Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 437
  • 755
  •   1
Отговори
# 570
В много браншове печалбата е между 20%~50%, а не както в НИ между 200%~500%. Но нека бохемите да купуват по 2-3 бинки и нагоре. Небето съвсем не е лимита. Аз ще чакам строежите на Марс, щото съвсем се самозабравиха тези дюлгери и компания.
Много интересно ми стана, какво си построил и кога, та реши такава презрителна оценка да сложиш на труда на "дюлгерите"? Щото аз, като го видях отблизо, доста го уважавамж този вид труд. И не мисля, че е случайност, че някои изкарват повече от мен.
А колко изкарват инвеститорите си е тяхна работа. Ако ти изкараш от някоя инвестиция 200 или 500% печалба, предполагам толкова ще се засрамиш, че ще разхвърляш пачки по улиците. Даже не предполагам - убедена съм, че такъв страшен срам ще те обземе.

Други трябва да се засрамят. Върви обясни например на един учител със заплата около 1500 лв. защо трябва да работи около 30г., за да си купи горе-долу 1 сносен апартамент в Ман Ли и къде отива уважението към неговия труд. Същия този човек е абсурдно да стане предприемач по очевидни причини - наследствени, финансови и етични. За мен няма нужда да се хабиш.. тези по ~1250 ще се продават, докато онези по 2000+ ще ги коментираме и след година.

# 571
Чест и почитания за учителите, но в целия развит свят  повечето са на кредити и им трябват 30 години за да купят апартамент в столица, даже на някои и не им стигат за столица. Ти какво искаш за 5 години средна класа човек да се купува апартамент ?

# 572
Чест и почитания, но образно казано София не е Виена. Леко избяга от намека ми за тези гигантски % на печалба в НИ, които в крайна сметка се плащат от някой друг 30 години. По света е още по-абсурдно, да. Но според мен нашите цени са достигнали пика си.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 20:00 от Пух

# 573
Чест и почитания, но образно казано в София и в цяла България узители и дори чистачките в училищата ... т.е. кой ли не си имат и собствен апартамент и къща на село и айфон, казан за ракия и  какво ли не ... а цяла Европа май се опитва да се докопа до тайната на фокуса. Като гледам с голямата артилерия са тръгнали, корони, бежанци, пенсионни реформи и какво ли не ... но още не са го хакнали.
ПАзете тайната братя и сестри. Наздраве.

# 574
Тази тема е във всяка тема.
Над 90% собствености на имоти има в БГ, в Австрия са далеко от тази цифра.
Удивително по-добре сме откъм собствени имоти, а не живеещи под наем.
Голяма част от учителите не чакат на 1-на заплата. Паралелно образование се разви с частните урои.
Цената на имотите е такава, каквато голяма част от купуачите дават. Пазар му се казва, в учебниците.
Той и биткоина е с 5000% печалба, но се търси.

# 575
Не знам за каква инфлация говорите, но четох статия за ЕЦБ и там пишеше, че успешно инфлацията в Еврозоната е докарана до 2 % и това е супер.
В България пък все още сме във валутен борд и никой не може да печата пари неконтролируемо. Т.е. и тук всичко е под контрол.
В България може и да не се печатат пари и да има контрол, но виждаме че в чужбина не е точно така. В Америка неколкократно раздаваха на семейства просто така кеш пари, а в Европа също, под формата на някакви помощи. В Германия зная, че се раздаваха под формата на детски добавки допълнителни. Всъщност какво излиза навсякъде раздаваха безконтролно, затова има инфлация, пък в България нищо не раздаваха, но за сметка на това дори има по-голяма инфлация( съдя по цени на стоки и имоти). И все пак българинът издържа и без допълнителна подкрепа и на всичкото отгоре и жилища купува. А в чужбина въпреки всичките им по/ добри финансови условия( заплати), въпреки допълнителни финансови стимули, много малка част от хората имат жилище. Българите са феномен за мен. Както е казал някога поета: “ Не се гаси туй, що не гасне.” Друго е имал в предвид, но в случая ще го използвам за българите и способността им да оцеляват винаги. Малко като патриотична реч стана, но...нищо. Дойде ми музата:)))))

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 22:10 от Inspired-by-life

# 576
Над 90% собствености на имоти има в БГ, в Австрия са далеко от тази цифра.
Пък в Афганистан сигурно е 99% собствени жилища, а при бразилските племена в джунглата е 100%. Нищо не значи това. За пазара на жилища е по-интересно доколко хората се местят от едно жилище в друго. Голяма част от тези 90% (не са толкова, но да продължим с твоите цифри) не участват в пазара, защото са си купили свое, купили са на децата и евентуално това семейство ще излезе пак на пазара когато пораснат внуците след 20г. Така тези, които активно участват в пазара са доста по-малък процент и доста специфичен тип гражданин, не са средностатистически. Затова и цифрите са такива, дето шашкат средностатистическия гражданин, който седи и се чуди кой купува при тези цени. Ами има хора на които цените са им тамън, на някои вече им е евтино и цифрите ще продължават да растат защото този тип купувач все още е с незадоволени нужди.

