ОБЕЩАНИЕ (bTV/Kanal 7) - Тема 3

• 91 599
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, момичета!

Отдавна не съм писала, но редовно и с огромно удоволствие чета коментарите ви и всички новини и информация, свързани със сериала „Клетва”.
Elle Ganovska, Дани, Ваня,
благодаря ви за изчерпателните анализи на новите епизоди и изказаното лично мнение. Коментарите ви ме нахъсват да продължа да гледам сериала, макар че по едно време направо се бях отчаяла.
     Новината за финал на сериала определено ме зарадва, а динамиката в развитието на действието в последните епизоди ме настройва оптимистично. Тайно се надявам Назмие ханъм да ни сюрпризира с един happy end. Дължи ни го! Стоически издържахме на всички психясали отрицателни герои, абсурдни ситуации, недоизказани тайни, ненаказани престъпници и заметени под килима истории. Време е да разгърне своя потенциал в положителна посока и да разкрие пред нас и красивото в живота.
     С удоволствие изгледах 420 и 421 епизод. Не разбирам турски език, но епизодите ми въздействаха особено силно. Гьокберк и Сетенай направо ме размекнаха. Невероятен синхрон, чудесно изградени образи. Погледи, пълни с любов и признателност, страхът от раздялата, изписан по лицата и на двамата. Топлината в гласа на Емир, когато говори с/за Гюлпери. Плахите жестове на внимание, изпълнени с топлина и желание за подкрепа. Не ми беше нужно да зная какво си говорят двамата, аз ги усещах, аз ги почувствах и бях възхитена.
     Надявам се тази така добре структурирана и блестящо изиграна любовна история да завърши по най-приятния за героите и нас начин. Искам да видя щастливо влюбените Емир и Гюлпери. Искам да стана свидетел и на явно демонстрираната и изказана гласно от тях любов. Искам да се радвам на едно щастливо и безгрижно семейство в лицето на Емир, Гюлпери, Ийт и техните близки.
     Нарин и Кемал също продължават да ме вълнуват. И като си затворя очите за малките „недразумения” излезли изпод перото на Назмие, мога със задоволство да кажа, че двойката е перфектна. Преминаха през всички възможни изпитания, спадове и подеми. Справиха се с всички предизвикателства и ни доказаха, че няма нищо по-свято от любовта и вярата в човека, с когото споделяш съдбата си. Винаги съм аплодирала Джан и Ямур, ще го направя и този път.
    Случихме на стойностна игра на главните (и не само те) герои.
    Умеят го, правят го и печелят сърцата на зрителите.

Скрит текст:

# 466
Прекрасна и много красива Йозге(нова)

Гьокберг е късметлия с такава красота до себе си

Прекрасни заедно

Гьокберг

# 467
Прекрасна и много красива Йозге(нова)

Гьокберг е късметлия с такава красота до себе си

Прекрасни заедно

Гьокберг

Гьокбер и Йозге разделени ли са или не

# 468
Привет на всички.
Между подготовката за предстоящите празници успях да изгледам последните две серии с озвучка и мога да кажа само едно - хубави серии. Пораздвижиха малко нещата.
Харесва ми, че Гюлпери започна да не свежда очи и да мълчи пред досадниците, а да им се противопоставя и да ги поставя на мястото им.

