Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 397
  • 755
  •   1
Отговори
# 150
Цял живот под наем не е хич добро решение, независимо колко мобилен си. Осигуряването на покрив над главата, който си остава твой според мен е базова нужда. Какъв и къде - това е въпрос на предпочитания и възможности. А вече ако става въпрос за инвестиция - на сегашните цени ми изглежда неоправдана и скъпа покупката на жилище в някой от 3-те големи града.

# 151
Това е много странен феномен - като са под наем хората не щат една крушка да сменят (присъствала съм на оглед на щетите след напуснали наематели- едва 2-3 от крушките светеха,явно са си живеели с изгорели крушки), а са склонни да теглят гигантски кредити за покупка и ремонти.
Защо е този феномен - като не е мое, нека се руши, няма да освежавам,няма да поддържам? Не казвайте,че наемодателите не дават,защото не вярвам някой наемодател да е щастлив да му върнат имота с яка амортизация,вместо освежен и поддържан.

# 152
Не мога да кажа дали цената на жилищата в момента е нормална или не, дали ще се вдига или ще спада, но като си направя сметката май вече не излиза изгодно купуването на всяка цена. Дори не става въпрос за сметки с колко и дали ще се вдигат цените на имотите и колко струват имотите в чужбина. Според мен цените минаха една точка, в която 100% беше по-изгодно да купиш, отколкото да си под наем. Вярно е, че под наем не изплащаш нищо свое и парите отиват на вятъра, но си има и предимства - бърза възможност за смяна на локация (правила съм го и е уникално удобство), гъвкавост в парите, които си склонен да дадеш - някои години може да се шириш в тристаен, но ако един от семейството загуби работа може и в по-малко жилище да се преместите или дори в по-лош съседен квартал без да е много далече за училището на децата, например.
Мисълта ми беше, че ако трябва да изплащам 30 години по 900 лева едно жилище, за да го имам най-накрая като мое дали ползите от придобивката са повече от ползите да си мобилен и да плащаш по-малко и то десетилетия. Аз не съм сигурна, че дъщеря ми изобщо ще остане в България, може да се запали по азиатската култура и да отиде в Корея, може да замине да учи в Холандия и после по белия свят, може да реши да спасява африканчета в Центална Африка, дали тогава ще ми се вижда разумно да съм се лишавала 30 години за 100 квадрата, не мисля.
Тези разсъждения ги правя с много важното уточнение, че имам един имот в София, наследствен и лично купена къща в малък град, тоест няма да остана на улицата при никое положение, но ми се искаше да купя още нещо в София, защото в момента сме под наем. Иначе за инвестиция наистина с ръка на сърцето си казвам, че не мисля, че имам достатъчно информация, визия и дори финанси.

А много хора пропускат и още нещо важно, че за 30-35 ходини ще правят два три основни ремонта: когато се нанасят, на 15-18 година и на 35 година ако искат да го продадът за повече или ако го оставят надецата си. Та 2-3 ремонта по 30к са си 25-30% от цената. Ако си под наем и обзавеждането остарее се местиш на ново и готово.

# 153
Ако имаш пари и се чудиш какво да ги правиш, как да постъпиш? Приемам, че не могат да се изядат и изпият 100 к евро Wink по почивки с яхта ли да се ходи?
Нали нещо трябва да се направи с тях.

Ти пък, какви са тия ремонти по 30 бона?
Сменям кухнята с нова, може да оправя банята(ама едва ли, ако ми харесва). Това 30к не е.
А на стените пляскаш един латекс и си готов. Купуването на нов диван, аз не броя за ремонт.

