Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 733
Козунак за Великден

Продукти
6 яйца
250 г захар
250мл ппясно мляко
1 кубче мая
250 мл мас + олио
ванилия
около 1 кг брашно.
Захар за поръсване и жълтък.

Приготвям маята с прясното мляко, малко захар, малко сол и брашно да стане малко по редко от кексово тесто. Оставям я да втаса. Пресявам брашното.Замесва с  яйцата и маята и малко от маста. Меся докато почне да става на мехури. Оставям го да втаса и го премесям като при 2 месене го оформям. Пека го на 180 градуса

# 31
  • Мнения: 6 336
Една бърза и лесна рецепта Simple Smile
Продукти:
500 г брашно
3 яйца
150 мл прясно мляко
125 г захар
75 г масло
25 мл олио
1 пактче суха мая или 1/2 кубче прясна мая
щипка сол
1 с. л. ракия
2 пакетчета ванилова захар, няколко капки ванилова есенция, настърганата кора на един лимон
по желание: локум, стафиди или бадеми.

В купата за разбиваме смесвам брашното, солта, ванилията, 1 с. л. от захарта и сухата мая. Разбърквам и правя кладенче. Ако използвам прясна мая, я начупвам в кладенчето и заливам с част от  затопленото прясно мляко, като не забравям и да добавя малко захар. Изчаквам десетина минути маята да се активира. В кладенчето добавям разбитите яйца, като отделям белтъка на едно от тях за намазване на козунака. В друг съд смесвам прясното мляко и останалата захар. Загрявам на микровълновата. Разбърквам до разтопяването на захарта и когато температурата спадне до 45 градуса или при проба с пръст да не е горещо млякото, добавям ракията, кората от лимон и есенцията. В трета купичка разтопявам маслото на микровълнова фурна и му добавям олиото. Започвам бавно да бъркам яйцата, накрайниците на миксера са за тесто. Ако използвам планетарния миксер, включвам на първа степен. След това добавям на тънка струйка топлото мляко като продължавам разбъркването.Като свърши млякото добавям на тънка струйка само половината от разтопената мазнина. Разбърквам с миксера до момента, в който се оформи топка тесто около накрайниците на миксера. Увеличавам мощността на втора степен и продължавам месенето с миксер. Започвам да добавям по малко от мазнината и да бъркам и добавям мазнина. Самото месене трае около 10 минути, което замества удрянето на тестото 100 пъти в масата.
Оформям тестото на ръка и покривам със стреч фолио. Оставям купата на топло и чакам около половин час, ако е месен на ръка час и половина или докато увеличи двойно обема си.
Ако ползвам стафиди, накисвам ги в малко ром да омекнат и да получат аромат и вкус на алкохол.
Втасалото тесто извадих от купата и леко с ръце разточвам на дебела продълговата кора, която отрязвам с нож на три ленти.
 Върху всяка лента подреждам локум.
Навивам лентите на рула, които оплитам на плитка. Завивам плитката на кръг и поставям в намазнена дълбока тава. Съдът не  трябва да е много голям, за да се получи висок козунак.
 Покривам с кърпа и оставям отново на топло да втасва около 20 - 30  минути, но ако е ръчно месен - второто втасване също трае по-дълго.
 Включвам фурната да загрява на 175 градуса. Намазвам с леко разбития белтък и декорирам с перлена захар, нормална захар и счукани лешници. Пече се до леко зачервяване на 175 градуса и после намалявам фурната на 150 градуса. Оставям за още около час във фурната. Изваждам готовия козунак от фурната и  го оставям за около 5 минути в тавичката.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 15:30 от Шушон

# 32
  • Мнения: 387
Вкусните кифлички на баба
1- яйце
1ч.ч. Захар
1/2ч.ч. олио
1ч.ч.- прясно мляко
1бр. мая
4ч.ч.- брашно
Щипка сол
Разбърквам яйцето със захарта. След това прибавям олиото и прясното мляко. Отново всичко разбърквам и на края изсипвам шупналата мая и брашно. Замесвам меко тесто, което разточвам на кора с дебелина 5-6 мм. Разрязвам тригълници и тук идва момента за пълнежа, а той може да бъде както и различни видове сладка така и от шоколад. Завивам кифличките и ги пека за 10 мин/зависи от фурната/на 180 градуса

