Поликистозни яйчници - Тема 6

• 33 294
  • 572
  •   1
Отговори
# 285
  • Благоевград
Здравейте! Извинявам си за дългия пост, но имам дълга история с това заболяване.
На 36 години съм. Първият ми цикъл дойде на 11 години. След това се започна ходене по мъките. Ту го има, ту го няма. Като го има, кара по 20 дни, спира за 5, почва пак. На 12 години посетих за първи път гинеколог. Каза Поликистоза. Почнаха се едни противозачатъчни за регулиране. След всяко спиране, пак месеци без цикъл. На 13 години получих първия си кръвоизлив, на Гергьовден. 1 година по-късно, на същата дата, отново кръвоизлив. От тогава съм пила Диане 35, Ясмин, Геритамин, Регулон. Посетила съм над 10 гинеколога само докато навърша 18. Всички казваха, че е поликистоза и лечение няма. Ще пия хапчета, докато не реша да имам деца. На 19 години след като откриха диабет на майка ми, лекар ме насочи да направя изследване за инсулинова резистентност. Установи се и това. Никой не каза как да се храня, какво да правя, само че не се лекува.
2009 година отидох в ИСУЛ в метаболитната клиника. Обясних, че ми се яде през 2 часа. Първоначално ми казаха, че имам хранително разстройство. Но другия ден обаче ми направиха обременяване и потвърдиха ИР. Изписаха ми Сиофор, от който ми ставаше лошо. След това Метфагама, не ми понесе. След това реших, че ще се опитам да направя нещо и спрях лекарствата.
Продължих с противозачатъчните, за да имам цикъл и да не пълнея. При една от паузите направих още един кръвоизлив, 2014 г. февруари.
Юни отидох на диетолог, защото бях качила 5 кг за кратко време. Започнах диета и спорт, както и малка доза метформин. За 4 месеца имах постоянно зацапване, но на около 35 дни кървенето се засилваше за 1 седмица и после пак само зацапване. Отидох на лекар, оказа се полип.
2016 г. май ми беше първата операция. След това продължих с противозачатъчните до октомври 2016 г., когато със съпруга ми посетихме репродуктивна клиника, защото искахме да започнем опити за дете. Тогава правих ново обременяване с глюкоза и инсулинът на втория час беше над 300. Тогава ми попадна статия за НВ ВМХ и така Започнах.
10 години преди това една ендокриноложка в Майчин дом ми каза, че ако до 25 не забременея с тези заболявания, после ще бъде много трудно, дори невъзможно.
Декември почнахме стимулация и опити вкъщи. Фоликулът не се спука.
След това минах на Дуфастон, за да предизвиквам кървене.
Още една стимулация, пак задържан фоликул. Казаха Правим инсеминация и ще спукаме фоликул с лекарства. 2018 г. на 25.01. ми беше първата инсеминация. Макар с овулация, неуспешна.
Решихме инвитро. Нямало да стане. Междувременно си пиех глюкофаж, но пак никой нищо не каза за храната.
2019 г. първо инвитро, 1 ембрион, бременност. Последва гестационен диабет. Малко след това и загуба в 24 г.с. Два кюретажа за 5 дни. 5 месеца цикъл йок. Февруари лапароскопия, хистероскопая и дрилинг. Усетих още следващия месец първа спонтанна овулация и до там. Пак инсеминации 2, с доказана овулация с Овитрел 10 000, пак неуспешни.
Подадохме документи по фонда. Стимулация 2022 г., 24 фоликула, 24 яйцеклетки, хиперстимулация. От тях 4 презрели, 4 незрели, няколко неоплодени, накрая 10 ембриона на 5 ден. Трансфер - 0, втори трансфер - 0. 2 години почивка. Нов трансфер, + тест, кухо яйце, вчера медикаментозен аборт.
От 20 и няколко години ходя по лекари и никой ама никой не ми каза как да си помогна на яйчниците да работят.
Сега съм решила да го направя. Тези органи трябва да започнат да функционират.
Ако някой от вас може да ми помогне със съвети, добавки, иглотерапия ли, каквото и да е, само и само да започна да имам овулация.
Инсулинът успявам само с режим да го докарам под 10, но не успявам дълго да го задържа.
Приемам Вит Д, Б комплекс метилирана форма, Фолат, пиех преди трансфера и инозитол по 1 гр. на ден.
Моя приятелка с поликистоза успя да са регулира цикъла след няколко неуспешни трансфера и август роди живо и здраво естествено заченато дете, а не можеха да стегнат до ембриони.
Ако някой може да ми помогне със съвети, приемам ги на драго сърце.

# 286
signora_tina, съжалявам за нещата, през които се е наложило да преминете с твоята половинка.. Пожелавам то всичко това да е зад гърба ти и бързо да откриете пътя към успеха!
 Основните неща, които се изследват при липса на овулация, сте ги направили. Чела съм, че  ИР доста сваля качеството на яйцеклетките. Слагам тук линк към темата за ИР. Първият пост е доста информативен. Дано да ти е от полза. Когато аз пишех в нея, там имаше и момичета, които искаха да забременеят. https://m.bg-mamma.com/?topic=1688401.
Дано и други момичета да се включат със съвети.