Сега Емир вместо да се чуди дали е влюбена Гюлпери, да потърси сметка на Тюлай за поведението й. Да вземе да се вслуша в думите на Ойя и наистина да погледне по-внимателно на Гюлпери.
Не очаквам скоро да има признание на чувства и от двете страни. Гюлпери все още е неопитна и май не осъзнава какво точно й се случва. Но не иска и на крачка да се отделя от "мъжа си" и му е благодарна, че й е помогнал да повярва в доброто, че не й е позволил да падне. Все още си измисля какви ли не причини да се откаже от развода - ту заради клетвата, която даде и е спокойна, че я спази, ту заради Ийт. Но май най-силно й подействаха думите на чичо Хасан: "Думите са като ключ. Ти прецени дали ще отключиш или ще заключиш тази врата".
Много добре знаем Емир колко трудно признава чувствата си. На Рейхан й призна, че я обича чак, когато тя направи първата крачка и го заключи в банята. Сега в главата му е голяма каша - думите на леля Кадрие, това, което чу от разговора между Гюлпери и чичо Хасан, спомените от първата среща и преживяното в гората и накрая като капак отказа от развода. Съвсем се обърка завалията. Ще я гони до дупка, докато не получи отговор - "Кажи ми истината. Защо каза, че не искаш да се разведеш?"
Сега очаквам да започне драмата с клетвата, както в предишните сезони. Интересно ще е, когато разбере, че е дала клетва, как би реагирал. Дали ще прояви разбиране или пак ще се разсърди? Нали, всъщност, търсеше майка на Ийт? Аз мисля, че вече я е намерил.
Имаше много хубави сцени и разговори между двамата - в ресторанта, в гората, в кухнята и на брега на морето. Как хубаво си говореха за бъдещето - да идват често в този ресторант, как Ийт ще яде това, което Гюлпери яде. И накрая - взаимни благодарности на двамата за добрините, които взаимно са си направили. И как нежно произнесе името й, за да го напишат под снимката. Много добре се пазаряха в съда кой да каже, че другият е лош. Гюлпери: "Може би ти ще кажеш, а аз ще мълча". Емир: "Тя обича, даже много обича, дори себе си не зачита. При това, винаги прави само добро. Аз ли да кажа, че си лош човек?" Много се смях на репликата на Емир: "Ти каза, че не искаш да се разведеш. Ти каза така, за да ми направиш сандвич ли?" Много е любопитно това момче - иска да знае Гюлпери какво ще каже утре в съда, какво са си говорили с чичо Хасан в деня на развода и какво точно е казал той, а накрая и защо не е поискала развод. Но в едно е прав - Гюлпери му дължи отговор на въпроса "Защо?".
Както винаги, чичо Хасан е много мъдър и дава подходящите съвети.
Много хубава заигравка с приказката на Ийт за принца и принцесата: В началото принцът и принцесата не могли да се съберат. После принцесата се превръща във воин и се държи така силно, както принца. А после се събират. Принцесата казала на принца "Обичам те".
Най-накрая и Джавидан прозря, че Ийт и Емир са щастливи, когато са до Гюлпери - "Как хубаво се гледат".
Саваш си получи заслуженото. В ресторанта май осъзна, че е "По-добре да си пръв на село, отколкото последен в града". Емир взе нещата в свои ръце и му изнесе хубав урок по начин на поведение и отношение към хората. А накрая Гюлпери му стовари неговите камъни по неговата глава. Понякога се замислям, защо Назмие ханъм ни показва двете дойки /на Емир и на Саваш/ в толкова различна светлина. А може пък Бейхан да се промени към добро, когато научи истината. Знам ли? То и отношението й към Саваш ми е странно - как го манипулира и настройва.
Мелтем най-накрая осъзна грешката си, че е подценила Нарин. Ама тя не знае с кого си има работа. Нарин се пребори с Умит, та няма да се справи с една Мелтем. Сега и Мерт започна да се чувства виновен за всичко, което им се стовари на главите на Кемал и Нарин. Но аз вярвам, че всичко ще е наред. Най-много, гледайки анонсите за следващата серия, Мелтем да рани Нарин или пък полицаите най-после да си свършат работата и да я изпреварят. Не знам защо, но в този сериал полицията никога не пристига навреме и не си върши добре работата. Много лесно се вързаха Нарин и телохранителката на номера на Мелтем. Ама нейсе, серии да има.
Това е от мен.
Пожелавам ви весели празници с любимите хора до вас и до следващите серии.