# 154
Това е много странен феномен - като са под наем хората не щат една крушка да сменят (присъствала съм на оглед на щетите след напуснали наематели- едва 2-3 от крушките светеха,явно са си живеели с изгорели крушки), а са склонни да теглят гигантски кредити за покупка и ремонти.
Защо е този феномен - като не е мое, нека се руши, няма да освежавам,няма да поддържам? Не казвайте,че наемодателите не дават,защото не вярвам някой наемодател да е щастлив да му върнат имота с яка амортизация,вместо освежен и поддържан.
Просто българинът е фанатично привързан да притежава собствено жилище (имот) плюс да обезпечи с такова едното/двете си деца. В развитото общество няма такава привързаност, защото хората там са много мобилни, от малки излизат от домовете и грижата на родителите си и така и не се връзват с имот/ипотека за цял живот.
Тук не говоря за хора на високи позиции/собственици на семейни бизнеси, за които една такава покупка никога не е била проблем.

rumka833, сумата не е преувеличена ... два пъти съм обзавеждала/оправяла ново, отбелязвам, ново жилище и мога да ти кажа, че 20 000 ми е бил минимума.
Само едно поставяне на настилка - гранитогрес напр върви 50-60 лева на квадрат.
Отделно хората са го казали ... да оправиш едно жилище ти струва поне 20% от стойността му.

# 155
Една читава баня е 8-10к, една читава кухня  е поне 10к, 2-3к плочки и ламинат, останалото дивани секции маси легла гардероби. Даже повече ще дойде. А съвременните мебели се амортизират бързо, да не говоря ако искаш да си моден. Отделно, има много по-добри и циклични активи в които може да се вложат парите и да ти носят много по големи дивиденти от наем. Да не говоря че след 10-20 год цените на ремонт ще са други. Сибствено жилище което се поддържа и не те е срам да поканиш приятели си иска пара. В София е пълно със собственици на апартаменти, които са като кочина.

# 156

Чакай чакай, поддържала съм си квартирите като лично жилище, от къде го извади това заключение? Говоря ти за по-големи неща - диван в хола, който ми е по вкуса, обзавеждане за терасата, стени, полилеи, етажерки... Или има наематели, които избиват банята, понеже не им харесват плочките или си купуват нова кухня? Това са все неща, които вече съм направила в личното си жилище. Под наем нямаш свободата да решаваш кое как да изглежда, но изобщо не говоря да оставяш да се руши , така че не ме класифицирай в странни феномени моля.

# 157
Аз пък не мисля, че имотите са станали много по-достъпни от преди. Заплатите са се вдигнали, но също така и всички сметки и цени, и то с много, така че пак процентно от заплатата не ти остава за вложение в апартамент много повече от преди. Поне аз така ги виждам нещата. И като гледам масово хората питат как да изтеглят 100% от сумата, защото нямат самоучастие, или как да изтеглят имотечен+потребителски. Това за мен не е равносилно на "имотите са достъпни" в масовия случай. Лично за мен покупката на имот, за да си съхраниш парите или за инвестиция, е оправдано само ако имаш 50% поне самоучастие. Ако е за живеене е малко по-различно.

# 158
  • София
Цял живот под наем не е оферта най-вече, защото в България човек без собствено жилище и в пенсия, не върви към нищо добро. Уви, така си е.

Много интересно ми е дали хората, които сега се радват на падналите наеми (то и аз се радвах докато живеех под наем, де) и вещаят спад в стойността на имотите като инвестиция, дали тези същите хора осъзнават, че наемите и друг път са били ниски, а цените на имотите са били и необичайно ниски, и необичайно високи. И никога не е било завинаги (както се вижда и в момента). Спрете да бъркате пророчествата и препдоложенията си с факти, та да смесвате фактите с тях.

# 159

Никога не съм чакал хазаяйката да дойде и да ми оправи нещо или да ми прати техник.
Като има проблем гледам да го отстраня по-най-бързия начин понеже всичко се ползва. Сменявал съм вентилатори в банята, ремонтирал съм прелнията. Разбира се с нейното съгласие. За отпушване на канали и подобни глупости не я занимавам, но знам че има и такива хора.

