Колко пари е нормално да имам спестени?

 • 11 198
 • 71
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6
Здравейте, на 23 години съм и честно казано обмислям да поговоря с финансов консултант, защото доста се лутам по въпроса - колко пари трябва да имам спестени и как да спестявам занапред (още колко % от доходи). Знам, че няма точна сума и план, но пък със сигурност има, така да кажем, ,,оптимални параметри''. Усещам се, че колкото и да изкарвам, спестявам, все се притеснявам, дали е достатъчно и т.н.

Ситуацията ми е следната - завършвам образование сега, на 23 съм, имам кола, апартамент на мое име, лаптоп, телефон, дрехи - всичко нужно, нямам лизинги, нямам борчове. Работя за 1200/ месец чисто + имам свои начинания от които вадя още 1000. В бъдеще планът е да изкарвам и повече, но да кажем, реалистично погледнато още 1 година поне - толкова, пък ако стане по-бързо, супер за мен. Гледам да не разчитам на супер бързо израстване, че няма нищо сигурно и да не остана разочарована и неподготвена при липсата му.

При положение, че не ми трябва да мисля къде да живея, имам кола и не ми трябва техника, колко парички смятате вие е нормално да си имам спестени за моята възраст и също колко % да продължавам да спестявам след това.

Имам приятелки с повече от моите спестявания, но нямат кола, нямат нужни неща - лаптоп за уни, друга техника, която аз имам, свързана с малкият ми бизнес. Та затова не знам, дали е правилно с тях да се сравнявам.
И ми прави впечатление, че рядко инвестират в някакви неща. Аз си имам инвестиционен план собствен по който се движа, той не ми е проблем, там съм по-наясно, но със спестяванията не знам, къде е оптималното.

Очаквам вашите съвети, буквално конкретни цифри ще са ми най-полезни. Колко спестени и колко % спестяване?

# 1
 • Мнения: 6 166
1. Разходите ти за месец × 6 = сума фонд "спешни"
2. Лайфстайлът ти за месец ×12 = сума фонд краткосрочни и бързоликвидни инвестиции (взаимни фондове например, но ако се научиш може и в акции, форекс, ценни метали, инвестиционно злато, биткоин)
3. 1% в допълнителен пенсионен фонд
4. 10-15% в дългосрочни инвестиции.

В най-добрия случай - живееш на 60% от дохода си и останалото е в инвестиции.

# 2
 • Мнения: 182
1. Разходите ти за месец × 6 = сума фонд "спешни"
2. Лайфстайлът ти за месец ×12 = сума фонд краткосрочни и бързоликвидни инвестиции (взаимни фондове например, но ако се научиш може и в акции, форекс, ценни метали, инвестиционно злато, биткоин)
3. 1% в допълнителен пенсионен фонд
4. 10-15% в дългосрочни инвестиции.

В най-добрия случай - живееш на 60% от дохода си и останалото е в инвестиции.
Може ли да обясните каква е разликата между лайфстайл и разход

# 3
 • Мнения: 2 998
Задължително първо се спестява сума равна на 6 месечните ти разходи. После 10% всеки месец, като процентите с времето могат и е хубаво да станат повече. От мой личен опит бих те посъветвала, след като изпълниш горните две условия, да не го мислиш толкова поне някоя и друга година, на 23 си и имаш време.

# 4
 • Мнения: 4 041
Може ли да обясните каква е разликата между лайфстайл и разход

Разходи = задъжителни неща - сметки, храна, транспорт, грижа за животно.
Лайфстайл - маникюр, кафене, фризьор, гримове, фитнес, спа, дрехи. - Неща, които не са ежемесечни, могат да бъдат спестени, намалени или не задължителни за ползване/купуване всеки месец.

# 5
 • Мнения: X
А каква е целта на спестяване на 23 при положение че имаш жилище, кола и спестявания примерно за шест месеца? Пестиш ли за нещо или просто си пестиш за черни дни? Не че е лошо човек да пести, но на твоята възраст е много по-добре парите да се използват, отколкото да се тормозиш че някой имал повече спестени от теб.

# 6
 • Мнения: 6 166
А каква е целта на спестяване на 23 при положение че имаш жилище, кола и спестявания примерно за шест месеца?

Финансова култура и диверсификация.

# 7
 • Мнения: 41 909
На 23 като цяло е нормално да нямаш кой знае колко (освен ако не си супер печеливша). Но някаква прегледност за моята гледна точка е следната:
- Първо купуваш "средства за производство", става дума за неща, които ще ти помогнат да печелиш (ако е релевантно към твоята професия, разбира се, ако не пропускаш);
- После спестяваш "аварийни" пари - да стигат за 6 месеца без доходи, още по-добре за година;
- После си решаваш битовите проблеми - все пак трябва да се живее колкото може по-комфортно;
- После гледаш никога да не живееш със 100% от доходите си, а да заделяш всеки месец колкото можеш. Не се увличай по прекомерен лайф и един ден това ще ти се върне;
- И когато спестиш достатъчно (50 бона да кажем) спираш да пестиш и почваш да инвестираш. И така докато не се пенсионираш.

