Обсъждане на имотни обяви-22

• 53 191
  • 761
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Погледнах няма гараж , а само паркомясто.Ако го заградят ще са в нарушение.
Общото мазе би решило поне  проблема с колелетата, но пак остава въпроса къде ще ги карат, на който аз поне си въобразявам че родителите имат право срещу 70 лв такса все пак.
70 лв не са нищо за комплекс и толкова голямо жилище. Ние в момента плащаме по 40 само за ток, асансьор и чистачка, за двустаен... Но иначе наистина би било чудесно да има къде да се карат колелета...

# 541
Проблемът не е в размера на таксата/цената а в това, което се предлага срещу тях по принцип.
Човек, който купува такъв дом не се скъпи нито в ремонтите, нито в мебелите ,а пък за това,което е готов да отдели за децата си въобще да не коментирам.
Точно тези неща би трябвало да имат в предвид хората, които строят тези домове, а именно че трябвада помислят за всяка нужда и всяко удобство  и най-много за най-скъпото му - за децата. Стаите им, храненето им, прането им ,безопасната им игра пред очите на родителя .

# 542
Точно в този или е аналогичен апартамент в същия комплекс сме ходили на оглед - наистина е огромен, при добра организация на пространството ще си има място за абсолютно всичко. Качеството на строителството е ниско, освен това и трите спални са към улицата, а на този нисък етаж шумът ще си е значителен, има и строеж отсреща.
Таксата поддръжка не е 70 лв. със сигурност - вече съм забравила, но може би беше 1.20лв на квадрат или нещо подобно.

# 543
И аз мисля, че 70 лв. вероятно е таксата за някой по-малък апартамент, иначе излиза под 50 ст. на квадрат - което за 24 ч. охрана, поддръжка, зелени пространства и пр. е много малко.

# 544
Таксата от 70 лв плащат за по-малък апартамент - да. Възможно е за по-големия да е друга. Има детска площадка  в комплекса, но точно до нея строят блок, което на мен ме ми харесва. Моите познати имат мазе към апартамента, но почти не го използват заради влагата. Мисля, че има свободни парко места в подземния паркинг, но не са евтини. Мога да попитам в какви граници се движат. Можеш да простнеш дрехите си на подвижен сушилник на терасата, но не и да монтираш простор на тавана. Климатиците трябва да са в кафява кутия  в същия цвят като комплекса, иначе си ги монтираш в терасата.

# 545
По принцип и без да сте женени може да запишете апартамента и на двамата, или в някакво съотношение според приноса. Но ако сте женени е по-лесно - автоматично става и на двамата.
Това е така, но може да се определи режим на разделност. Основната идея на този режим е, че всеки от съпрузите става собственик на имуществото, което е придобил по време на брака на свое име.
Скрит текст:
Изборът на  този режим се прави чрез подписване на декларация с нотариална заверка на подписите. Режимът може да бъде избран както при сключването на брака, така и на по-късен етап по време на брака. Режимът има действие по отношение на съпрузите от момента на подписване на декларацията, а по отношение на трети лица –  към момента на вписване на този режим  в Агенцията по вписвания.

# 546
Да, може и разделност да има. Но тя не е автоматично следствие от брака, а изисква някакви действия.

# 547
Да, може и разделност да има. Но тя не е автоматично следствие от брака, а изисква някакви действия.
Да,  така е, но автоматизмът на имуществената общност, за който споменахте по-горе, че става в брака, настъпва само, ако не е избрана разделност, това казвам. От 2009 г. съгласно новия Семеен кодекс сключването на брак не винаги означава, че всичко, което е придобито в брака,  е общо.

# 548
Да,  така е, но автоматизмът на имуществената общност, за който споменахте по-горе, че става в брака, настъпва само, ако не е избрана разделност, това казвам. От 2009 г. съгласно новия Семеен кодекс сключването на брак не винаги означава, че всичко, което е придобито в брака,  е общо.

Тоест си става по презумпция и изборът на разделна собственост е опцията, а не е обратното.

# 549
Тоест си става по презумпция и изборът на разделна собственост е опцията, а не е обратното.
Ако не е избрано друго - да,  общо е, но разделността може да бъде избрана дори един ден преди сделката.
С цялото повествование исках да кажа, че не само преди брака може да има разделност, а по всяко време на брака.
Извинявам се за отклонението!