# 33
  • Мнения: 10 006
1 кг брашно
• 6 бр. яйца
• 200 г масло или 1:1 масло и олио
• 200 г захар
• 1 кубче мая
• 250 мл прясно мляко
• настъргана кора на 1 бр. лимон или есенция
• 1 с.л. ром
• бадеми за украса
• 1/3 ч.ч. стафиди
• щипка сол
• 1 бр. белтък
Брашното се пресява в дълбока съдина. Отделно с миксер изключително добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля до малко повече от телесна температура - трябва съвсем леко да напарва на пръста. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се дръпва настрани.
В дълбокия съд, пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес. В началото ще се получат бучки, не се плашете, нормално е. Просто размесвайте усърдно и в края на краищата ще имате нормално, свястно тесто. В зависимост от брашното, което използвате, както и от големината на яйцата, е възможно да не ви достигне брашно, или пък да ви остане. Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, просто ще добавите колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
Следва втора част от действието - вкарването на маслото в него. За тази цел маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълнова, но и да нямате микровълнова - става перфектно и на котлон. Тестото се разстила с ръце на масата и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се сдобием с класическия козунак - на конци. Измесеното тесто се слага в по-голяма съдина и се оставя на топло, за да втаса. Когато е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Там вече всичко зависи от въображението ви: дали ще си ги направите на плитка, дали на руло - въпрос на вкус. Ако ще правите руло с мармалад, е добре върху разстлания мармалад да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се с брашно и в нея се поставят оформените козунаци. Оставят се да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници или каквото предпочитате, намазват се само с разбит белтък (така не загарят), при желание се наръсват със захар и се пекат. В началото се слагат в добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути намалявате на 180 и печете още половин час. Поглеждате периодично и ако видите, че отгоре започват да се препичат, слагате алуминиево фолио, за да не изгорят.
Тази рецента я намерих в интернет и съм много доволна от нея, благодаря на "Веселият готвач".

# 34
  • Мнения: 26 889
Моята рецепта за чудно вкусен козунак е рецептата на Лабрекс с едно втасване.


2 яйца. Отделяме малко от единия белтък за намазване.
5 с.л. захар
20-25 гр. свежа мая
50 гр. разтопено масло
2 с.л. кисело мляко
500 гр. брашно.
+ прясно мляко
1 щипка сол
По желание аромати- кора портокал, лимон, ром,

Яйцата се слагат в разграфена кана. Допълва се с прясно мляко до около 220 милилитра. Добавя се киселото мляко(вече да показва около 255 мл.), маята и захарта. Забърква се добре. Добавя се маслото и солта. И коричките, ако ще се слагат. В купа се пресява брашното и се излива течната смес. Месим и оформяме меко тесто. Разделя ме на 3 части. От всяка оформяме фитил на ръка или преди това им слагаме плънка по желание(шоколад, локум, сладко, стафиди....). Завиваме и сплитаме козунака. Слагам в по- висок съд с хартия за печене. Втасва във фурната на 40 градуса, покрит с мокра кърпа. Мажем с белтъка. Ръсим обилно със захар. Печем на 160 градуса за 25- 30 минути. След изваждане се увива в мокра кърпа.

# 35
  • Мнения: 1 222

Козунак със заквасена сметана
Необходими продукти: 100 гр. заквасена сметана, 2 цели яйца+ 1 жълтък за намазване на козунака, 150 гр. захар + 2 супени лъжици за поръсване на козунака, 7 гр. суха мая, 50 мл. прясно мляко, 125 мл. олио, 1 супена лъжица ракия или друг твърд алкохол, 1 лимон или 2 прахчета ванилия, 500 гр. качествено брашно, 1 равна чаена лъжичка сол.

Приготвяне:
В купа смесете захарта, заквасената сметана, 2-те яйца, 1/2 от олиото, настърганата кора от лимона или ванилията и супената лъжица алкохол. Разбъркайте до смесване на продуктите и разтваряне на захарта (не ви е необходим миксер). Към тази смес прибавяте активираната мая за хляб и разбърквате. Отделете 50 гр. от брашното, което ще добавите ако има нужда (всяка марка брашно има своя рандеман).
Правите кладенче в пресятото брашно. На дъното на кладенчето слагате солта и изсипвате течните съставки. Замесете тесто като поемате по малко от брашното. Тестото трябва да е гладко, меко и нелепнещо. След като го омесите започнете да добавяте от останалата мазнина като разтягате тестото и го намазнявате. Сгъвате и премесвате леко. Повтаряте това докато мазнината бъде усвоена. Оставяте тестото в намазнен плик да втасва докато удвои обема си. Времето за втасване може да варира от 1 до 2 часа и повече.
Втасалото тесто се разделя на три равни части без да се премесва. Всяка част се оформя на правоъгълна лента с ширина около 10 см. и дължина около 30 см. Намазнява се съвсем леко всяка лента и се усуква. Трите усукани ленти се сплитат като плитка коса. Поставят се в продълговата тава за кекс, която е леко намазнена или постлана с хартия за печене. Оставя се повторно да втаса за 40 минути. Преди изпичане се маже с жълтък, към който сте прибавили няколко капки олио. Поръсвате с навлажнена с вода захар. Печете на 170 градуса без вентилатор на средна скара около 45 минути.

Последна редакция: пн, 12 апр 2021, 15:55 от DayInMay

# 36
  • Мнения: 4 741
Памук погача на кифлички

И кифлички с плънка шоколад от същото тесто


Рецептата е на Зиче:
"продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) растително масло
5 с.л. захар /ако не искате да ви сладни сложете 2с.л. захар/
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване




Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
 Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
В машината си знаете как се меси аз в машина я замесих  smile3503
ОФОРМИХ ВЕДНАГА!!!

Разделих тестото на 2 топки и разточих на тънко и в кръг и нарязах дългите триъгълници.
На Симка триъгълниците са рязани на правоъгълна форма ,не на кръг.
Имам съгласието на Симка / Уважавам толерантността и затова, макар и със закъснение, имате моето съгласие./ да пусна нейните снимки постъпково, защото моите не станаха ,а и тавата ми беше по голяма и не се справих с нареждането.




Редят се в тава,28-30см. покрита с хартия за печене,както е показано в  колажа или по желание.
Втасват 40-50 минути на топло или завито с кърпа  във фурната на 50 градуса.
Хубаво изчакайте да удвои обема си и тогава печете!!!
Мажат се с жълтък +1.с.л.пр. мляко .
Ръси се със семена.
Пече се при 180°C за 40-50 минути.
Хубаво препечете погачата за да не остане глетава!!!

 


Можете по желание да сложите каквото искате като плънка ,сладка или солена ,също и отделни кифлички да направите от тестото стават невероятни!"

# 37
  • Мнения: 136
Празнична питка

Продукти:
3 яйца – единият жълтък е за намазване;
 2 суп.лъжици олио;
1 суп.лъж. захар;
½ чаена лъж.сол;
350 мл. Топло прясно мляко;
125 гр. Разтопено краве масло;
30 гр прясна мая;
брашно за меко тесто


Начин на приготвяне:
 Маята и захарта се разтварят в 150 мл топло мляко и се оставят на топло да втасат.В купа се пресява брашното, прави се в средата кладенче и се добавя останалото прясно мляко, солта и  яйцата. Замесва се меко, еластично тесто.Разделя се на 8 равни части.Всяка част се разточва на кора с дебелина около 3-4 мм, намазва се с разтопеното краве масло.Събират се една върху друга 4 кори. Завиват се заедно на руло. Правят се 2 рула с по 4 кори всяко.Рулата се нарязват на триъгълни парчета. Нареждат се в намазнена тава с диаметър 28 см. В средата на тавата се слагат изрязаните краища на двете рула, а триъгълните парчета се нареждат по край тях.Оставя се питката да втаса на топло. Като втаса се намазва  с разбит жълтък и малко олио, поръсва се със сусам и мак и се слага да се пече в загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути.Като се опече се намазва с краве масло и се покрива с кърпа, оставя се така за около 30 мин.

