Отговори
# 75
  • София
  • Мнения: 14 184
Козуначен венец
500 гр. брашно, 200 гр захар, 125 г масло, 1 кубче жива мая, 5 жълтъка, щипка сол, 1 ч.ч. прясно мляко, настъргана кора от един лимон, 1 ванилия, 100 гр стафиди, 1 яйце за намазване, 100 гр захар за поръсване.
Маята се оставя да втаса заедно с 1 с.л. захар, малко хладко мляко и 1 ч.л. брашно. Към нея се добавят брашното и сместа от разбитите жълтъци, захар, сол и лимоновата кора. Разбърква се. Добавя се постепенно затопленото мляко и се замесва. Прибавят се размекнатото масло и стафидите. Ако е необходимо се добавя още брашно. Оставя се да втаса. Тестото се разделя на две еднакви части, които се усукват. Оформя се като венец. Отгоре се намазва с разбитото яйце и се поръсва със захар.

# 76
  • Мнения: 2 562
Много обичам тази баница с локум и редовно я правя за празници

Баница с локум

По рецепта на Ася Чакърова :*
Получи се страхотна, съпруга ми попита защо досега не съм я правила тази вкусотия Grinning

Необходими продукти:

кори за баница

За плънката:

4 яйца
1ч.ч. захар
1/2 ч.ч.олио
5 с.л.брашно
1 бакпулвер

3 кутийки локум

За сиропа:

3 1/2 ч.ч. вода
2 1/2 ч.ч. захар
1 ванилия

*Първо си приготвих сиропа за да има време да изстине.
*Смесих и разбих продуктите за плънката с миксер до еднородна смес.
Взема се една кора и се слагат по 3 с.л. от плънката. Разнася се с четка по цялата кора. Нарежда се локума на тясната страна(*аз разделих всяко локумче на две) и се навива на руло. Рулата се подреждат в леко намаслена тавичка.
Пече се на 170 градуса за около 15 минути или до златист цвят. Залива се топла със студен сироп.
*Аз първо я нарязах и тогава залях със сиропа. Много се чудех дали да го изсипя целия, че ми се струваше доста, но само за 5мин. попи изцяло.

# 77
  • Мнения: 971
Страхотен козунак на конци
1кг брашно
 6 бр. яйца
 200 г масло или 1:1 масло и олио
200 г захар

1 кубче мая
 250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
 1 с.л. ром
 бадеми за украса
1/3 ч.ч. стафиди
щипка сол
• 1 бр. белтък
Брашното се пресява . Разбивам с миксер яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста.  Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час.

# 78
  • Мнения: 1 173
Всяка година нс Великден не пропускам да направя козунак. В пъти по-добре ми е отколкото да купя готов от магазина. А ето и рецептата:
Съставки:
брашно около килограм
суха мая едно пакетче
захар - 2ч.ч
яйце- 2 яйца + жълтък за намазване
олио - 1/2ч.ч.
прясно мляко - 400мл
1 пакетче ванилия
масло - 70 гр
По желание лимонови корички, стафиди, шоколадови парченца

Приготвяне:
Активирам маята с леко затоплено прясно мляко, малко захарта и малко брашно. Разбийте яйцата със захарта, олиото, ванилията и сипвате от пресятото брашно и готовата мая докато стане топка тесто. Тогава разтягам, сипвам от разтопеното масло и завивам докато се поеме цялото количество масло. Оставете тестото да втаса поне 1час и половина на топло. След това разделете на 3 еднакви топки и всяка разтеглете на кора, поръсете със добавки по желание, и накрая сплетете плитка. Оставете да втаса отново за час и половина. Преди да поставите във фурната, намажете с жълтъка и поръсете със захар.
Пече се до златист загар.

# 79
  • Мнения: 116
Какаов кекс
Продукти
 1 чаена чаша кисело мляко
1 чаша и четвърт захар
1/3 чаена чаша олио
2 чаени чаши брашно
1 чаена лъжица сода
1 супена лъжица какао
 
Разбъркваме 1 чаена лъжица сода в 1 чаена чаша кисело мляко. Прибавяме с бъркане 1 чаша и четвърт кристална захар, 1/3 чаена чаша олио и постепенно 2 чаени чаши пресято брашно. .Намасляваме и поръсваме с брашно малка тавичка и изсипваме половината смес. Печем на 170 градуса предварително загрята фурна с фолио 35 минути. Проверяваме с клечка. Изваждаме и набучваме равномерно с вилица навсякъде. В тиган на слаб котлон разбъркваме заливката – 2 супени лъжици захар, половин пакет масло и 1 супена лъжица какао. Заливаме кекса с заливката.

