Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 395
  • 755
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аритметиката на земеделските земи не е толкова проста. Миналата година рентите в Добруджа бяха ниски, защото годината не беше добра. Отделно арендаторите по места се договарят и гледат да дават долу-горе еднакво. Има и други неща, ама сега не ми се пише.

# 136
И къде изобщо се намират 1000 до 10 000 декара за продаване, че да си купиш такова количество и да си докарваш такива пари?! Този път съм съгласна с Гого, хората по селата не пасат трева. Мнооооого рядко се продава земя, освен ако не си на зор за нещо, примерно да ги вложиш в апартамент.

Ма такива пари от рента предполагам вземат единици.

# 137
Първо, хората по селата не пасат трева и знаят много добре колко върви цената на земята, че даже и искат повече от пазарната цена. Имат си градини и рядко закъсват за пари освен ако не са някакви пропаднали, което също се среща.
Второ, преди 10 години, земята не беше  200лв а по 500лв. Но когато и да е била 200, пак е било цифра да се купят стотици декари. Но прееди 7-10 години апартаментите в Сф бяха по 700-800е/кв. Така че и те са си били добра инвестиция за хора с кеш.
Абе, те не пасат трева и искат, въпросът е кой е готов да им даде. Не са много дащни арендаторите, особено като имат срещу себе си обикновени възрастни хора, без кой знае какви възможности да защитят правата си.
Има села и села. Много от тях са обезлюдени и са останали само възрастни и необразовани хора.
Хората на село не закъсват за пари, защото са по-пестеливи и не си позволяват луксове. Ако мислиш, че с една градина може да се изкарват пари... Може да се стане гърбав от работа, но няма гаранция, че даже и собствените си нужди могат да покрият. През последните години някои традиционни земеделски култури мистериозно прегарят, не е толкова лесно вече и домашни животни да се гледат. Тетрадката с вересиите са основен аксесоар в магазините по селата.
Ако хората по селата рядко закъсваха за пари, нямаше да го има напливът към София и големите градове.

Няма спор. Добрите инвестиции и преди, и сега, са възможни за хората с кеш. (Инвестициите в казината не ги броим Yum). За хората без кеш - нулата по колкото и да я умножаваш все си е нула Simple Smile
Относно цените на земята. Говоря за реален бизнес модел, който е стартирал преди 15 години пред очите ми. Не задължавам никого да ми вярва. Земята е подбирана внимателно, след събиране на много информация, а не на юруш.
По някаква случайност, защото трябва да организирам сделка, пред мене е документ за нива, закупена за 300 лв. през 2009 г.
Най-фрапиращият случай, който си спомням е за една възрастна жена, която ме помоли да й съдействам да продаде няколко декара ниви по 160 лв., за да ги даде на внучката си.

mokka, говоря за ниви, купувани, събирани и заменяни на етапи 15 години с влагане на пари от друг бизнес. Съгласен съм, че това не е масов случай.  Не съм от тия, дето ще кажат "ауууу, щом този човек го е направил, значи и другите могат да го направят, иначе са некадърници."

# 138
Цените на имотите са нормални. Който иска нека да сравнява и със запада и даже и с Русия в Питер и Москва дето цените са безбожни и то не в център, а заплатите не са кой знае колко високи. Работех преди години в чужбина, ръководителя на групата беше местен и изплащаха апартамент на банка около 30 години и то не голям и не в мегаполис или столица. Тук говорим за сравнение, стандарт на живот, заплати и цени на имоти. Давам пример в София семейство с доходи 3000 на месец отделят 700 лв, за една година са над 8 000, за 25 години са 200 к и имота е изплатен.Имота  не е нито да изплатиш кола или да идеш на екскурзия и да се изплати за 5 години работа. В смисъл и нормална средна класа хора може да си го позволят, а тези с по добри заплати даже и по бързо, докато в другите държави е много по трудно.

# 139
damon1 много правилно. купувай го този мотор и докато обиколиш качествено света и се повеселиш на всякъде и ... наследствените имоти само ще те чакат. Единствено което ще ти трявба още е човек до теб . според мен де.

Другият човек и той кара мотор с мен, втори мотор. Wink И дава повече зор от мен за това... Въпросът е че трябва да сложим някъде детето и още не сме намерили начин. А моторите с кош са наприятна работа.

Мисля, че у нас притежаването на имот е силно надценено като смисъл, но това си е мое виждане. Няма пропагандирам мислите си сега. "Да имаш или да бъдеш" е казал един немски философ. Simple Smile
Деймън, моторите са много опасни, висока скорост, а си незащитен на пътя. Ако бяхте само двама, ок, трепете се, ама детенцето ви не е виновно, че сте го създали, и не е редно да го оставяте без родители. Иначе що се тръшкаш, живей си под наем и не го мисли. Докато детенцето порасне и току виж, наследството пристигнало.

Queenn, право думаш Hands Plus1

Белла, психолог е авторът, не е философ.

Последна редакция: чт, 13 май 2021, 22:07 от Анонимен

# 140
Цените на имотите са нормални. Който иска нека да сравнява и със запада и даже и с Русия в Питер и Москва дето цените са безбожни и то не в център, а заплатите не са кой знае колко високи. Работех преди години в чужбина, ръководителя на групата беше местен и изплащаха апартамент на банка около 30 години и то не голям и не в мегаполис или столица. Тук говорим за сравнение, стандарт на живот, заплати и цени на имоти. Давам пример в София семейство с доходи 3000 на месец отделят 700 лв, за една година са над 8 000, за 25 години са 200 к и имота е изплатен.Имота  не е нито да изплатиш кола или да идеш на екскурзия и да се изплати за 5 години работа. В смисъл и нормална средна класа хора може да си го позволят, а тези с по добри заплати даже и по бързо, докато в другите държави е много по трудно.