# 550

На скоро гледах доста скъп имот в затворен комплекс , където бе предвиден канал за климатик само за в хола.Ами не е ок.
Напротив. Много си е ОК. Слага се сплит система с едно външно тяло и въпроса е решен. Без да висят климатици от всички прозорци.

# 551
Да, ама трябва да има канал и в спалнята и дупка в стената между хол и спалня, защото от всяко вътрешно тяло си излизат тръби към едното външно. Т.е. ще се наложи допълнително къртене за канала на втория климатик.

Във Варна бяхме преди 2 години в апартамент в хотелски комплекс - климатик в холокухнята - добре, ама в спалнята - йок, нито да отвориш (че влиза жега-мор през целия ден), нито да оставиш затворено (защото въпреки изолацията стените се напичат), че е задух. А да охлаждаш спалня от холокухнята на отворена врата през коридор към спалнята си е безумие. Много по-лесно е да се направи поне дупката в преградната стена още на груб строеж, не изисква особена работа и усилия, пък след това, който не иска да му е хладно в спалнята, лесно ще запуши дупката, отколкото да дупчиш стена със замазка, с положени кабели, и пак да замазваш.

# 552
Точно. Нещата стават  особено зле, когато стаите не са една до друга, а се редуват по един дълъг коридор при жилища  по-големи от обичайните.
Друг проблем, с който съм се сблъсквала е липсата на  отвори за естествена вентилация отделно от тези за абсорбатора. Това са отвори в коминни тела, които имат за цел да снабдяват помещението със свеж въздух при затворени прозорци. През тях се постъпва въздух, когато си включим мощния абсорбатор за да не засмуква абсорбатора от каналите и за да не се налага през зимата да се отварят прозорци в продължение на час-два докато се готви.
Особено опасно е в жилища които имат и газово котле. В Русия знам, че от 2003 г такова нещо е забранено, но нали  ние вървим след събитията ...
Включването на всички абсорбатори по вертикала в една и съща тръба изобщо не искам да го коментирам. В резултат всичките ''аромати'' отиват у съседа над вас.

По коментираната обява ме подразни това, че не са съобразили да пуснат една алея отвътре по цялата ограда та да има къде да карат колела децата или някой да си направи сутрешния крос. Едва ли щеще да е кой знае колко
 по-скъпо но щяха да покажат внимание и отношение към проблемите на клиентите си.
Също когато се забранява простиране на балконите  се осигурява общо помещение, където можеш да си сложиш сушилката. В Германия съм го виждала.
Нямам нищо против да има правила, но нека са обмислени.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 08:14 от mamamari

# 553
  • Sofia
Това с вентилацията и на мен ми е болна тема. Трябва да се вложат големи усилия за да може например миризми да не се връщат от въздуховода за абсорбаторите. Например с висок клас възвратна клапа.

По същия начин всички канализации трябва да са комбинация от механичен и воден затвор за да не миришат (например ако имаш ревизионен сифон, само с воден затвор, но не се ползва, съответно ще трябва да наливаш вода в него всяка седмица за да не мирише).

А това, да имаш отделен въздуховод за свеж въздух, който да създава позитивно налягане пък е екстра, която е нужна не само за да работи добре абсорбатора, но и за да работи добре вентилатора в банята. От тук се отваря и друг проблем - желателно е да има и рекуператор за да не губиш много топлина през зимата, когато навън е -10 и хлад през лятото, когато си охладил въздуха с климатик.

Като добавим към това, че обективно ти трябва и пречистващо устройство за да не вкарваш пушилката през зимата и се оказва, че проблема с осигуряване на позитивно налягане със свеж въздух си е голяма драма.

# 554
Не съм чула у нас да има ново строителство  с централна вентилация.
Сами сме си виновни като се надпреварваме да платим една торба пари ако има как за гола ливада и после да се ''абонираме''  за съвсем не символична такса без да питаме какво ще получим в замяна.
После по един влагоуловител във всяка стая, че да не хванем астма от мухъла и да си живеем  щастливо с всички наши си  и съседски ''аромати''  и с прането в хола.

Общи условия

Активация на акаунт