# 38
  • Сф
  • Мнения: 6 341
Любимата памук погача, която научих оттук.
продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
5 с.л. захар /ако не искате да ви сладни сложете 2с.л. захар/
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
 Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
продукти
1 ч.ч. (240 мл) топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) топла вода
1 ч.ч. (240 мл) олио
5 с.л. захар /ако не искате да ви сладни сложете 2с.л. захар/
1 с.л. сол
½ пак. (20 г) прясна мая /аз сложих 1бр 7гр.-суха/
6 ч.ч. (840 г) брашно /на мен ми отиде малко повече около килограм/
1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Маята и 1 с.л. захар се разтварят във водата.
Покрива се с кърпа и се оставя настрани за 10-15 минути.
Ако е суха направо се сипва в брашното.
В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се сипва сместа с маята, млякото, олиото.
Сипва се захарта и солта./захарта може да намалите на 2с.л. ако не искате да ви сладни/
 Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Оформят се кифлички.
Редят се в тава,28см. покрита с хартия за печене.
Втасват 40-50 минути на топло, или завито с кърпа във фурната на 50 градуса.
Хубаво изчакайте да удвои обема си и тогава печете!!!
Мажат се с жълтък+1с.л.олио.
Ръси се със семена.
Пече се при 180°C за 40-50 минути.
Хубаво препечете погачата за да не остане глетава!!!

# 39
  • Враца
  • Мнения: 1 286
Нашата любима питка.
Половин кубче мая се разтваря във купа със 1ч.ч топла вода + 1с.л. захар. След като шупне се добавя 1ч.ч топло прясно мляко и 1ч.ч олио. В купа се пресява около 1 кг брашно + 1с.л. сол + 1с.л. захар. Замесваме тесто като ще ни трябва още малко брашно за доумесване. Веднага разточваме и нарязваме на триъгълници, навиваме ги и ги редим върху хартия за печене. Оставяме да втаса около час. Намазваме с жълтък + 1с.л. прясно мляко. Печем на 160-180 градуса около час. Проверяваме с клечка.

# 40
  • Мнения: 112
 

Великден е един от хубавите празници в годината, който събира цялото семейство.
Ще ви напиша една от рецептите, които съм правила за козунаци и мъфини:
    7 бр. яйца( 2 бр. жълтъка се отделят за намазване преди печене)
    • 2 кг брашно тип 500 (пресято)
    • 250 г масло
    • 250 мл олио за омесване
    • 500 г кристална захар
    • 500 мл прясно мляко
    • кората на 1 лимон, нарязана на ситно
    • портокалова кора
    • 1 ч.л. сол
    • 2 бр. ванилия
    • 10 капки есенция ром
    • 40 г жива мая (за 2 кг брашно)
    • кристална захар за поръсване на козунаците преди печене
   

Начин на приготвяне
Разтваря се маята в 50 мл прясно мляко и се оставя  на топло да се надигне. Млякото се разбива с яйцата и захарта. В брашното се слага нарязаната кора от лимон, портокаловата кора, ванилията, есенцията ром и затопленото масло. Разбитото мляко с яйцата и захарта се меси с брашното, объркано с изброените продукти, докато се захване цялото брашно. Меси се докато се получат много мехури по тестото.  Покрива се с кърпа и се оставя да втаса. Аз имам малка хитринка, която използвам: предвалително затоплям фурната до 50-60 градуса и  изключвам и оставям там тестото да втаса. Оформяте по желание.
Всеки оплетен козунак се слага в намазнен и набрашнен  съд .  Отново се оставят да втасат на топло, покрити с кърпа, докато напълнят от 1/3 до 1/2 от формата. Разбиват се двата жълтъка с 1-2 с.л. вода и с много мека и тънка четка се намазват внимателно без да се натиска, втасалите оплетени козунаци. Поръсват се със захар и се пекат на слаба фурна.   

# 41
  • Мнения: 94
Памук погача на конци-400 мл прясно мляко
• 42 г прясна мая (1 кубче)
• 1 ч.ч. олио
• 3 бр. яйца
• 1 ч.л. сол
• 1 ч.л. захар
• 1 кг брашно
• 200 г сирене
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
От посочените продукти се замесва меко тесто, като се оставя единия жълтък от яйцата за намазване отгоре. Тестото се оставя да втаса един час на топло. След което се оформя по желание и се оставя да втаса още половин час на топло. Аз приготвям винаги половин доза, питката става много голяма когато е цяла доза и оформям по следния начин: разточвам тестото на кръг, поръсвам със сирене и режа на триъгълници, които навивам като кифлички. Слагам ги в тавата предварително намазана с олио или масло, на разстояние една от друга и оставям питката на топло да втаса половин час. Намазвам с разбития жълтък и пека в умерена фурна до готовност, да се зачерви.
Питката става много мека и на конци, често я замесвам (половин доза от посочените продукти) в хлебопекарната, оформям питки и пека във фурната.

