Пазарът на недвижими имоти във ВАРНА-какво се случва реално? - 11-та тема

• 49 875
  • 769
  •   1
Отговори
# 135
Направо по 10 трябва да ги имаш парите. В момента един от приятелите ми довършва къща на три етажа, отделно тавански и приземен етаж. Всеки етаж над 100 квадрата. За три семейства е предвидена,  но се занимава почти изцяло само той. Някъде в района на Изгрев или Гледка. Отнема си време и си е занимавка, ама явно става. На практика си е града та не е в калта някъде. Не знам Пенкоман какво разбира под топ парцел.
На Фарьорските острови всички живеят в къщи с двор Simple Smile
В Норвегия масово средната класа живее в къщи. Сега отделен въпрос, че тяхната средна класа си е доста над нашата.

# 136
  • Варна
Когато говорим за къщи е хубаво да уточним дали говорим до БДС или не, мисля оттам идва разминаването. Ако ще сравняваме апартаменти и къщи да го правим до БДС, апартаментите няма да ви ги дадат готови.

# 137
Пенко не аз ти не знаеш какво искаш освен да се хвалиш във форума.
1.За живеене. Тогава готов ли си да закопаеш едни 400 00 лева без възвръщаемост? А имаш ли ги кеш? А децата в манастир не е ли още по-добре да ги заведеш? Аз лично познавам приличен брой хора с къщи по вилните зони и младите не живеят там, защо ли?
2.За инвестиция. Отново имаш ли парите кеш? Минимум 3 години няма да вземеш и стотинка. Накрая това нещо за даване под наем не става. За продаване малцина имат парите, я го продадеш с 300 зора я не. За инвестиция един апартамент във победа, Младост много по-добре вземаш си наем един ден ако излезе добра оферта на 15%отгоре може и да го кешираш.

# 138
  • Най-красивата страна
Да,за децата е по-добре да бъдат в града.
На село манталитет е друг,средата е друга,няма забавления,няма извънкласни занимания..
През зимата -една буря и спират тока и водата.Може и за 2 дни.Оставаш без телевизия,без топла вода,не можеш да пуснеш пералня..
Имаме къща в голямо планинско село и знам за какво става дума.
Да живеем там постоянно-абсурд.

# 139
Къща във вилните зони е по скоро инвестиция във спокойствие.

# 140
  • Варна
Ами върни се и ми виж мненията, относно инвестицията се припокриват на 100%, даже Вивката където ме види и все се занимава с мен именно защото от край време говоря за инвестиция извън центъра в двустайни апартаменти, а тя си държи на центъра. Там спор нямаме с теб.
И по точка едно, не не бих дал 400 000лв, но и не мисля, че ще излезе толкова. Родителите ми построиха двуетажна къща до БДС 150кв. и им излезе около 50 000 евро, вярно беше преди 10г., двойно да е поскъпнално всичко - значи да излезе 100 000 евро сега, гледал съм парцели които ми се струват прилични в Траката или в периферията на града еми има и за 50-60 000 евро. Значи 150 000 евро, толкова искат и на един четири-пет стаен в Чайка. Ама това е без паркоместа, без барбекю, без беседка, без лятна кухня и зимна градина и.т.н. Сега дали ги имам или не парите, това няма значение, тук не обсъждаме кой какво има, а каква е ситуацията на пазара и дали един или друг план са реалируеми и какви са другите опции. В нито едно мнение не съм се хвалил, че имам едно или друго или че мога да си позволя едно или друго. Няма и да го направя. Това, че питам или обсъждам такава стъпка, не знам защо те дразни. Къщите са имот, намират се във Варна, значи е по темата.

# 141
  • Варна
Чета разгорещената ви дискусия. Искам да питам нещо Пенкоман: защо искаш непременно голям апартамент с 4-5 стаи? Заради голямо семейство или по други причини?

# 142
  • Варна
Хубав въпрос. За мен петстаен апартамент е апартамент който има четири спални.  В момента не ми трябват всички стани, но аз съм делил стая със сестра ми и искам ако имам две деца всяко да има стая. Съответно една родителска спалня. Последната стая ми трябва за офис, по-евтино ми е да имам домашен офис отколкото да ходя на работа или да плащам за офис в който да работя, без значение от варианта. Може и фитнес да си направя някоя стая, ако стои празна. Пак супер време ще пестя и ще имам комфорт. Общо взето тази пренастройка се появи последната година заради Ковид. Пак оттам и желанието ми за къща, но и шума взе да ми пречи повече, не знам защо.

# 143
Апартамента е друго, отиваш в банката дават ти заем, после нямаш пари в момента или си млад живее ти се даваш го под наем. И накрая не го пожелавам на никого обаче злополука стане нещо имаш нужда от пари бързо ще го продадеш. Аз въпреки че обичам града, също си мисля като стана 65 примерно ще си купя къща в някое село на 30-40 км от Варна. По евтино, спокоиствие но достатъчно близо до децата ако имат нужда да им помагам без да се натрапвам. Ако обаче заминат в София или чужбина тогава все ми е тая къде.

# 144
И аз разсъждавам изключително усилено върху въпроса с къща извън града. Парцелът е налице, във вилна зона, асфалт няма. Има кладенец и партида за ток. Решила съм малка къща 50-60 квадрата- 1 етаж, две стаи. Изцяло ваканционен имот, само за топлите месеци и да празнуваме рождените дни на детето на открито, с беседка и барбекю. Чудя се дали е реалистично 35к евро за подобна идея, строеж с фундамент, покрив, дограма и  т.н без довършителни работи (ламинати, плочки, бои, шпакловка, мебели). Гледах готови къщи, нуждаещи се от ремонт- в този ценови диапазон са твърде далеч от града( 40-50 км- не ме устройва), нуждаят се от сериозен ремонт и т.н.

# 145
  • Варна
Виждала съм уникални дървени къщи в Русия и Канада. Тук ги изработват от иглолистна дървесина. А цената е близка до масивното строителство.

# 146
В твоят случай не е ли по хубаво да си купиш от тези сглобяемите къщички. Даже май не се броят като постоянна постройка и няма да имаш тези административни ядове. Сумата която си посочила е напълно реална.

# 147
В твоят случай не е ли по хубаво да си купиш от тези сглобяемите къщички. Даже май не се броят като постоянна постройка и няма да имаш тези административни ядове. Сумата която си посочила е напълно реална.
Обмислям и този вариант. Клоня все пак към монолитното строителство, като по-класическо, евентуално по-лесно за продажба и дори ако евентуално реша да служи като обезпечение за бъдеще към банка (съвсем примерно). Истината е, че се съмнявам да намеря стоителна фирма, която да се ангажира с такъв малък проект. Ако стане така, ще се насоча вероятно към сглобяема къщичка, въпреки че не  ми е първи вариант на избор.

# 148
Сглобяемите къщи изискват бетонов фундамент и от там се вадят всички разрешителни. Единствениите плюсове вече на сглобяемите е бързия монтаж и липсата на мокри процеси, а и това, че са леки и ако мястото е на скат изисква по-малки подпорни стени за терасиране

# 149
  • Варна
Гледам едни предавания по Дискавъри, там има и някакви контейнери дето се преправят. Може и такова решение, защо не...към него какво ти пречи да си направиш другите неща особено ако за някои от тях не се искат документи. Но за нещо малко ще гледам как да мина с по-малко администрация.

Общи условия

Активация на акаунт