ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 660
  • 736
  •   1
Отговори
# 75
Точно за Зафрила и аз ще питам Rolling Eyes На 17.05. ми беше лапарото - отстраниха ми киста 30 мм. заедно с яйчника. Хирургът знае, че ми предстои до няколко месеца ин витро (с ДЯ). Каза, че други огнища нямам и да пия Зафрила докато започна с опита - постоянно. Аз това го разбирам като изпия първата опаковка, веднага да започна втората Thinking Това означава ли, че няма да имам МЦ Thinking
Обадих се на репродуктивния. Той пък ми каза да започна от 3-ия ден на МЦ и като изпия опаковката да чакам следващ МЦ (като противозачатъчните) .
Вече толкова години ходене по доктори и се чудя в колко университета учат, не ги ли учат на едно и също. Естествено медицината е бързоразвиваща се наука, но как пък няма едно и също мнение по нито един въпрос Unamused

# 76
Точно за Зафрила и аз ще питам Rolling Eyes На 17.05. ми беше лапарото - отстраниха ми киста 30 мм. заедно с яйчника. Хирургът знае, че ми предстои до няколко месеца ин витро (с ДЯ). Каза, че други огнища нямам и да пия Зафрила докато започна с опита - постоянно. Аз това го разбирам като изпия първата опаковка, веднага да започна втората Thinking Това означава ли, че няма да имам МЦ Thinking
Обадих се на репродуктивния. Той пък ми каза да започна от 3-ия ден на МЦ и като изпия опаковката да чакам следващ МЦ (като противозачатъчните) .
Вече толкова години ходене по доктори и се чудя в колко университета учат, не ги ли учат на едно и също. Естествено медицината е бързоразвиваща се наука, но как пък няма едно и също мнение по нито един въпрос Unamused
Аз пия примолут нор, което е същото като зафрила. Пия го точно без прекъсване, но при мен се цели спиране на цикъла. Да, когато не се спира приема, няма цикъл. Но може да се пие и по друга схема и да си Ви идва. Зависи лекарят какво цели.

# 77
Дами, привет,
Чисто новичка съм тук (на 29) и, разбира се, имам въпрос. Не бяха сигурна дали е за тук или за Инсеминационната тема, ако трябва ще преместя коментара.
След година неуспешни опити стартирахме куп изследвания, както си му е ред. На кратко:
- половинката (на 35) има точки за оправяне по спермограмата, за сега действа с уролога, ще видим пак след 2 месеца
- чистихме микроплазма
- след 2 седмици ще пускам хормони, само това ми остана за момента
- имам киста на десен яйчник, която си седи там и не се уголемява или намалява, около 2 см
- вчера правих цветна снимка и стана ясно, че десния е запушен така или иначе; левия е пич и е проводим
Тук идва моето чудене. При прегледите гинеколожката ми каза, че се вижда някакъв полип и след цветната може да се наложи да го гледа с камерка, защото не си личи много. Но вчера след снимката направо ми каза като видя хормоните и оправим спермограмата да отида в началото на цикъла за назначаване на стимулации за инсеминация, за да не разтакаваме във времето.
Още ми беше шашаво и не се сетих да я питам за полипа. Ще я питам като излязат хормоните така или иначе, но чисто за моя психическа подготова - този полип задължително ли трябва да се гледа? Или при една читава тръба се предполага, че не е фрапиращо положението?

# 78
Аз пия примолут нор, което е същото като зафрила. Пия го точно без прекъсване, но при мен се цели спиране на цикъла. Да, когато не се спира приема, няма цикъл. Но може да се пие и по друга схема и да си Ви идва. Зависи лекарят какво цели.
Аз  пия Зафрила без прекъсване след лапароскопия, с много тежка ендометриоза. При вас спря ли цикъла? Края на май съм на преглед. Имаше 2 месеца без цикъл, но след това си има кърваво зацапване около дните на цикъл. Преди 3 години пак заради ендометриоза бях за 6 месеца на Золядекс и цикъл нямаше.

