ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 694
  • 736
  •   1
Отговори
# 120
Момичета, здравейте. Искам да ви попитам какво трябва да направя за да разбера дали страдам от Ендометриоза?
Ходя всяка година редовно на гинеколог и никога не съм имала заблявания, кисти и т.н, но съм с изключително болезнена и обилна менструация, продължаваща 7 дни. (Изпитвам болки и по време на овулация.)
Първите два дни съм неработоспособна и не мога да мръдна от леглото. Пия по 3 Нурофена на ден, от най-силния.
Какво трябва да направя за да разбера, че всичко е наред?

# 121
Аз, доколкото знам, ендометриозата със сигурност се диагностицира само с операция. Ако това е някакъв ориентир, аз съм с установена ендометриоза и нямам болезнен цикъл.

# 122
Лапароскопия(диагностична)и ако се намерят огнища,задължително хистология.Някои лекари пускат туморни маркери,но понякога техните стойности нямат промяна,въпреки наличието на ендометриоза.
Дано нямате,но оплакванията са обезпокоителни.

# 123
Случвало ли ви се да се подуете (не видимо, но цялостно) след лапаро? Чета в някакви сайтове за задържане на течности след операция, заради преразпределение на тези в организма, както и от вливане на такива в болницата… усещам се, все едно съм от дунапрен. Просто се чудех дали някой има подобен опит….

# 124
Момичета преди няколко дни мина и моето лапаро за премахване на киста. Също е премахнато и малко от самия яйчник. Вече се възстановявам и цялостно се чувствам добре, но продължава да ме боли яйчника, по който е работено. Дали и нормално или е повод за притеснение?

# 125
При мен минаха 10 дни и още ме наболява, особено отляво, където беше по-голямата киста. Все пак е рязано “месо”, трябва време да се възстанови.

# 126
Случвало ли ви се да се подуете (не видимо, но цялостно) след лапаро? Чета в някакви сайтове за задържане на течности след операция, заради преразпределение на тези в организма, както и от вливане на такива в болницата… усещам се, все едно съм от дунапрен. Просто се чудех дали някой има подобен опит….
Определено си имах задържане на вода след лапарото, а коремът ми беше станал като на бременна. Нормално е и минава.
Момичета преди няколко дни мина и моето лапаро за премахване на киста. Също е премахнато и малко от самия яйчник. Вече се възстановявам и цялостно се чувствам добре, но продължава да ме боли яйчника, по който е работено. Дали и нормално или е повод за притеснение?
Мен също ме болеше и то доста, може би около десетина дни след операцията.

# 127
Благодаря за отговора, Михаела!

# 128
След преглед при доктор Магунска,тя ме посъветва да изчакам два цикъла без противозачатъчни и отново да отида при нея.Имах един фоликул, който от четвъртък насам сигурно се е спукал и тн.Тоест сега е овулацията.Но....имам силни болки,подуване на корема,къркорене на червата.Бях забравила,че и по време на овулация има такъв дискомфорт, вероятно заради приемането на противозачатъчни.Какво мислите за постоянното приемане на хормоните?Хем да не боли,хем ще предпазват.Как ще издържа до септември така,не знам 😟

# 129
Здравейте! Искам да попитам, след операция и Золадекс, при вас зачистиха ли вагиналните инфекции. При мен е някакъв ад... Ще ходя на ендокринолог за да види хормоните. Всеки месец все инфекция след като пробваме за бебче. Вече дори желание нямам... 🥺🥺🥺🥺

Друго:Днес си купих мулти пробиотика за жени, дават го точно за това. Пробвал или сте го? Помага ли за рецидивиращи инфекции и цистити. Също ако има доволни от Донафил да пишат.
Нещо ме човърка, че тези инфекции са на хормонална основа. Всеки месец нова.

В момента съм на терапия с Донафил. (той каза 10 дни по 1 таб. но четох, че е препоръчано 14 дни х 2) Агто каза контрола след 2 менструации, в преди, че цял месец бях на лечение, вероятно е нормално да се изчака толкова.
ММ е чист няма нищо, пуска изследвания.
П. С вече в чудо се видях 😭, моля за съвет плаче ми се вече.