# 80
  • Мнения: 7 320
Здравейте.Включвам се с една лесна рецепта за мекици,научена от моята баба.Приготвяме ги постоянно,любими са  вкъщи,а и стават бързо.Изяждат се още топли и с любимото и на почит вкъщи сирене.
Трябват ни половин килограм брашно,едно яйце,кофичка кисело мляко(250гр.),една супена лъжица сода за хляб,малко оцет и сол.Разбиваме яйцето с киселото мляко,содата,оцета и солта.Постепенно добавяме пресятото брашно бъркайки непрекъснато.Получава се меко пухкаво тесто,което омесваме и разделяме на 10 равни части.Разточваме с набрашнени ръце и пържим в нагорещено олио.Сервира се с вкусно сирене или мед/захар по желание.Да ви е сладко.

Последна редакция: вт, 13 апр 2021, 08:28 от лещичка

# 81
  • Мнения: 3 013
Любимите козуначени кифлички . Съставките са:
брашно - 1 кг
захар - 250 г
яйца - 3 бр.
сол - 1 ч.л.
олио - 100 мл
лимонена кора - 10 г
прясно мляко - 350 мл
мая - 42 г
ванилия - 2 бр.
мармалад - 150 г

В брашното се прави кладенче и се слагат яйцата, захарта, солта, ванилията и лимонените корички. Сипва се млякото с маята и се замесва лепнещо тесто.
Оставя се полученото тесто покрито на топло място за час и половина докато удвои обема си. Разделя се втасалото тесто на четири равни части. Всяка част се разточва на  тънка кора и се развява на триъгълници.На всеки триъгълник  се слага по лъжичка мармалад и се навива като се  започва от широката им част и се навива до по тясната.Така се получава кифличка.
По този начин се прави и с останалите кори и втасат още 30мин и се мажат с разбит жълтък и поръсете със захар или сусам.
Пекат се  на 170 градуса за около 30 мин до златисто.

# 82
  • София
  • Мнения: 4 665
Козунак с  какаова плънка

2 яйца + 1 белтък (жълтъкът с 1 с.л. олио и 1 с.л. пр. мляко се отделя за намазване)
180 г  захар
70 г разтопено масло + 40 мл олио
200 мл кисело мляко
2 с.л. портокалов сок
около 600-650 г брашно
настъргана кора от лимон  или 1 есенция лимон
настъргана кора от портокал или 1 есенция портокал
1 капсула есенция ванилия
20 г мая

за плънката:

4 с.л. сладко
2 с.л. какао
100 гр. лешници + 100 гр. орехи
40 г разтопено масло
8 с.л. захар
1-2  ч.л. ром


Замесвам в хлебопекарната. Разделям на няколко части, разтеглям и намазвам с пълнката.
Сплитам и пека на 160-170 градуса.


Милинки със сирене

2 яйца
200 мл вода
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1/2 пакетче масло (60 г)
1 ч.л. сол
600 грама брашно + още 2 с.л. за заливката
20 г мая
150-200 г сирене

Отново замесвам в хлебопекарната. Готовото тесто разделям на малки топчета и редя на малко разстояние в намазнена тава. Поръсвам с натрошеното сиренето в празнините и ги оставям да втасат. Междувременно запържвам брашното за заливката в маслото и заливам милинките с получената каша. Пека ги на 180 градуса до готовност.

# 83
  • Мнения: 917
Рецепта за лесни сиренки
Продукти:
Сирене
Яйце
4 чаени чаши брашно
Бакпулвер
1/2 чаена чаша олио
Сол 1 чаена лъжица
1 чаена чаша кисело мляко

От съставките се омесва тесто. Не се оставя да втаса. Сложете натрошеното сирене. Оформете малки топчици и ги поставете в тава за печене. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност, при мен е  около 20 мин.

# 84
  • Мнения: 1 560
Рецепта за питка, използвам я както за коледните, така и за великденските празници. Тестото замесвам в хлебопекарна.

300мл прясно мляко,
100мл кисело мляко,
2 сл олио,
2 яйца,
1 сл сол,
1 чл захар,
700гр брашно,
мая ( и с жива и със суха се получава еднакво добре)

Замесвам в хлебопекарна та на програма тесто. След това сплитам питката и пека в умерена фурна

# 85
  • София
  • Мнения: 6 608
Козунакът, който се харесва много у дома е по рецепта на съфорумеца Мунчо. Предвидена е за хлебопекарна.