# 469
Здравейте! ❤️
Прекрасен анализ на Ваня, съгласна съм с абсолютно всичко. 🌺 Прочетох някои от мислите си, благодаря ти, Ваня! 🥰
Искам да споделя няколко неща, в които аз самата се чувствах объркана или все още съм.
Първото е свързано с Емир и Гюлпери, разбира се. Докато изгледам с руския превод все се питах какво точно чака Емир, та не поговори с девойката за зависимостта си от предсмъртните думи на Кадрие, за собствените си мисли по отношение на нея. Напълно съм съгласна с Ваня, че признание от него скоро няма да чуем. Но поне признание за това, че е хубаво тя да остане в живота им, че двамата с Йит са привързани към нея и е добре да са заедно, че е хубаво да дадат шанс на чувствата си, в крайна сметка кой ако не Емир е убеден, че фиктивните бракове често завършват с истинска и дълбока любов. Пак ми липсва този разговор, но ми е ясно защо нямаше как да се случи. Първо, все пак, сериалът е турски и второ, този неволен жест на Гюлпери назад при неговото движение към нея, си е достатъчно логично обяснение. Да, тя не се страхува от него, но и за някаква по-голяма близост от обикновено приятелство не е готова. В този смисъл, ми е ясно поведението на Емир, как да и разкрие и предложи нещо, от което тя се плаши. Е, не се плаши, Гюлпери е здраво стъпила на земята, май тя доста повече неща си признава сама на себе си, нищо, че след това си казва, че не бива да си позволява подобни мисли. Търсим си ние някакви логични обяснения на случващото се, май сценаристите са на светлинни години от нас, но карай, вече поне има надежда, че ще видим края на историята на Емир Тархун и неговото семейство. 🙏
Аз също като Ваня съм много заинтригувана от новите персонажи, които ще отмъщават. За разлика от нея, аз не виждам надежда за Байхан, тя е застинала във времето, в което се е омъжила и се е срастнала за Касим, като поведение, светоглед, отношение. Аз мисля, че развитието трябва да е за Саваш. Още повече, че първоначалната му поява е меко казано неадекватна. Европейски възпитаник, а с поведение на ага, неизлязъл от селото си, живял в Русия, а с отношение към жените като пълен патриархален деспот. Много ми се иска именно в неговото поведение да има развитие като следствие на осъзнаване на собствените му грешки. Той наистина вече се пита какво тези хора са направили за Гюлпери, за да им е така предана. Как може Емир да се грижи за непознато нему девойче, защитавайки го от близките му. За мен логичното развитие е Емир и Саваш да станат приятели, защото те си приличат - мъже на честта, почтително се отнасят с близките си, уважават традициите. В момента постъпките на по-младия не са в синхрон с написаното от мен, но кой би поставил под съмнение думите и мнението на майка си...
Ситуацията с Нарин и Кемал е ясна, всичко, което им се случва, само ги прави по-силни. Там неизвестни няма. Защо ни насочиха към терзанията на Баде е любопитно, но ще разберем, време много.
На празнуващите желая светли празници! ❤️ А на всички - много поводи за усмивки и слънчево настроение! 🌞😎👍

# 470
Здравейте, момичета!

Честито Възкресение Христово!

Бъдете здрави, щастливи и благословени!
Нека има мир и любов във всеки дом!

# 471
Привет на всички.

Бъдете здрави, обичани, да има мир в душите ви и навсякъде по света.

Сега по последните серии.

Ще започна с отрицателните емоции, предизвикани в мен.

При Кемал и Нарин нещата са много нелогични и ми стоят като кръпки, съшити на коляно. С това "малко остана" на Кемал може да откара и до септември. Суад изпрати на Кемал координатите, където са засекли телефона на Пала. Е, как пък и полицията не отиде там? Другото нелогично нещо ми беше забравеният телефон на Кемал в колата. В началото Мерт ни го предствиха като голям компютърен специалист, а сега само седи и кърши пръсти. Не можеше ли да засече къде е телефона? Полицията не можеше ли и тя да свърши същата работа или да потърси колата му? Колко газ й трябваше на Мелтем в това голямо помещение, за да приспи Кемал и Нарин? А сега и този телефон, с който Кемал поддържа връзка с Нарин. Толкова ли не може да бъде локализиран? Но май трябваше да ни скъсат нервите с толкова много екранно време с Мелтем. Сега пък ще използва Нарин като гаранция за оневиняването си. Пълен абсурд ще е, ако вярва, че Кемал ще я оправдае и няма да й скрои капан.
Фидан ни я представят толкова наивна, та чак глупава. А може и да е алчна, щом за една рокля се поддаде на Тюлай и се включи в играта й. Няма безплатен обяд, момиче.
А самата Тюлай? Коя е тя, че да държи сметка на Гюлпери? Не стига, че на добра воля са я приели в семейството като племенница на Мелике, осигурили са й работа. Някой трябва да я приземи и да я постави на мястото й. И този път си направи сметката без кръчмар. Ако Тархун не могат да се справят с нея, поне Саваш да успее. Засега само я притисна в ъгъла, но да видим до къде ще стигнат нещата, защото тя няма да се спре, докато не ликвидира Гюлпери.
Хубаво е, че Боран разкри плана на Тюлай. Лошото е, че наивната Фидан му даде телефона и той попадна в ръцете и на Саваш. Да видим Саваш дали ще уважи последното желание на Кадрие и дадената от Гюлпери клетва. Тук се очертава нова двойка Фидан - Боран. Ще изчакаме да видим Назмие ханъм какво бъдеще им е предначертала.