# 8
 • Мнения: 201
Смятам, че е добре да спестявате около 50% от доходите си. Ако ги инвестирате разумно след 40 годишна възраст няма да има нужда да работите. https://www.mrmoneymustache.com/2012/01/13/the-shockingly-simple … early-retirement/

# 9
 • Мнения: 41 909
Смятам, че е добре да спестявате около 50% от доходите си. Ако ги инвестирате разумно след 40 годишна възраст няма да има нужда да работите.

Просто не знам как да окачествя този съвет. Не, че не е верен строго математически погледнато, но да убеждаваш хора, едва покривайки нуждите си, да пестят 50% е някакво лицемерие или гавра. Просто няма как да стане. То е все едно да убеждаваш някого да яде 50% по-малко калории, въпреки че той в момента яде колкото е минимумът за съществуване.
Освен това идва и въпросът на какво ниво ще е това пенсиониране. Ако някой има 10 000 лева доход и пести 50%, което е съвсем реално, ще се пенсионира на едно ниво. А друг, с доход 1 000 лева, ако пести 50%, което за мен е невъзможно, ще се пенсионира на мизерно ниво. Иначе математически нещата излизат, ние същи от незапомнени време сме пестили над 50% от доходите си, но не и от самото начало все пак. Първо трябваше да градим дом, да отгледаме здраво дете, а в същото време доходите ни не бяха високи, а и от инвестиции не идваше нищо, защото такива нямаше.

Та не трябва да се гонят такива рецепти за пестене на всяка цена, а да се интерпретира всичко спрямо конкретната реалност на пестящите. В края на краищата болшинството хора никога не успяват да спестят достатъчно и да станат инвеститори, но си живеят и отглеждат децата си. С други думи, първата грижа трябва да е вдигане на доходите докато започне да се образува излишък (който да се пести), а не да се пести от мизерен доход. Неслучайно е казано, че икономията е майка на мизерията, поговорка валидна именно за такива случаи.

# 10
 • Мнения: 201
Черна станция, прочети първо какво е написала потребителката. Доходът й е чисто 2200 на месец. Без заеми. С изплатено жилище и кола. Не пише, че има деца или заболявания. На 23 години вероятно няма. С 1100 лв на месец може да си живее много добър ергенски живот, а другите да ги спестява и инвестира.

# 11
 • Мнения: 41 909
Конкретно тя в конкретния момент може и да може, макар че сам човек има много разходи, но исках да добавя друга гледна точка.

# 12
 • Мнения: 6
Здравейте пак, попринцип не ми е целта да не работя след 40. Работата не ме дразни и не ми тежи, а и не бих била щастлива чак на 40 да съм задоволена финаносво един вид. Не мога да спестявам по 1100. Трудно ми е толкова много, тъй като живея в София и все пак като се сложат бензин, храна, козметика и излезеш 2 пъти седмично на ресторант - това е. 1200 не ти мърдат.
След прочетените рачлини мнения и съвети реших да си дам срок от 1 год и половина в който да спестя 10000лв. а след това ще пестя 20% от доходите си.

На въпроса защо да пестиш на 23? Ами първо аз гледам доста успешни млади хора, които наистина имат доста доходоносни бизнеси и на по-малко години от мен. Също, какво значение има дали си на 23 или 38 или 67, когато искам да си купя нещо, наще не се впечатляват особено. Всякакви непредвидени разходи, също. Пък и самата аз не мога да съм спокойнна и да харча пари да излизам, ако знам, че нямам никакви спестявания.

Със сигурност има хора, които и на 45 не пестят, обаче това за мен не е нормално и не ми се живее в тревоги и недоимък.

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 15:55 от hristova.s

# 13
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 811
Колкото повече толкова повече. Току-що имаше пандемия, много хора останаха без нищо, вече цяла година се влачи и всичко беше съвсем непредвидимо. Който е имал спестени достатъчно че да живее една година с тях е изкарал годината безгрижно. Има смисъл да имаш скътана сума да можеш да преживееш една година с нея ако не работиш. От там нататък какъв е смисъла да пестиш повече, за теб лично? За какво мислиш че ще са ти нужни тези спестени пари след като имаш добрър източник на постоянни доходи и нямаш намерение да спираш да работиш? Отговори си на този въпрос и така ще установиш колко спестявания са ти нужни.  И не забравяй че инвестиция значи риск, не значи непременно печалба, а вкючва и загуба.


# 14
 • Мнения: 6 166
Със сигурност има хора, които и на 45 не пестят, обаче това за мен не е нормално и не ми се живее в тревоги и недоимък.

Къткането на пари не е направило никой богат. Аз например не пестя. Ако имам допълнително пари ще ги инвестирам в нещо, което да ми донесе възвръщаемост. Пестеливите около мен също мислят, че не е нормално, но в края на деня техните пари се обезценяват от инфлации и превалутиране всяка година, докато на моите си растат капиталовите печалби всяка година.

Общи условия

Активация на акаунт