Поликистозни яйчници - Тема 6

• 31 031
  • 547
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте!
Ще се постарая да бъда кратка .
На 28г. съм с установена СПКЯ от 17 годишна, дълги години единствената терапия независимо при кой гинеколог отивам беше с противозачатъчни, защото нямах никаква менструация без да пия хормонални. Дойде момент в който вече започнах да се чувствам зле от тях - сърцебиене, задух, умора и ми ги спряха. Изписаха ми временно дуфастон + инофолик комби от които се повлиях добре. Спрях дуфастона ,бях само на инофолик , после ми спряха и него. Имах 8-9 месеца в които имах много точен цикъл точно на 27 ден, но след преживян стрес тази приказка приключи . Уж нямаше и помен от кисти и хормонални нарушения , отново се върна липсата му. Тогава бях 54-5 кг 164 висока сега съм 60кг и през ден съм различни кг ти 58, ти 60, 61... Върнаха ми инофолика + дуфастона + Л Тироксин, понеже щитовидната ми бе при норма 4.30 -  4.33 което е крайно неподходящо за жена която иска да забременява. Година неуспешни опити моят мъж и той си направи спермограма, оказа се че морфологията му е 5% , бързи 49%, изписаха му в Щерев един куп добавки , уви стана по зле. Той качи и кг. А има много движение. По 5 км на ден. Сега се преместихме в Плевен и се оказа че е с морфология 0%  и 20%бавни. Бързи няма. 80 % са с аморфна глава. В плевен ме накараха да си направя цветна снимка - резултат една проходима и една непроходима . Изписаха му на него нови лекарства ,защото инсулина му бил завишен . На мен ми се оказа, че съм имала завишени стойности на надбъбречната жлеза, правих и обременяване , но нищо не ми е изписано за ИР нямам и на идея имам ли , нямам ли . Добавиха ми само Преднизолон Ф по половинка три пъти седмично . Някой попадал ли е в ситуация като нас ? Посъветваха ни да не чакаме заради мъжкия фактор и да подадем документи за ин витро, то важи една година и както се казва да продължим да полагаме усилия за естествено зачеване през тази една година и преди да изтече да се възползваме от програмата. Другото което ми казаха, че трябва да започна е хапчета за стимулация на овулацията. Някой може ли да ми каже как се е чувствала при подобна стимулация , аз чета и се плаша из форумите, че за нас с СПКЯ е много опасно , други ми казват, че от стимулация се получават и тромби, една моя позната има запушване и просто извади късмет ... Прилагам изследванията ни, ако някоя майчица в нашата ситуация има успешно забременяване във въпреки така разочароващи резултати .  

# 541
А защо са изписали Преднизолон Ф??? Та това си е кортикостероид. Има някаква причина. СПКЯ не е причина за изписването му. И какви хапчета трябва да започнете да пиете за стимулация??? Ако започнете, трябва редовна фоликулуметрия, защото може да се стигне до хиперстимулация. Няма как да се знае предварително как ще реагира организмът. Другото-мъжът ви трябва да се изследва за наличие на антиспермални антитела. Т.е. сперматозоидите са слепени един за друг, най-общо казано, а това е видно от наличието на аглутинати. Според мен има доста неясни неща.

# 542
А защо са изписали Преднизолон Ф??? Та това си е кортикостероид. Има някаква причина. СПКЯ не е причина за изписването му. И какви хапчета трябва да започнете да пиете за стимулация??? Ако започнете, трябва редовна фоликулуметрия, защото може да се стигне до хиперстимулация. Няма как да се знае предварително как ще реагира организмът. Другото-мъжът ви трябва да се изследва за наличие на антиспермални антитела. Т.е. сперматозоидите са слепени един за друг, най-общо казано, а това е видно от наличието на аглутинати. Според мен има доста неясни неща.

Преднизолон Ф казаха , че ми го изписват заради надбъбречната жлеза. Стойностите ми били завишени ( андростендиона + dheas  ) отделно и ЛХ хормона ми бил постоянно завишен. Все още нямам изписани лекарства, опитвам се да се свържа с доктора, но е малко трудно . Той ми каза да му пиша, за да ми пусне рецепта електронно, но отговор нямам втора седмица, а менструацията ми наближава.

# 543
Кисти на ехограф намирали ли са ви? Според мен има данни за недостатъчно добра работа на надбъбречните жлези и за това да ги стимулират с кортикостероид

# 544
Кисти на ехограф намирали ли са ви? Според мен има данни за недостатъчно добра работа на надбъбречните жлези и за това да ги стимулират с кортикостероид

В интерес на истината може би да сте права тук. Това което ми спомена доктора беше, че имам множество фоликули които просто ги задържам и ги вижда на ехограф . Те не нарастват и без необходимата стимулация не се пукат. Винаги съм си мислила, че има нещо недоразвито там защото не правя обичайните кризи на жена с ПКЯ  . Никога не съм изпитвала болки, нито са нараствали . Седят си в едни размери и това е. И веднага щом си пия хапчето идва цикъла .  Единствено сега се притеснявам за тези стимулации които ми предстоят .. чувала съм, че с жени в моят случай се работи по различно и дават по - ниски дози заради ПКЯ.

# 545
  • София
Момичета, някой има ли повече информация за добавката ДИМ? Чух за нея преди доста време от един доктор, който усилено я промотира и обяснява в подробности защо работи в предменопауза, поликистозни яйчници, акне и всякакви гадости, които могат да бъдат причинени от женските ни хормони. (междудругото И ЧПВ)

Пия я от около 2 месеца и към днешна дата нямам нито една пъпчица на лицето, а не помня в съзнателния си живот да съм се виждала някога така изчистена. Казва се, че ДИМ е някаква силна концентрация, извлек от кръстоцветни зеленчуци като кейл, броколи, зеле и тн. и една доза от добавката се равнява на това все едно си изял 1кг броколи на ден като ефекта му е да преобразува лошия естроген в добър.. все още обаче не мога да открия информация колко време трябва да се приема, а нашите доктори не ми се виждат запознати, защото питах тук таме и ме гледат странно. На някои места пише не повече от 2-3 месеца, след което 1 месец почивка и може пак да започнеш, защото намаля естрогена, но това всъщност не е вярно, защото той не го намаля, а го преобразува. На други места пише от 6 до 12 месеца или колкото смяташ, че имаш нужда.

Ще се радвам, ако някой сподели и ако пък с това мое мнение дам някаква нова информация на някой, който би му била полезна тази добавка.

# 546
Петенце, много интересна добавка, не я бях чувала и благодаря, че споделяш! Може да питаш в тези теми :
https://www.bg-mamma.com/?topic=1735737
https://www.bg-mamma.com/?topic=1802013
Там Денис дава много добри предложения и отговори и сигурно ще ти каже колко време може да я приемаш без прекъсване.

# 547
Аз я знам тази добавка. И аз мислех да я пия, но ако има недостатъчност на прогестерон, няма да има желания ефект. Преобразуването на лош естроген в добър според мен не съществува. По-скоро влияе на повишаване на добрия естроген, а лошия се изхвърля. Понеже зеле и броколи имат прочистващо действие там идва ефекта. Би трябвало повечето антиоксиданти да имат подобен ефект.

Пъпките има значение какви са, защото има пъпки от нисък естроген, има и от нисък прогестерон, има и от двете, като те са в различно количество през месечния цикъл

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:09 от Simply_fun

Общи условия

Активация на акаунт