Колко пари е нормално да имам спестени?

• 15 655
  • 76
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Задължително първо се спестява сума равна на 6 месечните ти разходи. После 10% всеки месец, като процентите с времето могат и е хубаво да станат повече. От мой личен опит бих те посъветвала, след като изпълниш горните две условия, да не го мислиш толкова поне някоя и друга година, на 23 си и имаш време.

Малко да раздвижа темата,понеже към днешна дата отвсякъде се тръби за спестявания и инвестиции..
Тази сума за 6м разходи ме стряска -доста голяма цифра е за 4 членно семейство с + кола и голямо куче No Mouth
ММ е притеснен и казва,че спестяваме малко ,т.е взимаме двамата общо 4000лв/+-200лв/ ,спестяваме по около 500-1000лв в зависимост от сезона в годината ,а разходите са остатъка и се вместваме в 3000лв/месец 4 човека,голямо куче и кола..Т.е трябва да имам 18000лв за 6м разходи при недай си Боже нетрудоспособност и т.н...но сумата ме плаши,при вас така ли е,как и по колко спестявате и спокойни ли сте бъдева за 6м и непредвидени ситуации?
Лошото е, че докато ги спестиш и те започват да се обезценяват. Провери както е IOVO SAVE и Бондора. Аз съм вкарал някакви суми там, които ми дават и лихва 8 процента 10000 стават 10800, после 10800 стават 11664 и така на горе. Другият вариант е някакъв борсово търгуван фонд като SXR8 или TDIV, второто дава дивидент, който може да се смята за сигурен.

# 76
Не разбрах кой фалира, но в договора, който се подписва с банката, се гарантира връщане накрая на вложената сума, било то с или без печалба. Аз договорът го сключвам с банката. Освен банката да фалира, да, тогава да не ми се върнат парите. Ама трети лица...нямат отношение.
От това което прочетох в дискусията тук става въпрос за два много различни продукта.
При стуктурирания депозит обвързан с борсово търгуван индекс сумата на депозета е гарантирана до 100 000 евро ( според загона за гарантиране на влоговете), защото продукта сам по себе си е депозит. Има фиксирана лихва предсрочно платима ( изплаща се в началото на всяки годишен период на депозита, може да се заяви да се прехвърли към разплащателна сметка и да се харчи или остане по сметка на депозита), но не се акумулира към сумата на депозита и срока му. Срока му е 3 години и при предсрочно прекратяване от страна на клиента дължи неустойка 6%. Допълнителната доходност на депозита е от положителното представяне на индекса и представлява % от тази доходност за 3 години. Ако индекса не генерира доходност или тя е отрицателна си оставяш само с фиксирана лихва на депозита. Това е много добър и без рисков продукт с допълнителна доходност.
Не го бъркайте с взаимните фондове предлагани от банките. Там сумите са гарантирани от фонда за гарантиране на влоговете само докато са ви по- сметка в банката!!! В момента в който излезнат ( например месечни вноски) и отидат във взаимния фонд вече са под друга защита при фалит на управляващото дружеството. Там вече е фонд за компенсация на инвеститорите и той покрива до 20 000 евро или 90% от инвестираната сума. Резултата от представянето на взаимния фонд печалба/ загуба се поема изцяло от инвеститора. Той също така дължи и входна такса нещо от 3-4%, както и месечна такса за управление. Излиза без такса от инвестицията си след 1 година, като средствата са по сметка в рамките на сетълмента Т+2 или Т+4 ( от 3 дни до седмица зависи от управляващото дружество). Този продукт е по- рисков и натоварен с такси, имаш избор на консервативен, умерен, рисков вариант както и да се направи портфолио с различни фондове. Нужни са поне елементарни познания за да се вземе осъзнато и правилно решение. Инвеститора управлява пасивно фондовете, има право след 1 г да смени и ли спре финансирането на даден фонд като се обърне към банката посредник.

Последна редакция: пт, 30 яну 2026, 22:58 от mauigirl

Общи условия

Активация на акаунт