И така, стигнахме и до "Радини вълнения".

Мелике и Хасан са с очи рентген - веднага забелязват на кой му светят очите, треперят ръцете и дали ги измъчва нещо. Но Мелике е сляпа единствено за Тюлай. Думите на чичо Хасан към Емир: "Думите на сърцето могат да се кажат с мълчание. Ако я почувстваш, може да разбереш причината за мълчанието." май го тласнаха в грешната посока. Най-хубавото е, че Емир си призна пред него, че чувствата му към Гюлпери "са взаимни". Струва ми се, че много притиска момичето с въпроса "Защо не пожела да се разведем?" Доста е нетърпелив, чак поръча пръстени с надпис на имената. Приятно му стана, когато видя буквичката "Е" на пясъка. Реши, че е взела решение, щом ще посади цветето. Да видим, когато разбере за клетвата, как ще реагира. Кое ще надделее - любовта или гнева?

В този момент Емир май очаква признание от Гюлпери за чувствата й към него.
Горката Гюлпери - всеки я притиска, за да разбере защо не се е развела. Колко пъти Гюлпери беше готова да каже истината, но не събира смелост. А като чу разговора между Емир и чичо Хасан и признанието на Емир за взаимните чувства, съвсем се обърка. Притеснявам се да не се изплаши от чувстват си към Емир, макар че все още не си признава и да вземе да избяга. Засега я тормози единствено клетвата, която даде на леля Кадрие. Единствено се надявам на Ийт да успее да я задържи.
Имаше хубави моменти за двамата и много добре изиграни от Демирджи и Сетенай.

В този сезон някак си разделиха двете семейства Тархун. Не са задружни, както в предишните сезони. Всеки е с проблемите си, без да споделя с другия. Емир не знае нищо за Мелтем, а Кемал - за Саваш. Така как ще опазят холдинга? А в целия сериал всички говорят на най-подходящото място и ги чува точно този, който не трябва.
Това е от мен.
Пожелавам ви хубави дни и до следващите серии.

