се поставя в загрята на 200 С фурна, след пет минути фурната се намалява на 160 С и питката се пече до готовност, около 40 минути.

* Важно е всички продукти да са със стайна температура и помещението, в което се меси питката да е затоплено.

# 74
  • Мнения: 2


Козунак, замесен в хлебопекарна

Необходими продукти:
4 бр. яйца
150 г захар
130 мл прясно мляко (затоплено)
20 г мая (жива)
1 к.л. сол
120 мл олио (олио + масло или мас)
650 г брашно

Натрошавам маята и добавям към нея лъжичка от захарта и малко от млякото. Разбърквам, за да стане на кашичка. Отделям един жълтък за намазване. Яйцата и захарта разбивам предварително. Ако искате, може да добавите някаква есенция – ванилия или лимонова кора на този етап. Поставям  в контейнера на хлебопекарната, добавям и млякото.

Пресявам брашното и добавям към него солта. Разбърквам преди да поставя в контейнера, тъй като е много важно солта да не се докосне директно до маята. Върху брашното изсипвам кашичката с мая.

Пускам машината на програма за тесто, докато замеси тестото. След като това стане (след около 10 минути), добавям малко от мазнината и оставям програмата до момента, в който започва втасването. Спирам машината и пускам отначало програмата, като при месенето добавям на малки порции мазнината, докато се поеме изцяло. При необходимост добавям малко брашно.

Оставям програмата да приключи процеса. Вече имаме едно втасване. Изваждаме от машината, като можем да примесим с още малко мазнина, но можем да оставим и така тестото. Оставяме го, докато удвои обема си. Това е второто втасване.

Оформяме козунака по избор, като може да сложим и някаква плънка и поставяме в подходящи форми. Оставяме да втаса за трети път. След като отново увеличи обема си около 2 пъти, намазваме с разбития жълтък и поръсваме със захар. Добавяме ядки по желание.

Печем за около 15 минути на 130 градуса, завиваме с алуминиево фолио и печем за още 25 минути  на 170 градуса. Изполвайки хлебопекарна, може да замените живата мая със суха и пак ще получите чудесен резултат.

Ето и няколко съвета за направата на добър козунак:

Брашното – използвайте хубаво, качествено брашно с повече белтък. По принцип, брашна с белтък над 10 са подходящи за печива. Колкото повече е белтъкът, толкова по-добре се развива глутена, а оттам и конците на козунака. Интересен факт, че брашното за баници има белтък около 13, а това за козунаци 10.6.


Температурата безспорно е важна, но самият процес, при който микроорганизмите превръщат захарите във въглероден диоксид и така тестото набухва, се развива, ако му предоставите достатъчно време.

Отделете си един ден за козунаците и не пресирайте процеса. Тестото ви ще втаса, дори да го замесите вечерта и го оставите в хладилника. Хубавото на хлебопекарната е, че тя си затопля продуктите и поддържа температура, която подпомага втасването.

Козунакът е прецизно печиво, но винаги има нужда от преценка дали да добавим или не малко повече брашно, тъй като влажността на всички брашна е различна, големината на яйцата в рецептите и тези, които използваме също. Варират малко и количествата за различните модели хлебопекарни, така че не изпускайте нещата от поглед.

Добре знаем, че многото захар в тестото пречи на бухването му, но моят опит показва,че дори с малко повече захар, тестото замесено в хлебопекарна става добре.

Общи условия

Активация на акаунт