ЕНДОМЕТРИОЗА - Тема 16

• 47 597
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Хората правят секс понякога без да знаят, че имат кисти.

Мисля, че няма проблем, а и са малки за операция.

# 526
Хората правят секс с кисти, забременяват с кисти... Много е трудно да се спука току-така. Обвивката не е толкова нежна. Ако е с размери, при които има опасност от пукане, щяха да предложат операция Simple Smile

# 527
Благодаря ви. Прави сте. Явно ме гони параноята.

# 528
Мен ме болеше при полов акт с кисти.Ако не ви боли,правете.Малко вероятно е да се спукат с тези размери.Ендометриозните кисти не се пукат така лесно.Имах 14см киста,за която не подозирах преди да ми я открият.

# 529
Здравейте, моя близка приятелка е с диагноза ендометриоза и на терапия със Золадекс. Трябва да започне терапията днес, но я нито една аптека не открива наличност. Може ли да споделите ор къде купувате медикамента, за гр.София става дума. Благодаря предварително!

# 530
Здравейте, моя близка приятелка е с диагноза ендометриоза и на терапия със Золадекс. Трябва да започне терапията днес, но я нито една аптека не открива наличност. Може ли да споделите ор къде купувате медикамента, за гр.София става дума. Благодаря предварително!
Здравейте, преди 4 месеца бях в същото положение, и едва намерих и закупих Золадекс в аптека Марешки в района на НДК (ул.Г.С.Раковски 203). Ако не успеете да намерите (и не ви е с протокол) бих могла да потърся в гр. Пловдив и да ви изпратя за да е при вас утре!

# 531
Проверете в аптеките на инвитро клиниките.

# 532
В Sopharmacy го има

# 533
Аз винаги съм го намирала в аптека Марешки, ако сега го нямат, ще го поръчат и утре ще е при тях. Да звъни по телефона на аптеките. Иначе е ужасно, аз и двата курса със Золадекс (по НЗОК) обикалях от аптека на аптека. Не знам защо го правят това..

# 534
Болка не знам дали има, защото, както казах, не съм пробвала, откакто съм с кисти. Но липсата на секс води до застой в кръвообращението на малкия таз, което от своя страна вреди допълнително. Напълно честно казвам - бих правила секс с терапевтична цел. Иначе ми е все тая вече.
Благодаря.

А тези от вас, които са имали/ имат ендометриоза по червата, могат ли да споделят симптоматиката. Напоследък имам болка в горната част, между стомаха и лявото ребро.
Вече всичко приписвам на ендото. Но не съм и много далеч от истината, де.

Последна редакция: сб, 07 май 2022, 09:34 от Димана Йорданова 698644

# 535
Здравейте, попаднах на серия клипове на тема ендометриоза, преди и след лапароскопска операция от тази youtube-ърка. https://m.youtube.com/watch?v=nzWzAfDMKpo
Струва ми се ценно човек да види и видео материал от личен опит по темата. Само да отбележа, че зАбелязах 2 фактологически грешки - ендометриозата не се характеризира само с кисти, може да има и налепи/огнища без кисти; също така шоколадовите кисти са ендометриозни и не е добре да се пукат ( явно момичето имаше предвид фоликулярна киста като говореше за шоколадова).

Последна редакция: нд, 08 май 2022, 13:12 от Ivona01

# 536
Здравейте, момичета.
При ехографски преглед ми откриха киста с размери почти 4см в единия яйчник, със съмнение за ендометриозна.Лекарката каза, че ще я наблюдаваме и ако нарастне над 5см, ще търсим решение.
От около 5-6месеца се опитваме да имаме дете, неуспешно.
Следя си овулацията с лентички ( обикновено е около 12-13ден), но този месец реших че ще пробвам с фоликулометрия и се оказа че е на 8ден...доста по-рано.
Дали има възможност някой от предните цикли да е била също толкова рано и да сме я изтървали...и всъщност дали не идва това объркване от кистата (ако е ендометриозна)?
Малки ли са размерите за да се предприеме някакво действие според вас?
Благодаря много!

# 537
Здравейте, момичета.
При ехографски преглед ми откриха киста с размери почти 4см в единия яйчник, със съмнение за ендометриозна.Лекарката каза, че ще я наблюдаваме и ако нарастне над 5см, ще търсим решение.
От около 5-6месеца се опитваме да имаме дете, неуспешно.
Следя си овулацията с лентички ( обикновено е около 12-13ден), но този месец реших че ще пробвам с фоликулометрия и се оказа че е на 8ден...доста по-рано.
Дали има възможност някой от предните цикли да е била също толкова рано и да сме я изтървали...и всъщност дали не идва това объркване от кистата (ако е ендометриозна)?
Малки ли са размерите за да се предприеме някакво действие според вас?
Благодаря много!

Най-добре е да отидете за мнение при лекар, който е запознат с ендометриозата и може да потвърди или отхвърли такова съмнение. Важно е да се види наистина от специалист - бо спестило много излишни притеснения и интврвенции.

# 538
Здравейте, откриха ми киста около 1см и се съмняват за ендометриоза. Направих изследвания и те могат ли да означават, че имам ендометриоза? Направени са на 3-4 ден.

# 539
Здравейте, основно туморния маркер Са 125 може да индикира ендометриоза. Но... първо при киста 1 см. не е сигурно, че ще има сериозно завишаване и второ самият маркер не е определен точно за ендометриоза и може изобщо да не покаже отклонения. Вашият е на Горна граница. За сравнение, при мен с киста 5 см. беше двоен.

Здравейте, откриха ми киста около 1см и се съмняват за ендометриоза. Направих изследвания и те могат ли да означават, че имам ендометриоза? Направени са на 3-4 ден.

Общи условия

Активация на акаунт