Нашите орхидеи – тема 34

• 33 650
  • 741
  •   1
Отговори
# 120
Имат ли си имена тия две с точките?Новодомките :

Честити!Горе в ляво е Манхатън,другата за съжаление не я знам.

# 121
  • Варна
Флорен това лилаво дребосъче е чудно Heart Eyes А за катасетума не се безпокой - като гледам в каква еротична поза са булбите, скоро ще те зарадват с бебе Stuck Out Tongue Closed Eyes

Като ви гледам спирам да се чудя защо няма красиви орхидеи по магазините - всичките вече сте ги изкупили Heart Eyes Да са ви честити и дълго да ви радват Hug

Аз пък да се отчета.
Реших (не знам защо точно сега, като започна да пуска много корени и листа, но....) да пресадя най-накрая висящата белина. Докладвам: много трудно успях да я извадя, резултатът - много начупени и изтръгнати здрави корени Disappointed Оказа се, че новите корени се бяха завили много плътно около керамичния резервоар за вода - между него и стената на саксията и тАка бяха уплътнили пространството и бяха залепнали, та мисля, че доста се по смачкаха докато успея да раздвижа керамиката и да я избутам. На всичкото отгоре в горната част има отвътре едно прагче на саксията, та не може да се изхлузи растението, а корените плътно бяха наеити там.
Като цяло състоянието вътре беше изненадващо добро - дебели, активни корени, изрязах старите изгнили, които явно бяха първоначалните, с които е пристигнала.
В крайна сметка дето се казва - наиграх се с висящата белина. Сега съм я опънала по корени, напръсках я с разтвор на ридомил голд (такъв имам останал готов) напудрих прекъснатите корени и мястото където изрязах част от изсъхналата вече розетка. Ще я оставя днес така ,а утре ще се пробвам да я засадя вече в нормална (за безопасно обслужвахме) саксийка.
Изводът за мен  - макар че е възможно отглеждането в такава саксия, тя не е подходяща за фаленопсис.
Така изглеждаше след 15-минутно чоплене в опит да я извадя и, след като не успях самостоятелно, се получи заедно с глинения резервоар, за който бяха се прилепили корените.
Скрит текст:

Скрит текст:
Ето и въпросното прагче от вътрешната страна.
П.п. Нямам опция за скриване на снимките на таблета, по-късно ще го направя от компютър.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 13:51 от BЕЩИЦА

# 122
Вещица, всички тези кафяви корени ли изряза? Питам, защото ние с майка ми в къщи имаме 4 орхидеи все подаръци, но честно казано и двете много не разбираме от отглеждането им. Две от тях ми се струва, че имат нужда от пресаждане. Ако имат такива кафяви корени да ги изрежа ли?

# 123
  • Варна
Да, всичко кафяво. Но не бъркайте кафевите и омекнали (т.е.вече загинали и излишни) корени, с другите, които са с бледожълтеникав цвят. Вторите са нормални корени, просто са били вътре в субстрата, на тъмно и затова не са зелени. Така че тях не ги режем - само кухите изсъхнали или скашкани корени.

# 124
  • София
second, бялата е Pretty Romance - зимен цъфтеж. Лилавата не знам, защото те са няколко с минимални разлики.

# 125
  • Варна
Флорен това лилаво дребосъче е чудно Heart Eyes А за катасетума не се безпокой - като гледам в каква еротична поза са булбите, скоро ще те зарадват с бебе Stuck Out Tongue Closed Eyes
...

Този морков само смях предизвиква. Иначе теоритично мисля съм подготвена за него, доста почетох. Този е жълт, а ми се иска бял- другия път. Simple Smile

# 126
Флорен, ще си призная, че и аз се усмихнах на морковите ти Blush

Вещи, аз по едно време мислех да садя орхитата в керамични саксии. Защото дишат и са от естествен материал, струва ми се, че на растението ще му хареса повече.
Но после гледах едно клипче, как се пресажда такава орхидея. Точно както казваш, корените залепнали по керамиката, наложи се да я отделят с нож от саксията, като загорял кекс... голяма касапница ми се стори, и затова  се отказах, ползвам само пластмаса и стъкло. Понякога някой особено упорит корен успява да се залепи за стъклото, наскоро скъсах един такъв.
Сега плейонето и две грудки хабенария съм ги засадила в керамика, ще видим дали няма да съжалявам за това решение....

# 127
  • Down south
В предишната тема проплаках с една орхидея подарък. Не знаех, какво точно да я правя. Минаха 10 дни и мисля, че не съхне?
Имаше над 50 пъпки, започват да се отварят.
Поливам по инструкции - 3 кубчета лед всеки 7 дни
Така изглеждаше, когато я получих

и сега
Пулверизирам въздуха около нея, поне два пъти дневно Joy
Правилно ли я гледам?

# 128
  • Варна
Чудесна е Heart Eyes Браво! Дано все така да ти цъфти и да те радва. А дали е правилно само растението може да отговори, но като гледам как се е усмихнало, мисля, че отговорът е налице Blush

Флокс, касапница - много точно определи ситуацията при мен. Жалко само, че не го направих това по-рано, преди да е започнала развитие.... Ама каквото-такова, смятам, че съм възпитала китките спартански, така че би трябвало да се даврандиса бързо Grinning

# 129
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
потвърждавам, че се залепват за всичко. за пластмаса, за метал, за керамика...
а отлепването после е много сложно. опитвала съм "на сухо", опитвала съм и с напоени до зелено корени -  все се чупят. Sad

# 130
Здравейте, днес ходих до ЛИДЛ и се сдобих с тази преоценена и прецъфтяла  красота (останала самичка, чакаше да я взема Blush) Нямам идея как се казва, как се отглежда и дали е добре. Ще прикача още снимки в "скрит текст" моля за помощ. Благодаря предварително Hug
Скрит текст:
от едната страна и от другата страна

# 131
  • Бургас
Това от втората страна нова булбичка ли е? Според мен е Камбрия.

# 132
Това от втората страна нова булбичка ли е? Според мен е Камбрия.
Нямам идея какво е Confused ето снимка от близо

# 133
  • Бургас
Щом е от Лидл, погледни на саксийката от външната страна - на всички, които гледах, докато избирах моята последна, пишеше името на вида Wink

# 134
  • Мадрид / София
Или милтониопсис?

Общи условия

Активация на акаунт