# 130
Точно за Зафрила и аз ще питам Rolling Eyes На 17.05. ми беше лапарото - отстраниха ми киста 30 мм. заедно с яйчника. Хирургът знае, че ми предстои до няколко месеца ин витро (с ДЯ). Каза, че други огнища нямам и да пия Зафрила докато започна с опита - постоянно. Аз това го разбирам като изпия първата опаковка, веднага да започна втората Thinking Това означава ли, че няма да имам МЦ Thinking
Обадих се на репродуктивния. Той пък ми каза да започна от 3-ия ден на МЦ и като изпия опаковката да чакам следващ МЦ (като противозачатъчните) .
Вече толкова години ходене по доктори и се чудя в колко университета учат, не ги ли учат на едно и също. Естествено медицината е бързоразвиваща се наука, но как пък няма едно и също мнение по нито един въпрос Unamused
Аз пия примолут нор, което е същото като зафрила. Пия го точно без прекъсване, но при мен се цели спиране на цикъла. Да, когато не се спира приема, няма цикъл. Но може да се пие и по друга схема и да си Ви идва. Зависи лекарят какво цели.
Аз  пия Зафрила без прекъсване след лапароскопия, с много тежка ендометриоза. При вас спря ли цикъла? Края на май съм на преглед. Имаше 2 месеца без цикъл, но след това си има кърваво зацапване около дните на цикъл. Преди 3 години пак заради ендометриоза бях за 6 месеца на Золядекс и цикъл нямаше.
Да, нямам цикъл вече няколко месеца. Аз също съм била и на Золадекс и там не съм имала зацапване. По колко таблетки пиете на ден? При примолут нор, лекарката ми каза да започна с едно на ден и ако има зацапване да увелича дозата на две на ден. Но не ми се е налагало.  А в листовката видях, че може да се стигне и до 4 таблетки дневно. Предполагам, че и при зафрилата е подобно.
В листовката на Зафрила въобще не се споменава спиране на цикъла, нито дозиране, пише да се приема по предписание. С примолут имате ли същите странични ефекти както при Золадекса? Когато бях на Золадекс беше просто кошмарно: потене нощем, промяна в настроения, л3пса на концентрация, топли и студени вълни, просто ужас! Доста уравновесен и търпелив човек съм, но Золадекса  го преживях трудно. Сега на Зафрила нямам такива странични ефекти, само леко напълняване.
Здравейте,
Аз пия зафрила, вече съм преполовила 2рата опаковка. Нямам цикъл, до колкото знам от АГ-то не трябва да ми идва през целия период на приема.Пия го всеки ден по 1 таблетка, за препоръчване в един и същ час без спиране между опаковките. За сега нямам странични ефекти и се надявам така да остане.
Оперираха ме края на април с киста около 5см.ендометриоза. Търсих доста инфо за зафрила, но не намирам. От Аг-то каза, че е по леко от золадекса и ще го пия между 6 и 8 м. в зависимост как се чувствам.

# 131
И аз съм на 2-ра опаковка Зафрила, но около 16-та - 17-та таблетка от първата опаковка си ми дойде съвсем нормален, обилен М. Продължи 5 дни и от тогава ми зацапва всеки ден Thinking Обадих се и на хирурга и на репродуктивния доктор, и двамата казаха да не спирам приема , всичко е нормално Rolling Eyes
Не знам дали е съвпадение, но няколко нощи се събуждам с изтръпнали длани. Като ги раздвижа и за секунди буквално се оправят. Също така си усещам пулса доста по-висок, както и сърцебиене от време на време Rolling Eyes Започнах да пия и Акард 75 мг, че като прочетох в листовката за високия риск от тромбози и се постреснах.
А Примолут нор съм пила няколко пъти по различни схеми покрай многото ми ин витро опити, но нямам спомен за никакви странични ефекти.

# 132
  • София
Aз пия Зафрила от 20 дни.
Имам разширени вени на краката,които сега много силно се влошиха....Усещам ги понякога изтръпнали и се схващат....
Гърдите също много ме болят.
На мен ми го изписаха за ежедневни болки от ендо,но за сега ефект няма и май ще говоря с др.Стаменов да ги спра🤷♀
Но дали може изобщо да се спрат след 1 месец прием?🤔

# 133
На мен докторът ми каза, че ми изписва Зафрила, точно защото може да се спре по всяко време, тъй като ми предстои още еди опит ин витро, който не е ясно дали ще стартира след 1, 2 или 3 месеца. И затова е по-добрия вариант, вместо онези инжекции за 6 месеца.

# 134
И аз съм на 2-ра опаковка Зафрила, но около 16-та - 17-та таблетка от първата опаковка си ми дойде съвсем нормален, обилен М. Продължи 5 дни и от тогава ми зацапва всеки ден Thinking Обадих се и на хирурга и на репродуктивния доктор, и двамата казаха да не спирам приема , всичко е нормално Rolling Eyes
Не знам дали е съвпадение, но няколко нощи се събуждам с изтръпнали длани. Като ги раздвижа и за секунди буквално се оправят. Също така си усещам пулса доста по-висок, както и сърцебиене от време на време Rolling Eyes Започнах да пия и Акард 75 мг, че като прочетох в листовката за високия риск от тромбози и се постреснах.
А Примолут нор съм пила няколко пъти по различни схеми покрай многото ми ин витро опити, но нямам спомен за никакви странични ефекти.
И  започнах да пия калций и витамин Д, пишеше  в листовката, че тези хапчета влияят на костната плътност. При мен на 1ви блистер от 1вата опаковка ми дойде, както обикновенно, но за другия месец, вече нямаше и следа от цикъл. Доктора каза, че е нормално 1вите 2-3 м. да има цикъл или зацапване, но после би трябвало да спре напълно, и уж били малко по-добри от инжекциите...

Общи условия

Активация на акаунт