# 577
Моето мнение е, ще бизнесът навсякъде потръгна. Всички около мен работят на пълни обороти, че и повече. Който е чакал 1 година, сега наваксва.
Е, може и да има някой дребен бизнес, който да е закъсал, обаче той и преди това вероятно е бил малко встрани от всичко.
Хотелите, автобусите, домашните потреби, ресторантите, техниката - всичко расте. Май само аптеките са със спад в оборота.
Никаква криза не виждам аз, недвижимите имоти още повече ще скочат. Сега си мислите, ще 1500 в МанЛи са много. Но не са. Тъкмо са си като за нов квартал и нова сграда.

# 578
  • София
Минавам да се похваля, много съм щастлива. В парк вю, Банишора вече си имаме акт 14. След около 2 месеца ще можем да си разгледаме апартаментите. Строежът започна през юли 2020г. Бързи са, дано и да го строят качествено. Има 2 не продадени апартамента и ще следя как ще се промени цената им във времето...

# 579
Сакън, Румка, какви ги приказваш?! Всичко е празно, прашасало, хотели затворени, всичко затворено 😂 Не знам аз, тук от няколко дни се опитвам сватба да организирам, агенции, ресторанти и хотели ме посрещат с "Пълнят ни се датите за догодина до есента, решавайте тука до 2-3 дни че е страшно!" Офтопик де, но нали всички го оплакаха и погребаха бизнеса с услугите. Не са зле и аптеките хич.

Честито, Додо!

# 580
В Банишора строят Главбулгарстрой, бързи са и качествени, що се отнася до цената скоро ще вдигнат с 5000 евро на апартамент, с миналата сграда така направиха

# 581
  • София
Скрит текст:
В много браншове печалбата е между 20%~50%, а не както в НИ между 200%~500%. Но нека бохемите да купуват по 2-3 бинки и нагоре. Небето съвсем не е лимита. Аз ще чакам строежите на Марс, щото съвсем се самозабравиха тези дюлгери и компания.
Много интересно ми стана, какво си построил и кога, та реши такава презрителна оценка да сложиш на труда на "дюлгерите"? Щото аз, като го видях отблизо, доста го уважавамж този вид труд. И не мисля, че е случайност, че някои изкарват повече от мен.
А колко изкарват инвеститорите си е тяхна работа. Ако ти изкараш от някоя инвестиция 200 или 500% печалба, предполагам толкова ще се засрамиш, че ще разхвърляш пачки по улиците. Даже не предполагам - убедена съм, че такъв страшен срам ще те обземе.

Други трябва да се засрамят. Върви обясни например на един учител със заплата около 1500 лв. защо трябва да работи около 30г., за да си купи горе-долу 1 сносен апартамент в Ман Ли и къде отива уважението към неговия труд. Същия този човек е абсурдно да стане предприемач по очевидни причини - наследствени, финансови и етични. За мен няма нужда да се хабиш.. тези по ~1250 ще се продават, докато онези по 2000+ ще ги коментираме и след година.
Голяма греда това да го кажеш точно на дете на учители. Но нищо, пей си ти, изкривявай реалността, за да се чувстваш по-добре. Само недей пренебрегва труда на хората, защото ти лично нямаш и понятие дали трудът на учителя или този на строителния работник е по-тежък. Очевидно не си ги виждал отблизо.

# 582
Дано да сте прави и да скочат още много цените. Имам една лай**на панелка във Варна и искам да я продам и да си купя нещо в Испания. Вчера четох че в Мадрид цените са паднали за 2020.
https://www.reuters.com/world/europe/pandemic-surge-european-hou … ubble-2021-05-10/

# 583
И аз имам колибка в Чепръчане ще я продам и ще взема в Марбея или Гърция

# 584
Голяма греда това да го кажеш точно на дете на учители. Но нищо, пей си ти, изкривявай реалността, за да се чувстваш по-добре. Само недей пренебрегва труда на хората, защото ти лично нямаш и понятие дали трудът на учителя или този на строителния работник е по-тежък. Очевидно не си ги виждал отблизо.

И ти греда ама карай.. Банките раздават пари и после с едно натискане на бутон ги печатат. В следващите години някой ще трябва да ги заработи. Същото е и в строителството: за година-две вдигат сграда и всеки месец след грубия строеж увеличават цената с ХХХХ евро.. да му мислят останалите. Интересно като приемем еврото дали ще обявяват цените в биткойни Laughing

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 23:51 от Пух

Общи условия

Активация на акаунт