Розацея - тема 5

• 50 441
  • 838
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, правили ли сте SIBO тест?
Казват, че за розацеята е желателно да се направи, за да се види какво предизвиква зачервявания и дали не е някоя бактерия, какво мислите?

# 661
Дерматолог ли препоръчва SIBO теста?
Аз не съм го правила, но е известно, че има връзка между чревния микробиом и кожни проблеми. Например от години аз джънк храна, газирани напитки и подобни не консумирам и си мисля, че и на това се дължи добрият контрол на розацеята при мен.

# 662
Какъв е този тест?

# 663
SIBO=Small intestinal bacterial overgrowth. Състояние, при което бактерии (които по принцип са локализирани в дебелото черво) попадат на погрешното място (в тънкото черво) и се размножават. Не знам да е свързано директно с розацеята, обаче действително увеличава възпалението в целия организъм. Ако дерматолог го препоръчва, ще е иновативен подход. Не бях чувала за това.

# 664
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29996790/
Аз намерих това!

Имате ли идея за цена на този тест и къде в Пловдив мога да го направя?

# 665
Розацеята също се предизвиква от бактерии в тънките черва, за това четох, че е хубаво да се направи или такъв SIBO тест или чревен микробиом изследване, което си е доста по-скъпичко. Съответно ако има някакви лоши бактерии се лекуват с пробиотици, но ако има свръх растеж вече трябва намеса на антибиотици.
Нова съм и от скоро ми сложиха тази диагноза розацея 😭
Изключително трудно ми е да се откажа от джънк храната както и колата най-вечеее.

# 666
Кои пробиотици се препоръчват?

# 667
Разбирам. Такъв тест обаче се прави при наличие на симптоми на и/ или рискови фактори за СИБО, а не произволно. Освен това, тестът не е особено чувствителен (т.е. не винаги “хваща” болестта) и не особено специфичен (т.е. дори и да излезе положителен, може да не се касае за СИБО, а за друго заболяване). Затова питах дали тестът се препоръчва/ е назначен от лекар (който е наясно с тези неща). Най-малкото, защото е скъп, да не си хвърля човек парите на вятъра.

Друг съществен момент е, че все още няма доказателства, че СИБО причинява розацея. Има данни за корелация (т.е. двете се срещат понякога заедно), но не и за причинно-следствена връзка (едното да причинява другото). В медицина има съществена разлика между корелация и каузалитет. А за тази корелация между стомашно-чревни и кожни болести като акне, розацея се знае откак светът светува (образно казано). Затова и акнето, и розацеята се повлияват добре от здравословна диета, пре- и пробиотици (без задължително човек да лекува СИБО).

Ако искате да правите тест за СИБО, трябва да се обърнете към гастроентеролог.

# 668
Последните проучвания показват, че няма връзка с хеликобактер и розацея. Това е, което аз знам. За мен си е автоимунна реакция на организма, въпреки, че няма такива доказателства.

# 669
За helicobacter pylori може и да няма, но за SIBO (и чревния микрибиом) има и то не само с розацеята, но и с ред други възпалителни състояния (само да доуточня). Хеликобактер е в стомаха, не в червата. Различни диагнози са (да не се обърка някой).

Последна редакция: чт, 08 дек 2022, 06:50 от Анонимен

# 670
Не знам дали има връзка, но след като тази пролет излекувах Хеликобактер, лятото нямах никакви проблеми с лицето. Ядох на поразия домати и червени пиперки, които преди ми пречеха. Едната дерматоложка преди две години ми беше препоръчала изследването, но аз тогава не го направих и сега го отчитам като грешка. А при мен розацеята се отключи от алергия. Не знам как да си го обясня. Явно в организма всичко си взаимодейства.

# 671
Здравейте  ,ще обхвана няколко въпроса и ще отговоря по ред.За мезотерапия ,ботокс , филъри може, но нека дерматолога , който ще ги прави да е уведомен и да се направи тест за алергия с филъра .
За пробиотичната серия Snowborn изключителни продукти са .Пробиотик в Крем,лосион е ок , но още по -добре е и вътрешно прием на пробиотик . По темата с теста за розацея -да има връзка с  червата това заболяване .Ако червата работят изправно и розацеята ми е в ремисия. Не съм чувала за този тест , но защо да не се направи , има резон и да се знае дали чревната флора е наред.
От както е "зима " не съм имала еритеми и съм много щастлива , лятото розацеята ме забрави и още удържам фронта .До октомври се мазах с Канестен и трихомонацид правен крем.Сега вече само на Snowborn разчитам , тоест нямам нищо лечебно в рутината си , но засега удържам фронта.Пия пробиотик и мента глог валириана , че съм нервозен човек  , а това много повлиява розацеята.Успех на всички в борбата с лошата червена лелка , както й викам аз.

# 672
  • Stuck in a moment
Само да вмъкна, че има статии за връзката на розацеята и синдрома на пропускливото черво.
При мен нещата се влошават.  Появиха ми се капиляри над едната вежда и под линията на косата на челото....И като цяло челото ми вече е с червенина, а преди бяха основно бузите....Много страдам.

# 673
Препоръчайте пробиотик моля!?

# 674
Здравейте,дами!И аз тук в темата.На 44 г съм.От дете съм с лесно зачервяващо се лице.С времето остана трайно зачервено.Има вече и много видими капиляри.Пъпки имам мнооого рядко.Не съм сигурна,че е розацея.Ходих преди година на дерматолог,изписаха ми Солантра.Сега обмислям терапия с лазер.Скъпо ми е,ама цените все се качват,така че няма за къде да отлагам.Някоя от вас правила ли е лазер в Dermal Lase Center?Пише,че имат V-beem perfecta,което било златен стандарт.Към кой лекар там да се обърна?Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт