Университети в Германия и други държави с немски език 16

• 59 202
  • 749
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Здравейте,
Във Вторник писах на АОК с молба за Удостоверение за здравните осигуровки. Използвах официалния адрес и до момента, нямам отговор. Притеснявам се ! Мисля да пиша отново, но този път към конкретен служител. Може ли някой да даде  е - mail адрес на служител в АОК, който със сигурност е актуален в момента.
Благодаря!
Alena.Biesinger@bw.aok.de
Philipp.Kleinert@nordost.aok.de

# 391
  • София
Гелева,
Благодаря много...!

# 392
  • Под гъбата
Днес дойде и потвърждението, че има стая за бъдещата студентка в общежитието в Аахен. Изненадващо е че и тя ще е на същото място като брат си, а не кандидатства само за там. Ако има някой друг за архитектура в Аахен да се запознаем Hug
Към коя немска банка използват карти студентите сега в Германия?

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 22:21 от I am the same

# 393
  • София
Днес дойде и потвърждението, че има стая за бъдещата студентка в общежитието в Аахен. Изненадващо е че и тя ще е на същото място като брат си, а не кандидатства само за там. Ако има някой друг за архитектура в Аахен да се запознаем Hug
Към коя немска банка използват карти студентите сега в Германия?

Честито за общежитието! Готино е брат и сестра да са в едно, аз много исках близначките да са така, но те искаха в различни градове..  Но пък така почват да си липсват и си правят няколкодневни визити Simple Smile

Точно в тази връзка имам един въпрос. Манхаймската девойка ще лети в понеделник за Кьолн, за да погостува на сестра си до 27-ми в Аахен (когато пък тя лети насам), след което с Фликсбус ще си  стигне в Манхайм.   Откакто на едната обаче й правиха въртели на Терминал 2 за едни 15-20 мин, надвишаващи  24-те часа, все ми е свито сърцето. И затова все ги карам оттук да имат теста на хартия като уж по-внушаващ, не само в електронен вид .  Идвайки от Германия и Холандия(опс, Нидерландия, навик) нямат проблем, си го показват на тел. Въпросът ми е има ли дете в темата, летяло до Кьолн с Райън, което е показало негативен антиген само на тел/таблет на Терминал 2? Ще си прави теста утре към обяд и  после й се налага едно бързо следобедно пътуване извън София, което ще възпрепятства взимането (лично поне) на хартийката. Другият въпрос е дали друг човек (примерно аз) може да вземе резултата от теста и ако да, какво изискват като документ в Рамус конкретно, понеже утре  май само те работят? И Токуда евентуално..

Благодаря предварително за инфото Heart

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 23:08 от пенсионирана русалка

# 394
Здравейте, намесвам се в темата за студенти в Германия, макар да имам такъв в Холандия, тъй като лети в понеделник до Дортмунд, после с влак до Енсхеде. Получи няколко мейла от Уиз Еър да попълни декларация задължително, но при проследяване на линка текстът е ясен,че касае пътници от рискови държави, а при въвеждане на България, директно ти изписва, че не е рискова зона. Ние сме с ваксина- европейски сертификат и мисля, че друго не му трябва, освен маска де.

# 395
  • София
Русалке единственото,което ми хрумва е девойката да попита на място,как може родител или друг  да получи резултата от теста.
Ако беше делничен ден или дори събота щях да препоръчам лаборатория,в която не се чака много и след час е готов е резултатът..За съжаление в неделя не работят.
Валидността на антигенните тестове не е ли 48 часа?
Blossom и аз  мисля че ваксинационният сертификат е достатъчен и маската разбира се.
Не зная за Раян и Уиз,но Луфтханза,доколкото знам,не разрешават пътуването с еднократните хирургически маски,а с такива с по-висока защита /FFP2/.