ПП: Само си представям как ми е запушен канала и вкъщи не мием съдове три дни защото чакаме техник. Simple Smile

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 10:17 от IvanGeorgiew

# 160
Под наем не съм си позволявала да си превърна мястото в мое с разни ремонти, мебели и кой знае какви декорации по простата причина, че никога не знам какво ще ми хрумне на мен или хазяина. И после имаш един месец да събереш целия си живот в кашони и куфари, и хайде пак същото упражнение на ново място. Дори купуването на книги си ограничавах, защото ми беше ясно, че в някакъв момент ще трябва да ги местя.
Mokka, от това мнение ти извадих как като си била под наем не си можела да правиш ремонти, а като си купила (макар и с гигантски заем), вече можеш да си го направиш както си искаш. Твои са думите.
Диван,полилей и етажерки не са трайни подобрения и могат да се купят за всяка квартира,ама единици го правят. Ако това ти е зора, аз бих говорила с наемодателя и постигнала компромис да ги сменя. Ама реалността е друга,чуждото не се пази, като си е мое, друго си е.

# 161
Ами да, както казах под наем не мога да избия банята, понеже не ми харесват плочките или да си викна дизайнер да ми направи интериора по мой вкус... Аз това разбирам под "ремонт", не да си сменя крушките, да си отпуша канала и да си пребоядисам стената.

Не знам как от думите ми разбираш, че не съм си "пазила" жилището, честно Grinning Вадиш нещата от контектс.

# 162
Да бе, колко пъти тука се пускаха и дискутираха готови жилища. На хората дори ремонт не им се прави, а едно време сами си вдигах къщи. Готови са да платят огромни пари за бетон, но да живеят с обзавеждане от преди 20 години. Колко пъти са пускани обяви с мебели от не виденов а явор които може и от дърво да са ама дървото е от преди 20 години, баните с плочки от соца. И довода е “нали е чисто”. Чисто е щото не те са го изчистили, а са извикали почистваща фирма. Хората ставт големи мързели и мрънкачи, всеки иска да работи на компютър в офис. Ако не се измисли скоро начин да се ъплоудваме в дигиталното пространство ще се затрием Grinning

# 163
някой ако е бил в Италия-Милано, Бергамо, Рим е видял как изглеждат техните стари здания.
Имам приятелка, омъжена в Бергамо. Живее в старинна сграда с апартаменти, у тях изглежда като преди 70-80 години, с автентични мебели, дори кранове на водата. Чисто, поддържано, естествено всички уреди са чисто нови... Високи тавани, към 4 метра... За цена да не говорим, трябва да продам, цялата ни кооперация в София за да си взема там...

# 164
  • София
Мързи ме да мисля и да ти отговоря, но ако ми платиш солидна сума пари, може би ще се напъна да помисля щом ти е толкова важно. Такъв е пазара Simple Smile

Шегата на страна. Много офис служители изобщо не осъзнават и не виждат този проблем, защото не ги е засегнал, но когато се плащат пари на хората, от реалното производство и услуги да си стоят в къщи, няма кой да произвежда и обслужва. Съответно, офис служителите няма за какво да си харчат парите. По-богати ли ще са в такъв случай?
Ами, кажи колко е солидна сумата и хем ще видим търсенето или предлагането определя пазара. Ама само ако даваш някаква гаранция, затова и разпитвам аз Simple Smile

Дай някакви статистически данни (ако може не само от една страна), за да видим дали верно хората не искат да се връщат на работа. Досега, от началото на пандемията, не е имало нещо, което ми е трябвало или съм искала, а да не мога да си го намеря и да го купя. Което не ми говори в подкрепа на твърдението ти. Пак е кухо, не е подплатено емпирично с нищо - само предполагаш и е ясно, че четеш, но въпросът е къде и как. На това му казвам смесване на факти с фикция. И е абсолютно вредно.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 13:10 от ToniShu

Общи условия

Активация на акаунт