Нашите орхидеи – тема 34

• 33 648
  • 741
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Sysly, не се притеснявайте - най-честият резултат след падане на фалче е бесен цъфтеж.  Simple Smile

# 106
Пресадих я преди месец, изрязах черните корени и сега ми се отблагодарява 😚
И една кичеста красота
И в очакване

# 107
  • Пловдив
Много я харесах тази жълтата и още няколко, ама и аз като Месечинка нямам място, само за мини може да се намери. Освен да си занеса старите, които са само листа в офиса и да си взема нови цъфтящи. Имаше интересни, ето още една. Не е хубава снимката, снимана е в магазина през целофана.
Скрит текст:

# 108
Аз минавам на минита и мидита, за големи и моето място е кът. Място има, но не и подходящо за тях. Smirk
Да не говорим, че ММ постоянно мрънка, че ако домъкна още една да избирам - нея или него. Grinning
Виж, мъници има къде да наместя и да не пречат на никого.

Последна редакция: нд, 18 апр 2021, 17:09 от Sysly

# 109
Всички марули - в офиса!

# 110
  • Бургас
Джуджа тази и аз я гледах преди два дни, но днес имаше само една в тази разцветка, но не изглеждаше добре.
За моите орхи засега имам решение ще пратя няколко в апартамента на майка ми - марулките, лошото е че сина ми като се прибере там няма да е щастлив особено, ако се наложи да ги обгрижва Joy оф и това не е решение.

# 111
  • София
Здравейте момичета! Ето един запис и от мен - начинаеща съм с орхидеите, но минавах през лидл и тези много ме грабнаха.

За съжаление обаче вчера вечерта открих, че милтониопсисът отляво е бил с акари и се наложи да пресадя всичко, за да започнем на чисто.

Въпросът ми е дали пресаждането ще афектира цъфтенето? Може би най-добре да изчакам и да видя, или трябва задължително да се реже цветоносът?

# 112
  • София
islandgirl, акарите се третират с акарициди, а не с инсектициди. Не е нужно да се режат цветоноси или да се пресаждат цветята. Можете да ползвате Нисоран и Валмек, като имате предвид, че Низоран действа предимно върху яйцата. В зависимост от температурата на която отглеждате растенията, се определя периодът на третиране - колкото е по-висока, през толкова по-кратък период се опръскват.

# 113
  • София
@Raya - благодаря за бързия отговор! Много полезно и не знаех, че има различен препарат.

Аз все пак пресадих за всеки случай и май по-добре, защото и самият субстрат във всичките кофички се оказа много стар, а част от корените бяха обградени в нещо като почва (?), която изглежда е трябвало да се махне преди време.

Почистих няколко загнили корени, оставяйки здравите, измих корените, сложих малко кислородна вода и инсектицид. Старият субстрат и саксии отидоха директно в боклука и сложих нов субстрат от свежи кори и съвсем малко сфагнум на минитата (малко повече на милтониопсиса) и нови саксии с повече отвори да са по-проветриви (а и да виждам какво се случва с корените).

Минитата се оказа, че не са нападнати в крайна сметка, слава Богу. Милтониопсисът съм го изолирала в друга стая, видимо мисля, че всичко е чисто след това пресаждане, но ще взема акарицид за всеки случай също, и двата препарата.

За в бъдеще 100% май ще трябва да им правя карантина на новите растения Simple Smile Дано не съм объркала много нещата с пресаждането, но времето ще покаже в крайна сметка.

# 114
  • Мадрид / София
Много скъпо ще ми излезе да мина примерно само на минита. На цената на големите са, а идват вече болни. Лесно загиват, а китки за по 10 € малко ми иде солено.😁🙈

# 115
  • София
islandgirl,
И двата препарат са акарициди /Валмек е инсекто-акарицид/. Няма как да разберете, дали някое акрче не се е пренесло на минитата. Акарите са почти невидими с просто око, но пък умеят да се крият. Предлагам ви да третирате и тях.
Подобната на пръст субстанция около корените е торф. Когато са съвсем малки, в оранжериите садят орхидеите или в мъх или в торф. После никой не се занимава да маха стария субстрат и да го сменя. Цялото растение се хваща за ушите и или се увива в още мъх /най-често при азиатските орхидеи/, или се дозасипва с кори при холандските производители. Често можете да прочете за торфената таблетка/чаша като за "гъбата под основата на орхидеята".
Напоследък субстратът, в който идват фалчетата е смес от кокосови влакна, торф, едри парчета кори и понякога въглени. Минитата идват само с торфената чашка или в мъх. Имайте предвид, че този субстрат е много влагозадържащ и корените вече са адаптирани към него. Внимавайте да не презасушите орхидеите. Дайте им време да се адаптират към вашият начин на поливане и обгрижване.

# 116
  • София
islandgirl,
И двата препарат са акарициди /Валмек е инсекто-акарицид/. Няма как да разберете, дали някое акрче не се е пренесло на минитата. Акарите са почти невидими с просто око, но пък умеят да се крият. Предлагам ви да третирате и тях.
Подобната на пръст субстанция около корените е торф. Когато са съвсем малки, в оранжериите садят орхидеите или в мъх или в торф. После никой не се занимава да маха стария субстрат и да го сменя. Цялото растение се хваща за ушите и или се увива в още мъх /най-често при азиатските орхидеи/, или се дозасипва с кори при холандските производители. Често можете да прочете за торфената таблетка/чаша като за "гъбата под основата на орхидеята".
Напоследък субстратът, в който идват фалчетата е смес от кокосови влакна, торф, едри парчета кори и понякога въглени. Минитата идват само с торфената чашка или в мъх. Имайте предвид, че този субстрат е много влагозадържащ и корените вече са адаптирани към него. Внимавайте да не презасушите орхидеите. Дайте им време да се адаптират към вашият начин на поливане и обгрижване.

Добра идея. Ще третирам и минитата, дано всичко да е ок. Ще внимавам да не ги пресуша.  Много благодаря за полезната информация Hands Pray

# 117
Като нахвалихте кауфланд.. и аз да се отчета, уж нямах намерение повече за тоя сезон да вземам, а то😎

Имат ли си имена тия две с точките?

Новодомките :

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 08:55 от second

# 118
  • София
Като обсолютно боса по отглеждане на орхидеи (успях да уморя 2) засега оцелява само едно мини. Вече е на 6 г., но никога не съм я пресаждала от страх да не я прецакам. В нещо като мъх е, цъфти всяка година, но новите листа са видоизменени, което предполагам е сигнал, че не се чувства добре. Какъв субстракт да купя и в какво да я пресадя? Гледах по-назад имаше минита и в стъклени чаши - не ги ли задушават и как се поливат? Изобщо ще се радвам на всякакви съвети.

# 119
  • Бургас
Стъклените чашки се ползват за кашпички, иначе са си в транспортните саксии.

Накупувах нови орхи ама кашпички нямат. От сайта взех две много ми харесаха, да знаех още 3-4да поръчам.

second първата мисля, че е Манхатън.

Последна редакция: пн, 19 апр 2021, 09:35 от maya_76

Общи условия

Активация на акаунт