Седмокласници 2020/2021 - Тема 11

• 32 161
  • 739
  •   1
Отговори
# 480
  • България, София
На патерици - честито на съботно - неделните именици! Бъдете здрави и изпълнени с пролетно и цветно настроение.

Дъждец, re-ge, съчувствам за мигрените на децата. И аз имам от време на време пристъпи. Както mmm е писала, моите най - често са на хормонална основа, но се отключват и от други най - различни фактори. Най - често недобро наспиване. Чак такива тежки състояния не съм имала, но знам колко е неприятно. Наистина трябва да се действа още в началото, но и на мен ми се е случвало просто да се събудя с болка. Или пък да реша да изчакам дали няма все пак да мине ако пия повече течности. ММ все ме критикува, че една и съща грешка правя в тези случаи, защото накрая пак стигам до лекарство, но преди това вече ми се е догадило, лявото око ми сълзи и просто лягам, стискам зъби, затварям очи и чакам около час да подейства лекарството. На мен ми помага Оки. Няма го тук, но от приятели в Италия сме поръчвали да ни носят.
Аз ги отключих на по - късна възраст, но се надявам след пубертета при децата да минат.

Стискам палци всички деца, явили се на изпита за АК да са се представили така, че да имат място там. Дори и да е резервен вариант, дава спокойствие.

# 481
  • София
Относно мигрената е хубаво да се посети лекар и ако е необходимо да се направят необходимите изследвания, защото последиците от нея може да са много тежки. Няма да навлизам в подробности, но го казвам от личен опит.
За преразказите, директно пише на белова. Няма време да пише на чернова и след това да преписва.
Стискам палци на всички, които чакат вече резултати от АК.

# 482
Дидева, Flowers Rose

За преразказа на чернова си правят план и пишат бързо най-важните подробности моите деца и после пишат на белова.

# 483
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
резултатите за АК излизат на 14 май. Wink
няма да можем да се чукаме с яйцта ако стискаме палци дотогава. Simple Smile

# 484
  • Варна
Излезе Утвърдения ДПП за Варна. Сравних с проекта и има минимални разлики в балообразуването за 2-3 паралелки (което може и аз да съм сгрешила при форматирането). Ще кача новия файл в пощата и ще махна стария, за да не стават грешки. Допълнително и едно ПИ от уикенда ще има Wink

# 485
О Дъждец съжалявам.
Скрит текст:

Аз от тези, гадните мигрени с припадъците почнах да получавам като навърших 18. При мен, ако е просто главоболие е на хормонална основа. Хормонслните главоболия почнаха някъде на 12 . То затова е главоболие на хормонална основа а не мигрена. Мигрената е главоболие чийто произход не може да бъде установен дори направени всякакви изследвания (ехо, доплер, скенер, уши, очи , консулти със невролог, отонерволог, еднокринолог, стоматолог и др) . След един припадък ме приеха в болница и ми направиха всичко чак мислеха че имам тумор щото бях и  обонятелни халюцинации ). Всичко беше ок, затова е и мигрена моето главоболие. За мигрените помагат (относително казано) само тежки лекарства. Лошото е че и при лекарствата трябва да се напипа подходящото  с проба грешка. При мен от тях по- лесно ме отпуска да заспя. Защото иначе ти идва да скочиш от балкона. Съжалявам за детето. За съжаление това са процеси не подлежащи на контрол. И в барокамера да живееш пак може да се случат. А как да избягваш стреса? Предполагам че тя е чувствителна натура, силно преживяваща.... те двете неща са свързани - Мигрената и по-крехката психика. Аз затова моя синковец не го притискам много. Искам да отложа мигрените със силна аура за по-нататък.

Да споделя че дадох на синковеца последния пи на междучасие по мат. Последната задача не бих нарекла подходяща за нво. Видя ми се излишно усложнена с нови условия във всяка подточка. Последната подточка пък изби рибата.

# 486
Да попитам за пощата-дали вече мога да имам достъп? Ще съм ви благодарна!

# 487
  • София
Здравейте, дами, и честити празници на патерици - уикенда беше много наситен с всякакви емоции, та дочитах Simple Smile 
За преразказите, директно пише на белова. Няма време да пише на чернова и след това да преписва.