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 21:49 от Jupiter sea

# 287
Групата за инсулинова резистентност във ФБ също е много полезна. Вероятно пиеш някакви добавки с инозитол, ако не, започни. Помагат и за СПКЯ, и за ИР.

# 288
Бих увеличила дозата на инофолик. Пиех по 2 таблетки на ден. Инофолик комби беше моето.

Добре, а другите хормони как са? Прогестерон, естроген, пролактин?

Клиника Надежда посетили ли сте?
За ендокринолог аз съм доволна от Грета Вълканова, но е в Стара Загора. Обаче и онлайн консултира.

И ако позволиш, пиша ЛС

# 289
Съжалявам се това през което сте минали. За съжаление трябва да се намери добро АГ и ендокринолог, които да действат заедно. Първо Ендокринолога да овладее ИР и това, да не сте с високи стойности на инсулина, но не за даден период, а за постоянно. Това става с правилните хранителни добавки, стриктен хранителен режим и спорт. Да се проверят всички полови и щитовидни хормони, да се провери пролактин и куп други. Второ АГ да знае какви дози за стимулация да изпише, защото да се повтори хиперстимулацията е напълно възможно. А след нея ви трябва половин година, за да влезнат в норма хормоните, защото след това чернодробните показатели е възможно да бъдат завишени (при мен от преди започването на стимулацията до след това скочиха 10-но). Аз препоръчвам да намерите добри специалисти, да прочетете за ПКЯ и при желание от вас да се запознаете с добавката Инозитол и/или МИО Инозитол, но такива от доказани марки(Не е реклама, но Solgar и Natural's was са добри форми за усвояване)  . Трябва да се приема 2х2000 мг, като трябва да има отстояние поне 2 часа преди или след прием на кофеинови напитки и храна.

# 290
  • Благоевград
Благодаря за отговорите!
От 2021 г. съм в Надежда, това ми беше трети опит.
От декември пия Инозитол на Солгар, но 1 гр. явно е крайно недостатъчен.
Освен бързо и продължително ходене, не мога други спортове заради дискова херния.
Забелязала съм, че когато сваля инсулинът на гладно под 10, тогава имам цикъл, на около 45 дни. Не съм имала обаче спонтанен цикъл от миналото лято. Тогава нещо пак ми се сбъркаха хормоните и идваше на кратки интервали.
Отдавна не съм изследвала хормони на 3 ден, вече съм забравила кое кога се пуска.
Иначе при мен прогестеронът е нисък, доказано. Два трансфера имам без овулация и на 3 вида прогестерон не можех да го вдигна. Сега на трансфера след овулация беше 19 ng/ml.
Пила съм Иногинол, при мен не действа. Инофолик също. Имам мутация, която не освоява обикновената фолиева киселина и Б12, затова ги приемам под форма на фолат и метилкобаламин.
Взех си книгата Всичко започва от яйцето. Ще я започна тези дни.
Много искам да си помогна преди следваща стимулация.
Едва вчера претърпях аборт и ще трябват няколко месеца, за да се възстяновя, до тогава и само плюс да подпомогна организма.

# 291
И мен ми откриха СПКЯ на ранна възраст - 13г. От първите ОК дето ми дадоха ми ставаше лошо и до към 23 нищо не пих, но тогава почна да ми изчезва цикъла и така също съм пила Диане 35, Ясмин, и още едно не му помня името, което беше някакъв топ, защото се чувствах прекрасно с него. Едвам го спрях Simple Smile
Нямам съвети, извън да си регулираш ИР, много помага за качеството на яйцеклетките, но идвам да кажа че СПКЯ е доста кофти за качество на живот, но репродуктивно, ако е само то, е преодолимо и ще станат нещата Simple Smile

# 292
4 гр дневно е препоръчителната доза инозитол при СПКЯ. Има и комбинирани добавки, аз лично си поръчвам от чужбина, защото излизат по-изгодно. Този продукт например е много добър.

# 293
Тина, засичала съм те през годините и в други теми.
Пробвай с Боуен. Наистина. Аз имам сходна тийн история с поликистозата, по-късно инсеминации, ин витро, успешна бременност и след бременността пак никакъв цикъл. Ходих на Боуен един месец (после се преместихме) и цикълът вече година е като по часовник. Дори не съм редовна с добавките и хранителния режим. Не казвам, че не помагат, а че просто съм несериозна аз. Но наистина пробвай Боуен! За мен направи чудеса. След Боуена имах пак стимулация и пункция и много по-добри ембриони от първия път. Приятно е, отпускащо е.

