ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 48 714
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Няма как да се направи някакво генерално обобщение кой вариант е по - добър. Много зависи от конкретният случай. За пореден път ще се повторя, че съм с много тежка ендометриоза и операцията е била такава. Но явно е направена качествено, защото са ми запазени и двата яйчника и функционират еднакво добре. Друг е въпросът, че  не вадех качествени яйцеклетки. При мен не само, че лапароскопията не беше достатъчна, но и се наложи 6 - месечно лечение със Золадекс, за да се случи успешното ми ин витро. Освен това изобщо не е препоръчително да се прави стимулация с киста/и, защото могат много да нарастнат. Но за това наистина трябва добър специалист, който да прецени ситуацията и да избере правилният подход.

# 271
Освен това изобщо не е препоръчително да се прави стимулация с киста/и, защото могат много да нарастнат.

Логиката на този подход е, че няма значение колко ще нараснат кистите при стимулация, защото веднага след това ще ги оперират и ще изчистят и кисти и огнища, ако има такива. За съжаление моята лекарка направи обратното - оперира ме, изгори огнищата , последваха 6 месеца неуспешни естествени опити, след това инвитро процедура, веднага след която започнах да имам болки, които никога преди това не съм имала и според мен това е заради влошаване на ЕМ от стимулацията. И понеже и инвитрото не беше успешно, тя сега може да си се вихри в корема ми и да си процъфтява. Ако бяхме направили първо стимулацията, замразяваме ембриони и чак тогава ме оперира, щеше да махне последствията от стимулацията. А и оперирания ми яйчник можеше да извади някоя и друга яйцеклетка, а след операцията не извадихме нищо от него. Не знам дали се разбира какво казвам, надявам се да не звучи объркващо.

Разбира се, решението е индивидуално за всеки, просто споделям опит. В групата във фейсбук често чета за дами, които след операция на киста още с първия цикъл имат нова. За тях вероятно операциите пък са тотално безсмислени и биха съветвали другите изобщо да не се оперират.

# 272
Освен това изобщо не е препоръчително да се прави стимулация с киста/и, защото могат много да нарастнат.

Логиката на този подход е, че няма значение колко ще нараснат кистите при стимулация, защото веднага след това ще ги оперират и ще изчистят и кисти и огнища, ако има такива. За съжаление моята лекарка направи обратното - оперира ме, изгори огнищата , последваха 6 месеца неуспешни естествени опити, след това инвитро процедура, веднага след която започнах да имам болки, които никога преди това не съм имала и според мен това е заради влошаване на ЕМ от стимулацията. И понеже и инвитрото не беше успешно, тя сега може да си се вихри в корема ми и да си процъфтява. Ако бяхме направили първо стимулацията, замразяваме ембриони и чак тогава ме оперира, щеше да махне последствията от стимулацията. А и оперирания ми яйчник можеше да извади някоя и друга яйцеклетка, а след операцията не извадихме нищо от него. Не знам дали се разбира какво казвам, надявам се да не звучи объркващо.

Разбира се, решението е индивидуално за всеки, просто споделям опит. В групата във фейсбук често чета за дами, които след операция на киста още с първия цикъл имат нова. За тях вероятно операциите пък са тотално безсмислени и биха съветвали другите изобщо да не се оперират.
Не е точно така, защото има голяма разлика между това да се отстрани киста 2 см. и киста 7 см. примерно, при едно нарастване. Освен това изобщо не е сигурно преди да е имало лечение, какво е състоянието на яйцеклетките и като цяло работата на яйчниците. Точно това имах предвид за моят случай. След лапарото направих ин витро и имах много празни фоликули, а малкото яйцеклетки, които изкарах, бяха с лошо качество. След лечението със Золадекс, пак имах много празни фоликули, но яйцеклетките бяха с много по - добро качество. От тях си имам и една прекрасна дъщеричка. Имайте предвид, че операцията не е лечение. Тя просто отстранява последствията от едното. Но лечението е единствено с медикаменти или бременност. Общо взето, до колкото съм запозната, се препоръчва веднага опити за забременяване или ин витро, при 1-ви и 2- ри стадий. А при 3-ти и 4-ти, първо операция и медикаментозно лечение и тогава ин витро. Но пак, разбира се, на първо място остава индивидуалният подход.

