Отговори
# 885
  • Мнения: 31
Спаначени кюфтенца със сирене и овесени ядки



Измиваме спанака, подсушаваме го и го нарязваме на ленти. В тенджера загряваме маслиновото масло и задушаваме нарязания на ситно кромид лук.Последователно добавяме към него ситно нарязания пресен лук, накълцания чесън и спанака.

Готвим 3 - 4 минути до омекване на спанака.
Отместваме тенджерата от котлона и изчакваме спанака да се охлади.
През това време приготвяме млечния сос. Счукваме чесъна в хаванче. Прибавяме киселото мляко, маслиновото масло и накълцаната мента. Добавяме сол на вкус и разбъркваме добре. Прибираме соса в хладилника, за да се охлади.

Натрошаваме сиренето, нарязваме листата мента и заедно с яйцето ги прибавяме към задушения спанак. Размесваме всичко добре. Добавяме овесените ядки.

Pushpin Виж цялата рецепта и всички съставки ТУК

# 886
  • Мнения: 334
През този сезон едно от любимите ми безмесни ястия е лапад с ориз. Също така любими са ми още чушки бюрек и картофени кюфтета.

# 887
  • Мнения: 1 083

ябълки с цвекло

# 888
  • Мнения: 221
Понеже не ям агнешко, преобладават ястията без месо на трапезата ни. За този сезон любимо ястие ми е ориз със зеленчуци. Две тиквички и два моркова се нарязват на лентички с картофобелачка и се задушават с малко олио, към тях се добавят по една малка консерва грах и царевица. Ориза се измива се запича във фурната с вода едно към три+ подправки. Когато е готов се прибавят зеленчуците.

# 889
  • Мнения: 1 029
Разтоварващо, обичам да си правя филийка с хумус ( от нахут) или намазана с паста от авокадо.

# 890
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 733
Картофени кюфтета.

# 891
  • Мнения: 345
Понеже не ям агнешко, за Великден си правя крем-супа от червена леща. За нея използвам червена леща около 1 чаша, морков, червена чушка, лук, куркума, къри, кимион, сол. Запържвам за малко лука, чушката и моркова, след това лещата с един литър вода и всички подправки. Когато е готова сервирам с поръсен магданоз. Изключително лесно и вкусно ястие.

Последна редакция: пт, 07 май 2021, 19:27 от Avianna

# 892
  • Пловдив
  • Мнения: 4 598
Любимото вегетарианско ястие  е нещо като мусака, което малката ми щерка кръсти "Хрупкавото"
Тиквички и картофи се нарязват като за мусака, поръсват се с къри, копър, малко сол и зехтин и се пекат.
Когато омекнат картофите, поръсвам отгоре смес от натрощено сирене, настърган кашкавал и натрошена голяма филия хляб на трохи или около 1 ч. ч. галета и отново се запича.

# 893
  • Мнения: 786
Следпразнично и разтоварващо😄.
Брускетите са нашето любимо следпразнично меню!
Най- често правя с нарязан на кубчета  обелен розов домат, нарязани на дребно маслини и кашкавал.
Френзелките нарязвам на филийки и намазвам със зехтин.
Отгоре добавям гореизброените продукти. Брускетите се запичат във фурна до зачервяване.
Стават хрупкави и много вкусни.

# 894
  • Мнения: 394
Запеканка със зеленчуци:
1.Нарязвяме на кубчета 1 голяма тиквичка, добавяме патладжан, морков, чушка и една глава кромид
2. Слагаме всичко в голяма тава, овкусяваме със зехтин, сол и пипер на вкус
3. Печем 1 час на 180°

# 895
  • Мнения: 1 524
Пълнени чушки с ориз,картофени кюфтета

# 896
  • Мнения: 1 937
Ориз с лапад и зелен лук.

# 897
  • София
  • Мнения: 1 039
зелена салата

# 898
  • Мнения: 388
Спаначена супа
Почиствам 300 гр спанак, слагам го за 10тина минути във вряща вода, след което го изваждам и нарязвам. В тиган запържвам 2 нарязани глави лук заедно с 1 магданоз и морков, сол, червен пипер, къри, джоджен. След това добявям спанака, доливам вода. Прехвърлям в тенджера, добявям брашно 1 с.л.  ,а след това фиде. Най накрая слагам прясно мляко.

# 899
  • Мнения: 4 683
Много подходящ веган вариант на дроб сърмата е ризотото с гъби. Споделям любимата ми рецепта:

350 гр ориз арборио
1/2 кг гъби
1 глава лук
1 ч.ч. бяло вино
800 мл. бульон
пармезан (веган) или хранителна мая
сол, черен пипер, мазнина

Лукът се запържва докато стане прозрачен в мазнина. Гъбите се нарязват и също се задушават. След това се добавя и ориза. Като стане прозрачен се добавя бялото вино, а след като то се изпари се добавя по 1 черпак от топлия бульон. След като оризът поеме бульона се овкусява със сол, черен пипер и пармезан за финал. Може да се добави и бучка масло.

Общи условия

Активация на акаунт