# 396
Не виждам защо е необходим резултат на хартия от лабораторията. Директно си го въведете в his.bg и оттам се печата сертификата, с който се минава.
Иначе в Рамус трябваше да заверя стар положителен пср на дъщеря ми, която даже не беше в България - никакъв проблем. Само ако е посока навън искаха документа, с който ще се пътува с правилно изписване имената на латиница.

Последна редакция: сб, 21 авг 2021, 23:58 от chervenokoska_2

# 397
  • София
Али, за жалост вината си е нейна, чела - недочела Einreiseverordnung-a.. Sad Изискването за 24 часов антиген има, но то е CAMO за държавите, определяни към момента като Virusvariantengebiete, каквато България определено не е.  С това онлайн обучение си стоя  почти изцяло тук, ходи си само за два присъствени изпита и се прибра, загубила е явно тренинг да чете внимателно детайлите.  А аз пък се загубих в датите и мислех, че 23-ти е във вторник и неделята ще  е перфектният момент за Рамус, имах си просто други неща за размисъл. Хвани едната и удари другата  Simple Smile

Червенокоска, признавам си без бой, мислех, че в his.bg  мога да правя проверка за валидността на сертификат за ваксиниране, издаден от Министерство на здравеопазването.  Но къде там се въвежда каквото и да е за антиген, та после да може да се разпечата резултата във вида, искан на летището? Сори за тъпия въпрос..

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 00:09 от пенсионирана русалка

# 398
За влизане в Германия с тест зависи дали държавата е в списъка на рисковите, или не. Ако България все още не е в него или пък е само Hochrisiko, антигенният тест не трябва да е по-стар от 48ч. Само за региони с вирусни варианти се изисква да е до 24ч.

Да не се бърка с правилото за 24ч, ако човек иска да посещава културни мероприятия.

https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-re … -einreisende.html

Цитат
Не зная за Раян и Уиз,но Луфтханза,доколкото знам,не разрешават пътуването с еднократните хирургически маски,а с такива с по-висока защита /FFP2/.
Освен ако не е много ново правило, в началото на месеца нямаше такива изисквания. Самият персонал в самолета беше с обикновени медицински маски.

Цитат
Получи няколко мейла от Уиз Еър да попълни декларация задължително, но при проследяване на линка текстът е ясен,че касае пътници от рискови държави, а при въвеждане на България, директно ти изписва, че не е рискова зона. Ние сме с ваксина- европейски сертификат и мисля, че друго не му трябва, освен маска де.
България до момента не е рискова област, следователно не се изисква такава регистрация. И да беше, Вашият син е само транзит и май и тогава не е нужно попълване. Сверте с линка, който съм дала - там е обяснено подробно.

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 00:08 от Grant

# 399
  • София
Дори и да не е транзит, пак не се иска. Simple Smile  Системата изхвърля (към момента, разбира се, нещата винаги могат да се променят) и тези с местожителство в Германия (тоест дали постоянен адрес там като крайна дестинация), решили да се пробват да попълнят декларацията,  понеже за момента БГ не е  нито рискова област,  нито Virusvariantengebiet,  няма я в списъка на Роберт Кох. Тоест и желание да има човек, не може да я попълни ей така, просто за всеки случай (уплашен примерно  от упомената иначе тлъста глоба за непопълване  от мисля 24 000 евро или нещо подобно), ако стартовата точка е БГ.

# 400
Тръгва се да се попълва  за издаване на цифров сертификат и на едно от менютата има опция - тестван. Изисква се някакъв специфичен номер НРН посочен на самия тест - не съм наясно кой точно е това. Някой ако подскаже... След това системата сама генерира сертификата.
Ред. Сега порових - това е национален референтен номер на изследването. Като отиде да си прави теста, нека пита лаборантките къде да го види като й излязат резултатите. Видях, че други лаборатории го изпращат по вайбър, за да може човек сам да си генерира сертификата.