# 472
Гюлпери и Емир

Емир

Нарин и Кемал

Тази тотално е полудяла

# 473
Здравейте и от мен! ❤️
Аз доста разпокъсано гледах последните две серии с превод и честно казано, впечатленията ми са доста поляризирани. Напълно съгласна с Ваня съм.
По отношение на Нарин и Кемал колкото и да провлачват във времето, ясно е, че краят на тази одисея предстои. Все пак, жалко за турската полиция в този сериал, питам се къде е истината - в Опасните улици или тук?! 😏
Доста време се чудя - защо му е на Емир всяка своя питанка по отношение на чувствата им с Гюлпери да минава през чичо Хасан. Да, той е най-близкият човек на момичето, да, той е мъдър и почтен, но все нещо не ми се връзваше, все пак, Емир е 40-годишен мъж, който е и законен съпруг, това с фиктивността на брака също не отчитам, защото в този сериал (и не само) други варианти няма. И тогава ми хрумна, че в началото на 4 сезон само ни споменаха, че именно чичо Хасан се е погрижил най-напред физически за ранения Емир, а след възстановяването му и за духовните му рани. Ясно е, че възрастният мъж е приятел и духовен водач. В същото време той е най-близкият човек на Гюлпери, бащата, който тя отдавна няма. Всъщност, този разговор, в който Емир споделя прозрението си за чувствата на Гюлпери и признанието за собствените си чувства, беше необходимото уведомяване и получаване на съгласие от близките на момичето, задължителен етап в нормалното протичане на една връзка. До тук всичко ясно, но интересно когато разбере за клетвата в каква посока ще поемат емоциите му. Имам опасения, че отново ще набутат героите и нас в излишни и нелогични страдания. Все пак, точно Емир трябва да е убеден, че обещанието не изключва любовта, кой друг, ако не той, знае това толкова добре. Но да видим какво са ни подготвили. Много добри сцени между Демирджи и Сетенай.
Тук ще споделя нещо, което си мисля в резултат на прочетени коментари и реални случки с деца. Някъде из групите прочетох, че що за собственик на холдинг, който подарява обикновени фибички за коса. На два-три пъти през седмицата деца в 5-6 клас, по повод важни неща в живота, ми изтъкват, че всичко се прави за пари. Всъщност, за най-важните неща в човешкия живот - здравето и любовта, парите нямат никакво значение. И остават тези жестове на доброта и съпричастност, които правят живота ни споделен и съкровен. В тази посока на мисли фибичката е символ на грижа и съпричастност, така необходима в определения момент. Та може би, някъде в тази фибичка и цветето, което трябва да се посади в градината, се крие гледаемостта на този тип масова култура, защото всичкото онова със скъпите коли и любовниците ни е до болка познато.
Фидан се поддаде на провокацията, но бързо поправи грешката си на принципа споделен грях, не е грях. Сега много ми се иска Саваш да разбере участието на Тюлай във всичко случило се с Емир и Гюлпери и близките на Бейхан. Кой знае защо, аз не му повярвах на обяснението, че взе обещание от Тюлай да не закача Гюлпери, за да може той самият да и отмъсти. Все си мисля, или поне ми се иска да е така, именно Саваш да извади на показ всички мръсни номера и престъпления на Тюлай. В крайна сметка, така ще разбере много и за близките си.
Но стига съм фантазирала, новите серии са съвсем близо. На всички желая хубави почивни дни! ❤️

# 474
Прекрасната Йозге за списание ALEM

# 475
# 476
Здравейте! 🥰
Малко пообърках реда на събитията с този късен превод, но преводачът и той е човек и има право на празник.
Жал ми е за Емир - толкова признания и приготовления направи, толкова пъти се убеждава в нещо, което се вижда от само себе си и накрая като всеки път в този сериал - пълно разочарование. Не им ли омръзна на сценаристите всеки път по един и същи начин да го "изиграват". Колко време телефонът със записите беше при него, а на края Саваш без много усилия се възползва от тях.
Всъщност, и с обещание, и без обещание, Гюлпери иска да е до него и семейството му. Както сама си призна, до него се чувства сигурна, спокойна и щастлива. Аз не мога да си представя, че е възможно младото неопитно момиче да сподели всичко това първо. Защо Емир не и призна чувствата си, за да потърси ответен отговор, само сценаристите знаят. Мисля, че вече на всички е ясно, че бракът отдавна е на път да пренебрегне фиктивността си. Мисля, че Емир би бил горд, ако можеше да види как съпругата му го защитава и търси извършителя на отвличането. Адмирации за Сюер - много бързо превключва от състояние в състояние. Нежна с Ийт, горда и дръзка със Саваш и Боран, твърда с Бейхан, много състрадателна към Хасан и Джавидан.
Липсата на Демирджи ми дойде в повече, добре, че бяха спомените на Гюлпери. В малкото екранно присъствие на главния герой при недостатъците на сценария, много силни сцени на Демирджи. Този човек е в състояние да играе убедително и без думи, и без движения.
По отношение на отвличането, ще си позволя да споделя мое подозрение - след дълго сравнение на панталони, боти и ръце, мисля, че похитителят е Боран. Дали съм права, наближава да разберем.
Съжалявам, че не съм обстойна, но наистина вече ми се губи хронологията на събитията.
Вчера приключиха снимките за екипа по линията на Нарин и Кемал. Упорито пишат по групите, че ще имат близначки, разбира се, след като се справят със завърналата се Масал, която има претенции към Нарин. То и аз бих имала, ако не ме информират за важни събития в семейството ми, но нейсе, ще видим какво точно е подразнило момичето. Но това вече е следваща серия, да не избързвам.
На всички желая приятно гледане и успешна седмица! ❤️