# 79
Аз  пия Зафрила без прекъсване след лапароскопия, с много тежка ендометриоза. При вас спря ли цикъла? Края на май съм на преглед. Имаше 2 месеца без цикъл, но след това си има кърваво зацапване около дните на цикъл. Преди 3 години пак заради ендометриоза бях за 6 месеца на Золядекс и цикъл нямаше.
Да, нямам цикъл вече няколко месеца. Аз също съм била и на Золадекс и там не съм имала зацапване. По колко таблетки пиете на ден? При примолут нор, лекарката ми каза да започна с едно на ден и ако има зацапване да увелича дозата на две на ден. Но не ми се е налагало.  А в листовката видях, че може да се стигне и до 4 таблетки дневно. Предполагам, че и при зафрилата е подобно.

# 80
Да, нямам цикъл вече няколко месеца. Аз също съм била и на Золадекс и там не съм имала зацапване. По колко таблетки пиете на ден? При примолут нор, лекарката ми каза да започна с едно на ден и ако има зацапване да увелича дозата на две на ден. Но не ми се е налагало.  А в листовката видях, че може да се стигне и до 4 таблетки дневно. Предполагам, че и при зафрилата е подобно.
В листовката на Зафрила въобще не се споменава спиране на цикъла, нито дозиране, пише да се приема по предписание. С примолут имате ли същите странични ефекти както при Золадекса? Когато бях на Золадекс беше просто кошмарно: потене нощем, промяна в настроения, л3пса на концентрация, топли и студени вълни, просто ужас! Доста уравновесен и търпелив човек съм, но Золадекса  го преживях трудно. Сега на Зафрила нямам такива странични ефекти, само леко напълняване.

# 81
Моята операция беше на 17.05., на 19.05. ми дойде МЦ - обилен като всеки месец, но днес, 21.05. вече нямам кървене и ще започна Зафрила, както каза репродуктивния (3-ти ден). Ще изпия една опаковка и пак ще правя консултация и с двамата доктори Thinking

# 82
В листовката на Зафрила въобще не се споменава спиране на цикъла, нито дозиране, пише да се приема по предписание. С примолут имате ли същите странични ефекти както при Золадекса? Когато бях на Золадекс беше просто кошмарно: потене нощем, промяна в настроения, л3пса на концентрация, топли и студени вълни, просто ужас! Доста уравновесен и търпелив човек съм, но Золадекса  го преживях трудно. Сега на Зафрила нямам такива странични ефекти, само леко напълняване.
Да и при мен беше същото със Золадекса, но тъй като целях забременяване, го понесох много лесно психически. Сега пак съм като Вас, с примолут. Освен по - лесно качване на кг., няма друго като странични ефекти.

# 83
Здравейте, имам малко необичаен въпрос към момичетата, които са родили. Аз съм с доказана ендометриоза, имам 2 лапароскопски операции и след това забременях чрез инвитро. Сега активно проучвам как да отложа цикъла си за по- дълго след раждането чрез кърмене. Трябва ли да се цедя с помпа по-често. Някой може ли да ми даде съвет?

# 84
Кърменето е най-добрият метод, но дори и тогава не е сигурно дали ще настъпи цикъл. Моето дете не засука. Цедях по литър кърма на ден, цикъл дойде и не спря. ЕМ не се вижда на УЗ. Детето е на 2.5 години, но болките ни се върнаха жестоко и предполагам, че пак играе ЕМ някъде.