# 42
  • Мнения: 1

Нещо старо, което обаче никак не е овехтяло. Фунийките с домашен крем са любим сладкиш, макар и да ги приготвям изключително рядко. Имам една рецепта, която винаги следвам и не съм опитвала нищо друго. Рецептата за фунийки е от моята майка и е много успешна. Ще се радвам ако ви допадне.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За тестото:
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 ванилия
1 чаена чаша кисело мляко
1 (10гр) бакпулвер
1/2 чаена чаша олио
800 гр. брашно
За крема:
800 мл прясно мляко
4 супени лъжици с връх брашно
1 чаена чаша захар
1 яйце
1-2 ванилии
125 гр масло
За декорация може да се използват смлени или счукани орехи, захарни или шоколадови пръчици.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиват се яйцата и захарта с миксер. След това се добавят киселото мляко, ванилията, олиото и бакпулвера. Замесва се меко тесто, като постепенно се добавя брашното. Готовото тесто се разточва с дебелина около 5 мм и се нарязва на лентички. Всяка лентичка се увива около метална фунийка. Подреждаме фунийките в тава, върху която сме поставили домакинска хартия за печене и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса. Формичките се издърпват веднага след като ги извадим от фурната и фунийките се оставят да изстинат. Приготвяме крема по следния начин: Всички продукти за крема се смесват в подходяща тенджера. Слагат се на тих огън да се сгъстят при непрекъснато бъркане. Фунийките се пълнят с готовия крем, който трябва да бъде топъл. Пробвайте и споделете. Да ви е сладко!

# 43
  • софия
  • Мнения: 15 396
Никой не е по-голям от хляба и в делник, и на празник.

Хляб от лимец без месене
брашно от лимец - 500 гр
хладка вода - 400 мл
сода бикарбонат - 1 ч. л.
сол - 1 ч. л.
ябълков оцет - 1 - 2 с. л.

Брашното със солта се пресяват в купа.
Содата се загася с оцета и се изсипва при брашното.
Постепенно се добавя вода като се бърка.
Тестото не се меси. Става гъсто и лепкаво.
Изсипва се във форма, покрита с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно.
Отгоре се правят прорези с отър нож и се наръсва с брашно.
Пече се в предварително загрята на 180-200 градуса фурна около 60 минути.
Когато е готов, хлябът се изважда и може да се поръси със студена вода, за да омекне. Завива се с кърпа.

*За да стане хлябът с по-мека коричка, се слага съд с вода на дъното на фурната.

# 44
  • Хасково
  • Мнения: 581
Любимият ми козунак
4 яйца+1жълтък
250 гр.захар
300мл. прясно мляко
200мл.разтопено масло-100 мл олио и 100 мл масло
1кубче мая
2 ванилии
настъргана кора на 1 лимон
 1 кг брашно
Ципка сол
локум
Маята се разтваря в малко хладка вода,слага се малко брашно,колкото да се получи рядка каша,1 с.л захар и се оставя да шупне.
Яйцата се разбиват със захарта,добавят се лимоновите корички ,ванилията  и затопленото мляко.
Брашното се пресява 2 пъти в подходяща купа,.В средата се прави кладенче,сипва се яйчената смес и готовата мая.Замесва се меко тесто.
Щом спре да лепне по пръстите се вкарва мазнината.Тестото се разтегля внимателно,ръцете се потапят в мазнината,намазваме тестото сгъваме на плик и месим до пълното усвояване на мазината в тестото.
Готовото тесто покриваме с кърпа и оставяме да втаса.След като е удвоило обема си,разделям на 6 топчета.Внимателно разтеглям на фитили,слагам локум и сплитам на плитка. Слагам в намазнена и покрита с хартия форма за печене .Покривам тестото с кърпа и оставям да втаса.Отгоре намазвам с разбит белтък и поръсвам със захар.Пека в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 мин.

Общи условия

Активация на акаунт