За мигрените да напиша и аз от личен опит, ако изобщо помогне, но искрено съчувствам на дечицата, аз бях много уплашена, че не знам кога ще се случи и как ще издържа пристъпа. При мен  е още много жив спомена че ми се случи при кандидатстването след 7 клас, по време на изпит по английски, зо да ходя в АЕГ, без да съм подготве, но се събрах и после спах цял ден...
Скрит текст:
Имам мигрена от 13 годишна, като след изследвания, вкл. и с ЯМР и всякакви доФтори, ми поставиха диагноза мигрена със зрителна аура- когато започне пристъпа и докато свърши, виждам все едно през калейдоскоп, това мога да дам като най-просто описание, след което започва и болката. Един пристъп сега ми трае около 30 минути, преди беше по-дълъг. Диагнозата ми я поставиха някъде към 20 г. и кусур, нашите се притесниха да не е тумор, като дотогава пристъпите ми бяха много тежки, със силно главоболие, желание за повръщане, непоносимост към светлина, но с одъртяването намаляха- и като брой и като интензитет и като времетраене.
Хаповете, които предписват са доста сериозни, без доктор няма как да стане, разбира се, а и имаха толкова много странични ефекти, че не ги пих много време. Посъветвавха ме още тогава да се следя сама за да установя какво я възбужда конкретно, като изброиха множество причини - светлина, умора, стрес, алкохол, даже определени видове сирена с плесени, кофеин и пр. За мен обяснението се оказа по-просто- засякох зависимости с месечния цикъл, така, че при мен е по-скоро на хормонална основа.

# 488
  • Varna
Качила съм в пощата вчерашния ПИ по математика на СМБ, но само първи модул /детето се постара да го превърне в един файл../. Като намеря втори модул ще кача заедно и двата...
Dive благодаря за новата табличка. И за новият пробен разбира се...
Днес цари едно спокойствие покрай ДО и сякаш отново имаме време за много други неща, освен учене.
А за преразказите - първо пишеше чернова, но после като разбрах, че реално няма време за проверка и тя просто преписва дословно беловата, решихме че писането на чернова в нейният случай е безсмислено. Сега прави подробен план на чернова, а преразказа пише направо на белова. Така поне й остават 5-10 минути за проверка...
А относно бургаското - много я е яд, че не е успяла да предаде, защото като видя отговорите се оказа, че всичко й е вярно... но вчера не беше в кондиция нещо, а и час преди това прави друг пробен, който доста я поизмъчи. Последно време събота и неделя е едно препускане по пробни, преразкази, тестове, уроци... как ми се иска поне в един от двата дни да си почива. Нея я удря в стомаха, а не в главата, но ако я заболи е много страшно /което често е подсъзнателно/. Винаги казва, че всичко е наред, че не е уморена, иска да прави още и още, уж не се притеснява, но може би това е бариера и зад нея й се свива стомахчето...

# 489
  • София
Цитат
Десита, колко мило, че твоето момче иска точно "тортата на мама"! Сигурна съм, че при такава оценка, каквото и да направиш в кухнята, ще бъде разкошно. Весел да е празникът ви утре и юначето да е живо и здраво! GiftBirthdayBalloonTada
Кали, много благодаря 🤗 Мина и РД на малкото ми момче, вече официално е на 8 😍 Два дни останах без сили, но си заслужаваше. Ето я и моята торта, не е мастър клас, но пък беше много вкусна 😀

Вчера мина изпита на каката в АК. Каза, че било трудничко, но мисли, че се е справила добре.... ще видим 🙂
Но не мина и без инфарктни състояния. Предния ден, докато течеше купона с децата, каката излезе да се разсее. И след час ми звъни едва говорейки - много ми е зле, причернява ми, повръщам, и разстройство имам, ела ме прибери 🤨 Лошо ми стана, и то няколко часа преди изпита. Е, поспа си и вечерта вече нищо й нямаше, ноо... мен стреса още ме държи...

PS. Връщам се да ви чета 🙂

# 490
  • България, София
Десита, тортата е прекрасна Simple Smile И на патерици, честито да ти е порасналото момче. Да е жив и здрав, с много късмет и да се сбъдват мечтите му.

Горките деца. То че ние се тормозим с този седми клас, тормозим се, но и при тях явно е голям стрес.
Да свършва по - бързо, че съвсем ще се повредим всички.
Дано госпожицата се е представила добре на изпита.

# 491
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
когато тръгна към изпита минахме край момиче, което плачеше. не искаше да тръгва и само повтаряше "ще се изложа", "не знам"...
беше с цялата рода и всички я успокояваха и побутваха да тръгне.

на излизане имаше други две, пред припадък. пак плач, "аз съм провал", мокрене с вода...

малко ми е трудно да приема подобно "подтикване". Sad

# 492
  • София
Ужас, Добри. Горките деца.
Моята, голямата, уж на 18 и щеше да припадне пред ДАИ за едни листовки, качи температура и я сложиха отстрани да си почине и да я свали, че иначе не може да влезе. Пък тия мъници...

# 493
  • гр.Варна
Голям стрес!Дано всички( и родители,и деца) сме в добро психическо здраве в края на юни.
На пощата изпратих и задачите от втори модул на СМБ-Варна,провел се на 25.04.2021.

# 494
  • София
Някой опъна ли детето си на пробния от Бургас? Последната задача ми се струва като за втори модул.

Общи условия

Активация на акаунт