# 273
При малки размери обикновено изобщо не се предприема операция.На мен ми обясниха,че не се знае дали въпросната киста ще расте или ще си стои със същия размер.Преди това имам отстранен яйчник при друг лекар без предприето лечение бързо след това ме посъветваха да забременявам,да не си губя времето с инжекции,защото може и единствения ми яйчник да откаже.Бързо след това и на него се появи рецидив,а естествена бременност не се получаваше.След това се оказа,че съм с хидросалпингс и единственият начин е инвитро като преди това се прекъсне тръбата оперативно.Яйчникът не беше пипнат и правих стимулация,при която кистата остана със същия размер.3 яйцеклетки имах,от които 3 ембриона,но некачествени.Получи се биохимична бременност.Три месеца след първата стимулация,правих втори опит.8 яйцеклетки и един идеален ембрион.Трансфер на 5 ден и след 9 месеца родих сина си.Между двата опита съм пила само противозачатъчни и никакво друго лечение не съм предприемала.След раждането кистата ми се сви до минимални размери.4 години минаха от тогава,а не е мръднала.И докторът сега ми казва,ако започне да расте чак на 4-5см може да говорим за отстраняване,но не с операция а с пункция.На всеки 6 месеца се следя.

# 274
Здравейте момичета .
Препоръчвам Ви моят лекар . На мен ми помогна , може да е от помощ и за вас .https://www.dr-aleksandrov.com/

# 275
Усмивка,Уникален лекар и човек.Също като баща си. ❤️

# 276
Steffie , така е !

# 277
Здравейте, преди 4 дни минах лапаро заради кисти на двата яйчника и стратвания. Оказало се, че е имало дълбокотазова ендо и сраствания с дебелото черво. Раждала съм и съм след 40 поради което ми изписаха Примолур нор за 6 мес. и  фиброзим с идеята за превенция. Има ли някой опит с това лечение и странични ефекти.
Интересуваме и диета/режим/забранени или вредни храни след лапарото и после с оглед на самото заболяване.

# 278
Здравейте дами,
За съжаление се записвам в темата. Sad Преди около месец на профилактичен преглед, без да имам оплаквания, АГ ми каза, че имам ендометриоза на десния яйчник около 3 см. В последствие наличието й беше потвърдено и от специалист, който се занимава конкретно със заболяването. В петък ми предстои контролен преглед, за да видим как се развива тая гад.
Въобще не бях подготвена да чуя точно това от лекаря, най-вече, защото сега ми е момента да раждам и това хич няма да улесни процеса... И в този ред на мисли бих искала да питам ако ме насочат твърдо към операция дали преди нея не е добре да направя консултация с репродуктивен специалист, който да прецени как да се действа в случая преди да е рязано? Или по-скоро да се оперирам и след като стане ясно какви са реално щетите от ендометриозата тогава да ходя по репродуктивни?
Извинявам ако темата е дъвкана хиляди пъти вече, но имам чувството, че имам хиляди въпроси, на които няма категоричен отговор и в същото време никакво време.
И благодаря за историите, опита и знанията, които споделяте тук. Simple Smile

# 279
Повечето репродуктивни специалисти са добре запознати с това заболяване, някои и с операции се занимават. Така че според мен първо намери добър репродуктивен специалист, с който да се консултираш и заедно ще прецените как да действате.

# 280
Съветвам да се консултирате с репродуктивен специалист.Не се доверявайте на обикновен АГ.Още по-малко пък за операция.Репродуктивните  най-добре знаят как да действат в полза на жената.Не правете моята грешка.След операция се наложи да ходя при репродуктивен лекар,който да оправя бакиите на другия,който ме оперира.Щом планирате бременност задължително консулт.

# 281
А Александов от Варна репродуктивен ли е?

# 282
А Александов от Варна репродуктивен ли е?
Да

# 283
Благодаря, момичета. Simple Smile И аз имах усещането, че все пак ще е добре да се видя с репродуктивен специалист предварително, а не следварително.
Сега обаче идва и друго чудене - към кого да се насоча? Чета за д-р Калчев позитивни мнения, доколкото разбирам обаче сега е в процес на смяна на работни места.
А кой друг ( ако не успея да се запиша при Калчев в обозримо бъдеще ) бихте препоръчали да посетя?

# 284
Мацки, излезе амх-то, сега вече съм в голяма дилема.
AMH 3.97 при референция 1.00 - 6.80
Ще чуя Дойчиновски днес, но на прегледа ми прозвуча като да не е фен на назначаване на инвитро, хормони и т.н. "току така". Май ще трябва да търся и трето мнение.
Сега съм седнала да си прегледам всички стари снимки, да видя тая киста расте ли, не расте ли, защото последния път я видя с 1см по-голяма след стимулациите.

Общи условия

Активация на акаунт