Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 411
  • 755
  •   1
Отговори
# 165
Ако имаш пари и се чудиш какво да ги правиш, как да постъпиш? Приемам, че не могат да се изядат и изпият 100 к евро Wink по почивки с яхта ли да се ходи?
Нали нещо трябва да се направи с тях.
Ами то "почивки с яхта" са си точно в графа "нещо трябва да се направи с тях", параграф "кефче". И това е също толкова нормално колкото да ги вложиш в тухли и керемиди.

Просто българинът е фанатично привързан да притежава собствено жилище (имот) плюс да обезпечи с такова едното/двете си деца. В развитото общество няма такава привързаност, защото хората там са много мобилни, от малки излизат от домовете и грижата на родителите си и така и не се връзват с имот/ипотека за цял живот
Трънки. По цял свят хората се стремят да притежават, просто някъде им е недостъпно. Собственото жилище въобще не пречи да си мобилен, продаваш на едно място, купуваш на друго, ама това е когато имаш създадени милион удобства, не е нужно въобще да станеш от дивана за да се преместиш от един град в друг. В България мобилност в онзи западния смисъл не съществува, има само едно местене от малкия към големия град в търсене на работа, никой не се мести защото в другия град е по-мек климата или има по-хубава гледка или по-голяма градина.

Мисълта ми беше, че ако трябва да изплащам 30 години по 900 лева едно жилище, за да го имам най-накрая като мое дали ползите от придобивката са повече
Ами ползите са, че като се пенсионираш няма да си даваш цялата пенсия за наем.

# 166
Нека не забравяме че от тази 900 лв вноска 600 лв е лихва. Тоест 600 лв наем може да отива на вятъра ама същото се отнася за 600 лв лихви които плащате на банката. И какво пречи на някой да си живее под наем за 600лв и да си инвестира останлите 300 лв в нещо което има по- висока възвращаемост от 3%. Например не се изисква кой знае какъв интелект или специално образование да се инвестира ежемесечно в някой индекс като СП500 който исторически връща 7-10% като се погледне по голям период от порядъка на 10 години. Има даже и индекси или компании които са свързани с недвижими имоти, тоест същия тип инвестиция обаче има професионален екип който движи всичко, има достъп до сделки които обикновения инвеститор не може да докосне, и най- важното може да се инвестира или продаде този индекс за секунди с почти нулеви комисонни, може да се добави още или продаде малко ако цените се променят.

# 167
Оффффф. В България сме.
Тук не се инвестира.
Купава се покрив - иначе не си успял. Национална карма.
Затова и е пълно със сами пенсионери в тристайни апартаменти, които нямат пари за сметки и лекарства, както и за храна.
Народо-психология

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 11:07 от Фрау Клау

# 168
А на други места пък е пълно с пенсионери, изгърмели пенсионня си фонд с много изгодна "инвестиция".

# 169
Оффффф. В България сме.
Тук не се инвестира.
Купа се покрив - иначе не си успял. Национална карма.
Затова и е пълно със сами пенсионери в тристайни апартаменти, които нямат пари за сметки и лекарства, както и за храна.
Народо-психология

Не знаем в какво да инвестираме.
Един млн. да спечеля от лотарията освен в строителство в друго не знам какво бих ги инвестирал.

# 170
Ето, виж в как в едно изречение описа растежа на имотни пазар.

# 171
А на други места пък е пълно с пенсионери, изгърмели пенсионня си фонд с много изгодна "инвестиция".
[/quote
Аз очаквах някой да реагира като тебе и затова написах индекс от типа на СП 500. Има и подобни индекси за недвижими имоти от типа на Вангард. Мога да ти кажа с абсолютна сигурност че нито едното не е “схема”

# 172
Да, да, просто виждам пенсионери и домакини как сутрин на закуска проверяват индексите.

# 173
Neymar, ти ако разбираш от инвестиции изобщо не значи, че 90 процента от хората не разбират, дори не знаят какво е индекс. Ти го казваш все едно си купуваш сирене от магазина. Хората просто нямат толкова висока финансова култура.

# 174
Няма проблем, точно защото всички инвестират  в едно и също нещо без да разбират особено винаги се случва едно и също накрая Simple Smile особено като е с кредит.

# 175
  • София
Аз пък се чудя, тия, дето много разбират от инвестиции и се присмиват на тия, които купуват имоти, колко милиона направихте от тези инвестиции.
Или сте на принципа, ей сега да ми дойдат едни пари от тотото, само аз знам какво да правя с тях, а всички, дето имат пари са балъци.
Малко като вицът с пурите. "Що си купуваш пури".

# 176
2и като направят милиони та какво ? когато се стигне до @всеки пукник по милион @ и няма да има друг избор освен парична реформа и задраскване на нулички или млякото по 900 лева ... то все едно в същност.  Освен за удобство да не пишем нуличкои

# 177
Например не се изисква кой знае какъв интелект или специално образование да се инвестира ежемесечно в някой индекс като СП500 който исторически връща 7-10% като се погледне по голям период от порядъка на 10 години.
Къщата срещу нас в момента се продава на два пъти по-голяма цена отколкото беше преди 10г. Сметни си това колко пъти повече е в проценти, в сравнение с този пример дето си го дал за СП500. Плюс това е фасулски лесно да инвестираш в имоти, в сравнение с това да се буташ в СП500 (и не, далеч не е така елементарно както го описваш), а и таксите са много по-малки, а рискът никакъв.

# 178
Например не се изисква кой знае какъв интелект или специално образование да се инвестира ежемесечно в някой индекс като СП500 който исторически връща 7-10% като се погледне по голям период от порядъка на 10 години.
Къщата срещу нас в момента се продава на два пъти по-голяма цена отколкото беше преди 10г. Сметни си това колко пъти повече е в проценти, в сравнение с този пример дето си го дал за СП500. Плюс това е фасулски лесно да инвестираш в имоти, в сравнение с това да се буташ в СП500 (и не, далеч не е така елементарно както го описваш), а и таксите са много по-малки, а рискът никакъв.

СП500 за същия период скочи 4х без да смятам реинвестирани дивиденти

# 179
  • София, България
Мисълта ми беше, че ако трябва да изплащам 30 години по 900 лева едно жилище, за да го имам най-накрая като мое дали ползите от придобивката са повече
Ами ползите са, че като се пенсионираш няма да си даваш цялата пенсия за наем.

Аз специално съм подчертала, че имам жилища и в София и в провинцията, за да ме репликирате, че ще си давам цялата пенсия за наем.

Идеята ми беше, че ако човек няма парите налични, едно изплащане на кредит прави имота меко казано нерентабилен. Между другото къщата в провинцията я купихме преди по-малко от месец, платихме 5000 лева само такси на нотариуса и местен данък, така че не е толкова лесно и изгодно просто да продадеш и да купиш, за да си мобилен.
Ползата от наема и мобилността я казвам, защото тя е обективна и реална и съм я изпитала, но в сектора, в който работя хората могат да сменят локации и фирми през 2-3 години. За качеството на живот не е едно и също дали ще си на пешеходно разстояние или на един час с автобус от работата си. Тук в последното ни жилище се преместихме точно като се роди бебето, защото мъжа ми се прибираше от работа за 7 минути пеш и веднага се включваше да помага. Не мога да си представя ако трябваше да го чакам да пътува по 40-50 минути в едната посока.

И понеже темата е за покупки на НИ, не за наеми, наистина е добре да се правят инвестиции, всякакви, много по-добре отколкото да изхарчиш парите (тук включвам и наема като просто хвърлени пари), но със сметка.

Общи условия

Активация на акаунт