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 00:26 от chervenokoska_2

# 401
  • София
Тръгва се да се попълва  за издаване на цифров сертификат и на едно от менютата има опция - тестван. Изисква се някакъв специфичен номер НРН посочен на самия тест - не съм наясно кой точно е това. Някой ако подскаже... След това системата сама генерира сертификата.

Oткрих го, благодаря ти!  Избираш първо опция с какво ще се идентифицираш, примерно с ЕГН. После въвеждаш въпросната идентификация. Третото поле е пак с падащо меню и имаш да избираш между ваксиниран, преболедувал и тестван Simple Smile Все ще открием кой е номерът, че за  всеки случай да има и заветната хартийка..

Оннзи описан по-горе от мен случай, накрал ме да бъда мнителна и презастраховаща се,  беше адски дразнещ. Само Пирогов тогава слагаха час на провеждане на теста PCR, а холандците искаха такъв с час. Дошъл й ред на девойката, тя казала на тестващите, че ще пусне следващите двама-трима пред себе си, че иска да се впише точно  и упоменала на лаборантката  времевата граница.  Тестващата й казала, че е луда и че никой няма да се заяде за някакви си15 мин. Е, да, ама на Терминал 2 се заядоха.Добре че е запазила самообладание и след като един служител я е върнал, тя се наредила на друга, съседна  опашка, където безпроблемно я пуснали със същия този тест. И затова си имам едно наум, че се заяждат за щяло и нещяло. Утре, ако стане това в his.bg, ще споделя кой точно номер се въвежда и как го е получила. Simple Smile

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 00:36 от пенсионирана русалка

# 402
  • München, Deutschland

Въпросът ми е има ли дете в темата, летяло до Кьолн с Райън, което е показало негативен антиген само на тел/таблет на Терминал 2?
Барабар Петко с децата, да кажа и аз. 😃

Досега летях по няколко пъти и с Уиз, и с Райън от Сф до Меминген, съответно и от двата терминала. Разпоредбите за всички излитащи са еднакви, независимо към кой точно немски град. Никога не съм показвала тестове, сертификати и пр. в хартиен формат, винаги сканиран пдф на телефона. Абсолютно никога не сме имали проблем, нито аз, нито приятелят ми.

# 403
  • София

Въпросът ми е има ли дете в темата, летяло до Кьолн с Райън, което е показало негативен антиген само на тел/таблет на Терминал 2?
Барабар Петко с децата, да кажа и аз. 😃

Досега летях по няколко пъти и с Уиз, и с Райън от Сф до Меминген, съответно и от двата терминала. Разпоредбите за всички излитащи са еднакви, независимо към кой точно немски град. Никога не съм показвала тестове, сертификати и пр. в хартиен формат, винаги сканиран пдф на телефона. Абсолютно никога не сме имали проблем, нито аз, нито приятелят ми.

Супер, мерси много! Така и трябва да бъде, те точно това правят, идвайки си насам, независимо дали от Германия или през Нидерландия.  Но в обратната посока аз все  мелех да имат и  хартиения вариант. Ясно иначе , че политиката на Райън не зависи от градовете в Германия, еднаква е, но просто упоменах конкретно Кьолн, понеже доста хора тук са с деца в Аахен точно и ползват това летище като най-удобно.  Макар че дъщеря ми след  цели две години там е летяла до Кьолн  като иначе най-близко летище, че и покрито като транспорт дотам със семестъртикета, цифром и словом веднъж, все си избира Айндховен.  А той реално не излиза по-евтин, че това да е довод, понеже студентската карта покрива влака само до Хеерлен, после се доплаща. Но кой както и каквото си избрал Simple Smile

# 404
  • София
Русалке специално за теб рових в разни документи,че това НРН ми говореше нещо.Намерих такова НРН от едно изследване за пътуване.Обаче убий ме не знам откъде съм го изкарала.Сега няма да мога да заспя,докато не го разнищя откъде и защо е.

Последна редакция: нд, 22 авг 2021, 01:04 от Ali97

Общи условия

Активация на акаунт