На 200 хил лв заем само лихвата му май ще е близо 700 лв на месец и това при все още ниски лихви. С този доход ще могат ли да издържат 5% лихва? Ако има сериозна инфлация както се опасяват хората лихвите могат да скочат повече. За кола и екскурзия може да не остане.

# 141

На 200 хил лв заем само лихвата му май ще е близо 700 лв на месец и това при все още ниски лихви. С този доход ще могат ли да издържат 5% лихва? Ако има сериозна инфлация както се опасяват хората лихвите могат да скочат повече. За кола и екскурзия може да не остане.

Точно така
Дори наскоро правих проверка за изплащане на 120000 лева за малко над 10 години и ми излезе месечна вноска от 1200 лева ... това в сравнение на нивата в няколко банки!!
Така че по сценария по-горе вноската ще е минимум 900 лева.
А ако лихвите се вдигнат, ако хората си загубят работата - не изглежда толкова лесно , в крайна сметка.

# 142
Кредитът ни е 195 000, вноската ни е 750 лв. Не знам кво и къде сте проверявали.

# 143
  • София
mokka, вероятно вашият кредит е за повече години. Смятаният от rady_plovdi е "за малко над 10 години".
При кредит от 200 000 лева за 20 години и ГПР 2,7 вноската илиза към 1080 лева.

# 144
Ами за повече е, коментира се "сценария по-горе" на Queen за 25 години все пак. Толкова е и нашият.

Плюс това, проверките в разни онлайн калкулатори са само ориентировка. Банките предлагат индивидуални условия, зависят от много неща.

# 145
Някой има ли поглед върху пазара на наемите?
Наблюденията са ми върху ФБ група, ама ми прави впечатление че цените на наемите са спаднали. Има ли такова нещо?

# 146
mokka, вероятно вашият кредит е за повече години. Смятаният от rady_plovdi е "за малко над 10 години".
При кредит от 200 000 лева за 20 години и ГПР 2,7 вноската илиза към 1080 лева.

# 147
Някой има ли поглед върху пазара на наемите?
Наблюденията са ми върху ФБ група, ама ми прави впечатление че цените на наемите са спаднали. Има ли такова нещо?
Има спад в цените на наемите около  20-25%.
Сега веднага някой ще изскочи, че не е свалил нито лев, но това е положението ако трябва да се обобщи.

Освен това има много апартаменти седящи със седмици и месежи или казано голям избор, точно обратното на каквото беше преди 1-2-3 години.

# 148
  • София, България
Не мога да кажа дали цената на жилищата в момента е нормална или не, дали ще се вдига или ще спада, но като си направя сметката май вече не излиза изгодно купуването на всяка цена. Дори не става въпрос за сметки с колко и дали ще се вдигат цените на имотите и колко струват имотите в чужбина. Според мен цените минаха една точка, в която 100% беше по-изгодно да купиш, отколкото да си под наем. Вярно е, че под наем не изплащаш нищо свое и парите отиват на вятъра, но си има и предимства - бърза възможност за смяна на локация (правила съм го и е уникално удобство), гъвкавост в парите, които си склонен да дадеш - някои години може да се шириш в тристаен, но ако един от семейството загуби работа може и в по-малко жилище да се преместите или дори в по-лош съседен квартал без да е много далече за училището на децата, например.
Мисълта ми беше, че ако трябва да изплащам 30 години по 900 лева едно жилище, за да го имам най-накрая като мое дали ползите от придобивката са повече от ползите да си мобилен и да плащаш по-малко и то десетилетия. Аз не съм сигурна, че дъщеря ми изобщо ще остане в България, може да се запали по азиатската култура и да отиде в Корея, може да замине да учи в Холандия и после по белия свят, може да реши да спасява африканчета в Центална Африка, дали тогава ще ми се вижда разумно да съм се лишавала 30 години за 100 квадрата, не мисля.
Тези разсъждения ги правя с много важното уточнение, че имам един имот в София, наследствен и лично купена къща в малък град, тоест няма да остана на улицата при никое положение, но ми се искаше да купя още нещо в София, защото в момента сме под наем. Иначе за инвестиция наистина с ръка на сърцето си казвам, че не мисля, че имам достатъчно информация, визия и дори финанси.

# 149

Точно за онлайн калкулаторите ми беше думата. В момента никой не взима кредит на лихва 3,5%, че и на 2,7% дори. Убедена съм, че ако отидеш на място в банката и числата ще са други. 

Мона Лиза, аз като човек местил се 6-7 пъти в последните 12 години не бих го нарекла "уникално удобство". Мобилността е супер, но не е за всеки и понякога е до време. Под наем не съм си позволявала да си превърна мястото в мое с разни ремонти, мебели и кой знае какви декорации по простата причина, че никога не знам какво ще ми хрумне на мен или хазяина. И после имаш един месец да събереш целия си живот в кашони и куфари, и хайде пак същото упражнение на ново място. Дори купуването на книги си ограничавах, защото ми беше ясно, че в някакъв момент ще трябва да ги местя.

Общи условия

Активация на акаунт