Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 299
  • 755
  •   1
Отговори
# 705
По банка не могат ли да се преведат? Ние имахме такъв остатък, писаха го точно за ремонт, мина си по банка. Беше към 25 000.

# 706
  • София
Или с банков превод и основание - ремонт, саниране и др. подобни.
А може и със същото основание в последователни  дни кеш до 9999.лв.
Ама те в банката си знаят как да наредят превода на парите, че всички да са ок.

# 707
.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 10:35 от tanitkata

# 708
Нотариалните дела (папката с документите) се съхраняват за срок от 5 години, след което се унищожават. Те се съхраняват при нотариуса, изповядал сделката, а не в АВ. В АВ се съхраняват документите за собственост (нотариални актове, заповеди по чл. не-помня-кой от ЗТСУ - с които по времето на соц-а ти продават апартамент, примерно с лихвоточки, и др.).

Колко време се чака в момента - не знам, можеш да се пробваш лично с 1 ден отпуска да отидеш сутрин, да минеш първо през гишето за справка по партида по ЕГН, след това с номерата на н.а. да слезеш долу в мазето, където е архивът и да вадиш акт по акт, с теглене на номер от машината за всеки предходен н.а., чийто номер си открила в изваденото вече копие. Последно като ходих преди година и половина почти - 2020 г. февруари, машината не работеше, опашката беше голяма, а доколкото си спомням, гишетата на архивата работеха до 13-14 ч. примерно, което означава, че в един момент, с 15-20 чакащи преди теб, става излишно да теглиш номер.

# 709
Знаете ли колко време към настоящия момент отнема да се извърши проверка на място на историята на имота, вкл. нотариални актове в АВ в София?
Като цяло каква е възможността бъдещ купувач да го направи лично, да снима документите в делото и след това те да се прегледат от адвокат?
Зависи колко на брой и колко стари актове имате да вадите за СВ София може и няколко дни да не ви стигнат, защото се чака доста. В момента обаче има възможност от всички служби по вписвания да се правят справки, незаверени преписи от актове и удостоверения за тежести по електронен път. Можете да се свържете направо с адвокат и той да ви съдейства да извади необходимите документи, без значение дали на място или по ел.път.

# 710
И аз живо се интересувам от това. Моясчетоводител винаги не блокира с това, че фирмата няма как да оправдае купуването на имот с дейността на фирмата. Ако може по някакъв начин да стане, дори и чрез отдаване под наем (на някой) бих го пробвал. Но знам мой познат, собственил на ИТ фирма го е правил, но не е обявявял къщата си за офис. Но я ползва за срещи с клиенти и в сутерена си има кабинет. Та това сигурно минава?

Ето статия на която попаднах, но не разбрах може ли не може ли?

https://trud.bg/%D0%B4%D0%B4%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0% … 0%B8%D1%80%D0%BC/

Винаги може да се закупи имот от фирма, като в случаите, когато имотът не е свързан с дейността на фирмата, може да се третира и представи в баланса на фирмата като инвестиционен имот. Това е имот, закупен с цел получаване на приходи от наем или от увеличение на стойността му.
Може би е време да смените счетоводителя си Simple Smile

# 711
Според мен и новия счетоводител ще му каже, че няма да стане. В момента съм отпуска и не ми се рови от телефона, но съм сигурна, че държавата няма да признае данъчен кредит за жилище. Ако признае ДК за инвестиционен имот, ще намери начин после да си го прибере, ако имота не носи добавена стойност. Например при смяна на предназначението на имота. Като се върна от отпуска, ще се поровя в ЗДДС.

# 712
Ако е инвестиционен имот не трябва ли всяка година да му се прави оценка от независим оценител и да се признава печалбата от покачването на цената?

# 713
Някой да знае коя е тази сграда: https://www.alo.bg/7385119 .
Убих се да я търся и не мога да я намеря като инвеститор и локация къде точно в Кръстова вада е... Само от брокери е оповестена Anguished

# 714
Може би е този комплекс, те вече са общо 6-7 блокчета там май. Инвеститорът е стабилен, но цените са доста надути, както на всичко в Кръстова. Задължително трябва паркомясто, защото уличките в района са тесни, освен че са кални и неподдържани.

https://dream-residence.com/

# 715
в София, скоро никой няма да живее нормално, добре, че около мен няма къде да се строи.... колкото повече линии на метрото пускат, толкова колите замърсяващи въздуха растат... В центъра е като в газова камера, сега презастрояват местата под Витоша и нормалният обмен на въздуха е спрян... Такава столица с такъв хаос в Европа надали има...

# 716
Може би е този комплекс, те вече са общо 6-7 блокчета там май. Инвеститорът е стабилен, но цените са доста надути, както на всичко в Кръстова. Задължително трябва паркомясто, защото уличките в района са тесни, освен че са кални и неподдържани.

https://dream-residence.com/

Много благодаря! За съжаление почти нищичко не е останало Sad
Дали имате представа за сграда, не в затворен комплекс, качествена на нормални цени в Кръстова вада?

# 717
Вчера четох демографска прогноза за следващите 20 години - в края на този период 69 на сто от населението в страната ще бъде съсредоточено в няколко града (и близките им села\местности), в селските (далеч от големите градове) и икономически изостаналите райони се очертават демографски пустини.
Ще потърся линк.

напр. https://offnews.bg/analizi-i-komentari/balgaria-se-prevrashta-v- … 53565.html?page=2

На друго място го четох, но явно е свален от сайта по някаква причина...

Последна редакция: сб, 19 юни 2021, 10:38 от EmmaT

# 718
Вчера четох демографска прогноза за следващите 20 години - в края на този период 69 на сто от населението в страната ще бъде съсредоточено в няколко града (и близките им села\местности), в селските (далеч от големите градове) и икономически изостаналите райони се очертават демографски пустини.
Това не е показател. В съседна Гърция градското население е 80%, в проспериращата Австралия е 90% че и пустинята им не е само демографска, и им е добре. Ама каквото имат го ползват доста ефективно. То и в България развитието на селския туризъм и земеделието води до определени неща, и интересът към туристически обекти е по-голям и стават все по-поддържани, и тези неща не са в градовете и са свързани с имоти.

# 719
Love, ходих да го гледам преди повече от година, проектът ми хареса, но не и инфраструктурата наоколо, плюс цената, и се отказах тотално от Кръстова, не ми е много удобна локация и без това. Виж дали няма да строят още някое блокче, те ги почваха по 2-3 през година време, имаше чат и мейл на сайта, а момичетата в офиса им там бяха много полезни и услужливи. А всъщност то не беше затворен комплекс даже, етажната собственост щеше да си решава какво да прави.

Общи условия

Активация на акаунт