# 85
Здравейте. Не знам дали има други мъже участници в темата,даже и в целия сайт,но вече не знам какво да направя и Лам кои да се обърна. Извинявам се ,ако нещо греша или не спазвам някакви правила на сайта,моля да ме извините за невежеството ми. Знам,че има много жени които страдат от тази коварна болест ендометриоза, затова пиша тук за някакви съвети от жени които имат опит с тази болест. Моята половинка се бори 5 години с тази болест. До момента има две операции,които са отворени не лапароскопски. При първата казват,че има киста и махат единия яйчник. При втората също киста на другия яйчник,тогава само махат част от яйчника и множество сраствания. Сега отново е с киста 3 см и множество сраствания,даже лекаря каза, че яйчника е срастнал с матката.  Това ни го каза проф. Тимева от Щерев. Също каза , че яйчниковия и резерв е много малък и няма шанс за инвитро само с донорска яйцеклетка. Проф. Тимева и изписа регулон за 3 месеца и онзи ден ходихме пак на преглед при нея, каза че кистата за 3 месеца няма разтеж и да пие още 3 месеца регулон. И според нея още не е за операция, да бе нямало смисъл от операция, защото след трета операция щяла да влезе в менопауза. Единственото решение било забременяване с донорска яйцеклетка,което щяло да облекчи нещата за две три години. Не знам какво да правя, първо нямам такива средства за донорска яйцеклетка това са много пари няма от къде да ги взема, второ кистата и срастванията много ме притесняват и най много ме притесняват евентуална трета операция. Просто искам най важното за моята половинка, тя да е добре. Не знам какво да правя,затова търся съвет от други жени които имат повече опит с това заболяване. Благодаря ви предварително!
И аз съм на 34, с три операции-една отворена, с един яйчник вече, другия махнат заради еднометриоза. В момента съм на естествен цикъл, защото не реагирах на стимулация. Така че потърсете друго мнение задължително.
не знам вече какво да правим лутаме се от доктор на доктор и всеки ни казва различно,но всички казват,че трябва операция.Вече 5 год. Се борим с това нещо явно няма лечение или поне в България.

# 86
Здравейте, мили дами Flowers Hibiscus

Покрай проследяване на лека дисплазия на маточната шийка, чрез колпоскоп видяхме малка ендометриома на шийката. Яйчниците ми са чисти, пия противозачатъчни и сега това малко ме изненада. Противозачатъчните ги пиех главно заради болките по време на цикъл, но пък никога не съм очаквала, че може да има потенциално Ендометриоза, тъй като никога не съм имала кисти, видими на ултразвук. Лекарката ми каза, че е доброкачествено и да не се притеснявам, ама като прочетох, че може да е свързано с Ендометриоза, леко ме притесни.

Има ли някакъв вариант, да не се касае Ендометриоза, когато се наблюдава Ендометриома? Има ли смисъл да се стряскам?

Пия противозачатъчни от доста време, вероятно те малко са замаскирали положението, защото болките по време на цикъл намаляха (но не изчезнаха напълно де)?

# 87
Здравейте. След няколко дни ми предстои лапаро при д- р Николай Попов от Вита. Диагнозата - ендометриозни кисти ( 4 см. на ляв и 7 см. на десен). Накратко - Попов каза, че нямам останала почти никаква яйчникова тъкан, наплаши ме, разрева ме и ми назначи операцията с предупреждението, че може би ще махне и двата яйчника. Меко казано съм в шок, четейки за последствията от липсата на този орган. Не съм раждала и дори вече приех, че никога няма да имам деца. На 35 Г. съм и се страхувам, че здравето и младостта ми ще си отидат само за няколко часа. Има ли тук жена преживяла тази кастрация, която поне за малко да ме успокои, че животът може да бъде поносим и след това...

# 88
Дъщеря ми също излезе разплакана от този доктор. Защо ще правите при него? Направете още един консулт, с Магунска, Калчев, при него обаче е много сложно. Не прибързвайте!

# 89
Десетки ми го препоръчаха като некв “Мерцедес” на лапароскопията, но наистина останах с ужасно чувство към него. Неприятен тип, никаква емпатия. Може ли да кажате какво се е случило на дъщеря Ви, имам три дни да реша дали да се откажа от този лекар...

Общи условия

Активация на акаунт