брашно - 525гр
прясно мляко - 113гр
захар - 113гр
сол - една щипка
краве масло - 57гр
яйца - 3 + 1белтък за мазането
мая - 15гр жива или 6 гр суха
ванилия - 3пак.
ром - 1.5 с.л.
лим.сок - 1.5 с.л.
портокалови и лимонови кори по една супена лъжица
стафиди - 1/2 ч.ч. - предварително накиснати във вода

Оставяш продуктите от вечерта на масата, за да добият стайна температура. Това е важно за яйцата, за да не се пресекат от топлото мляко. Разбъркваш всичко течно в една купа до разтварянето на захарта. Аз го правя, за да намаля до минимум риска от надраскване на казанчето и бъркалките от по-едри кристали захар(може и да съм се вманиачил на тая тема newsm78). В бърканицата слагаш и солта и ванилията. Сипваш в казанчето и отгоре насипваш брашното. Аз ползвам двукилограмовите пакети на Софиямел. След като си отмерила брашното, го пресяваш 2-3 пъти. Върху брашното натрошаваш маята на ситно. Пускаш на програма за френски хляб и следиш топката на тестото, да стане малко по-влажна от хлебното. Около средата на второто месене добавяш стафидите и корите. Аз слагам всичко в началото, но дългото месене накъсва стафидите и стават по-незабележими. След последното премесване ако искаш вадиш бъркалките и сплиташ козунака. След това 10-тина минути преди печенето преценяваш дали тестото е втасало достатъчно. Ако не е, спираш програмата и оставяш да довтаса. Като прецениш, че е втасал козунака, вдигаш капака, мажеш бързо с белтъка, набождаш няколко парчета орехи или бадеми за декорация и щедро поръсваш със захар.

# 86
  • Мнения: 1 389
Питката, която правя винаги, когато ни се прииска нещо омесено, е следната:

Памук погача
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
5 с.л. захар /ако не искате да ви сладни сложете 2с.л. захар/
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Оформя се веднага, оставя се да удвои обема си и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Питката наистина е страхотна.

# 87
  • Мнения: 5 474
Любимият козунак с лимонада на Ваня Джорджевич

4 яйца на стайна температура
220 гр захар + 2 с.л. течен посладител  / той не е задължителен/
200 гр кисело мляко на стайна температура
Кората на 2 лимона
4 с.л. олио
200 мл лимонада / фанта / на стайна температура
2 пакетчета суха мая всяко 7 гр / или  1 кубче прясна  мая- 42 гр./
1 кг брашно

120 гр свинска мас на стайна температура за доизмесване  / масло за замяна /
https://privanya.blogspot.com/2020/04/blog-post_5.html

# 88
  • София
  • Мнения: 3 542

Козунак, омесен в хлебопекарна

Необходими продукти:
* 3 бр. яйца
* 125 гр. захар
* 150 мл. прясно мляко
* 60 гр. меко масло
* 40 мл. олио
* 2 ванилии
* 1 бр. лимонова есенция, лимонови корички
* шоколадови капки, цитрусови парченца
* 600 гр. брашно
* 1 пакетче суха мая (7 гр)

Начин на приготвяне:
1. Отделете жълтъка едно от яйцата за намазване. Белтъка заедно с другите две яйца се разбиват и се изсипете в контейнера на машината.
2. Сипваме захарта в прясното мляко, разбъркваме и затопляме леко, след което изсипваме при яйцата.
3. Добавяме маслото и олиото, ванилията, лимоновата кора, пресятото брашно и най-отгоре слагаме маята.
4. Включваме на програмата за ТЕСТО. Ако има нужда от още малко брашно, слагаме, но трябва тестото да остане меко. След 20 минути изключваме хлебопекарната и пускаме отново програмата ТЕСТО до края.
5. Разпределяме тестото на две и от тях плетем козунаци. Във всяка плитка изсипваме от шоколадовите капки и цитрусовите парченца.
6. Намазваме козунаците с жълтъка и посипваме със захар.
7. Печем на 180 градуса за 20 мин.

# 89
  • Мнения: 482
Рецепта за мнооооого пухкави мъфини със сирене и кашкавал




    * 220 гр. кисело мляко
    * 1/2 ч.л. сода
    * 3 яйца
    * 60 гр. зехтин
    * 160 гр. сирене
    * 80 гр. кашкавал
    * 70 гр. брашно от лимец
    * 70 гр. пшеничено брашно

1. Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
2. Добавете содата към киселото мляко и оставете да шупне.
3. Разбийте яйцата и добавате към киселото мляко.
4. Добавете зехтина, натрошеното на дребно сирене и настъргания кашкавал.
5. Накрая добавяме и пресетите брашна, като е достатъчно да разбъркаме с шпатула до попиването им в сместа.
6. Разпределяме в 12 форми за мъфини (хартиени, или силиконови) и печем до златисто (15-25 мин,  според вашата фурна)
7. Да ви е сладко!

Общи условия

Активация на акаунт