Обсъждане на имотни обяви-22

• 52 641
  • 761
  •   1
Отговори
# 555
Е, хайде сега, все едно жилищата в България са масово мухлясали, а живеещите - астматици.

# 556
Не съм казала това. Казвам, че с новите знания и технологии новото строителство би трябвало да остави в миналото всички теми, където хората се питат един друг как да се отърват от влагата и мухъла, но не би.
Защото докато сме готови да плащаме предварително  без да изискваме , отсреща ще гледат как да им е най-евтино и вместо централна вентилация  с поддръжка ще получаваме жива ''охрана''.

# 557
Честно да си призная - не я разбирам тази централна вентилация! На мен ми звучи като небостъргачите, на които не им се отварят прозорците.
В жилището, в което съм в момента, знам, че имало (ако правилно съм запомнила) 2 тръби, така да се каже, на отдушниците в банята, излизали (поне едната) на покрива.

# 558
Ако търсите централна климатизация и вентилация - вижте диамантите на Артекс.

# 559
При сегашното ново строителство мисля, че е задължително да има заложена вентилационна система (вентилатори, тръби, клапи, излаз на покрива) в кухните, баните/тоалетните и мокрите помещения, иначе не знам дали изобщо одобряват инвестиционния проект.

# 560
Говорим за нещо съвсем различно от дупката в банята или кухнята , в която трябва да си включиш вентилатора за баня или кухненския абсорбатор.
За разлика от старото, което познавам и в което  с такъв вентилационен отвор снабден с розетка с перка ( не комин за печки) разполага всяка стая, в новото входящия въздух е предвиден да  идва само от дограмата.
 Системите за вентилация с пречистване и затопляне на постъпващия в стаите свеж въздух не са в приоритетите на днешното '' луксозно'' строителство .

# 561
Аз съм консервативна, отваряне на прозорец за мен е най-добрият начин да получа свеж въздух.
Между другото в жилището нямам розетки във всяка стая, не е ново строителство.

# 562
Аз лично не съм виждала в старо строителство розетка с перка в спалня... даже не мога да си го представя.
Ако някой пусне снимка, мисля, че ще бъде интересно и на други потребители.

Както писах нагоре в днешно време има измислени различни ефективни методи за вентилация, също и на пречистване и климатизация, вече е върос на финанси кой какво ще предпочете.

# 563
Не съм казала това. Казвам, че с новите знания и технологии новото строителство би трябвало да остави в миналото всички теми, където хората се питат един друг как да се отърват от влагата и мухъла, но не би.
Защото докато сме готови да плащаме предварително  без да изискваме , отсреща ще гледат как да им е най-евтино и вместо централна вентилация  с поддръжка ще получаваме жива ''охрана''.

Не как ИМ е най-евтино, а как да е  най-евтино за купувачите. Иначе няма да продадат лесно и бързо. Те затова и стаите са малки и прочее. Сгради с описаните от теб екстри има, но са още по-скъпи и най-важното, изискват после някой постоянно да се занимава със сградата. А това хич не е по вкуса на масовия български купувач, който иска да си купи жилището и после никой да не го пипа за нищо. Е, налага се да плаща някаква такса, ама нека е минимална.

# 564
Аз също не съм виждала подобни розетки с перки, а сгради всякакви гледам поне от четвърт век. Всъщност в старите сгради един от проблемите е именно липсата на вентилационни шахти за включване на абсорбатори (просто, когато са строени абсорбатори не е имало) и при последващи ремонти хората се чудят къде да ги заустят тези абсорбатори и се започва едно изкарване на терасите, включване към вентилационните шахти на санитарните възли и други "хубавини". Възможно е и някъде да има, но със сигурност си е  екзотика там където са направени. Естествената вентилация в старите сгради си  се е получавала естествено  тъй като дървената дограма, дори и двукатна не е херметизирана за разлика от съвременните алуминиеви и PVC дограми. При тях си трябва вентилационни клапи, за да има приток на пресен въздух.

# 565
В стаята на ЕПК гарсониера съм виждала правоъгълна пластмасова розетка на шахта. Обикновено я запушваха, защото от нея "духа". Не съм видяла да има перка отвътре, но не съм и разглеждала внимателно.

# 566
Ей ги. Всяка стая има коминно тяло, в което е монтирано това  '' чудо''  и се нарича  отдушник.
http://stoichkovi.bg/products/product_details/4083
https://markita.net/ventilator-inertsionen-f110.html
Много популярни при строителство през втората половина на миналия век  в топлофицирани сгради. Собствениците до ден днешен не знаят какво е мухъл.
В последните 3 години сумата за отопление и топла вода на стандартен двустаен е около 600 лв на година +/- 30лв според самата зима.
 Черна станция много сте права по принцип, но има хора, които плащат всеки месец по 200-300 лв такса за жива охрана и косене. Един СОТ е под 30 лв на жилище месечно  , а за  едно окосяване  30-50 лв според терена та...  става като в онази приказка за триците и маймуните, но не е луд този който яде баницата.
 Ако им бяха предложили   качествена  централна вентилация с пречистен въздух дали щяха да изберат охраната и косенето?
 Мандаринка,  прозорците биха били решение, ако не водехме в класациите  по най-мръсен въздух.
 Жалко за младите хора, които ще ги изплащат тези ипотеки с десетилетия.

# 567
И пак да потвърдя - нямам подобни розетки с перка в топлофицирано жилище от края на соц-а. Нито пък в топлофицирано ЕПК от края на соц-а. Коминно тяло и в двете жилища (или поне прилича на коминно тяло с кръгъл капак като за комин) - в кухнята и в хола, в спалните - не. Такива бяха строителните нормативи по онова време - комин в хола, в спалните - не.

И въпреки липсата на розетки с перки и сменена дограма, нямам мухъл и не съм имала.

# 568
Ако някой е слагал такава перка в спалнята си, вероятно е било някакво индивидуално решение.
И щом е имало циркулация на въздуха по какъвто и да било начин (но без пречистване), значи мръсният външен въздух пак е влизал в спалнята.

Колкото до това дали средният купувач ще предпочете сот, от който може да се откаже по всяко време, или по-скъпа начална цена на имота с централна климатизация и пречистване, които вървят задължително със сградата и няма как в годините напред да се откачи от плащането за тяхната поддръжка - мисля, че всеки може да си отговори сам.

# 569
Аз пък три години обитавам НС (построено преди 5) и мухъл нямам. Мухълът идва от влажни стени, вкарване на влага в помещенията, непроветряване...

Общи условия

Активация на акаунт