# 477
Привет на всички.
Малко трудно се гледат последните серии - скучнички са. Динамиката беше при Емир и Гюлпери, но те взеха, че го скриха някъде. Много екранно време дадоха на второстепенните герои.
Ех, Емир Тархун, ти каква я мислеше, тя каква излезе. Но ще дойде и това време, само бъди малко по-търпелив.
Какво вълнение го беше обзело с подготовката /пръстени, вечеря, разходка за него, Ийт и Гюлпери/ и какви мисли се въртяха в главата му. Саваш с едно съобщение срина всичко. И Емир, както е присъщо за него, веднага се поддаде на гнева си - Ти си свободен човек. Можеш да отидеш, където поискаш. Дори не обърна внимание на признанието на Кадрие, че е сбъркала относно Гюлпери. Клетвата директно се заби в мозъка му. Дано Гюлпери да успее да му каже всичко онова, което най-накрая успя да признае пред себе си и да изкрещи в лицето му какво е вътре в нея. Все пак, момичето очаква от него първата стъпка: Ако ми кажеш "Не си отивай", няма да отида никъде.

Много дълго време продължи мистериозното отвличане на Емир. Надявам се в някоя от следващите серии да ни дадат ретроспекция какво точно се е случило и да разберем истината.
Гюлпери показа и решителното си лице, готова да се бори за Емир - достойна защита пред Бейхан и готова на всичко пред Саваш.

Кой си ти? Кой те изпрати?

Или ни пуснаха по пързалката?

И аз като dani_pop гледах доста обстойно похитителя и също като нея си мисля, че е Боран. Но може и да е човекът от автомобила и Емир, очевидно, го познава.
Крака

Ръка

Реакцията на Емир: ТИ?!

Все си мисля, че Боран се върти около Фидан, за да е близко до семейството и да информира Саваш. Може и да изпитва някаква симпатия към нея, но сега основната задача е отмъщението на Саваш. А Саваш май играе играта, на която си играха с Ийт /аз не можах да я схвана/. И не пропусна да предизвика Емир с думите: Не виждаш, че жената, която е до теб, не може да те обикне. Да, ама не - този път не позна. Фидан е толкова словоохотлива, че ме изкарва от обувките ми - няма нещо, което да не е докладвала на Боран.
В тази връзка си мисля: Кой знае за пръстените и намерението на Емир да узкакони брака? Ами май са Фидан, Боран, Саваш и бижутерът, ако Назмие ханъм не ни сюрприза с някой нов персонаж. Тюлай все още не е в час със ситуацията, ако Фидан не се е разприказвала и пред нея. Останалите от къщата нямат предства за кутийката. Все си мисля, че с това съобщение Саваш подлага на тест чувствата между Емир и Гюлпери. А може по този начин да изиграе ролята на катализатор и да ускори признанията им.
Кемал и Нарин успяха най-после да се спасят от Мелтем /ние също/. Добре, че и при тях не проточиха толкова дълго нещата.
За сметка на полицията медицината им е истинско чудо - винаги успява и прави невъзможни неща, стига човек да има надежда и воля да оздравее. Ето и Минювер се изправи на крака.
Много сходни ситуации при двете семейства: Мерт и Гюлпери се чувстват виновни за проблемите, които им създадоха. И двамата намериха нови семейства. Но мъжете Тархун са ангели - намират решение на всички проблеми и искат жените им да са щастливи и да се усмихват. При Кемал и Нарин Мерт официално става член на семейството. При Емир - Гюлпери, но засега е само намерение.

За сериите по btv
Емир май изпитва чувства към Гюлпери още, когато й подготвяше изненадата в бараката, предиТюлай да я простреля, но все още не го осъзнава. Честичко си припомняше думите на Ойя: Ако някой може да промени духа ти с думи и да те успокои, значи е специален за теб човек.
Това е от мен за сега.
Пожелавам ви хубав ден и до следващите преводи /дано пак не ги забавят/.

# 478

Йозге

Гьокберг

Надявам се слуховете за тяхната евентуална раздяла да се окажат лъжа и те да продължават с подготовката си за сватба.

# 479
Тази Тюляй е отвратителна. Искрено се надявам скоро да си получи заслуженото. Тя е смесица от Мелтем, Кумру, Юмит, Сонгюл, Талаз, Иляс, Бейхан, Касъм.

Общи условия

Активация на акаунт