# 294
Здравейте, профилактично си пускам кръвни за хормони и ми излязоха LH с малко по-голям от FSH, но тестостерон увеличил се двойно и на горна граница. Питах в темата за хормони и ме насочиха за поликистоза, но гинеколожката ми отказа да ми направи ехограф, че не били ненормални стойностите и досега не съм имала кисти. Аз отидох за второ мнение като преглед без да споменавам и веднага на ехографа ми показаха кистичките, като казаха лека поликистоза и да намаля сладко и да пия инозитол.
На 33 години съм и досега на всички прегледи са ми казвали, че нямам кисти, нямам никакви проблеми с цикъла, нямам наднормено тегло. Честно казано това лято ми се стори, че косъмчетата около устните ми са станали повече, почнах и да правя по-често подкожни пъпки около брадичката и проблеми с гъбички. Два пъти съм забременявала от първия месец опити, не знам дали чак сега са се появили заради друго състояние.
Сега ще си пускам останалите изследвания, които пише в темата, и ще ходя на ендокринолог. Малко ме притеснява обременяването с глюкоза - дали да го правя и него или да направя всичко останало и след прегледа ако ми кажат, че е наложително. И да почвам ли инозитола преди да мина прегледа с ендокринолог, или да изчакам.

# 295
Пусни първа инсулин, глюкоза и гликиран хемоглобин на гладно. Лудост е да правиш обременяване, ако нямаш някакви конкретни индикации за това като бързо качени килограми в последно време, постоянен глад за сладко, прималяване 2 часа след хранене и тн. За какво ще си товариш излишно организма? Казвам го като човек, правил обременяване поне 5-6 пъти през живота си.
Инозитола не пречи да го пиеш, той само помага, но го пий в комбинация с ФК. Има 100 вида такива прахчета на пазара.

# 296
Здравейте момичета, нямам доказана пкся,но ме лекуват с инозитол и тем подобни. Имам зацапване преди м от известно време. Почнах да го лекувам с прогестерон. Имам ниски повечето хормони. От няколко месеца вместо да спира зацапването започнах да получавам болки и зацапване и на овулаторните дни и даже да си продължава цапането до м. Питането ми за сега е свързано с болките при овулация. Дали тези болки са ниско долу в яйчник ,матка или някъде другаде? Питам ,защото моите са точно на едно място под пъпа в червата. Гинеколог на ехограф също ми показа,че там където ме боли са тънки черва. Та възможно ли е от хормоните да ме болят тънките черва... Всеки месец е така. А болката е неприятна. Благодаря.

# 297
Здравейте, момичета. Имам новооткрита диагноза, пуснах си всички необходими изследвания за хормони, ИР, щитовидна жлеза и т.н., и всичко ми е окей, освен леко завишен пролактин. Имам нередовна менструация и отстътствие на овулация.

Сега изписаха ми PROFERTIL за жени таблетки и PROFERTIL inositol сашета. Та въпросът ми е: някой ползвал ли от вас тия лекарства? Имат ли положителен ефект? Понеже в интернета почти няма отзиви (поне аз много търсих, но не видях) на тях, не знам по каква причина.

# 298
Здравейте, да пусна и тук изследванията ми  - при мен се забелязва повишаване на андрогените.Хормоните са пуснати на 4-ти ден от цикъла. Чакам час при ендокринолог за преглед и търсене на причината.
Скрит текст:

# 299
  • София
Здравейте, дами!

Включвам се и аз с ''деликатна'' поликистоза на единия яйчник, предполагам, че това означава ''лека'' поне за момента. Тъй като моят случай е малко странен, или поне аз така го определям, защото всички хормони са ми в норма, нямам нито един, който да клони към долна/горна граница, включително инсулина ми е перфектен, всички андрогени също, но пък хормоналното ми акне компенсира всички други симптоми на поликистоза, взети заедно. Засега никой не е успял да ми обясни как имам хормонално акне, пък хормоните са ми в ред.. Цикълът ми е абсолютно редовен. Храната ми е балансирана, спортувам от много години (13), та....вярвам много на гинеколожката си, именно тя ми изписа Инофолик Комби 2 пъти на ден за поне 6 месеца преди следващото ми ходене при нея, но аз съм се хванала в чудо, защото ми излиза информация навсякъде как препоръчителната доза е между 3 и 4 грама на ден, което е тройно на това, което аз пия сега. Възможно ли е да е преценила, че нямам нужда от такава доза?

Да не говорим, че 2 пъти на ден пия различни сокове, които приготвям вкъщи - сутрин на гладно селъри, следобед моркови, цвекло и тн. Опитвам се по всякакъв начин да детоксикирам организма. Правя си и чай от бял равнец. Отделно пия бял трън, магнезиев глицинат, цинк пиколинат, вечерна иглика, масло от крил. Протеина в храната ми е висок, фибри, мазнини, за сметка на въглехидрат - държа го нисък. Млечни 0. Захар 0.

Успокойте ме някакси, моля ви, че това се овладява и контролира, че на всичко отгоре имам планове за скорошна бременност (в близката година, година и половина) и нещо съм се панирала. А най-важната ми цел с този пост е, ако някой има някакви други съвети как мога да подходя, какво мога да добавя, което да помага, слушам с двете уши...

Общи условия

Активация на акаунт